Nyhed! Scarpa Instinct VSR. Alsidig og aggressiv klatresko til hård sportsklatring og bouldering

Siden Scarpa ansatte den østrigske klatresko-guru Heinz Mariacher til at stå for deres klatresko, har italienerne for alvor meldt sig ind i kampen om at lave verdens bedste klatresko. Scarpa Instinct VS har i et par år været en af verdens førende sko til sportsklatrerruter og boulderproblemer, hvor man både skal stå sikkert på helt små kanter og have god føling med klippen, og de har også været en af de mest populære sko i vores sortiment. I år har Scarpa lanceret en lidt blødere og mere sensitiv variant, Instinct VSR. I det følgende gennemgår vi Scarpas nyeste supersko til alle former for hård, krævende bouldering og sportsklatring.


Køb Scarpa instinct VS-R i webshoppen


Se hele vores udvalg af klatresko


Skoens opbygning

Scarpa Instinct VS-R er bygget op omkring en aggressiv, foroverbøjet form. Skoen er let asymmetrisk, hvilket gør den forholdsvis komfortabel, samtidig med at det giver suveræn kraftoverførsel til spidsen af foden. Overdelen er syet af 6 paneler i mikrofiber, for at give optimal pasform og sikre at der ikke er syninger på de steder, hvor foden er under mest pres. En "halv slipper-konstruktion" med en elastisk vrist og et enkelt velcrospænde giver en god, tætsiddende pasform, samtidig med at man har mulighed for at spænde helt til oppe omkring anklen, så man har fuld power på hårde heel hooks.

Selve skoens spænd er Scarpas "Active Randing", der løber langs kanten af tæerne og forfoden og trækker tilbage langs fodens svang. Det giver en stabil, aggressiv facon med god fleksibilitet under midten af foden og god stabilitet langs hele forfodens kant. En 1 mm mellemsål i Flexan, der dækker hele forfoden, sikrer jævn fordeling af vægten over hele forfoden og giver rigtig god stabililtet på små kanter og lister. Spændesystemet og mellemsålen på Instinct-serien er designet til at give en optimal balance mellem fleksibilitet/sensitivitet og stivhed/støtte, og det er nøglen til Instinct-skoenes enorme alsidighed. Spændet langs hele forfodens kant og mellemsålen under foden giver støtte og power, mens man stadig har fuld fleksibilitet og dynamik i hele midten og bagenden af skoen. Flexan-materialet i mellemsålen er desuden blødt nok til at man stadig har god kontakt og føling med fodgrebene. Endelig har Scarpa Instinct VS-R samme fantastiske hæl som Instinct VS. Sålen er i 3,5 mm Vibram XS Grip2-gummi, der giver markedets bedste friktion med underlaget og sikrer suveræn føling med underlaget.

Scarpa Instinct VSR er blød og fleksibel omkring midten af foden, mens forfoden er stivere og mere støttende. Foto: Jesper Edvardsen.

Scarpa Instinct VSR er blød og fleksibel omkring midten af foden, mens forfoden er stivere og mere støttende. Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk.

Forskellen på Instinct VSR og Instinct VS

Instinct VS-R er bygget op på fuldstændig samme måde som Instinct VS, og deler derfor mange af "storebrorens" gode egenskaber. Forskellen ligger i ydergummiet: Hvor Instinct VS bruger 3,5 mm Vibram XS Edge, bruger Instinct VS-R 3,5 mm Vibram XS Grip2. Forskellen på de to sko ligger altså i forskellen på selve ydergummiet. Det lyder måske ikke af meget, men det gør en klar forskel på nogle vigtige områder:

  • Først og fremmest er XS Grip2 væsentligt blødere end XS Edge. og fordi det kun er den bøjelige Flexan-mellemsål og ydersålen, der giver stivhed til forfoden, vil Instinct VS-R føles noget blødere i forfoden end Instinct VS. Det giver bedre føling med grebene, bedre smearing-egenskaber og bedre kontrol på store slabs. Til gengæld mister man en lille smule stabilitet på helt små, skarpe kanter og lister.
  • Derudover har XS Grip2, som navnene også antyder, bedre friktion end XS Edge. Det gør at Instinct VS-R har bedre fæste på slabs og små negative greb end  Instinct VS, og det er selvfølgelig også med til at forbedre smearing-egenskaberne. XS Grip2 står også bedre fast plasticgrebene på indendørs klatrevægge.
  • Ulempen ved det blødere gummi er dels, at man mister lidt stivhed og stabilitet på helt små positive kanter, lister og knopper – især på skarp klippe – og dels at man mister lidt støtte til forfoden i almindelighed. Det er det evige trade-off: Bedre føling, friktion og fleksibilitet betyder næsten altid mindre støtte og stivhed. Derudover er XS Grip2 ikke lige så slidstærkt som XS Edge, så man vil også slide sålen på Instinct VS-R lidt hurtigere end VS'eren.
Vibram XS Grip2-ydersålen giver suveræn friktion på både klippe og plastik. Foto: Jesper Edvardsen - CONTINEO.

Vibram XS Grip2-ydersålen giver suveræn friktion på både klippe og plastik. Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk

Hvad er dens styrker?

Instinct VS-R's helt store styrke er, at den er ekstremt alsidig. Det samme kan sådan set siges om Instinct VS, der dog er en lidt stivere og dermed lidt mere specialiseret sko. Kombinationen af en aggressiv, foroverbøjet og let assymetrisk form, et spænd, der følger kanten af foden og trækker op i svangen, en fleksibel mellemsål under hele forfoden og et ydersål med suveræn friktion gør den velegnet til stort set alt: Den står godt på små lister og kanter, den er glimrende til slabs og smearing, den er fleksibel og dynamisk, god til toe hooks og overhæng, og den heel hook'er fantastisk.

Instinct VS-R's allerstørste styrke er kort sagt, at den ikke har nogen svagheder. Meget stive sko – f.eks. Scarpa Boostic, og til dels Instinct VS – kan mangle sensitivitet og være klodsede og akavede til delikate toe hooks og smearing, og mangle friktion til teknisk friktionsklatring. Helt bløde sko – f.eks. Scarpa Furia eller Drago – kan have svært ved at stå på helt små, skarpe lister, og vil være hårde for fødderne på skarp klippe. Instinct VS-R balancerer alle de nævnte egenskaber, og det gør den til en af markedets mest alsidige sko til hård sportsklatring og bouldering.

Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk

Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk

Elias Edvardsen prøver Scarpa instinct VS-R af i Tyrkiet. Foto: Jesper Edvardsen.

Elias Edvardsen prøver Scarpa instinct VS-R af  nær Antalya i Tyrkiet. Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk.

Hvem kan bruge den?

Instinct VS-R er som sagt skabt til sportsklatring og bouldering, og det er også det, den bør bruges til. Den vil især være oplagt til klatrere i den lidt lettere ende (op til ca. 70 kg), der leder efter en performance-sko i topklasse, de kan bruge til alle typer klippe og alle klatrestilarter. XS Grip2-gummiet gør den også til en bedre indendørs konkurrencesko end Instinct VS, der godt kan være lidt glat til f.eks. teknisk smearing på klatrevægge og plastikgreb. Tungere klatrere, eller folk der leder efter en stivere sko til edging og små skarpe kanter, bør stadig gå efter Instinct VS. Instinct VS-R er altså ikke en erstatning for Instinct VS – den er et blødere alternativ med bedre friktion i gummiet, der især er velegnet til lettere klatrere og folk, der klatrer  indendørs konkurrencer.

Foto: Jesper Edvardsen.

Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk

Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk

Foto: Jesper Edvardsen - www.contineo.dk

[OBS: Fordi Instinct VS-R især er oplagt til lidt lettere klatrere, har vi i første omgang kun taget den hjem i størrelserne 35½-40½. Elias (der klatrer på billederne) passer perfekt til skoen ift. vægt og klatreniveau, og kan klemme fødderne ned i en str. 38½.]

Læs vores gennemgang af forskellige typer klatresko i udstyrsguiden

Læs også vores guide til klatresko til begyndere