[ezcol_2third]Pakkeliste til Mount Aconcagua

Kipling Travels bjergguider og Friluftslands grejeksperter er gået sammen om at skabe nogle udstyrs-/pakkelister, der sørger for at du får købt det rigtige udstyr til din Mount Aconcagua bestigning. Ikke det dyreste eller mest ekstreme, men det rigtige! At man på Aconcagua ofte ender med både ekstremt og dyrt udstyr, kan tilskrives det faktum, at man skal hele vejen op i næsten 7000 meters højde! Det er ekstremt!

I forhold til en helt simpel pakkeliste der f.eks. siger du skal bruge Gore-tex jakke, vandrestøvler, osv., giver vi dig et par billeder + beskrivelse af HVILKEN type Gore-tex jakke eller vandrestøvler der passer til netop Aconcagua bestigningen! Lidt på samme måde som en ekspedient i Friluftslands fysiske butikker ville gøre det.

Du kan klikke på billederne herunder samt på de forskellige links, for at komme direkte hen til det relevante udstyr og beklædning.

Fin udsigt fra teltet på Aconcagua bestigning
Fin udsigt fra teltet på Aconcagua bestigning

Hat / kasket
Beskytter mod den skarpe sol. (Husk nakke, næse og ører)
– Hatte
– Kasketter

Varm hue
Vigtig højt på bjerget. Gerne med en vis %-del uld i materialet.
Se alle huer

Balaclava
Minder lidt om en elefanthue: Varmer ansigtet, beskytter mod vinden. Gerne i fleece eller uld.
Find balaclavaer her

Gletcherbriller/Solbriller
Et par gode briller mod solen er essentielle. Husk at alm. solbriller ofte ikke lukker godt nok til omkring øjnene og på siderne.
Se alle solbriller


 

Skaljakke
Det er vigtigt at have en god skaljakke til at klare både vind, regn og sne. Fravælg de allerletteste af slagsen, men slidstyrken ikke behøver heller ikke være ekstrem. Man kan vælge alt fra en god basismodel, til de mere fancy udgaver hvor der er kælet for detaljerne og åndbarheden er i top.

Skalbukser
Skal kunne klare både vind, regn, sne, en skarp klippe og alpingrejets slid. Fravælg derfor de letteste udgaver. Man kan vælge alt fra en god middel-model, til de mere fancy udgaver hvor der er kælet for detaljerne og åndbarheden er i top.
Se alle skalbukser

Dunjakke
På Aconcagua er en god, varm dunjakke en nødvendighed – ikke mindst hvis vejret ikke er så venligt stemt. Nogle kan nøjes med en tynd, mens andre har brug for en tyk. Vi anbefaler at fravælge de allertyndeste.
– Find dunjakker her

Fleece eller merinouldtrøje
Pga. kulden skal du vælge de kraftige, varme udgaver eller flere tynde.
– Fleece
-Merino

Lange underbukser
Højt mod himlen bliver der koldt – og på Aconcagua er man højt oppe! Vi anbefaler at du både tager et par tynde og tykke lange underbukser med. Kraftig merinould er det bedste du kan tage med, men også fleece er velegnet.
Se alle lange underbukser af merinould

Skjorter og T-shirts
I anmarchen mod kæmpen, skal der vandres mange timer i høj sol og vind, så skjorter er rigtig gode til at snuppe en del af vinden samt skærme arme og krop mod solen. Vælg skjorter uden for megen bomuld. T-shirts er også gode – både for sig og som inderste lag højere oppe på bjerget. Vælg uld eller kunststof udgaverne
 Se alle skjorter Se alle T-shirts

Vandrebukser
Disse bukser kan klare en del mere end dine yndlingsjeans, tørrer meget hurtigere og har smarte, brugbare detaljer. Om du vil have en model med 100 lommer, aflynelige ben, osv. er op til dig. Vi anbefaler modeller af nylon eller polyester – evt. iblandet en smule bomuld.


Vandrestøvler og alpinstøvler
Støvlerne er et af de vigtigste stykker grej på en Aconcagua bestigning. Man skal både bruge mellemkraftige vandrestøvler til anmarchen samt VARME alpinstøvler til den store højde.
Se alle mellemkraftige vandrestøvler

Scarpa Vega alpinstøvle
Scarpa Vega alpinstøvle

Højt på bjerget kan man IKKE klare sig med almindelige, kraftige vandrestøvler, ej heller med lette alpinstøvler. Det er et krav, at man har støvler, der er  VARME og stive nok. Det kræver en dobbelt-alpinstøvle. Den udødelige Scarpa Vega er et godt bud, og Scarpa Phantom 6000 vil også være oplagt til formålet.
– Se alle alpinstøvler

Vandresko eller sportssko
Gode til de lette vandredage og om aftenen, når fødderne gerne vil have en pause fra vandrestøvlerne.
Se alle vandreskoSe alle sportssko

Sandaler eller klip-klapper
Efter mange timer i støvlerne er det fantastisk at få lidt luft til fødderne… De er også gode før og efter turen i det varme lavland.
Se alle sandalerSe alle klip-klapper

Sokker
Gode sokker er MEGET VIGTIGE. Sammen med gode støvler, nedsætter de risikoen for vabler betragteligt. Hav gerne vandresokker af forskellig tykkelse med. De første dage kan være meget varme, de øvrige dage ret lune, mens tiden i de store højder er decideret p**** kold.
Se alle vandresokker

Handsker & vanter
På Aconcagua bestigningen skal du bruge et par tynde (inder) fingerhandsker samt et par meget kraftige, varme vanter. Vælg et par meget isolerende typer med varmt fiber eller dunfor. Almindelige skihandsker/luffer er ikke varme nok.
– Se alle handsker & vanter


Sovepose
Den store højde giver kolde nætter. Derfor skal man have en sovepose med en komforttemperatur på omkring minus 20 grader. Bemærk, at kvinder og mænds varmebehov varierer, så soveposer har typisk opgivet forskellige komforttemperaturer till hhv. kvinder og mænd.
– Find flere soveposer

Liggeunderlag
En nok så varm sovepose er intet værd uden isolering mod jorden. Køb et behageligt, velisolerende og selvoppustende Therm-A-Rest liggeunderlag. Du skal vælge et med en høj R-værdi (isoleringsværdi). Vi anbefaler en værdi på mindst 3,5.
Se alle Therm-A-Rest underlag

Diverse sovegrej
Du kan evt. medbringe en lagenpose, der skåner din sovepose – bl.a. fordi du let kan vaske lagenposen fremfor soveposen. Silke er lettest, lækkert og funktionelt.
Se alle lagenposer

Er din egen sovepose ikke varm nok, kan en inderpose/varmeforstærker i f.eks. fleece lige give dig 5-8 grader ekstra.
Se inderposer


Stor vandrerygsæk
På Aconcagua turen bærer muldyr alt dit grej frem til Basecamp’en, hvorefter du selv skal bære dine ting resten af vejen opad. En vandrerygsæk med et godt bæresystem er nødvendig for en god tur. Den skal være 80-90 liter, og det kan betale sig at prøve lidt forskelligt, så man finder en der passer perfekt.

Organisering
Mindre pakposer er rigtigt gode til at holde orden i din bagage – både i vandrerygsækken og toptursrygsækken. En større opbevaringsæk ellerduffelbag/pølsetaske/sportstaske , er god til at opbevare lidt civilt tøj, osv. der kan efterlades på hotellet i lavlandet.

Klatre-/Dagtursrygsæk
Dette er rygsækken man bruger på selve topnatten/dagen (og som håndbagage på fly). Der skal være plads til skalbeklædning, en varm jakke, isøkser, hue, solcreme, en snack, osv. Dvs. man har brug for en teknisk rygsæk eller envandrerygsæk på omkring 30-40 liter. Vil man spare lidt, kan man også vælge at gå mod toppen med sin store vandrerygsæk, der så bare kan spændes ekstra ind.


Man skal bruge lidt teknisk klatreudstyr på Aconcagua bestigningen – inkl. alpinstøvler nævnt ovenfor.

Steigeisen / Crampons
På vej op ad sne og is er steigeisen essentielle for at holde fodfæstet. Husk at tjekke hvilken standard der passer til din støvle – f.eks. New-matic eller Cramp-O-Matic. De skal have anti-snesål. Hurtigindbinding er at foretrække, men snøre kan også bruges.
– Se steigeisen og tilbehøret

Isøkse
På Aconcagua skal du bruge en 60-70 cm alpin isøkse – IKKE en teknisk isøkse (de små, korte, krogede versioner).
Se alle isøkser

Gamacher
Holder sne og småsten ude af dine støvler. Vælg en kraftig model, der kan klare knubs fra både klipper og steigeisen.
Se alle gamacher

Vandrestave
En god måde at få ekstra balance og aflastning af sine knæ. Teleskop typen er nem at sætte fast på rygsækken, når de ikke er i brug. – Se alle vandrestave

Pandelampe
Uundværlig om aftenen, til nat-tisseturen og om morgenen/natten på vej op mod toppen. En pandelampe med flere LED-diodetyper er bedst: en type med svagere lys i lejren og en kraftig type til toppen. Husk ekstra batterier. – Se alle pandelamper

Håndklæde
Et hurttigttørrende håndklæde er praktisk på Mount Aconcagua og andre ture. Fylder også mindre end de klassiske af bomuldsfrotté. Det behøver ikke være kæmpestort, da brusebade ikke er så udbredte på bjerget 😉
Se alle håndklæder

Vandflaske/drikkesystem
Det er vigtigt, at få godt med væske i højderne. Vi anbefaler en kapacitet på MINDST 2 liter, som kan bæres i drikkeflasker eller evt. i et drikkesystem. Bemærk, at man med et drikkesystem, skal puste vandet tilbage/væk fra slangen på topnatten, da det ellers fryser til og du skal være omhyggelig med frostsikring!

Thermokande
Du skal bruge en god thermokande/-flaske på mindst 0,75 liter.

Lommekniv eller multitool
Praktisk til småreparationer, at dele et æble med din makker, osv.
Se alle lommekniveSe alle mulitværktøjer

Førstehjælp & Medicin
Et førstehjælpssæt er altid godt at have ved hånden. Husk Compeed, sportstape plaster osv. til evt. vabler og en løs ankel. Tal med din læge angående medicin til maven, mod højden, antibiotika, osv.
Se alle førstehjælpssæt

Diverse

  • Solcreme med høj faktor og læbepomade med solbeskyttelse
  • Toiletsager inkl. neglesaks
  • Kamera (og stort hukommelseskort)
  • Desinficerende håndsprit (gel)
  • Dagbog
  • Læsebog
  • Liste med kontaktadresser
  • Pas, penge, flybillet mm.

Se også Friluftslands uundværlige ‘praktiske rejseting‘, med masser af smarte småting der gør rejselivet nemmere, sjovere, osv.

[/ezcol_2third][ezcol_1third_end id=”” class=”” style=””]

Kipling Travel


Vis Kiplings Aconcagua på et større kort

Rejs med Kipling
Rejs med Kipling Travel til Mount Aconcagua og forøg komfort, topchancer samt få de små, gode detaljer med!
Læs mere og se afgangsdato’er

Tak til
Kipling Travel guide: Juan Carlos

Pakkelisten er lavet i samarbejde med bl.a. Kipling bjergguiden Juan Carlos Gonzalez, der har guidet mange ture til Aconcagua.

[/ezcol_1third_end]