En god vandrerygsæk er en ligeså essentiel ingrediens i en vellykket vandretur som et par gode vandrestøvler – og gode vandrerygsække er lige præcis dét, Osprey er kendt for. Kyte og Kestrel-serierne, der har været en central del af Ospreys kollektion i mange år,  er de amerikanske rygsækspecialisters bud på alsidige og funktionelle rygsække, der passer til de flestes behov: Ikke for store, ikke for små, ikke for tunge, ikke for spinkle, ikke for simple og ikke for avancerede! I det følgende kigger vi nærmere på den nyeste generation af de populære allroundere:

Se Osprey Kyte 46 og 66 (damemodeller) i webshoppen

Se Osprey Kestrel 58 og 68 (herremodeller) i webshoppen

Osprey Kyte og Kestrel

Kyte og Kestrel er hhv. dame- og herreudgaven af den samme rygsæk og fås i flere størrelser til begge køn. Vi har valgt at tage modellerne Kyte 46 og 66 og Kestrel 58 og 68 hjem, så det er dem, vi kigger nærmere på i det følgende.

Kyte- og Kestrel-rygsækkene udmærker sig groft sagt ved at kunne lidt af det hele. Materialerne er holdbare, konstruktionen er solid, bærekomforten er god og rygsækkene er udstyret med alle de nødvendige detaljer. Vægten er højere end de letteste rygsække i Ospreys sortiment, men noget lavere end de kraftigste, og det samme kan siges om bærekomforten: Kyte og Kestrel bærer mere komfortabelt end de letteste af deres “søskende”, men er ikke skabt til at bære rundt på lige så mange kilo som de største og kraftigste af Ospreys rygsække. Endelig er prisen rigtig god. Der er altså virkelig tale om alsidige rygsække, der kan bruges til langt det meste af langt de fleste.

Konstruktion og design

Kytre- og Kestrel-rygsækkene er bygget op omkring Ospreys AirScape-bæresystem. AirScape-bæresystemet ventilerer rigtig fornuftigt i ryggen, og skulderremme og hoftebælte er polstrede for god komfort. Afstivningen i rygstykket, samt polstringens tykkelse varierer efter rygsækkens størrelse – men det er værd at bemærke, at afstivningen varierer lidt mindre end størrelsen. Det betyder at de mindre rygsække i serien – f.eks. Kyte 46 – vil have et relativt kraftigt bæresystem, sammenlignet med rygsække i tilsvarende  størrelse, mens de største – f.eks. Kestrel 68 – vil have et mindre kraftigt bæresystem end mange af de helt store vandrerygsække. Alle rygsækkene har justerbar ryglængde,  for at sikre optimal pasform og bærekomfort, uanset højde og drøjde.

Rygsækken er baseret på samme klassiske grundskabelon: Rygsækkene er udstyret med toplåg, stort hovedrum med mulighed for opdeling i bunden, separat lynlåsadgang til bunden, rummelige elastiklommer på siderne og på fronten, kompressionsremme på siderne og lynlåslommer på hoftebæltet. Der er aftagelige bærestropper til let liggeunderlag i bunden, mulighed for at tilslutte et drikkesystem, og der følger et regnslag med alle rygsækkene.

Rygsækkene er desuden udstyret med Ospreys “Ston-on-the-go”-bæresystem til vandrestave, fæstemulighed for isøkser og daisy-chains, der giver mulighed for at spænde ting fast uden på rygsækken. De store rygsække (Kyte 66, Kestrel 58 og Kestrel 68) har en stor U-formet lynlåsåbning til hovedrummet, så man kan pakke rygsækken som en kuffert. Kyte 46 har i stedet en vertikal lynlåsadgang i den ene side, der giver let og hurtig adgang til tingene i hovedrummet,  samt en lang, flad lynlåslomme i den anden.

Den store, U-formede åbning på Osprey Kyte 66.

Designet er klassisk og veludført uden at forsøge at skille sig ud, og Kyte- og Kestrel-rygsækkene er ikke skabt til at revolutionere rygsækmarkedet. I stedet har Osprey valgt at fokusere på “tried-and-trusted” løsninger, samt at lave gennemførte og funktionelle rygsække til en pris, der er til at betale. Og det må man sige, de er lykkedes rigtig godt med.

Hvem kan bruge Osprey Kyte og Osprey Kestrel?

Kyte- og Kestrel-rygsækkene er skabt til at bære din oppakning komfortabelt på tur eller rejser. Den robuste konstruktion, det slidstærke materiale og de mange detaljer gør dem velegnede til alt fra vandreture og bjergbestigning til backpacking og rejser, så der er virkelig tale om rygsække, der kan bruges til lidt af hvert.

Som det ofte er tilfældet med den slags “allroundere”, er Kyte- og Kestrel-rygsækkene ikke “de bedste” på nogle enkeltparametre. De er hverken markedets letteste, kraftigste, bedst ventilerede eller mest avancerede rygsække. Til gengæld scorer de rigtig højt på praktisk talt alle parametre: De er både lette, robuste, komfortable, ventilerede, veludstyrede og funktionelle. Det gør dem helt oplagte til alle dem, der foretrækker at have én rygsæk, der kan dække stort set alle deres behov. Er man derimod typen, der foretrækker at have 5-6 specialrygsække, der hver især er helt ideel til lige netop én aktivitet, vil Kyte- og Kestrel-rygsækkene nok ikke være det oplagte valg.

Kyte 46 har en perfekt størrelse til en let oppakning til en weekendtur eller en længere vandretur, hvor man går fra hytte til hytte. Den vil være lidt i den tunge ende i forhold til f.eks. Tempest/Talon- eller Eja/Exos-serierne, der fås i tilsvarende størrelser, men den kan til gengæld holde til væsentlig mere. Det gør Kyte 46 bedre egnet til f.eks. klatring, bjergbestigning og skitouring end dens lettere, mere spinkle søskende.

De større størrelser vil være rummelige nok til lange backpackingture og længere vandreture med telt og mad. Den store, U-formede lynlåsåbning gør det let at komme til indholdet, og bæresystemet bærer komfortabelt op til 15-18 kg. Kommer man op omkring 18-20 kg. vil det være værd at overveje en af de kraftigere serier – Ariel/Aether, Aura/Atmos (eller Xena/Xenith, hvis man kommer helt op omkring 25 kg). De kraftigere rygsække er dog både dyrere og tungere, så hvis man kan holde vægten under 18 kg, vil en Kyte 66 eller en Kestrel 58 eller 66 være en rigtig komfortabel rygsæk. Og så skal det lige tilføjes, at det altid er mere behageligt at bære mindre, så hvis man skal på en længere vandretur, hvor man skal gå langt i kuperet terræn, vil det under alle omstændigheder være en god idé at forsøge at holde vægten på oppakningen nede på et minimum.

God tur!

Se Osprey Kyte 46 og 66 (damemodeller) i webshoppen

Se Osprey Kestrel 58 og 68 (herremodeller) i webshoppen