Amerikanske Marmot er et af de mærker, der virkelig har rykket på soveposefronten de sidste par år. Marmot har givet deres kollektion af både dun- og fibersoveposer en ordentlig overhaling, og deres nuværende soveposesortiment er ganske enkelt svært at hamle op med på pris og kvalitet. Især dunsoveposerne! I år har vi fået to spændende nyheder i sortimentet, der er skabt til sommerture i varmt vejr: Marmot Micron 40 og 50. I det følgende kan du læse mere om de to superkomfortable sommerletvægtere.


Se Marmot Micron 40 og 50 i webshoppen


Se hele vores store udvalg af soveposer


Marmot Micron 40 og 50

De to Micron-soveposer fra Marmot er lette, simple dunsoveposer, der er skabt til overnatninger i telt, shelter eller bivuak i varmt vejr, eller på hytte i koldere vejr. Med en gennemsyet  konstruktion med varme, lette 650 Fillpower-dun og nedre komfortgrænser på hhv. 3,5 og 8,8 °C (navnene angiver de omtrentlige komfortgrænser i Fahrenheit), er Micron 40 og 50 ikke skabt til hverken frostvejr eller barske nætter i en kold bivuak. Til gengæld er de lette og meget åndbare, og vil være enormt komfortable på de nætter hvor temperaturen holder sig over 10 grader. Og så er prisen imponerende god – kvalitet og materialer taget i betragtning.


Marmot Micron 40 (klassisk soveposekonstruktion)

Marmot Micron 40. 1599,-
  • Comfort (Komforttemperatur/dametemperatur): 8,3°C
  • Lower Limit (Komfortgrænse/herretemperatur): 3,5°C
  • Vægt: 620 g (regular/183 cm), 730 g (long/198 cm)
  • Fyld: 650 Fillpower gåsedun med Down Defender-imprægnering
  • Pris: 1499,- (regular), 1599,- (long)

Marmot Micron 50 (kviltet konstruktion uden hætte)

Marmot Micron 50. 1399,-
  • Comfort (Komforttemperatur/dametemperatur): 12,5°C
  • Lower Limit (Komfortgrænse/herretemperatur): 8,8°C
  • Vægt: 520 g (regular/183 cm), 610 g (long/198 cm)
  • Fyld: 650 Fillpower gåsedun med Down Defender-imprægnering
  • Pris: 1299,- (regular), 1399,- (long)

 Konstruktion

Både Micron 40 og 50 er fremstillet i et let og blødt 20 denier ripstop nylon og har gennemsyede dunkamre. Gennemsyningerne betyder sådan set, at der kan dannes  “kuldebroer” omkring syningerne, og det er også en af grundene til at soveposerne ikke har lavere komforttemperaturer. Ved de temperaturforhold, soveposerne er skabt til, vil gennemsyningerne til gengæld have den positive effekt, at de skaber en masse steder, hvor overskydende varme og fugt fra kroppen kan passere ud. Det giver langt bedre temperaturregulering end mere lukkede “box-vall”_konstruktioner, og gør soveposerne langt mere behagelige at sove i når temperaturerne er et stykke over de nedre komfortgrænseværdier.

Micron 40 er designet som en “almindelig” sovepose med tværgående dunkanaler og en hætte, der kan strammes til omkring hovedet, mens Micron 50 har et atypisk åbent design uden hætte og med kviltede, kvadratiske dunkamre. Fordi Micron 50 er tyndere og der er færre dun i, har man valgt den kviltede konstruktion, der holder dunene bedre på plads  end større kanaler, der kræver mere dunfyld.

Begge soveposer har “mumie”-facon for at minimere vægten. Mumie-faconen optimerer desuden varmen, ved at minimere den mængde luft, der skal varmes op inde i soveposen. Hovedlynlåsen går hele vejen rundt om fodboksen, så både Micron 40 og 50 kan lynes helt op og bruges som tæppe. Det giver endnu mere alsidighed og komfort på ture under varme himmelstrøg, hvor man ofte har mere glæde af at bruge soveposen som letvægtsdyne end som decideret sovepose. Micron 40 er også udstyret med en kort lynlås i modsatte side af den primære åbning, der gør det mere komfortabelt at sidde i soveposen – f.eks. hvis man  spiser morgenmad i soveposen en kølig sommermorgen i teltet. Der er også en lille indvendig lynlåslomme, der kan bruges til at opbevare f.eks. mobil eller pandelampe, så de altid er lige ved hånden.

Materialer

Fyldet i Micron-soveposerne er 65o fillpower andedun med en Down Defender-imprægnering, der gør dunene mere vandresistente. Det betyder at fyldet ikke så let falder sammen, hvis soveposen bliver lidt fugtig på yder- eller indersiden, og gør soveposerne lidt mindre sarte end dunsoveposer ellers kan være.

De store fordele ved dun er, at de vejer meget lidt, giver rigtig meget isolering og ånder rigtig godt. Og fordi dunene er så fine og bløde i strukturen, er dunsoveposer også utroligt komprimerbare. Endelig har dun en meget lang levetid. Hvis man forstår at passe på sin dunsovepose, vil den bevare praktisk talt samme isoleringsevne i rigtig, rigtig mange år, og for de fleste vil en god dunsovepose være en investering, man kan have glæde af størstedelen af sit voksne liv.

Når man har brugt sin dunsovepose tilpas meget – sovet i den, svedt i den, og alt hvad der hører sig til – vil der have sat sig en masse fedtstof og snavs i dunene. Det vil gøre at de vil klumpe sammen og miste noget af isoleringsevnen, og soveposen vil føles mindre varm end da den var ny. Det er en af de bedste grunde til at det kan anbefales at bruge en inderpose i soveposen, enten i silke, fleece eller bomuld, som kan absorbere noget af den fugt og det snavs, der ellers ville sætte sig i dunene. Men uanset om man bruger inderpose eller ej, skal en dunsovepose vaskes en gang imellem. Korrekt vask og tørring vil rense dunene og genskabe deres lette, elastiske struktur, og derved genskabe soveposens fulde isoleringsevne. En gammel dunsovepose kan komme til virke næsten som ny, hvis den bliver vasket rigtigt, og det er en af de egenskaber ved dun, der er praktisk talt umulig at genskabe med syntetiske materialer.

Læs mere om forskellene på dun- og fibersoveposer

Læs mere om vask og pleje af dun

Ydermaterialet på Micron-soveposerne er et let, blødt og ganske stærkt ripstop nylon. Materialets lave vægt og bløde fornemmelse gør soveposen lettere, nemmere at komprimere og mere behagelig at ligge i. Man skal være opmærksom på at letvægtsnylon er sårbart over for skarpe genstande samt gløder og gnister fra et bål, så en let sovepose vil altid kræve en lille smule ekstra forsigtighed. Til gengæld kan de lette, stærke materialer holde til rigtig mange års almindelig brug, og de er med til at holde vægten nede.

Micron-soveposerne er skabt til sommereventyr – f.eks. et godt gammeldags roadtrip med telt! Foto: Marmot.

Hvem kan bruge dem?

Micron-soveposerne er som nævnt skabt til sommertemperaturer. Micron 40 vil være oplagt som let og komfortabel sovepose til stort set alle sommerens ture. Med en vægt på 620 g i str. regular, er den ikke langt fra de dyre superletvægtere på markedet, og selvom den ikke er helt lige så varm som nogle af de soveposer, der vejer det samme eller lidt mindre og koster det dobbelte eller lidt mere, vil den være rigeligt varm til stort set alt andet end højfjeldet i sommermånederne. Den vil være perfekt som sovepose på kanotur, vandretur, cykeltur, seljtur eller sheltertur herhjemme eller i det meste af Sverige, og den vil også være helt oplagt sydpå. Den vil også være god til hytte-til-hytte-ture i efteråret, eller som let og kompakt “dyne” på backpackingture og rejser.

Micron 50 er lidt mere speciel, og det åbne design uden hætte gør at den er bedst egnet som sovepose i decideret varmt vejr. Til gengæld er den endnu lettere og mere kompakt end Micron 40, og det åbne design gør den endnu mere oplagt som letvægtstæppe/-dyne på rejser og hytteture. Den vil være suveræn på vandreture sydpå, hvor man sover på herberg eller hytte, og mest af alt har brug for noget varmt og komfortabelt, der ikke vejer for meget – f.eks. Caminoen eller hytte-til-hytte-vandreture i Provence-alperne. De fleste andre soveposer, der er lige så lette som Micron 50, koster en formue og er så smalle at de næsten bliver upraktiske at sove i. I varmt vejr, hvor det er rarere at sove med dyne end i en lukket sovepose, er det desuden en kæmpe fordel at kunne åbne helt og op bruge soveposen som tæppe. Endelig vil Micron 50 være oplagt som forstærkningspose på tidlige forårsture eller sene efterårsture, hvor ens lette, lækre sommersovepose er lige i underkanten, rent varmemæssigt.

Micron-poserne er i det hele taget enormt alsidige, og kombinationen af lav vægt, god åndbarhed og komfort, og en pris der er overordentligt rimelig, kvaliteten taget i betragtning, gør at de er værd at overveje for langt de fleste , der sover ude i sommerhalvåret.


Se Marmot Micron 40 og 50 i webshoppen


Se hele vores store udvalg af soveposer


 

Indholdsoversigt