Ospreys Talon og Tempest-serier har i mange år været blandt markedets mest populære dagstyrsrygsække til stort set alle formål – og med god grund. Talon-rygsækkene, og deres kvindespecifikke modstykke Tempest, er lette og simple, men kan samtidig prale af glimrende ventilation, fremragende bærekomfort og alle de små detaljer, man har brug for til hverdag og på tur. Til foråret opdaterer Osprey Talon- og Tempest-serien. Vi har i Friluftsland fået lov til at sælge de nye Talon- og Tempest-rygsække allerede fra starten af januar, og vi glæder os til at vise den opdaterede version af den ikonoske Osprey-serie frem. I det følgende kan du læse en gennemgang af de nye Talon- og Tempest-rygsække.

Se Tempest- og Talon-rygsækkene i webshoppen



Nyt bæresystem

Bæresystemet på den nye Talon 22. Læg mærke til den vaffelformede skumstruktur i ryggen og det ventilerede hoftebælte, der sidder tæt til kroppen hele vejen rundt. Foto: Osprey.
Bæresystemet på den nye Talon 22. Læg mærke til den vaffelformede skumstruktur i ryggen og det ventilerede hoftebælte, der sidder tæt til kroppen hele vejen rundt. Foto: Osprey.

Den største ændring på de nye Talon/Tempest-rygsække er ryggen og bæresystemet. Ospreys AirScape-ryg har fået en ny opbygning, så det åndbare mesh-materiale nu er lagt ovenpå en skumlag i en vaffelstruktur, der sikrer optimal støtte og masser af luft til ryggen på samme tid. Det vaffelformede skum fordeler vægten jævnt, og de mange luftlommer sørger for at man kan komme af med overskudsvarmen. I forhold til AirScape-systemet på de tidligere Talon/Tempest-rygsække, er der væsentligt mere luft til ryggen, og fordi ventilation nu kommer af store sekskantede lufthuller, der bevæger sig i vertikal retning ned over ryggen, i stedet for tværgående luftkanaler, burde der både være mere luft til ryggen og bedre stabilitet i rygstykket. Lænden og hoftebæltet er også blevet redesignet, så det griber endnu bedre om hoften. En blød og fleksibel mesh-konstruktion uden sømme sørger for åndbarhed, støtte og komfort.”Bodywrap”-designet i det nye hoftebælte minder om de populære Atmos/Aura-rygsække, og i det hele taget synes Osprey for alvor at have skilt sig ud fra konkurrenterne, når det kommer til at lave åndbare hoftebælter, der virkelig griber om kroppen.

Det nye AirScape-rygpanel er mere stabilt og bedre ventileret end sin forgænger. Foto: Osprey
Det nye AirScape-rygpanel er mere stabilt og bedre ventileret end sin forgænger. Foto: Osprey
Close-up af hoftebæltet på Tempest-serien. Foto: Osprey.
Close-up af hoftebæltet på Tempest-serien. Foto: Osprey.

Kombinationen af et nyt ryg- og hoftebæltedesign burde gøre de nye Talon/Tempest-rygsække til de mest behagelige til dato, og cementerer seriernes position som nogle af de mest velsiddende og alsidige dagtursrygsække på markedet.

Forskelle på dame- og herremodellerne

Osprey sælger Talon-serien til herrer og Tempest-serien til damer. Uden at skære alle over én kam, er det rimeligt at sige, at der i rigtig mange tilfælde er nogle forskelle på mænd og kvinders anatomi og kropsbygning, der kan være relevante at tage hensyn til, når man skal konstruere en rygsæk, der sidder bedst muligt på ryggen. De forskelle, der primært er relevante i forhold til rygsække:

  • Ryglængde
  • Skulder- og nakkebredde
  • Forholdet mellem hofte- og taljebredde
  • Brystpartiet

Rygsække, der er designet til kvinder, er typisk kortere i ryggen, skulderremmene sidder lidt tættere på hinanden, hoftebæltet er vinklet lidt anderledes og skulderstropperne går ikke lige så direkte ned over brystpartiet som på herremodellerne. Især på de store rygsække (>50 liter), hvor bæresystemet (rygstykke, skulderstropper og hoftebælte) er meget kraftigt, kan der være stor forskel på hvordan en herre- og en damemodel sidder på forskellige kropsbygninger. På mindre rygsække, som Talon/Tempest-rygsækkene, hvor bæresystemet er blødere og smidigere, for at give mere fleksibilitet og komfort, og fordi man bærer på noget mindre vægt i mindre rygsække, vil der være mindre forskel på herre- og damemodellerne. Ryglængden vil være den afgørende faktor i forhold til komfort, og rigtig mange kvinder vil højst sandsynligt passe en Talon-rygsæk i str. S/M (Small/Medium) lige så godt som en Tempest, og høje kvinder med en lang ryg og brede skuldre vil i nogle tilfælde passe Talon-rygsækkene i M/L (Medium/Large) bedre end Tempest-rygsækkene, der kun kommer i WS/WM (Women’s Small/Women’s Medium). Alle rygsækkene (undtagen Talon 11 og Tempest 9) har desuden justerbart rygstykke, så man kan få lige præcis den længde, der passer bedst.

Justerbart rygstykke på Tempest-serien. Foto: Osprey
Justerbart rygstykke på Tempest-serien. Foto: Osprey
Bæresystemet på den nye Tempest 40. De primære forskelle på herre- og damemodellerne er ryglængden, afstanden mellem skulderstropperne og skulderstroppernes udformning omkring brystpartiet. Foto: Osprey.
Bæresystemet på den nye Tempest 40. De primære forskelle på herre- og damemodellerne er ryglængden, afstanden mellem skulderstropperne og skulderstroppernes udformning omkring brystpartiet. Foto: Osprey.

Udover ryglængden og skulderbredden, er der en lille størrelsesforskel på Talon-rygsækkene (der kommer i 44, 33, 22, 18, 11 og 6 liter) og Tempestrygsækkene (der kommer i 40, 30, 20, 16 og 9 liter). Forskellen skyldes primært, at størrelsen på Talon-rygsækkene er angivet for den udgave, der er str. M/L i ryggen, mens størrelsen på Tempest-serien er angivet for str. WS/WM, der er kortere i ryggen. Talon 22 i str. S/M er f.eks. 20 liter, præcis so Tempest 20 i str. WS/WM. Endelig er farverne forskellige på herre- og dameserien, og nogle ville nok sige, at det kønsspecifikke farvevalg er lidt vel forudsigeligt og typisk for outdoor-industrien, der i den grad kan have tendens til at tænke i “drengefarver” og “pigefarver”.

Tempest 20 i en typisk "pigefarve". Foto: Osprey.
Tempest 20 i en typisk “pigefarve”. Foto: Osprey.

Gennemgang af rygsækkene

Talon- og Tempest-rygsækkene er bygget op over den samme relativt minimalistiske skabelon: Alle rygsækkene har et hovedrum (på Talon 44/Tempest 40 er det todelt og med lynlåsadgang til bunden, som man kender det fra større rygsække), elastiklommer på siden og på fronten og et lynlåslukket rum i toppen. De mindre af modellerne er uden toplåg og har lynlåslukket hovedrum og et lille toprum med lynlås, mens de større har et flydende toplåg med lynlåslomme og snorlukket åbning til hovedrummet. Desuden har alle modellerne lynlåslommer til småting på hoftebæltet og en lille elastiklomme på venstre skulderrem. Venstre skulderrem er også forsynet med Ospreys “Stow-on-the-go”-system, der giver mulighed for hurtigt at pakke en vandrestav af vejen, uden at skulle have rygsækken af, hvis man pludselig har brug for begge hænder på en teknisk krævende del af vandrestien. Rygsækkene er også udstyret med fæstemuligheder for isøkser eller vandrestave på selve rygsækken, og Talon 44/Tempest 40 har aftagelige remme til at spænde et liggeunderlag uden på det nederste af rygsækken.

Stow-On-The-Go-systemet. Foto: Osprey.
“Stow-on-the-go”-systemet. Foto: Osprey.
Talon 44 har et separat rum i bunden og aftagelige stropper til at spænde f-eks. et liggeunderlag fast. Foto: Osprey.
Talon 44 har et separat rum i bunden og aftagelige stropper til at spænde f-eks. et liggeunderlag fast. Foto: Osprey.

Alle rygsækkene er desuden klargjort til et drikkesystem og kan rumme en 3-liters drikkeblære uden problemer.

Hvad kan de? Hvem kan bruge dem?

Talon- og Tempest-serierne er utroligt alsidige dagtursrygsække, der vil være velegnede til langt de fleste aktiviteter i det fri:

Det ventilerede rygstykke sikrer god ventilation og gør dem velegnede til højintense aktiviteter som løb, cykling og langrend. Det relativt bløde og fleksible rygstykke gør, at rygsækken bliver siddende tæt på ryggen, hvilket gør dem velegnede til sportsgrene, hvor man bevæger overkroppen meget, f.eks. skiløb og klatring. Man skal være opmærksom på at det ventilerende mesh-materiale i ryggen og hoftebæltet kan samle ganske meget sne, hvilket gør dem mindre oplagte til offpiste-skiløb en de fleste deciderede skirygsække, der har en skummateriale i ryggen, der ikke samler sne, men til gengæld heller ikke ventilerer spor.

Rygsækkenes lave vægt, minimalistiske design og gode mulighed for at stramme dem ind, gør dem desuden også udmærket egnede til løb. Deciderede løberygsække vil ofte være udformet mere som en vest, og sidder ikke på hoften, og er man ude efter en decideret løberygsæk, findes der mere oplagte muligheder, men Talon- og Tempest-rygsækkene er klart nogle af de mest løbeegnede allround-rygsække på markedet.

Tempest 20 i aktion. Foto: Osprey.
Tempest 20 i aktion. Foto: Osprey.

Der er ganske enkelt ikke ret mange ting, en Talon/Tempest-rygsæk i den rigtige størrelse ikke kan bruges til. Uanset om det er den daglige cykeltur til- og fra skole eller arbejde, alpinklatring i alperne, langrend i de norske fjelde, vandretur i Sydeuropa eller en tur på mountainbiken i skoven, vil en Talon eller Tempest være et godt valg. Skal man bruge en rygsæk specifikt til at stå på ski med, til at klatre med eller til at transportere laptop og skolebøger rundt til hverdag, vil der være specialiserede rygsække, der er mere velegnede til de enkelte ting, men er man ude efter én rygsæk, man kan bruge til praktisk talt alt, er Talon/Tempest-rygsækkene absolut værd at tjekke ud!

Se Tempest- og Talon-rygsækkene i webshoppen

Indholdsoversigt