The North Face har til efteråret lanceret deres bud på det ultimative mellem- og yderlag til aktiv brug i koldt vejr: Ventrix. Ventrix-jakken er kort fortalt en varm, let og ekstremt åndbar fiberisoleret jakke, der både kan fungere som en fleecetrøje, softshell og fiberjakke, alt efter forholdene. Det gør Ventrix til en helt imponerende alsidig jakke, der i kombination med et godt base layer og en skaljakke kan holde dig varm, tør og komfortabel til alle vinterhalvårets aktiviteter, uanset om det er en rask vandretur på en kølig efterårsdag, eller en råkold dag med isklatring. I det følgende gennemgår vi den nye Ventrix Hoodie fra The North Face.


Køb The North Face Ventrix Hoodie i webshoppen


The North Face Ventrix Hoodie

The North Face Ventrix Hoodie er de amerikanske giganters måske mest alsidige mellemlag nogensinde. The North Face kalder Ventrix Hoodie for “the jacket that works when you do”, fordi den lukker af og holder på varmen, når du står stille, og åbner op og lukker varme ud, når du er aktiv.

Jakken er på både varm og ekstremt temperaturregulerende, samtidig med at den er let, blød og ganske slidstærk. Det gør, at jakken kan bruges til alt fra en kølig efterårsvandretur til isklatring eller bjergbestigning i bidende kulde, og under en række forskellige vind- og vejrforhold, uden at man behøver at parre den med meget andet end et tyndt base layer og evt. en skaljakke.

The North Face Ventrix Hoodie hører til det, der i branchen ofte kaldes breathable insulation, og som er blevet det nye weapon of choice for alt fra klatrere og bjergbestigere til skiløbere og eventyrere verden over de seneste par år.

The North Face Women
The North Face Women’s Ventrix Hoodie: 1799,-
The North Face Men
The North Face Men’s Ventrix Hoodie. 1799,-

Hvad er breathable insulation?

“Breathable insulation” kombinerer kort sagt de bedste egenskaber fra en fleecetrøje, en fiberjakke og en softshell. Det giver en jakke, der temperaturregulerer og ånder som en fleece, giver vind- og vejrbeskyttelse som en softshell, og varmer som fiberjakke.

Breathable insulation er bygget op omkring et let og luftigt syntetisk for, der minder om det, man kender fra lette, varme fiberjakker. Det består typisk af hule polyesterfibre i en filtet struktur, der kan binde en masse luft, og derved har en meget høj isoleringsevne. Forskellen fra almindelige fiberjakker er, at isoleringen ikke er helt så let og luftig. Strukturen på isoleringen er til gengæld designet, så der er væsentlig bedre mulighed for luft- og fugtgennemtrænging, når man sveder, lige som der er det i en fleecetrøje. Det gør breathable insulation langt mere åndbart end almindelig fiberisolering.

Den lette åndbare isolering kombineres med et vind- og vandafvisende ydermateriale i enten nylon eller polyester, lidt som man kender det fra dun- og fiberjakker og lette softshells. Ydermaterialet giver vejrbeskyttelse, og gør jakken oplagt som yderste lag, når det ikke er alt for vådt eller stormende. Forskellen er, at materialet typisk er væsentligt mindre vindtæt end almindelige softshellmaterialer, og heri ligger meget af den enkle genialitet ved breathable insulation: Fordi materialet er mindre vindtæt end almindelig softshell, vil det tillade en del luftcirkulation, hvilket giver de suveræne temperaturregulerende egenskaber. Det er det, man på engelsk omtaler som et materialer “air permeability”. I Ventrix Hoodie gør kombinationen af det let beskyttende, men samtidig luftgennemtrængbare ydermateriale, og den varme, lette fiberisolering, at man ikke føler sig nedkølet af kold vind, når man er i gang, men samtidig føler, at man kan komme af med overskudsvarmen.

Sammenlignet med en almindelig softshell, vil en jakke som The North Face Ventrix Hoodie holde bedre på varmen, når man står stille, og giver bedre mulighed for slippe fugtig overskudsvarme ud af systemet, når man bevæger sig.

Hvordan skiller Ventrix Hoodie sig ud?

Der findes mange eksempler på breathable insulation: Polartec Alpha samt Arc’teryx’ Coreloft Continuous og Patagonias Full Range er alle eksempler på den tankegang, der også ligger bag isoleringen i The North Face Ventrix Hoodie. Ud over alle de fordele, der er ved hele ideen bag breathable insulation, benytter The North Face Ventrix Hoodie sig af en unik teknologi, der gør jakken endnu bedre til at hjælpe kroppen med at temperaturregulere:

På de steder, hvor man typisk sveder mest, og hvor kroppen har mest behov for at temperaturregulere, har The North Face laser-perforeret isoleringen, og skabt en masse små ventilationskanaler, der udvider sig og åbner op, når du bevæger dig, og forbliver lukkede og holder på varmen, når du står stille. Det gør isoleringen endnu bedre til at reagere på kroppens behov, og forbedrer den allerede imponerende følelse af, at jakken altid er lige tilpas varm.

Konstruktionen med den laser-perforerede isolering er egentlig ganske simpel, men ret genial. The North Face Ventrix Hoodie vandt af samme grund den prestigefyldte “Gold Award” ved den årlige messe for sports- og outdoorudstyr, ISPO, for den gennemtænkte og funktionelle isolering.

Jakkens opbygning

The North Face Ventrix Jacket er designet til aktiv brug i krævende terræn, med fokus på lav vægt, fuld bevægelsesfrihed og optimal integration med f.eks. en skaljakke. Designet er holdt simpelt, med en formsyet, tætsiddende pasform, en tætsiddende hætte, der passer under en hjelm, samt de nødvendige lommer. Jakken har to håndlommer, der er placeret højt, så de er til at komme til selvom man har klatresele eller rygsæk med hoftebælte på. Der er desuden en brystlomme med lynlås, der er let at komme til, selv under en skaljakke. Der er indsnøring i bunden, så man kan lukke af for sne og kulde og ærmeafslutningerne er elastiske, så de lukker til omkring håndleddet, men stadig kan trækkes op over underarmene, hvis man har brug for at køle ekstra ned.

Foto: The North Face
Foto: The North Face

Isoleringen er på 80 g/m2, hvilket giver rigtig god varme, uden at føles alt for tykt og klodset. Ydermaterialet er et let og strækbart, men stadig imponerende robust nylon, og er også vandafvisende og tager den værste vind. Ydermaterialet er som sagt ikke fuldstændig vindtæt, og det er det, der er nøglen til jakkens forrygende temperaturregulerende egenskaber.

Det luftgennetrængbare ydermateriale er, ligesom isoleringen, laser-perforeret under armene. Det giver ekstra udluftning på et sted, hvor man virkelig har brug for det. Foto: The North Face
Det luftgennetrængbare ydermateriale er, ligesom isoleringen, laser-perforeret under armene. Det giver ekstra udluftning på et sted, hvor man virkelig har brug for det. Foto: The North Face

For at få en idé om, hvad det betyder, at materialet har en vis luftgennemtrængbarhed, kan man prøve at puste igennem materialet. Derefter kan man sammenligne det med at puste igennem en fleecetrøje eller en almindelig dun- eller fiberjakke. Fleecetrøjen giver næsten ingen modstand, hvilket også betyder, at vinden piber lige igennem og gør dig kold. En almindelig fiberjakke er svær at puste igennem, og tager også langt det meste vind. Men det betyder også, at man ikke har særlig god ventilation, der kan hjælpe til med at temperaturregulere. Derfor bliver man hurtig våd og klam, hvis man er aktiv i en almindelig fiberjakke.

Ventrix Hoodie er designet til at ramme en “gylden middelvej” mellem vindtæthed og luftgennemtrængbarhed: Den bryder nok vind til, at man ikke bliver ubehageligt afkølet, og tillader samtidig nok luftpassage gennem materialet, til at den varme, fugtige luft, der dannes, når man sveder, kan blive transporteret væk fra kroppen.


Hvordan kan den bruges?

The North Face Ventrix Hoodie er som sagt en ekstremt alsidig jakke. Den kan både bruges som varmt mellemlag i koldt og blæsende vejr, som yderlag i mildere, eller koldt og stille vejr, og som varmejakke, når man holder pauser på de kølige sommerdage. For at få det optimale ud af jakken er det vigtigt at vide, hvordan man bruger den bedst.

Som mellemlag

På de kolde vinterture, hvor det enten blæser kraftigt, eller hvor intensiteten ikke er så høj, vil Ventrix Hoodie være et oplagt mellemlag oven på et tyndt base layer og under en skal. Jakken er væsentlig varmere end en fleece- eller uldtrøje, så i stedet for at have to eller tre mellemlag på for at holde varmen, kan man i mange tilfælde nøjes med ét. Det giver en helt anden let og fri følelse og langt bedre bevægelsesfrihed, fordi man ikke har en masse friktion mellem de mange lag. Desuden har det den fordel, at man kan tage skaljakken af, hvis man får det for varmt, og stadig være beskyttet mod den værste vind og let nedbør.

Som mellemlag vil Ventrix Hoodie være oplagt til alpinskiløb, isklatring eller bestigning af høje, kolde bjerge.

Som kombineret mellem- og yderlag

Til koldt, men nogenlunde stille vejr, eller til højintense aktiviteter i koldt vejr, vil Ventrix Hoodie være suveræn oven på et base layer, og kommer til at fungere som kombineret mellemlag og yderlag. Fordi man kun har to lag på, vil man for det første have helt forrygende bevægelsesfrihed. Kombinationen af den høje isoleringsevne og luftgennemtrængbarhed vil desuden gøre Ventrix Hoodie mere komfortabel end den klassiske kombination af et mellemlag og et vindafvisende åndbart yderlag, fordi man ganske enkelt har et tykkere isolerende lag på, når man står stille, og kan komme af med mere overskudsvarme, når man er i gang. Og med en let skaljakke i tasken, er man også forberedt, hvis vejret pludselig skifter til rigtig koldt og ubehageligt.

Som kombineret mellem- og yderlag vil Ventrix Hoodie være oplagt til f.eks. klatring, efterårsvandreture, alpinklatring og langrend.

Som let, varm jakke til pauser

Ventrix Hoodie er egentlig tiltænkt aktiv brug i den kolde halvdel af året, men den vil også være oplagt at have med i tasken til sommerens vandreture, hvor man tit har brug for lidt ekstra varme, når man holder pauser. Den vil også være et perfekt til de kølige aftener i teltlejren. Jakken vejer blot 440 g, hvilket er ca. det samme som en mellemtyk fleecetrøje, men den er langt varmere, og giver meget bedre vindbeskyttelse. Og hvis man trækker skaljakken ud over, vil den være lige så varm som en almindelig, mere tæt dun- eller fiberjakke.

Med kombinationen af en uldundertrøje, en Ventrix Hoodie og en skaljakke er du rigtig godt udstyret til alt fra en fjeldtur i efterårsferien, til nytårsskituren – uanset om det er langrend eller alpin, der er på programmet – isklatring i februar eller en bestigning af Mont Blanc i juni. Det må, alt andet lige, siges at være imponerende alsidigt!


Køb The North Face Ventrix Hoodie i webshoppen

Se også andre produkter fra The North Face