Nyhed! Nye fibersoveposer fra Marmot

Amerikanske Marmot har de seneste par år været rigtig godt kørende på soveposefronten. Sidste år lancerede Marmot en serie af superlette og behagelige dunsoveposer, og i år har de opgraderet deres sortiment af fibersoveposer med "Trestles Elite"-serien, der er en serie af imponerende lette og kompakte soveposer med syntetisk isolering. I det følgende gennemgår vi de nye fibersoveposer fra Marmot:


Se de nye Marmot Trestles Elite-soveposer i webshoppen


Trestles Elite-serien

Marmots Trestles Elite-serie består af 5 soveposer:

  • Trestles Elite 30
  • Women's Trestles Elite 30
  • Trestles Elite 20
  • Women's Trestles Elite 20
  • Trestles Elite 15

Tallene angiver komfortgrænsen efter Fahrenheit-skalaen, så Trestles Elite 15 vil altså have en nedre komfortgrænse på  omkring 15 grader Fahrenheit, hvilket svarer til ca. -9 grader Celsius. Dameversionerne går efter "damekomforttemperaturen", der er noget højere end "herretemperaturen", så dameversionen af Trestles Elite 20 er varmere end herreversionen, for at kompensere for, at kvinder fryser lettere, når de sover. Det betyder, at både dame- og herreversionerne burde være behagelige at sove i for det respektive køn ned til den temperatur, der har lagt navn til soveposen.

Læs mere om EN-testen, der afgør hvor varm en sovepose er

Den letteste af soveposerne, Trestles Elite 30, vejer sølle 920 g, og med en komfortgrænse på -2 grader Celsius og en pris på 1299,- må det siges at være en mere end almindeligt konkurrencedygtig tresæsonerssovepose!

Trestles Elite-serien er Marmots bud på fibersoveposer, der er næsten lige så lette som dunsoveposer, men tåler fugt væsentligt bedre og koster væsentligt mindre. De vil være oplagte til alle, der er på udkig efter en god, alsidig sovepose, der ikke fylder og vejer ret meget, men som heller ikke sprænger budgettet.  Både dame- og herreversionerne fås i to længder – 168 og 183 cm til damer og 183 og 198 cm til herrer – så der burde være en sovepose til de fleste i Trestles Elite-serien.


Gennemgang af de nye soveposer

Det mest bemærkelsesværdige ved de nye fibersoveposer fra Marmot er selve fiberfyldet, som Marmot kalder "HL-ElixR". Marmot benytter tre forskellige typer polyesterfibre til at opnå et højt varme/vægt-forhold, god komprimérbarhed og en blød og behagelig fornemmelse. For yderligere at maksimere isoleringsevnen, har Marmot lavet toppen i en såkaldt "Wave"-konstruktion, der giver en tyk og luftig isolering i oversiden af soveposen. Bunden, der alligevel bliver mast flad, når man ligger på den, er lavet i en mere almindelig "tæppe"-konstruktion, der er mindre luftig, men lettere og tættere, og fungerer bedre, når man ligger oven på den. Kombinationen af det nye, lette fibermateriale og en differentieret konstruktion, der giver en optimal udnyttelse af isoleringen, gør at Trestles Elite-soveposerne er imponerende lette og kompakte i forhold til hvor varme de er. Derudover er de udstyret med Marmots tætsiddende "3D Nautilus Hood", der sidder tættere om hovedet end andre soveposehætter og derved minimerer vægten og maksimerer isoleringsevnen, samt en lille isolerende krave, der forhindrer at varmen forsvinder ud af soveposen via hovedåbningen.

På komfort-siden har Marmot lavet et par små, men væsentlige detaljer. For det første er fodenden helt suverænt konstrueret, med Marmots "Wrap Around Footbox", der giver plads til at fødderne kan ligge i an afslappet position, hvor de peger let frem af og ud til siden, uden at man maser isoleringen flad og får kolde tæer. Derudover har Marmot lavet en lille lynlås i den modsatte side af hovedlynlåsen, der gør soveposen lettere af komme ned i, og også gør at man kan sidde komfortabelt i soveposen med hætten trukket op. Det sidste er genialt, hvis man vil sidde i soveposen og nyde udsigten og en kop te, eller læse en bog i pandelampens skær. Hovedlynlåsen er udstyret med YKKs "Zip Guard", der sørger for at ydermaterialet ikke sætter sig fast i lynlåsen, hvilket kan være enormt irriterende på andre letvægtssoveposer. Endelig er der en lille inderlomme omkring brystet, så man kan holde styr på småting og holde mobiltelefonen varm igennem natten, så batteriet ikke dør så hurtigt.

Ydermaterialet er et 40 denier ripstop nylon, der giver en god blanding mellem lav vægt og god slidstyrke, mens indersiden er i et løsere vævet 40 denier nylon, der er blødt og behageligt at sove i.


Læs også om Marmots superlette dunsoveposer


Hvorfor fibersoveposer?

Soveposer laves enten med isolering i dun eller fiber. Der er fordele og ulemper ved begge dele, og der vil være forskellige situationer, hvor det kan være en klar fordel at vælge enten den ene eller den anden type sovepose.

Den absolut største fordel ved en sovepose med fiberisolering, er at de syntetiske polyesterfibre næsten ikke absorberer noget fugt. Det betyder først og fremmest at soveposen tørrer lynhurtigt, hvis den skulle blive våd eller fugtig, men det betyder også at den stadig vil bevare en del af sin isolerende effekt mens den er våd. Fordi polyesterfibrene ikke absorberer fugt, bliver de ikke tunge og falder sammen, som dun gør det, og det betyder at fyldet bevarer sin luftighed og dermed evnen til at isolere. Hvis man skal på tur i områder med vådt vejr, og ikke er sikker på, at man kan holde sin sovepose tør, er fiber langt mere velegnet end dun. Det samme kan siges, hvis man gerne vil have en sovepose, man ikke behøver at være så forsigtig med og gerne vil bruge uden for teltet. En anden fordel ved fiberisolering er, at hvis der skulle komme et hul i soveposen - f.eks. fra en glød fra et bål, vil man ikke miste fyld gennem hullet, fordi fiberisoleringen består af plader, der er syet fast til ydermaterialet, og derfor er fibersoveposer også lette at reparere. Endelig kan de vaskes og tørres relativt hurtigt og enkelt, mens dun kræver specialvaskemiddel og -program og skal igennem en lang og besværlig tørreproces.


Læs mere om forskellen på fiber- og dunsoveposer


En god nats søvn er en forudsætning for en god dag på tur, og med den rette sovepose har man givet sig selv gode forudsætninger for at vågne frisk og veludhvilet. Foto: Marmot.

En god nats søvn er en forudsætning for en god dag på tur, og med den rette sovepose har man givet sig selv gode forudsætninger for at vågne frisk og veludhvilet. Foto: Marmot.


Se de nye Marmot Trestles Elite-soveposer i webshoppen


Se hele vores store udvalg af soveposer