Nyhed: Scarpa Gecko

Scarpa Gecko er en ny vandresko i Friluftslands sortiment. Den tilhører kategorien "approach"-sko, der er en lidt sjov størrelse: "Approach" angiver, at skoene er tiltænkt anmarchen til en klatrerute, hvor man nogle gange kommer til at gå langt, i blandet terræn, der kan involvere lidt let klatring, og med vægt i rygsækken. "Approach"-kategorien markerer altså, at skoene på sin vis er designet med henblik på klatring, men omvendt er de designet til vandreturen inden klatringen, og beskrivelsen ovenfor passer på de fleste vandreture. Bag det lidt spøjse navn "approach shoes" gemmer der sig oftest bare lette og alsidige vandresko med en sål, der er lavet til at stå godt fast på sten og klippe. I det følgende gennemgår vi Scarpa Gecko, der er en let, men robust vandresko, der kan bruges til lidt af hvert.


Se Scarpa Gecko i webshoppen

Skoens opbygning

Scarpa Gecko er bygget op som en klassisk vandresko, men med lidt inspiration fra klatringen. Overdelen er i let, men vandafvisende og robust 1.8 mm ruskind. Der er lavet et lille indhak i ruskindet ude i forfoden, for at undgå at skindet folder og giver en trykzone, når forfoden bøjes. Pløsen er i et blødt og luftig nylon-mesh. Snøringen er fortsat helt ud til spidsen af foden for at give maksimal mulighed for justering, så man kan få en helt præcis pasform, hvis man skal bruge skoen i teknisk krævende terræn. En robust hælkappe holder foden på plads i skoen og giver god støtte i ujævnt terræn.

Overdelen på Scarpa Gecko. Foto: Scarpa.

Overdelen på Scarpa Gecko. Foto: Scarpa.

Sålen er fra de italienske sål-specialister fra Vibram og hedder "Reptilia HG". Ydersålen er i et skridsikkert gummi og med et mønster, der er lavet til at stå godt fast på klippe. Skal man bruge skoen i meget våde og mudrede omgivelser, findes der sko, der er mere vandtætte og med grovere mønster i sålen, men til tørre forhold med masser af klippe og sten, er det en fordel med mere kontaktflade og her er sålen helt perfekt. Mellemsålen er afstivet med et høj-densitets-EVA-skum og i hælen er der indsat en stødabsorberende pude i et lidt blødere skum. Sålen er designet, så den har god torsionsstivhed, men med et rimelig blødt flex omkring forfoden, så man får en let og naturlig afvikling når man går, samtidig med at den giver god støtte i ujævnt terræn. Sålen er tyndere i forfoden for at give god føling med underlaget, og i det forreste af forfoden har man lavet en afstivet "climbing zone", der gør at skoen står godt og stabilt slev på små klippekanter og -fremspring.

Reptilia HG-sålens opbygning. Foto: Scarpa

Reptilia HG-sålens opbygning. Foto: Scarpa

Hvad kan den? Hvem kan bruge den?

Scarpa Gecko er som sagt lavet med henblik på turen hen til klatreruten, der ofte går gennem terræn med masser af sten og klippe, og det er også i bjergterræn den er bedst hjemme. Til gengæld er det absolut intet krav at man har klatregrej i rygsækken! Den imponerende lave vægt og den gode pasform og gåkomfort gør skoen velegnet til dagture med let oppakning, og trods den lave vægt er skoen robust og slidstærk nok til at tåle hårdhændet behandling. Den luftige pløs giver ventilation i varmt vejr, mens ruskindet holder det værste vand ude.

Scarpa Gecko vil være et rigtig godt valg for alle, der går dagsture i ujævnt terræn med masser af sten, klippe og stigninger. Her vil man for alvor få glæde af den lave vægt og det gode fæste på klippeunderlag. Uanset om det er multipitch-klatring i Norge, dagsture på Mallorca eller i Provence-alperne eller en støvet vandresti i Grand Canyon, vil Scarpa Gecko være en behagelig letvægter, man kan stole på når terrænet bliver udfordrende.

P1000598-(1)_web

Se Scarpa Gecko i webshoppen