Nyhed! Patagonia Nano Puff Hoody – en let, varm og alsidig superklassiker

Patagonia er tilbage i Friluftsland, og det betyder at den populære Nano Puff Hoody nu er at finde på hylderne i Friluftsland København, Aarhus og Lyngby, samt i webshoppen. Patagonia Nano Puff Hoody er sådan set ikke nogen nyhed i Patagonias sortiment - tværtimod, fristes man til at sige. Den varme, lette og komprimerbare slider har været fast inventar på alle slags rejser, ture og ekspeditioner verden over i rigtig mange år. Vi kigger nærmere på den elskede klassiker fra Patagonia.

Køb Patagonia Nano Puff i webshoppen

Materialer og konstruktion

Patagonia Nano Puff Hoody er en varm og let, syntetisk isoleret jakke. Ydersiden af jakken er et tyndt og let, men imponerende stærkt, 20 denier ripstop polyester, der er 100 % genanvendt. Ydermaterialet er tæt vævet, og stort set vindtæt, og desuden udstyret med en DWR-behandling, der gør det vandafvisende. Det tynde ydermateriale til trods, er Nano Puff Hoody lavet til at kunne holde til lidt af hvert. Jakken er isoleret med varm og let 60 g/m2 Primaloft Gold fiberisolering, der er fremstillet af 55 % genanvendt polyester. Begge materialer er Bluesign-certificerede, hvilket garanterer at der ikke er brugt skadelige kemikalier i fremstillingen af jakken.

En godt brugt Nano Puff Hoody er blevet lappet og er klar på flere eventyr! Foto: Kern Ducote/Patagonia.

Fiberisolering har den store fordel, at isoleringen bevarer sine varmeegenskaber, selvom den bliver våd. Dette skyldes at polyesterfibrene ikke binder ret meget vand, og at fyldet derfor ikke bliver tungt og klasker sammen når jakken bliver våd. Fordi fyldet bevarer sin fylde, bevarer det også evnen til at binde den varme luft, kroppen afgiver, og fordi der kun kan bindes ganske lidt vand i fibrene, vil jakken også tørre enormt hurtigt, hvis den skulle blive våd.

Læs mere om forskellen på fiberisolering og dun

Isoleringen er syet fast i jakken i en murstenslignende struktur, der sørger for at den lette isolering bliver liggende som den skal og giver jævn varme på hele kroppen. Søm-mønsteret har til formål at begrænse antallet af syninger, eftersom færre syninger betyder lavere vægt, færre svage punkter og færre små kuldebroer. Så det er både med til at gøre jakken lettere, varmere og stærkere.

Patagonia Women's Nano Puff Hoodie, Navy Blue. 1799,-

Design og detaljer

Nano Puff Hoody er rimeligt simpelt opbygget - som den slags jakker oftest er det. Den har to lynlåslommer, man kan varme hænderne eller opbevare småting i, samt en inderlomme med lynlås, der også fungerer som pakpose. Inderlommen er desuden forsynet med en lille, forstærket løkke, der f.eks. kan bruges til at hænge jakken i karabin i klatreselen, så den er lige ved hånden når man kommer op til standpladsen.

Hætten er tætsiddende og designet til at kunne passe under en hjelm. Der er elastik langs kanten, der sørger for at hætten lukker af og holder kold luft ude, og ellers er den holdt fuldstændig "clean", så der ikke er noget der generer under hjelmen. (OBS: Nano Puff Hoody findes også i en version uden hætte - Nano Puff Jacket)

Ærmeafslutningerne er elastiske, så de lukker til og holder på varmen omkring håndleddene, samtidig med at ærmerne let kan trækkes op, hvis man har brug for at komme af med noget varme. Endelig sørger en let, simpel elastikindsnøring ved hoften for, at jakken kan slutte så tæt som der er behov for.

Der er i det hele taget ikke så mange dikkedarer ved Nano Puff Hoody. Den har de detaljer, der er brug for, og ikke så meget andet - og det er lige præcis sådan det skal være.

Patagonia Men's Nano Puff Hoodie, Forge Grey. 1799,-

Hvad kan Patagonia Nano Puff Hoody?

Nano Puff Hoody er skabt til at ramme en balance mellem tre parametre, der ellers trækker i forskellige retninger: Den skal give så meget varme som muligt, veje og fylde så lidt som muligt og kunne tåle så meget som muligt - både slid og vejr. Den er lavet til at være let og kompakt nok til at du kan have den med dig overalt, varm nok til at det altid er den ekstra vægt værd at have den med, og hårdfør nok til at du ikke behøver at bekymre dig om hvordan du bruger den.

60 g/m2 Primaloft Gold-fiberisolering giver imponerende meget varme, og Nano Puff Hoody kan varmemæssigt sammenlignes med en tynd dunjakke. Modsat dunjakken, behøver du ikke at være bange for at få din Nano Puff Hoody gennemblødt, da fiberisoleringen tørrer hurtigt og giver rigtig meget varme, selv når jakken er drivvåd. Endelig er ydermaterialet ganske robust, jakkens lave vægt taget i betragtning. Hvis du jævnligt bruger din Nano Puff til klatring eller bushwacking er der stor sandsynlighed for at du før eller siden vil få lavet et par huller i den, men hvis det skulle ske, kan jakken lappes (og modsat dun forsvinder isoleringen ikke ud af jakken, hvis du ikke får lappet den med det samme). Endelig er vægten lav  - 363 g i herreversionen (str. M) og 306 g. i dameversionen (str. S).

Nano Puff Hoodie er oplagt som sikringsjakke på lange klatreruter. Her er det Josh Wharton i Eldorado Canyon, Colorado. Foto: Mikey Schaefer/Patagonia.

Hvem kan bruge Patagonia Nano Puff Hoody?

Nano Puff Hoody er et klassisk eksempel på en let, varm fiberjakke, og den slags kan simpelthen bruges til nærmest alt. Den kan både bruges som mellemlag, yderlag og ekstra forstærkningslag - alt efter årstid og aktivitet - og bliver hurtigt fast inventar i din oppakning.

På sommerens vandre- og klatreture vil den være perfekt at have med i rygsækken som ekstra varmelag, der kan findes frem når man holder frokostpause, sikrer makkeren, eller hvis temperaturen pludselig dropper og det blæser op. Den vil også være helt genial til de kølige aftener omkring teltet. På multipitch-klatreruter vil den være oplagt at have hængende i selen, så man altid har lidt ekstra varme til standpladsen.

Nano Puff Hoody bliver også hurtigt en favorit til almindelig hverdagsbrug på alle de kølige, uforudsigelig forårs- og efterårsdage. Selvom jakken ikke er vandtæt, kan den sagtens holde dig varm og tør gennem en kold byge, og den tørrer hurtigt bagefter, hvis den bliver våd. Hvis man ikke hører til de kuldskære, vil man også kunne bruge den langt ind i vinteren, og med en skaljakke udenpå har man en gedigen vinterjakke.

I vinterhalvåret kan Nano Puff'en bruges som supervarmt mellemlag under en skaljakke på de kolde ski- og isklatredage, eller som varm, let yderjakke til aktiv brug - f.eks. en vandretur, en tur på fjeldskiene eller en mild dag på pisten. Den vil også være helt oplagt som forstærkningsjakke, der kan trækkes uden på en tynd softshell, hvis det blæser op og bliver rigtig koldt på langrendsturen, randonnee-turen eller vandreturen.

En varm, let fiberjakke er i det hele taget lidt af et "multitool" i garderoben, og Patagonia Nano Puff Hoody er en af de absolutte nyklassikere i den kategori!

Køb Patagonia Nano Puff i webshoppen

Nano Puff Hoody er perfekt til at holde varmen når man står stille - f.eks. mens de andre kæmper på boulderproblemet. Foto: Ken Etzel/Patagonia.