MSR har de sidste mange år været en af verdens absolut førende producenter af lette, funktionelle telte til varieret friluftsbrug. Hubba NX- og Elixir-serierne er elskede verden over for deres lave vægt, alsidighed og praktiske, gennemtænkte design, og har været med til at cementere MSRs status i toppen af teltverdenen. I år har vi fået nogle af MSRs mere specialiserede telte i sortiment – den ultralette Carbon Reflex-serie. Carbon Reflex-serien bygger på Hubba NX-seriens design, men ved at bruge endnu lettere materialer og gennemgå designet minutiøst,  for at spare vægt alle de steder det giver mening at spare, har MSR formået at skabe rummelige, funktionelle telte, der vejer under eller omkring et kilo – selv i tremandsudgaven! I det følgende kan du læse mere om de nye, superlette Carbon Reflex-telte.


 


Se Carbon Reflex-teltene i webshoppen


Se alle vores telte fra MSR


Konstruktion

MSR Carbon Reflex er bygget op over samme grundskabelon som Hubba og Hubba Hubba NX-teltene. Carbon Reflex 1, 2 og 3 er alle konstrueret med en enkelt stang på langs og en halv stang på tværs, der skaber rum og bredde i inderteltet. Modsat Hubba-teltene, hvor den ene stang på langs forgrener sig i et omvendt V i bunden, har Carbon Reflex blot en enkelt stang på tværs. Det sparer vægt, da stænger og samlinger er noget af det tungeste på lette telte, men det betyder også at Carbon Reflex 1 og 2 ikke er selvstående. Fordi stængerne er i karbon, der er er lettere og stærkere, men mindre bøjeligt end aluminium, er samlingen før de yderste led i hver ende af den lange stang i længderetningen forbøjet, så man har et vertikalt led før teltets bue begynder. Det giver en mindre spids vinkel i enderne af teltet, hvilket giver en følelse af mere plads indvendig i teltet.


Inderteltet i MSR Carbon Reflex 2. Bemærk de vertikale afslutninger på den lange stang.

Inderteltet er bygget op med et vandtæt “bath tub floor” der dækker bunden og går lidt op i siderne, og ellers består det af let insektnet. Det giver et ekstremt velventileret indertelt, men gør også at Carbon Reflex-teltene ikke er skabt til rigtig koldt vej, hvor man vil have glæde af at kunne lukke mere af for vind og kold luft i inderteltet.

Carbon Reflex 1 har udgang og apsis på den ene langside, mens Carbon Reflex 2 og 3 har udgang og apsis i begge sider, selvom det vejer lidt mere end en løsning med én udgang ville gøre. At have udgang i hver side er en af de ting, der virkelig øger komforten når man er flere på tur, fordi det giver mulighed for at have hver sin plads til bagage, samt gør at man ikke skal kravle hen over hinanden, hvis man f.eks. skal ud og tisse i løbet af natten. De to apsisser og udgange på 2- og 3-mandsteltene er et godt eksempel på MSRs ambition om at lave så lette telte som muligt, uden at gå på kompromis med den grundlæggende funktionalitet på tur.


Opsætning af Carbon Reflex

Inderteltet slås op først. Start med at sætte en pløk i hvert hjørne, så bunden af inderteltet er spændt ud. Inderteltet slås op ved at fæstne den lange stang i hver ende af teltet, og fæste de klips på stangen, der holder inderteltet oppe. Herefter fæstes tværstangen i de dertilindrettede metaløjne, og oversejlet trækkes over. Oversejlet fæstes til de to ender af den tværgående stang og de fire hjørner – og voilà, så er teltet praktisk talt oppe. Så mangler der bare 2-4 pløkker til at spænde forteltet ud, samt bardunering efter behov. Materialer

Nøglen til den ekstremt lave vægt på Carbon Reflex-teltene er materialerne. For det første er stængerne lavet af karbonfiber, i stedet for aluminium, der ellers er kutyme på den type telte. Karbonfiber er lettere og stærkere end aluminium, men er ikke lige så elastisk, så stængerne kan ikke tåle at blive bøjet lige så meget som aluminium. Det er en af grundene til at man har valgt at lave det nederste led i hver ende vertikalt, så teltstangens bue bliver mindre. Som nævnt har det yderligere den fordel, at man får et mere rummeligt indertelt. Man skal være opmærksom på at karbonfiber-stænger er lidt mere sarte end aluminumsstænger og skal behandles med lidt mere forsigtighed.

Oversejlet er i et ekstremt let og tyndt silikoniseret ripstop-nylon med en PU-coating. Materialetykkelsen er på blot 7 denier, hvilket er noget af det tyndeste, der kan laves. Det tynde materiale har ganske høj rivstyrke, men fordi det er så tyndt skal man være særligt forsigtig med skarpe genstande, der vil kunne skære hul i teltdugen. Bunden er i et 15 denier ripstop-nylon med samme vandtætte Durashield-behandling som oversejlet. 15 denier er absolut i den tynde ende for et materiale til en teltbund, og hvis man vil undgå små huller i bunden, kræver det at man tænker lidt over hvor man sætter teltet op. Man kan også overveje at købe et “footprint”, der kan beskytte bunden af teltet i de situationer hvor vægten ikke betyder helt så meget. Footprintet giver også mulighed for at spare yderligere vægt, da det kan erstatte inderteltet i et “fast & light setup” kun med footprint og oversejl, der vil være genialt til ture i nogenlunde tørre områder uden for mange insekter.

Carbon Reflex-serien er specialiserede letvægtstelte, og materialerne er på samme tid teltenes store styrke og store svaghed: Det er de superlette materialer der giver den imponerende lave vægt, og gør at teltene fylder og vejer nærmest ingenting i oppakningen, men materialevalget gør også, at teltet kræver opmærksom brug. Superletvægtstelte er ikke tiltænkt almindelig lidt-af-hvert-turbrug, og vil ikke holde lige så længe som kraftigere telte, hvis man ikke passer ordentligt på dem. Til gengæld kan man pakke ekstremt let og få en helt anden oplevelse med superletvægtsudstyr, og Carbon Reflex-teltene vil være en gave til letvægtsfanatikere, der forstår at udnytte dets styrker og kender dets begrænsninger.


Detaljer

Carbon Reflex-serien er lavet til at være ultralette, så de er selvfølgelig ikke udstyret med en masse små, sjove ekstra-features – af den simple grund, at det altid tilføjer vægt at lave en ekstra lomme eller lynlås.

Som allerede nævnt er der udgang og apsis i begge sider på 2- og 3-mandsudgaverne. For at spare vægt, er åbningerne i apsisserne på Carbon Reflex-teltene lavet uden lynlåse. I stedet er der en velcrolukning og to små metalhægter, der sørger for at holde yderteltet lukket. Det er en usædvanlig konstruktion, om det betyder selvfølgelig, at teltene ikke er skabt til hård vind, men derudover er en ret elegant måde at spare en del gram uden at miste funktionalitet. Åbningerne i inderteltet, der primært består af insektnet, er selvfølgelig med lynlåse, så man kan holde myg, knot og andet kryb ude. MSR har også fundet plads til netlommer i inderteltet – en i den ene side i hver ende – så man har et sted at lægge småting fra sig.

Derudover er det bemærkelsesværdige ved Carbon Reflex-serien hvor lette og hurtige teltene er at sætte op, og hvor simple og funktionelle de er at bruge når de er oppe. Det er helt tydeligt at MSR har taget alle deres erfaringer med de ekstremt alsidige Hubba NX- og Elixir-telte med i designet af Carbon Reflex, og ganske enkelt sparet vægt og fjernet features, når det gav mening, uden at gå på kompromis med funktionaliteten.Hvem kan bruge Carbon Reflex?

Telte som carbon Reflex er skabt til lange, krævende ture, hvor hvert et gram tæller. Det kunne f.eks. være klassisske amerikanske “thru hikes” som Pacific Crest Trail eller Appalachian Trail. Men teltet vil også være oplagt til en ultralight weekendtur til Skåne, hvor man pakker så let som muligt for at kunne gå så langt som muligt så ubesværet som muligt. Carbon Reflex-teltene er hurtige og enkle at sætte op og giver pålidelig beskyttelse mod vind, vejr og insekter, og vægten er så lav, at det er lettere end en tarp, hvis man er to eller tre på tur, der kan dele teltets vægt!

I kombination med en let sommersovepose på ca. 500 g, et superlet oppusteligt liggeunderlag på omkring 300 gram, og et sæt letvægtskogegrej, kan man komme afsted med fuldt lejrudstyr til to personer (telt, sovepose, liggeunderlag, brænder, gryde, gas) til en samlet vægt på knap 3,5 kg – eller omkring 1,7 kg pr. mand! Det er helt vildt let, og det giver ganske enkelt nogle helt andre turmuligheder, fordi man kan bevæge sig så frit og ubesværet. Især hvis man kun har en forlænget weekend, vil det være helt oplagt at pakke let og simpelt, så man kan nå en masse hver dag, og få det maksimale ud af turen.

Carbon Reflex-serien er ekstremt veludført, og her er virkelig tale om telte, der kan det, de er tiltænkt at kunne. Hvis man vil have noget mere robust og mere alsidigt, som man kan bruge til lidt af hvert, bør man nok kigge på Hubba NX- eller Elixir V2-serien i stedet, men er man ude efter noget superlet og superfunktionelt til sine ultralight-ture, er Carbon Reflex-teltene helt suveræne!


Det superkompakte Carbon Reflex 1 vejer kun knap 700 gram!

 


Se Carbon Reflex-teltene i webshoppen


Se alle vores telte fra MSR