Skal man virkelig vaske dun? Det kan umiddelbart virke kontraintuitivt, eftersom fugt er dunenes værste fjende, men jævnlig vask og pleje er faktisk helt afgørende for vedligeholdelsen af dunenes egenskaber. Dun er et fantastisk materiale der er både lettere og mere åndbart i forhold til tilsvarende syntetisk isolering. Og så holder det også utroligt længe hvis man plejer det ordentligt. Ved brug vil dunene gradvist, og helt naturligt, miste sine isolerende egenskaber idet de udsættes for fugt og skidt, og dunprodukter vil opleves som mere slaskede og mindre puffede. Heldigvis kan dun vaskes og plejes så de bliver som nye, og gør du det korrekt, kan du vedligeholde dunenes egenskaber i mange, mange år.
Alt du bør vide
Når du plejer produkter med dunisolering, er der tre trin du skal forholde dig til:
1. Vask
Hvorfor skal dun vaskes?
Dun er et naturprodukt som kræver særlig omtanke og pleje for at kunne fungere optimalt. Bliver dun våde eller fugtige i forbindelse med brug – f.eks. på grund af regn, sne eller sved – er det vigtigt at få tørret dem hurtigt. Hvis dunene efterlades våde eller fugtige for længe eller for ofte, vil de klumpe sammen og miste noget af deres fylde og isoleringsevne. Korrekt vask og efterfølgende tørring vil genskabe dunenes oprindelige fylde, isoleringsevne og komfort.
Hvor ofte skal dun vaskes?
For at bevare dunenes egenskaber og forlænge produktets levetid, bør dunprodukter vaskes jævnligt. Vi anbefaler at vaske dunprodukter enten hver eller hveranden måned. Bruger du din dunjakke hver dag, bør den vaskes en gang om måneden. Følg altid vaskeanvisningen i dit dunprodukt så du er sikker på, at dit dunprodukt tåler fremgangsmåden der gennemgås i denne vejledning!
Sådan vasker du dit dunprodukt
Vi anbefaler at vaske dunprodukter på et skåneprogram i vaskemaskinen, efterfulgt af et skylleprogram og høj centrifugering. På den måde skylles al vaskemidlet ordentligt ud af dunene og du får fjernet så meget vand som muligt fra dunene, inden de lægges i tørretumbleren. Se hvilken vasketemperatur dit dunprodukt tåler i produktets vaskeanvisning.
Brug et flydende, enzymfrit specialvaskemiddel der egner sig til dun – vi anbefaler duvask fra OrganoTex og Grangers. Brug aldrig skyllemiddel, blegemiddel, uldvaskemiddel eller vaskemiddel i pulverform. Almindelige vaskemidler indeholder ofte enzymer og andre tilsætningsstoffer som kan beskadige dunene og nedsætte isoleringsevnen. Specialvaskemidler til dun affedter ikke dunene unødvendigt meget, og udsætter dem dermed ikke for unødig slid.
Du kan vaske dunprodukter enten i vaskemaskine eller i hånden.
Vask af dunbeklædning i vaskemaskine
- Tjek vaskeanvisningen i produktet, og sørg for at følge den nøje.
- Alle lommerne åbnes, og alle elastikker og velcrobånd løsnes inden tøjet lægges i maskinen. Har jakken pelskrave, tages denne af og vaskes i hånden.
- Vask tøjet på skåneprogram. Brug et flydende, enzymfrit dunvaskemiddel i henhold til vaskeanvisningen.
- Skyl tøjet igennem på et koldt skylleprogram, uden vaskemiddel – husk centrifugering.
Skal du vaske en dunsovepose, anbefales en stor vaskemaskine så der er god plads til soveposen. Det er vigtigt at hele produktet bliver godt og jævnt gennemvasket, samt at al vaskemidlet bliver skyllet helt ud. Undgå at bruge en vaskemaskine på et vaskeri, da det ofte ikke vil være muligt at benytte det nødvendige specialvaskemiddel. Vi anbefaler at sende dunsoveposer til rens hos et renseri der har erfaring med vask af dunsoveposer.
Tip! Det er vigtigt at alle dunene er helt gennemvåde inden de vaskes med vaskemidlet, så de kan blive renset så grundigt som muligt. Skal du vaske en stor dunjakke eller dunsovepose, kan det derfor være nødvendigt at køre 1-2 omgange på skylleprogram i maskinen inden du starter vaskeprogrammet med vaskemiddel.
Alternativt kan du pakke dunjakken eller dunsoveposen ned i dens tilhørende pakpose mens den stadig er tør, og sænke den ned i en balje med vand i nogle minutter. På den måde undgår du at skulle bakse med luftansamlinger der kan være svære at få ud gennem ydermaterialet så snart det er blevet vådt. Træk forsigtigt den gennemvåde dunjakke eller dunsovepose ud af pakposen, læg den i vaskemaskinene og start skåneprogrammet med det flydende, enzymfrie vaskemiddel.
Håndvask af dunbeklædning
Håndvask er en god og skånsom måde at vaske dunprodukter. Det er besværligt og tidskrævende, men det er den mest skånsomme måde at vaske på, og beskytte ydermaterialer og fjerne svære pletter. En dyb håndvask eller et badekar er velegnet til vask af dunprodukter.
- Alle lommerne åbnes, og alle elastikker og velcrobånd løsnes
- Læg tøjet i lunkent vand (maks. 30°) og massér dunvaskemidlet forsigtigt ind i yderstoffet – undgå at vride. Snavset fra dunene vil gradvist trænge ud i vandet. Skift vandet med jævne mellemrum, og gentag processen indtil der ikke trænger mere snavs ud.
- Skyl grundigt efter med rent, lunkent vand (maks. 30°) indtil al vaskemiddel er skyllet ud af tøjet. Sidder der rester tilbage, kan det skabe skjolder.
- Eftersom dunene har absorberet en hel masse vand, er tøjet tungt. Undlad derfor at løfte det helt op, da syninger og øvrige materialer vil blive belastede af vægten. Pres i stedet forsigtigt vandet ud af tøjet, uden at vride.
- Når størstedelen af vandet er presset ud, er tøjet klar til at blive tørret i tørretumbleren.
2. Imprægnering
Ønsker du at gøre dit dunprodukt mere modstandsdygtige over for fugt, kan du imprægnere produktets ydermateriale eller selve dunene. For imprægnering af dunene, vaskes produktet i et flydende imprægneringsmiddel specielt til dun – vi anbefaler imprægnering til dun fra Grangers. Behandlingen vil gøre dunene lidt tungere og mindske deres isoleringsevne en lille smule.
Trænger produktets ydermateriale til imprægnering, anbefaler vi sprayimprægnering – vi anbefaler sprayimprægnering fra OrganoTex og Grangers. Denne påføres mens ydermaterialet stadig er fugtigt – dvs. efter vask og centrifugering, inden tørretumbling. Dette gælder også for jakker med GORE-TEX-membran og dunfor.
Læs: Plejeguide | Vask og imprægnering af jakker med GORE-TEX og dunfor
3. Tørretumbling
Hvorfor skal dun i tørretumbleren?
Det er vigtigt at dunprodukter gennemtørres i en tørretumbler umiddelbart efter vask. Forkert og utilstrækkelig tørring (såsom lufttørring) vil drastisk reducere produktets funktion, eftersom de våde dun let klumper sig genstridigt sammen, og derved mister deres volumen og isoleringsevne. Vi anbefaler at tørre dunprodukter i en tørretumbler ved lav til middel varme, indtil alle dunene er gennemtørre. Læg nogle rene tennisbolde, tørrebolde eller sammenrullede sokker med ind i tørretumbleren. Disse vil sørge for at bokse dunene godt rundt mens de tørres, så de ikke klumper sammen. Af samme grund anbefaler vi også at tage produktet ud og gennemryste det et par gange i løbet af tørreprocessen.
Hvor lang tid skal dunene tørres?
Tørretiden varierer i høj grad alt efter typen af dunprodukt og hvor stor en mængde dun produktet indeholder. Du skal under alle omstændigheder forberede dig på, at det tager lang tid før alle dunene er helt gennemtørre.
Sådan tørrer du dunene
Den bedste fremgangsmåde, er at tørre dunproduktet på middel varme i flere timer, og ryste det igennem undervejs med jævne mellemrum. Når produktet umiddelbart virker tørt, skal du alligevel fortsætte med at tørre det et par timer endnu.
Selvom ydermaterialet føles tørt, så er alle dunene indeni produktet sandsynligvis ikke helt gennemtørre endnu. Forkert eller ufuldstændig tørring kan medføre, at dunene klumper sig sammen og fordeler sig ujævnt, og det går markant ud over dunenes volumen og isoleringsevne.
Tørring af dunprodukt til vinterbrug
Skal du tørre en meget stor dunjakke eller en dunsovepose, anbefaler vi at anvende en industritørretumbler (f.eks. på det nærmeste vaskeri), eftersom dunproduktet skal have god plads for at dunene kan blive ordentligt gennemtørre og ikke klumper sammen. Undgå i den sammenhæng at bruge en vaskeriets vaskemaskine til vask af dunjakke eller -sovepose, da det ofte ikke vil være muligt at benytte det nødvendige specialvaskemiddel.
Renseri
Har du ikke mod på selv at vaske dine dunprodukter, kan du få det gjort på et renseri der har erfaring med rens af dunprodukter. Stærke kemikalier trækker nemlig den naturlige olie ud af dunene, hvilket medfører dårlig isoleringsevne, så det er vigtigt at produktet renses med de korrekte midler.
Se alle plejeprodukter til dun i webshoppen
Læs mere om dun her:
- Fem gode grunde til at vælge dun
- Forskelle på dyre og billige dunjakker
- Derfor er dun et bæredygtigt valg
- Guide | Dun eller fiber – hvad bør du vælge?
Indholdsoversigt