Julen er højsæson for hygge, og andestegen er en fast juletradition i mange hjem. Her får du Jon Daniel Edlunds opskrift på, hvordan du kombinerer de to juleelementer, og laver en sprød og saftig andesteg over bål!

Når det kommer til hygge, er der ikke meget der overgår et varmt, knitrende bål på en frostklar vinterdag. Tag nogle tæpper, hyggelige lys og godt selskab med ud til bål- eller shelterpladsen denne weekend, og tænd godt op for julehyggen! Har du mod på det, kan du gøre Jon kunsten efter og tilberede en hel and over bålets gløder. Her får du opskriften på Jons bålstegte and, serveret med lun rødkål og bagekartofler med hvidløgssmør!

Jon laver and over bålSe hvordan det gik for Jon på hans instagramprofil @jondanieledlund

Forberedelse

Nok til 4 personer

Du skal bruge

1 hel and (på ca. 3 kg)
1 hel økologisk appelsin, skåret i tynde skiver
3-4 små æbler (feks. cox orange)
2 håndfulde tørrede svesker
1 stor håndfuld frisk timian
masser af havsalt 

Tilbehør

4 store bagekartofler
smør
2-3 fed hvidløg, fintrevne
syltet rødkål (købes færdig på glas eller laves fra bunden, og lunes i gløderne)

 
Udstyr
  • et rotisseri-grillspyd til anden
  • aluminiumsfolie til at bage kartoflerne i
  • metalbakker eller bålgryde til at lune rødkål
  • kødnåle og/eller kødsnor til at binde anden
  • stegetermometer
 
Vær opmærksom på, at tilberedningstiden kan variere! 
 

And på spydJon brugte et rotisserispyd til at stege sin and over gløderne. En rist, bålgryde eller et stegefad kan også sagtens bruges! 

Sådan gør du

Andsteg

Start med at rense anden: fjern al indmaden, skyl anden og tør den grundigt af med et stykke køkkenrulle.

Gnid anden ind i salt – både indvendigt og udvendigt. Skær æblerne i grove tern og stop dem ind i anden sammen med appelsinskiver, svesker og frisk timian. Sørg for, at anden er godt fyldt op.

Bind anden og luk den til med kødnåle og/eller kødsnor. Se evt. en video online, om hvordan du binder en and, hvis du er i tvivl. 
 
Sørg for der er gode gløder i dit bål. Sæt anden på dit rotisseri-grillspyd, hen over gløderne. Alt efter vejret og bålets varme, tager det omkring 2,5-3 timer at tilberede anden over åben ild – vend og drej spyddet ofte.

Anden skal gerne have en kernetemperatur på 73-75 grader for at være helt gennemstegt. Dette kan justeres alt efter hvor rosa du ønsker kødet. Har du ikke et termometer til rådighed, kan du i stedet skære i kødet efter nogle timer over gløderne, og vurdere farven.
 
Så snart anden er sprød, saftig og færdigtilberedt, tages den af bålet hvorefter den skal ligge og hvile i 15-20 minutter, inden du skærer den ud. Når der er omtrent 30 minutter tilbage til anden er helt klar til servering, forberedes bagekartoflerne.

Bagekartofler m. hvidløgssmør og lun rødkål

Pak bagekartoflerne ind i aluminiumsfolie og læg dem direkte ind i gløderne. De skal gerne ligge og bage i gløderne i ca. 30-45 minutter, til de er møre og bløde.

Smørret røres sammen med fintrevet hvidløg, og rødkålen lunes i en aluminiumsbakke eller bålgryde i et par minutter. 

Servér hele herligheden – velbekomme!

🌲🎄🍗🌲🍽🌲🌨🌲


Andre gode bålopskrifter

Hvis der ikke lige står hel and på din menu, er der heldigvis en hel masse andre lækre retter og desserter du kan hygge dig med at tilberede omkring bålet! Skal det passe til julemåneden, kan du f.eks. lave brændte mandler eller vafler. Vær blot opmærksom på, at du bruger udstyr der er beregnet til tilberedning af mad over åben ild. 

Se udstyr til mad over bål


Sådan tænder du et godt bål

Et godt bål kræver god forberedelse

Et godt madbål kræver god forberedelse! Vi har sammensat en guide til hvordan du laver et godt bål – både til hygge og til madlavning. Guiden tager dig igennem hele processen – fra forberedelsen til slukningen af bålet – med gode råd og tips til, hvordan du får gang i et godt bål der også kan brænde længe. 

Læs: Sådan tænder du et godt bål


Overnatning i shelter – også i koldt vejr!

Kan du ikke få nok af naturen, hyggen omkring bålet og den friske vinterluft mens du tilbereder og nyder bålmaden, så bliv i stemningen lidt længere ved at kombinere din middagsudflugt med en overnatning i det fri! Hvis du er ny til shelterture og har brug for lidt vejledning, så følg vores guide til overnatning i shelter. I guiden finder du bl.a. et kort over shelterpladser i Danmark, tips til pakkelisten samt ressourcer til planlægning af turen. 

Læs: Guide til overnatning i shelter i Danmark

Tager du på sheltertur i koldt vejr, er der et par ting der er gode (og vigtige) at få med ud i den vinterklædte natur! Vi har sammensat nogle tips til at holde varmen på sheltertur om vinteren.

Læs: 10 tips: Hold varmen på sheltertur om vinteren

Indholdsoversigt