Turmad kan være alt fra en pose frysetørret færdigmad til den helt store gourmetoplevelse i det fri, med mad fra bunden af friske råvarer. Skal man gå langt og have mad med til flere dage, vil det næsten altid give mest mening at have maden med i mere eller mindre tørret og langtidsholdbar form, men der vil stadig være stor forskel på om man bare skal koge noget vand til at hælde over sin frysetørrede turmad, eller om man laver et måltid fra bunden af medbragte ingredienser – evt. suppleret med lidt af den mad, man kan finde og fange ude i naturen.

Pakkeliste til kogegrej

I det følgende giver vi to bud på forskellig kogegrejs-setups. Det ene er helt minimalistisk og egner sig til fast and light-folket, der laver helt simpel mad, der stort set bare kræver at man koger noget vand. Det andet er mere avanceret, og vil egne sig til madlavning på noget mere avanceret niveau, men vil selvfølgelig også fylde og veje lidt mere i tasken.

Forslag til let og simpelt kogegrejs-setup (1-3 personer)

Den første pakkeliste egner sig til helt simpel madlavning. Det kan f.eks. være at koge vand til kaffen morgen og eftermiddag, lave grød til morgenmad og frysetørret færdigmad til aftensmad. Her er kravene til køkkenudstyret ikke store: Man skal essentielt bare bruge en brænder, noget brændstof, en gryde og lidt service. Her vild et være en fordel hvis brænderen er effektiv, vindstabil og kompakt, så en gasbrænder vil ofte være løsningen.

  • Let, effektiv gasbrænder med gryde. MSR’s Reactor Stove eller Windboiler og Jetboils forskellige brændere vil være rigtig gode bud.
  • Brændstof – gas til gasbrænderen eller brændstof til multifuelbrænderen
  • Ildstål og lighter/tændstikker
  • Personlig service. 1 skål, kop og spork pr. person
  • Evt. lidt salt, peber og krydderier i en lille beholder
  • Bionedbrydeligt opvaskemiddel
  • Svamp til opvask, og evt. et lille stykke hurtigtørrende stof som viskestykke

Download pakkelisten som PDF


Forslag til mere avanceret turkøkken (2-4 personer)

Skal man lave rigtig mad, kræves der gerne lidt mere af kogegrejet. Det er f.eks. en fordel med lidt forskellige gryder og en pande, et skærebræt af en art og et godt, stabilt brænder-setup med god mulighed for at regulere varmen. Trangia-sættet er en absolut klassiker, og et Trangia-sæt med gasbrænder vil være vores anbefaling til de fleste, men man kan også bruge en god pålidelig multifuelbrænder, f.eks. MSR Whisperlite, med en vindskærm og et udvalg af gryder og pander. Til brug i frostvejr vil en multifuelbrænder være mere effektiv end en gasbrænder, mens gas i de fleste andre tilfælde vil være det enkleste.

  • Trangia stormkøkken – en variant af ”25 UL”-serien anbefales. Hvis man skal stege (pandekager, fisk, brød) kan en variant med “non-stick”-pande anbefales.
  • Trangia multidisk – fungerer som skærebræt, låg, si og en masse andet.
  • Kedel. Kan også bruges over et bål.
  • Gas- eller multifuelbrænder til Trangia-sættet – den klassiske spritbrænder kan også fungere, men er noget mere besværlig at bruge.
  • Brændstof – gas til gasbrænderen eller brændstof/sprit til multifuel-/spritbrænderen.
  • Ildstål og/eller lighter/tændstikker. Pak tændstikker i en lille vandtæt bøtte.
  • Letvægtsgrydeske og –stegespatel
  • Personlig service. Typisk en dyb tallerken, bestik og en kop pr. person.
  • Kniv til at skære kød, fisk, grøntsager mm.
  • Små plasticbeholdere med salt, peber og diverse krydderier
  • En lille flaske med olie
  • Bionedbrydeligt opvaskemiddel
  • Svamp til opvask, og evt. et lille stykke hurtigtørrende stof som viskestykke

Se udvalget fra Trangia her

Download pakkelisten som PDF