MSRs “Hubba”-serie har rigtig længe været blandt de bedste allround-letvægtstelte på markedet, og med den seneste opdatering i 2014, Hubba NX, trak de for alvor fra i forhold til konkurrenterne. Hubba-serien er ganske enkelt svær at konkurrere med på vægt og funktionalitet, og dens popularitet er absolut velfortjent. I år lancerer MSR en spændende tilføjelse til Hubba-serien: Hubba Tour. Hubba Tour-teltene er baseret på designet fra Hubba NX-serien, men med en ekstremt rummelig apsis, der giver god plads til bagageopbevaring og madlavning i dårligt vejr. I det følgende gennemgår vi de nye rummelige letvægtere:


Se hele vores store udvalg af telte


Design og konstruktion af Hubba

Hubba Tour-serien er, som sagt, baseret på Hubba NX-serien, og selve teltet er bygget op på samme måde: Hubba Tour 1 og 2 er, ligesom Hubba og Hubba Hubba NX, bygget op omkring én stang, der forgrener sig i to i bunden i hver side, med en kort tværgående stang, der gør spænder inderteltet ud og gør det mere rummeligt. Det geniale ved den konstruktion er, at den giver selvstående egenskaber og ekstra rummelighed, med god plads i toppen af teltet og stor vinkel på ende- og sidevæggene. Man får altså en masse ekstra volumen i teltet, samtidig med at man sparer en del vægt på stængerne.

Grundplan og tværsnit af MSR Hubba Tour 2. Foto: MSR
Grundplan og tværsnit af MSR Hubba Tour 2. 4799,-. Foto: MSR
Grundplan og tværsnit af MSR Hubba Tour 1. Foto: MSR
Grundplan og tværsnit af MSR Hubba Tour 1. 3999,-. Foto: MSR

En væsentlig forskel på Hubba Tour-serien og Hubba NX-serien er, at Hubba Tour-serien er lavet med en “exoskelet”-konstruktion, hvor teltet “klipses” på stængerne, i stedet for at yderteltet trækkes ud over indertelt og stænger. Det betyder, at man slår yder- og indertelt op samtidig, hvilket gør teltet hurtigt og enkelt at sætte op. Det giver også mulighed for, at klikke inderteltet ud og pakke det sammen, mens teltet stadig står. Det er en kæmpe fordel, hvis man skal holde inderteltet tørt på længere ture i dårligt vejr.

Åbning til apsis og indertelt og exoskelet-konstruktionen i MSR Hubba Tour 2. Foto: MSR
Åbning til apsis og indertelt og exoskelet-konstruktionen i MSR Hubba Tour 2. Foto: MSR

Endelig, og det er her Hubba Tour for alvor adskiller sig fra Hubba NX, har Hubba Tour-teltene en ekstremt rummelig apsis, der endda har bund i det meste af inderteltet, undtagen et “V” foran udgangen. Det giver mulighed for at opbevare bagagen tørt, samt at sidde tørt og lave mad, samtidig med at man ikke sviner bunden til, når man skal ind og ud af teltet. Apsissen er spændt ud af en enkelt stang, og fungerer som en slags “tunnelforlængelse” på den ellers mere kuppel-lignende konstruktion af selve teltet. I forhold til almindelige tunneltelte er apsis i Hubba Tour-serien på den lange led, hvilket er med til at give helt ekstraordinært god plads.

Den ekstremt rummelige apsis i MSR Hubba Tour 2. Foto: MSR
Den ekstremt rummelige apsis i MSR Hubba Tour 2. Foto: MSR

En anden fordel ved den “omvendte tunnelkonstruktion” er, at Hubba Tour 2 har udgang i begge sider af inderteltet. dvs. både en udgang til apsis og en bagudgang. HUbba Toour 1 har kun en enkelt udgang, for at spare vægt, og fordi man ikke har samme behov for to udgange, når man kun er en person! Den enormt rummelig apsis og det praktiske design, gør Hubba Tour-teltene imponerende komfortable og meget svære at konkurrere med på forholdet mellem vægt og komfort.

Bagindgangen i MSR Hubba Tour 2, der giver mulighed for ekstremt god ventilation. Foto: MSR
Bagindgangen i MSR Hubba Tour 2, der giver mulighed for ekstremt god ventilation. Foto: MSR

Store dele af inderteltet er, ligesom i Hubba NX-serien, lavet af mesh, og der er desuden udluftning i den ene ende af inderteltet. Der er desuden myggenet i alle døre, både til indertelt og ydertelt, så der er mulighed for helt suveræn udluftning i varmt vejr, uden at man går på kompromis med insektbeskyttelsen.


Materialer

Ydermaterialet på Hubba Tour-teltene er, ligesom på Hubba NX-serien, MSRs Durashield 1200. Det er et let 20 denier ripstop-nylon, der både er silikoniseret og har en PU-coating. Materialet er utroligt let, har en imponerende høj rivstyrke og silikoniseringen giver langtidsholdbar vandtæthed og højere UV-resistens end et almindeligt PU-coated nylonmateriale.

Bunden er ligeledes i Durashield-materialet, men en kraftigere 30 denier-version med en tykkere PU-coating, der har et vandsøjletryk på 10.000 mm, mod oversejlets 1.200 mm. Grunden til den store forskel er, at oversejlet “kun” skal kunne holde til tung regn og slagregn, hvilket de 1200 mm er rigeligt til, hvis teltet er spændt ordentligt op, mens bunden skal kunne holde vand ude, selv når man sidder eller ligger i teltet, og vandet bliver presset op mod teltbunden.

Teltene er ikke lavet til ekstreme forhold, hverken i materialer eller konstruktion, så det er ikke et telt til hård og tankeløs brug. Til gengæld er de ekstremt lette og enormt komfortable, og de kan sagtens tåle uvejr, hvis de er sat ordentligt op. Desuden har materialerne en ganske imponerende levetid, hvis man forstår at passe lidt på dem.


Hvad kan de? Hvem kan bruge dem?

MSR Hubba Tour-teltene er først og fremmest lette og rummelige, og meget lette at have med at gøre: De er lette at slå op, lette at komme ind og ud af, rigtig godt ventilerede og og giver fuld beskytettelse mod vejr og insekter.

MSR markedsfører Hubba Tour-teltene til bike touring – altså cykelferier – men de vil være velegnede til stort set alle længere ture, hvor man har brug for plads til bagage og madlavning i dårligt vejr, men ikke har nogen særlig gavn af et tungt helårstelt. Udover cykelture vil de være helt geniale til kano-, kajak- og vandreture i områder, hvor man ikke er alt for eksponeret for vind og hårdt vejr. De kan sagtens bruges på fjeldet og på kystområder med hårdere vejr, men man skal være opmærksom på, at konstruktionen ikke er lavet til ekstreme vind- og vejrforhold.

Alt i alt er Hubba Tour-serien en fantastisk tilføjelse til Hubba NX-serien, og er værd at tjekke ud for alle, der værdsætter Hubba NX-seriens lave vægt og gennemtænkte design, men savner lidt ekstra plads til bagage og lejrliv. Det er ganske enkelt svært at finde samme kombination af lav vægt, god plads, lækre materialer og gennemtænkt design i andre telte på markedet.

MSRs letvægtstelte er perfekte til ture, hvor vægt spiller en afgørende rolle. Foto: Scott Rinckenberger.
MSRs letvægtstelte er perfekte til ture, hvor vægt spiller en afgørende rolle. Foto: Scott Rinckenberger.

Se hele vores store udvalg af telte