Fjällräven har til foråret 2017 lanceret en kollektion af tights til vandring, trekking og friluftsliv: Abisko Trekking Tights. De nye “trekkingtights” er kraftigere og mere slidstærke end almindelige træningstights, og har lidt praktiske lommer til småting, men ellers er konceptet og ideen den samme som med f.eks. løbetights: At skabe et par bukser, der giver den beskyttelse, de skal, samtidig med, at de er så lidt i vejen som muligt og ikke hæmmer bevægelsesfriheden eller forhindrer huden i at ånde, når pulsen stiger. I det følgende gennemgår vi de nye trekkingtights fra Fjällräven.
Se Fjällräven Abisko Trekking Tights i webshoppen
Hvorfor tights til vandring og trekking?
Inklusionen af et par tights til vandring i sortimentet er nyt for Fjällräven, og mere eller mindre nyt for friluftsbranchen, men ideen er sådan set ikke særligt ny. Tights har været fast inventar i f.eks. løbeverdenen i mange år, og der har længe fandtes isolerede og mere vindresistente vintermodeller, der har været tiltænkt lidt hårdere vejrforhold en de “almindelige” løbe- eller træningstights til brug i sommerhalvåret. Og mange har meget naturligt valgt at bruge deres løbetights på sommervandreturen, fordi de var det bedst egnede par bukser, de lige havde liggende. Samtidig har udviklingen af softshell-bukser til både vandring, klatring, bjergbestigning og skiløb de senere år bevæget sig væk fra tunge, kraftige bukser i “windstopper”-stilen og mere i retning af lette, simple, tætsiddende bukser med masser af stretch og fokus på bevægelsesfrihed og åndbarhed. Udviklingen af et par tights, der er målrettet til vandrebrug, er fuldstændig i den ånd, og er derfor på sin vis meget naturlig.
Fordelene ved et par tights i stedet for et par bukser er i og for sig de samme som til f.eks. løbebrug:
- Tights vejer ingenting, og man mærker knap nok, at man har dem på
- Man har en helt forrygende bevægelsesfrihed i det strækbare materiale
- Åndbarheden er fremragende
Desuden er tights langt mere behagelige end kraftige vandrebukser under et par skalbukser, når himlen en gang i mellem åbner sig og man bliver nødt til at trække i den vandtætte uniform. Udfordringen ved at lave et par trekkingtights er, at bukser til friluftsliv stiller nogle lidt andre krav til slidstyrke og vejrbeskyttelse end løbe- og træningsbukser, ligesom det kan være en fordel med lidt lommer til småting. Det optimale par bukser til en given aktivitet balancerer vejrbeskyttelse, slidstyrke, åndbarhed og bevægelsesfrihed, så man får så god åndbarhed og bevægelsesfrihed som muligt, samtidig med, at man får så meget beskyttelse og slidstyrke, som man har brug for – og helst til så lav vægt som muligt. Med den nye kollektion af trekkingtights forsøger Fjällräven at ramme den optimale balance til vandring i Skandinavien i sommerhalvåret.
Hvordan er de lavet?
Fjällrävens ambition med deres trekkingtights er, som sagt, at lave et par bukser, der giver den samme komfort, bevægelsesfrihed og åndbarhed som et par træningstights, men bevarer noget af den slidstyrke og friluftsfunktionalitet, der altid har kendetegnet Fjällrävens bukser. Det kommer til udtryk i materialevalg og design:
Abisko Trekking Tights er konstrueret i en slidstærk og meget strækbar blanding af nylon (82 %) og elastan (18 %). Materialet er blødt og behageligt, giver suveræn bevægelsesfrihed, god åndbarhed og skærmer mod den værste vind. Det skal bemærkes, at materialet ikke er vindtæt i nogen rimelig forstand, så i en kombination af koldt vejr og stærk vind, kan man få brug for at trække et par skalbukser ud over, eller have et par lange underbukser under.
På knæene og bagpå er der syet forstærkninger i en kraftig blanding af nylon (62 %), aramid (16 %), elastan (12 %) og polyester (10 %). Forstærkningerne har samme bløde og behagelige bagside som resten af tights’ene, og giver således både en masse slidstyrke der, hvor der er brug for det, men også lidt mere polstring på de områder, man typisk lægger en del vægt på, når man f.eks. sidder og nyder udsigten eller kravler ind og ud af teltet.
Damemodellen er konstrueret med en bred elastik i taljen, der ikke generer under et hoftebælte eller en klatresele, mens herremodellen har skelet lidt mere til mænds toiletvaner, og måske også deres lidt mindre afslappede forhold til tights, og har en bukselignende front med almindelig knap- og lynlåslukning, bæltestropper og to lynlåslommer. Materialet på det øverste af forsiden af herremodellen er en lidt mindre stretchy blanding af nylon (88 %) og elastan (12 %) end det primære materiale. Damemodellen har en lille, diskret lynlåslomme på venstre side af hoften, der kan opbevare små, flade værdisager som telefon eller dankort.
Både dame- og herremodellen har en lårlomme med lynlås på venstre lår og en lårlomme med flap på højre lår. Lommerne er i sagens natur ikke voldsomt rummelige, da det trods alt er tights, vi har med at gøre, men det elastiske materiale gør, at de sagtens kan opbevare en hue, et par tynde handsker, kort, kompas eller andre ting, der er praktiske at have hurtigt tilgængelige. På damemodellen har man placeret en lille løkke på venste side af hoften, lige under der, hvor hoftebæltet på rygsækken sidder, der kan bruges til at sætte en let vindjakke eller lignende fast i.
Der findes også en 3/4-lang model til damer, uden forstærkninger på knæene, der er oplagt til de lunere sommerdage på vandrestierne.
Hvad kan de bruges til?
Fjällräven Abisko Trekking Tights er udviklet til vandreture og friluftsliv i Skandinavien i sommerhalvåret, og det er også her, de for alvor er på hjemmebane. Ideen opstod i forbindelse med Fjällräven Classic, og til lige præcis Fjällräven Classic, både den svenske og den danske version, vil de være helt geniale. Materialet er lige nøjagtigt tæt nok til at det kan klare det vejr, man støder på i de svenske og norske skove og fjelde, evt. i kombination med et par lange uldunderbukser på de kølige dage – og selvfølgelig også herhjemme, hvor vejret trods alt oftest er noget mildere.
Derudover vil Fjällrävens nye tights være helt suveræne til klatring, hvor netop bevægelsesfrihed og slidstyrke er prioriteter, og især knæene kan få sig nogle skrammer, ligesom de også sagtens kan bruges til højintense aktiviteter i vinterhalvåret, f.eks. langrend. Her skal man selvfølgelig være opmærksom på den begrænsede vindbeskyttelse, så på længere ture på fjeldet vil det være et must med et par lette skalbukser i tasken. Til gengæld får man uovertruffen komfort og åndbarhed på de dage, hvor det ikke er nødvendigt med det store, tunge fjeldudstyr.
Tænk på dem som dine yndlingssommervandrebukser, bare i en meget lettere og behageligere udgave med fuldstændig uovertruffen bevægelsesfrihed og åndbarhed!