Drago er Scarpas nye supersko og er det seneste lille mesterværk fra den østrigske klatresko-guru Heinz Mariacher, der er chefdesigner i Scarpas klatresko-afdeling. Da skoen kom ud, udtalte Mariacher at Drago var hans nye “best shoe I ever developed”, og for en mand, der har stået bag størstedelen af La Sportiva (hvor han tidligere var ansat) og Scarpas topmodeller de sidste 10-15 år, siger det ikke så lidt! Drago er en superblød og ekstremt sensitiv sko, der er skabt til at rykke grænserne for hvad man kan stå på, og skoen er allerede et kæmpehit blandt nogle af verdens bedste klatrere. I det følgende gennemgår vi Scarpas seneste supersko, Drago.


Se Scarpa Drago i webshoppen


Se hele vores udvalg af klatresko


Læs mere om forskellige typer klatresko i udstyrsguiden


Skoens opbygning

Scarpa Drago! 1199,-

Scarpa Drago er bygget op omkring en aggressiv, foroverbøjet form. Skoen er desuden kraftigt asymmetrisk, så den er både “bananformet” set oppefra og fra siden. Det aggressive, asymmetriske design giver maksimal kraftoverførsel til  spidsen af foden – især storetåen – og gør Drago til en uhyre præcis sko. Skoen er syet af i alt 7 paneler i mikrofiber, for at give optimal pasform. For at sikre, at der ikke er syninger på de steder hvor foden er under mest pres – især i området omkring storetåen – har Scarpa været omhyggelige med at holde indersiden helt glat og jævn, og det har de gjort helt forrygende godt.

Udformningen af indersiden af Scarpa Drago. Grafik: Scarpa.

En “halv slipper-konstruktion” med en elastisk vrist og et enkelt velcrospænde giver en god, tætsiddende pasform, samtidig med at man har mulighed for at spænde helt til oppe omkring anklen, så man har fuld power på hårde heel hooks.

Skoens spænd er Scarpas “Power Connection Band”, der består af en minimalistisk “gummirem”, der løber under midten af foden og spænder op i svangen. Det giver et godt spænd, og sørger for at skoen bevarer sin aggressive facon og presser al kraften ud i forfoden, samtidig med at skoen bliver uhyre fleksibel. Scarpas PCB-spænd er designet med maksimalt fokus på fleksibilitet og sensitivitet. Oversiden af foden er fuldstændig omkranset af blødt friktionsgummi, hvilket både er med til at holde spændet i den bløde sko og helt giver suveræne hooking-egenskaber. Det kalder Scarpa “Surround Rubber Tension”, og det er et imponerende stykke håndværk, der virkelig gør en forskel for skoens performance. Der er en minimal mellemsål i 1 mm Flexan, for at give en lille smule ekstra stabilitet helt ude langs tæerne, men ellers er Drago helt uden afstivende og støttende foranstaltninger, udover det minimalistiske spænd under foden og gummiet omkring tåboksen.

Drago føles næsten som en blanding mellem en klatresko og en kompressionssok i friktionsgummi, og det ekstremt bløde og fleksible design er nøglen til skoens suveræne sensitivitet. Endelig er Scarpa Drago udstyret med en variant af det samme fantastiske hældesign som på de noget stivere Instinct VS og VSR. Ydersåle, der dækker 1/3 af skoens længde er i 3,5 mm Vibram XS Grip2-gummi, der giver markedets bedste friktion på både plastik og klippe, og sikrer suveræn føling med underlaget.

Forfoden har en 3,5 mm sål i Vibram XS Grip2-gummi, der giver suveræn friktion på alle typer underlag. At sålen kun dækker 1/3 af skoens længde er også med til at maksimere skoens fleksibilitet og fodens bevægelsesfrihed. Grafik: Scarpa.

Drago er håndlavet i Italien og er ganske enkelt et imponerende stykke håndværk. Både design, pasform, syninger og gummibelægningerne er ekstremt grundigt og nøjagtigt udført, og det er alt sammen med til at gøre Drago til den helt forrygende og imponerende komfortable klatresko, den er.

Hvad er dens styrker?

Scarpa Drago er lavet til at give maksimal føling og friktion med klippen/væggen, og det er også netop der, den excellerer. Dens store forcer er, at den kan stå stabilt netop når der nærmest ikke er noget at stå på. Den bløde, fleksible sål sørger for maksimal kontaktflade med alle små ujævnheder og spændet sørger for at presse al den kraft, du lægger i fødderne, ud i spidsen af skoen. Endelig giver sensitiviteten den store psykiske fordel, at man har meget præcis føling med, hvad man står på, og kan mærke at skoen har fat, selv når der ikke synes at være noget at have fat i. Scarpa Drago er skabt til alle former for smearing og hooking, og til at stå på alle de små ujævnheder og features, man aldrig ville betragte som “greb” til hænderne – uanset hvem man er – men som pludselig kan bruges som fornuftige fødder. Den gummibelagte overside af forfoden giver gode, sikre toe hooks, og hældesignet giver langt bedre heel hooking-egenskaber end f.eks. Scarpa Furia, der derudover minder meget om Drago.

Kombinationen af det bløde Vibram XS Grip2-gummi og den næsten ikke-eksisterende mellemsål gør til gengæld, at Drago ikke er skabt til at stå på helt små, skarpe kanter. Lægger man for meget vægt på en for lille og for skarp kant, kan det bløde gummi bøje og glide af, så her vil man være bedre tjent med f.eks. Instinct VS, der har et hårdere stivere gummi og langt mere mellemsål. Men det er netop hele pointen med en sko som Drago, at den ikke er skabt til at “bare” at være en rigtig god sko til alle typer klatring – den er skabt til at være den bedste sko til de typer klatring, den er skabt til. Og det er groft sagt alt hvor sensitivitet, fleksibilitet, dynamik og friktion betyder mere end stivhed og støtte.

Drago er på hjemmebane på lange, stejle ruter, hvor man har brug for al den hjælp fra små, dårlige fødderne, man kan få, og skal bruge nærmest ikke-eksisterende ujævnheder i klippen til fødderne. Foto: Scarpa.

Hvem kan bruge den?

Scarpa Drago er som nævnt en specialistsko, men den kan bruges af alle, der har vænnet deres fødder til klatresko og er klar til en aggressiv sko, der er skabt til at sidde helt tæt om foden. Den bløde konstruktion gør den helt imponerende komfortabel, når den først er klatret til, og man tænker næsten ikke over at man har den på. At klatre i en blød sko stiller lidt større krav til fodens muskulatur end en stiv sko, men til gengæld vil de fleste opleve at få bedre fodarbejde og et mere naturligt bevægelsesmønster på væggen, fordi man har mere føling med hvad man står på, og derfor får en helt anden tillid til fødderne.

Drago er skabt til hård sportsklatring og bouldering, og det er også er den er på hjemmebane. Især til den nyere konkurrencestil inden for især bouldering – hvor der er flere parkour-agtige dynamiske bevægelser og balanceudfordringer på store, slopede flader og makroer end tidligere – vil Drago’en være helt suveræn. Men En sko som Drago er selvfølgelig ikke skabt til indendørs brug – den skal udenfor. Drago vil være en potentiel game changer på lange hårde sportsklatreruter, hvor fødderne kan bestå af næsten usynlige små fremspring og ujævnheder, eller tekniske boulderproblemer hvor friktion og evnen til at bruge alle sider af foden til at støtte og stabilisere sig, er nøglen til succes.

Drago er suveræn til hård bouldering med delikat fodarbejde. Foto: Scarpa.

Man skal være opmærksom på, at den bløde konstruktion og det bløde gummi gør, at skoen ikke vil holde lige så længe som stivere sko med tykkere, hårdere gummi. Så hvis man bruger Drago som daglig træningssko i en klatrehal med meget ru, sandpapirsagtige vægge, vil den blive slidt relativt hurtigt. Det kan man selvfølgelig bare lade være med, men den store ulempe er, at Drago er så komfortabel og så forrygende en klatresko, at man sjældent har lyst til ikke at bruge den. Man ender hurtigt med også at bruge den på de lette opvarmningsruter og til alle træningssessionerne i hallen, og så risikerer man altså at slide den hurtigere end man havde kunnet ønske sig. Det er et vilkår med bløde, sensitive sko, at de ikke holder så længe som tidligere tiders stive klodser, og det skal man være opmærksom på. Til gengæld får man en helt anden klatreoplevelse, og hvis man bruger en gammel sko til opvarmning og lette ruter, hvor fodarbejdet ikke er af så stor betydning, kan man sagtens have glæde af Drago’ens suveræne klatreegenskaber rigtig længe.

God klatring!


Se Scarpa Drago i webshoppen


Se hele vores udvalg af klatresko


Læs mere om forskellige typer klatresko i udstyrsguiden