Trangia Duossal 2.0 er en luksusudgave at det klassiske Trangia-sæt, med gryder i en avanceret hybridkonstruktion, der har en yderside i aluminium og en inderside i rustfrit stål. Det giver nogle klare fordele i forhold til madlavning, rengøring og slidstyrke, og giver det gode gamle Trangia-sæt et lille, men markant løft. I det følgende gennemgår vi det nye Duossal-laminat fra Trangia.


Se vores udvalg af Trangia Duossal


Se hele vores udvalg af kogegrej fra Trangia


En relanceret klassiker

Duossal er en forkortelse af “Duo Stainless Steel Aluminium”, og som navnet antyder, er Trangia Duossal en konstruktion, der kombinerer rustfrit stål og aluminium. Duossal er et laminat, med en yderside i 0,5 mm aluminium og en inderside i 0,3 mm rustfrit stål. Trangia har tidligere produceret Duossal, og det er grunden til at den nye Duossal har fået opdateringstilføjelsen “2.0”. Trangia valgte i sin tid at trække den ellers populære Duossal-serie tilbage, fordi produkterne havde tendens til at delaminere. Det har givet de Duossal-gryder, der har været i omløb en mindre kultstatus. I mellemtiden har Trangia fundet en ny producent af laminatet, der kan lave et mere holdbart produkt, der ikke delaminerer, og derfor har svenskerne relanceret Duossal i version 2.0.

Fordele og ulemper ved Trangia Duossal

Duossal kombinerer som nævnt stål og aluminium, og det giver en række rigtig gode egenskaber:

Aluminium har de store fordele, at det er meget let og leder varme rigtig godt. En af de store ulemper ved aluminiumskogegrej er, at det kan afgive aluminium til maden hvis man f.eks. laver mad med højt syreindhold. Det er ikke specielt sundt, så det bør man bestræbe sig på at undgå. Aluminium har desuden tendens til at blive porøst og deformere ved høj varme. Stål har de store fordele at det er meget stærkt, varmestabilt og ikke afgiver nogle skadelige stoffer. Til gengæld leder det varmen dårligere end aluminium, og det er væsentligt tungere.

Ved at kombinere 0,5 mm aluminum med 0,3 mm stål har Trangia skabt en hybrid, der bevarer rigtig mange af de to materialers fordele og eliminerer nogle af de væsentligste ulemper. Det giver følgende gode egenskaber:

  • Ved at bruge aluminium yderst holder man vægten på materialet nede i forhold til hvis man havde brugt ren stål. Selvom Duossal er noget tungere end de almindelige, ultralette Trangia-gryder og pander i aluminium, er det stadig ganske let.
  • Aluminium på ydersiden giver bedre varmeledende egenskaber og bedre energiudnyttelse end en ren stålkonstruktion. Det gør også at varmen fordeles effektiv over hele gryden/panden fra ydersiden, og giver bedre madlavningsegenskaber end rent rustfrit stål.
  • Stålindersiden afgiver ikke nogen skadelige stoffer og er let rengøre. Det gør både madlavningen sundere og opvasken enklere. Det sidste er en kæmpefordel når man er ude, og ikke altid har lige let adgang til vand, og helst bør bruge så lidt og så miljøvenlig sæbe som muligt.
  • Stålindersiden gør laminatet mere temperaturstabilt end ren aluminium, og gør at gryderne ikke så let bliver bulede og deforme.
Den lækre Trangia Duossal Saucepan 2, 1,75 liter, med den flotte inderside i rustfrit stål.

Hvem kan bruge Duossal?

Duossal henvender sig til alle, der laver “rigtig” mad på deres Trangia-sæt og ikke er tilfredse med hverken de rene aluminiumsudgaver eller de “non-stick”-coatede eller hård-anodiserede varianter. Ved at lave “belægningen” på indersiden i stål tager kogegrejet godt nok lidt på i vægt. Til gengæld får man gryder og pander, der er bedre at lave mad på end aluminiumsversionerne, i en langt mere slidstærk variant end “non-stick”-udgaverne, der hverken afgiver aluminium eller andre sundhedsskadelige stoffer.

Duossal-kogegrejet er tungere end resten af Trangias kogegrej i aluminium, og vil derfor ikke appellere til letvægts-fanatikere (det klassiske Trangia-sæt med spritbrænder i 25-serien vejer 845 g i den rene aluminiumsversion og 1090 g i Duossal-versionen med “non-stick”-pande). Omvendt er det mildest talt tvivlsomt om Trangia-sættet i det hele taget er et godt valg for letvægts-folket, der ofte foretrækker endnu lettere og simplere setups. Trangia-sættets store forcer er den simple opsætning og den stabile og vindbeskyttede konstruktion, der giver mulighed for at lave andet og mere end frysetørret mad på tur – næsten uanset vejr og forhold. Med Duossal-gryder og -pander får man godt nok en lille smule mere vægt at bære på, men man får til gengæld både mere robuste gryder og lettere madlavning, slipper for skadelige stoffer i maden, og får en lettere opvask.

Duossal-kogegrejet var som nævnt utroligt populært i den oprindelige version, til trods for at konstruktionen havde tendens til at delaminere, og den nye generation af Duossal-gryderne burde blive et hit – både hos de gamle Duossal-fans og hos de yngre generationer, der stadig bruger og elsker det gode gamle Trangiasæt.

Det klassiske Trangia-sæt har været elsket i generationer. 25-23 UL/D-varianten, der kombinerer Duossal-gryder med en “non-stick”-pande giver den måske bedste balance mellem vægt, slidstyrke og madlavningsegenskaber af alle Trangia-varianterne. Især hvis man udskifter den klassiske spritbrænder med en gasbrænder!