Nyhed! Marmot Precip Eco – miljøvenlig opgradering af den populære regnjakke

Marmot Precip har efterhånden været fast bestanddel i Friluftslands sortiment i rigtig mange år. Det er da også en de bedste vandtætte/åndbare jakker på markedet til under 1000 kr. Til foråret 2019 er Marmot kommet med en miljøvenlig opgradering af den populære regnjakke - Precip Eco. I det følgende gennemgår vi den lette, komfortable og imponerende alsidige nyhed fra Marmot.

Se Marmot Precip Eco i webshoppen

Marmot Precip Eco

Precip-serien er Marmots bud på vandtætte/åndbare jakker, der kan bruges til både hverdag og tur og som ikke koster en formue. Sagt på en lidt anden måde, er Precip-serien luksusudgaven af det sæt regntøj, der er en decideret nødvendighed i et land som Danmark: Fuldstændigt vind- og vandtæt og imponerende åndbart og komfortabelt. Regntøjet er også let og kompakt nok til, at man altid lige kan have det med i en taske eller rygsæk - just in case...

Med Precip Eco har Marmot skabt en mere miljøvenlig version af den alsidige Precip-serie. Den har alle de samme gode egenskaber som den tidligere generation - blot med langt mindre miljøpåvirkning.

Materialer og konstruktion

Kernen i Precip-seriens store popularitet er Marmots vandtætte og åndbare Nano Pro Coating. Nano Pro er en polyurethan-coating med en masse mikroskopiske huller, eller porer, der bliver lagt på bagsiden af ydermaterialet. Det skaber en fuldstændig vandtæt barriere, der stadig tillader huden at komme af med fugt og overskudsvarme.

Teknologien er i udgangspunktet lig den, man finder hos de andre store friluftsproducenter, men alligevel skiller den sig lidt ud. Nano Pro-coatingen adskiller sig ved imponerende høj tæthed af de mikroskopiske porer. Coatingen er altså ikke er 100 % vindtæt. Det lyder måske som en ulempe, men i praksis er det en kæmpe fordel: Det tillader en lille smule luft at passere gennem materialet, hvilket hjælper kroppen med at komme af med overskudsvarme. Den minimale smule luftgennemtrængbarhed gør, at Marmot Precip Eco vil føles markant mere åndbar end mange regnjakker i samme kategori.

Marmot Precip Eco Jacket Ws

Marmot Women's Precip Eco Jacket, kr. 999,-

PCF-fri imprægnering for perlende effekt

Ydermaterialet på Marmot Precip Eco er et let ripstop-nylon, der består af 100 % genanvendte fibre. Ydermaterialet er imprægneret med en PFC-fri imprægnering for at gøre det vandafvisende og maksimere jakkens åndbarhed. Imprægneringen gør altså ikke jakken mere eller mindre vandtæt. Det står Nano Pro-coatingen på bagsiden af ydermaterialet for.

Til gengæld gør imprægneringen, at man opnår en perlende effekt på jakken, når den bliver våd. Det betyder, at ydermaterialet ikke bliver gennemblødt og kommer til at ligge som en våd klud uden på den åndbare coating. Et fuldstændig gennemblødt ydermateriale vil forhindre den varme fugtige luft fra kroppen at passere gennem materialet. Det betyder, at man bliver klam og fugtig af sved indefra, selvom materialet er fuldstændig vandtæt. Derfor er det vigtigt at imprægnere sin skalbeklædning en gang imellem. På den måde får man det maksimale ud af den åndbare coating eller membran.

Læs mere om vask og imprægnering af skalbeklædning

På indersiden af jakken, er der desuden lagt et tyndt print, der giver lidt ekstra komfort direkte mod huden. Laget beskytter også Nano Pro-coatingen mod direkte slid indefra. Denne type konstruktion kaldes typisk en 2½-lags-konstruktion. Den kendetegnes ved at have et ydermateriale, et vandtæt lag i midten og et tyndt, printet eller coated lag inderst. Den store fordel ved 2½-lags-konstruktioner er, at de er lette og komprimerbare. Derudover er de relativt enkle at producere, hvilket gør dem billigere end de kraftigere 3-lags-konstruktioner.

Kombinationen af lav vægt, volumen og pris gør 2½-lags-konstruktioner perfekte til letvægts-skalbeklædning, man altid har med sig, men kun bruger, når det er decideret nødvendigt. Ulempen er primært, at slidstyrken på indersiden er væsentligt lavere end ved 3-lags-konstruktioner. Det gør 2½-lags-konstruktioner dårligt egnede til f.eks. lange dage med en tungt pakket vandrerygsæk.

Marmot Men's Precip Eco Jacket

Marmot Men's Prezip Eco Jacket, kr. 999,-

Hvem kan bruge den?

Marmot Precip Eco er skabt som kvalitetsregnjakke til hverdags- og fritidsbrug, og vil også gøre det rigtig godt på sommerens vandreture. Den skiller sig primært ud fra de mange andre gode regnjakker i samme prisklasse ved at være imponerende let, kompakt og åndbar. Kort sagt, er Marmot Precip Eco nok en af "billige" regnjakker på markedet, der vil være bedst egnet til krævende turbrug.

Kombinationen af den meget åndbare Nano Pro-coating og ventilationslynlåse under armene gør, at Marmot Precip Eco vil være fremragende til aktiv brug - enten på cyklen til hverdag eller på vandreture i vådt vejr. Med en vægt på under 300 g og ganske lille pakvolumen, vil den også være fuldstændig oplagt at have liggende i rygsækken - både til hverdag og på tur.

Perfekt til dagsture

Skal man på lange vandreture med tung oppakning, og risikerer at vejret er så dårligt, at man kommer til at gå med skaljakke stort set hele tiden, vil det være værd at overveje en dyrere, kraftigere skaljakke. Der findes mange jakker, som er skabt til at holde til en masse lange dage med tung oppakning. Men på dagsture med en 20-40 liters rygsæk, vil Precip Eco gøre det stort set lige så godt som en skaljakke til 3-4000 kr. Som en bonus vil den fylde og veje mindre i rygsækken, når den ikke er i brug.

Læs mere om hvornår man skal vælge en let og simpel hhv. kraftig og avanceret skaljakke

Precip-jakkerne har været vores mest alsidige "billige" regnjakke i rigtig mange år. Den vil være et godt valg til hverdag, fritid og kortere, lettere ture. Med "Eco"-opdateringen har Marmot taget de nødvendige skridt for, at Precip kan fortsætte med at være en af markedets mest attraktive regnjakker de næste mange år - uanset om det er kvalitet og funktion, pris eller miljø, der vejer tungest, når der skal vælges regnjakke.

Se Marmot Precip Eco i webshoppen