Nyhed: Osprey Duro 1.5 og Duro 6 – løberygsæk

Osprey har til foråret 2017 skabt en ny serie af løberygsække, der burde kunne forårsage nogle løftede øjenbryn rundt om i løbeverdenen. Her er tale om rendyrkede løberygsække i absolut topkvalitet med fuldt fokus på løbekomfort og funktionelle løsninger. Vi har i Friluftsland fået to af størrelserne hjem fra Osprey: Duro 1.5 og Duro 6. I det følgende kan du læse mere om de nye løberygsække fra de amerikanske rygsækspecialister, samt lidt om løberygsække i almindelighed:


Se Osprey Duro 1.5 og Duro 6 i webshoppen


Hvad skal en god løberygsæk kunne?

En god løberygsæk skal først og fremmest sidde tæt til ryggen, og ikke hoppe op og ned når man løber. Især det sidste er en stor udfordring, og en af de primære faktorer, der adskiller gode og dårlige øberygsække. Alt efter hvilken type løb, man skal bruge rygsækken til, kan man have brug for mere eller mindre plads, let og hurtig adgang til vand, snacks og andre småting, men først og fremmest skal rygsækken sidde behageligt og tæt til ryggen, og ikke hoppe. Derudover er lav vægt og god ventilation også værd at gå efter, uanset hvilken type løb, man skal bruge rygsækken til.

Hvorfor er løberygsække ofte designet som veste?

Bestræbelsen på at eliminere det irriterende bounce er grunden til, at de fleste rendyrkede løberygsække er bløde i ryggen og udformet mere som en vest end en egentlig rygsæk. Hvor en vandrerygsæk typisk forsøger at flytte vægten fra skuldrene og ned på hoften ved hjælp af en afstivning i ryggen og et mere eller mindre stift hoftebælte, gør løberygsække nærmest det modsatte: Fordi hofterne bevæger sig ganske meget, når man løber, mens overkroppen er mere stabil, forsøger man at få rygsækken til at sidde helt tæt til overkroppen. Desuden har man typisk langt mindre vægt i en løberygsæk end i en vandrerygsæk, så der er ikke brug for at flytte vægten fra skuldrene og ned på hoften. De mindre løberygsække (<10 liter), der kun skal indeholde lidt mad, vand og evt.  tøj til pludselige skift i vejret er næsten altid designet som rene veste. De store løberygsække (>10 liter) er ofte lidt mere rygsæklignende end de små, men også her er rygstykket og hoftebæltet blødt og fleksibelt, og hoftebæltets formål er at holde rygsækken og vægten tæt ind til ryggen og overkroppen, og ikke at flytte vægten fra skuldrene ned på hoften. 

 

Bæresystemet på de nye Duro 1.5 og Duro 6 er designet så det sidder som en vest på overkroppen og er udformet i et blødt, behageligt og åndbart mesh-materiale. Foto: Osprey.

Bæresystemet på de nye Duro 1.5 og Duro 6 er designet så det sidder som en vest på overkroppen og er udformet i et meget blødt, behageligt og åndbart "contact mesh"-materiale. De to små "soft bottles" giver hurtig adgang til væske. Foto: Osprey.

Osprey Duro 1.5 og 6

Opsreys Duro-serie er løberygsække i vest-design med fuld fokus på komfort og funktionalitet. Det er ikke markedets allerletteste løberygsække, men med en vægt på lige under 500 gram, kan de absolut heller ikke siges at være tunge. Til gengæld er de udstyret med en række praktiske detaljer og et ekstremt komfortabelt bæresystem, der holder rygsækken og oppakningen godt på plads, også når det går over stok og sten i høj fart.

Det bløde og fleksible rygstykke og de brede skulderremme er lavet af et behageligt og ventilerende "contact mesh", der sikrer optimal komfort, når sveden driver på de lange ture og de varme dage. Der er en lille "soft bottle" i en elastiklomme på hver skulderrem (2 x 250 ml på Duro 1.5 og 2 x 500 ml på Duro 6), så man har væske let og hurtigt tilgængeligt, og der er også en separat lomme til drikkeblære, der passer til alle Ospreys drikkesystemer, hvis man har brug for ekstra vand. En lille lynlåslomme på venste skulderrem har plads til en nøgle, en mobiltelefon, eller andet, der skal ligge sikkert, men samtidig være let tilgængelige og en elastiklomme yderligere på hver skulderrem kan rumme gels, energibarer eller snacks.

Begge rygsække har et lille lynlåslomme til værdigenstande og småting, samt en elastiklomme på hver side, hvor der kan ligge en hue, et par handsker eller lignende. Duro 6 har desuden et lille hovedrum, der kan rumme lidt ekstra tøj og en elastiklomme bagpå, der f.eks. kan opbevare en let regnjakke.

Osprey Duro 1.5 er helt slank og har plads en drikkeblære og lommer til småting. Foto: Osprey.

Osprey Duro 1.5 er helt slank og har plads en drikkeblære og lommer til småting. Foto: Osprey.

Duro 6 er lidt mere rummelig og har et reelt hovedrum langs ryggen, der har plads til lidt ekstra tøj eller udstyr. Foto: Osprey.

Duro 6 er lidt mere rummelig og har et reelt hovedrum langs ryggen, der har plads til lidt ekstra tøj eller udstyr. Foto: Osprey.

Foto: Osprey

Foto: Osprey

Hvad kan de bruges til?

Ospreys Duro-serie er skabt til løb, og det er selvfølgelig også det, de primært kan bruges til. Løb kan dog være mange ting, og de to rygsække vil egne sig til forskellige typer løb.

  • Duro 1.5: Duro 1.5 er  en rendyrket "hydration pack". Den er primært designet til at bære væske og energi på de lange løbeture. Det gør den til gengæld også ganske formidabelt. De ekstra lommer kan godt opbevare en ultralet regnjakke, en tynd hue, et par tynde handsker og evt. en halsedisse – især hvis man ikke har en drikkeblære i ryggen, men bruger de to drikkeflasker på fronten – men Duro 1.5 er skabt til folk, der løber lange distancer, og har brug for at få væske og energi undervejs, men ikke så meget andet. Duro 1.5 er helt perfekt til de lange løbeture i skovene herhjemme, til trail-konkurrencer, og kan også bruges på mountainbiken.
  • Duro 6: Den lidt mere rummelige Duro 6 har, ud over mad og vand, plads til lidt ekstra tøj, så den vil egne sig bedre til længere ture i mere eksponeret terræn, hvor vejret kan slå om. Man skal stadig pakke småt, men en ultralet regnjakke, en tynd dunjakke, hue, handsker og halsedisse kan man godt få plads til, sammen med væske og energi. Det gør Duro 6 velegnet til lange dage i skoven i vinterhalvåret, til løb i eksponeret bjergterræn, og rygsækken kan også bruges som ultralet, minimalistisk og velsiddende dagtursrygsæk til fast and light-folket. Hvis man anstrenger sig, kan man godt få plads til et par bukser, en T-shirt eller skjorte, rene underbukser og sokker, så den vil også kunne bruges til løbeturen til eller fra arbejde, men det vil være på grænsen.

Se Osprey Duro 1.5 og Duro 6 i webshoppen

Foto: Osprey

Foto: Osprey