Nyhed! Icebreaker Hyperia. Varm, let uldfiberjakke til kvinder.

En varm, let jakke er en helt essentiel del af en god, alsidig friluftsgarderobe. Og så er det en af de ting, man nærmest ikke kan leve uden, når først man har prøvet at eje en. Varme, lette jakker er oftest isoleret med dun eller fiberisolering af polyester, men når man har med de new zealandske merinouldspecialister fra Icebreaker at gøre, er fiberisoleringen selvfølgelig lavet af merinould! Icebreakers MerinoLOFT er et let, komprimerbart og imponerende varmt fibermateriale, der er lavet primært af merinould. MerinoLOFT har således en masse af uldens gode egenskaber, i tillæg til den lave vægt og høje varme, der normalt kendetegner dun- og fiberjakker. I det følgende gennemgår vi den nye Women's Hyperia Hoooded Jacket fra Icebreaker.


Se Icebreaker Women's Hyperia Hooded Jacket i webshoppen

MerinoLOFT - fiberisolering med merinould

MerinoLOFT er udviklet for at skabe et isolerende lag der kombinerer uldens fugt- og temperaturregulerende egenskaber med fiberisoleringens imponerende varme pr. vægt. Isoleringen består af 88 % merinould og 12 % polylactid, der er et bionedbrydeligt polyestermateriale, der kan fremstilles af bl.a. majsstivelse. Uld og polylactid "filtes" lidt groft sagt til lette, luftige plader, der har stor fylde, lav vægt og høj elasticitet. Det gør at isoleringen kan binde en masse varm luft, hvilket giver rigtig god isoleringsevne, samtidig med at den er let og komprimerbar. I den forstand minder MerinoLOFT ganske meget om "almindelig" syntetisk fiberisolering, der har en tilsvarende struktur, men typisk er lavet af polyesterfibre. Isoleringen er fæstnet på et let, men stærkt nylonmateriale, der giver let vind- og vandbeskyttelse, og samtidig tillader kroppen at ånde. På indersiden beskytter et tyndt, let nylonmateriale fiberisoleringen mod slid og snavs.

Fordelen ved at lave fiberisoleringen af uld i stedet for polyester er, at uldfibrene temperatur- og fugtregulerer bedre end polyesterfibrene, og ikke lige så hurtigt kommer til at lugte. MerinoLOFT vil derfor føles væsentlig mere tørt og komfortabelt end fiberisolering i polyester, fordi uldfribrene absorberer og håndterer fugt bedre end polyester. Nylonyder- og indersiden vil selvfølgelig gøre forskellen mindre mærkbar end f.eks. forskellen mellem en uldundertrøje og en syntetisk skiundertrøje, men mange af de samme forhold omkring temperatur-, fugt- og lugtregulering vil stadig gøre sig gældende, og gøre MerinoLOFT til et mere komfortabelt alternativ til syntetisk fiberisolering. Kombinationen af uld og polylactid gør desuden, at isoleringen er fuldstændig bionedbrydelig, modsat polyester.

Jakkens opbygning

Icebreaker Women's Hyperia Hooded Jacket. 2199,-. Foto: Icebreaker.

Icebreaker Women's Hyperia Hooded Jacket. 2199,-. Foto: Icebreaker.

Icebreaker Hyperia Hooded Jacket er isoleret med 180 g MerinoLOFT, hvilket giver rigtig god varme på de rigtig kolde dage. Nylonydermaterialet er Pertex Quantum Air fra de engelske nyloneksperter Pertex. Materialet er let og stærkt, og lidt mindre vindtæt end Pertex' andre lette supermaterialer. Det gør at der kan passere lidt mere luft igennem ydermaterialet, og netop denne luftgennemtrængbarhed gør jakken helt forrygende alsidig. Ydermaterialet beskytter stadig mod den værste vind og vand, men luftgennemstrømningen i materialet gør samtidig, at vinden kan hjælpe til med at transportere overskudsvarme og fugt væk, hvis man bruger jakken som yderste lag til aktiv brug. Kombinationen af et ydermateriale, der sikrer lidt luftgennemstrømning, og fiberisolering af uld giver et niveau af komfort og temperaturregulering, der er uhørt for en fiberjakke, og gør Icebreaker Hyperia helt suveræn som yderste lag til aktiv brug i koldt vejr.

Hætten sidder tæt om hovedet, og sammen med den høje hals giver det god mulighed for at holde hoved og hals varme i koldt vejr. Jakken er udstyret med to håndlommer med lynlås og en enkelt inderlomme med lynlås. Ærmeafslutningerne og kanten ved hoften er udstyret med elastik, så jakken lukker kulde ude. Ærmedesignet kombinerer en "offset" skuldersøm med raglan-ærmekonstruktion på bagsiden for at give optimal pasform og bevægelsesfrihed, og sørge for at der ikke er syninger direkte over skulderen, der kan genere under en rygsæk. Jakken vejer 400 g i str. medium.

Hvad kan den? Hvem kan bruge den?

Icebreaker Hyperia Hooded Jacket er en ekstremt alsidig jakke, der kombinerer de gode egenskaber fra uldtrøje, fiberjakke og softshell.

  • Brugt som yderste lag til aktiv brug i koldt vejr vil kombinationen af det let beskyttende og luftgennemtrængbare ydermateriale og den varme, åndbare og temperaturregulerende isolering gøre at jakken kan erstatte både mellemlag og vindjakke, og bruges alene med en langærmet uldundertrøje under. Det giver en enorm følelse af frihed, kun at have to lag på, og det vil fungere rigtig godt i et bredt spænd af temperaturer. Og med en let vind- og vandtæt skaljakke i tasken er man også dækket ind hvis det bliver rigtig koldt og stormende.
  • Som mellemlag under en skal, vil Icebreaker Hyperia give suveræn varme og komfort, hvilket gør den oplagt som mellemlag på f.eks de kolde dage på skipisterne. Kombineret med uldundertøj, evt. et tyndt mellemlag og en skaljakke yderst, har man et varmt, let og åndbart setup til  de rigtig kolde dage. Og hvis vejret viser sig fra sin mere medgørlige side, kan man putte skaljakken i tasken og stadig være beskyttet mod den værste vind og fugt.
  • Som varmejakke på sommerture vil Icebreaker Hyperia være væsentlig lettere og varmere end en tyk fleece- eller uldtrøje.  Det gør den oplagt at have i tasken til alle de situationer på tur, hvor man sidder stille og har brug for at holde sig varm, f.eks. frokostpausen, eller kølige aftener i telt eller på hytte. Det luftgennemtrængbare ydermateriale gør den væsentlig mere komfortabel end en almindelig dun- eller fiberjakke, og får man brug for mere vindbeskyttelse, trækker man bare skaljakken udenpå.
  • Endelig vil Icebreaker Hyperia være et hit til hverdagsbrug i vinterhalvåret. Den er varmt, let og åndbar, og oplagt til alt fra cykelturen til og fra arbejde eller skole, en efterårsspadseretur i skoven eller byen, eller en hurtig tur ned til bageren. Og så fungerer den også rigtig godt som forstærkningslag under en hverdagsjakke, der ikke helt er varm nok til de koldeste dage.

Som det blev sagt i indledningen, er Icebreaker Hyperia en af de jakker, man ikke tænker over man mangler, men som let bliver den sidste jakke, man vil undvære, når man først har ejet den. Ganske enkelt fordi den er så imponerende alsidig og komforabel.

Se Icebreaker Women's Hyperia Hooded Jacket i webshoppen