GORE-TEX-jakker med dunfor af god kvalitet er ret komplekse stykker beklædning, der er sammensat af materialer som kræver hver sin særlige behandling for ikke at miste sine egenskaber. Da de ofte også ligger i den dyre ende, tøver mange med at vaske sin jakke. Men som det med alt andet teknisk udstyr, er det ligeledes vigtigt at få vasket sin GORE-TEX-jakke med dunfor en gang i mellem for at pleje den vandtætte membran og vedligeholde dunenes isoleringsevne, så jakken kan holde mange år frem. Processen er omstændig, men heldigvis behøver den ofte kun at blive vasket én gang om året; nemlig inden den hænges i skabet efter vinteren er forbi. 

Alt du bør vide

Det er vigtigt at du sætter dig grundigt ind vaskeanvisningerne for netop dit produkt. Læs hele vejledningen igennem inden du påbegynder plejeprocessen, og jævnfør desuden løbende denne vejledning med vaskeanvisningerne i dit produkt, så du sikrer dig at dit produkt tåler fremgangsmåden der gennemgås i denne vejledning. Du kan risikere at garantien bortfalder hvis dit produkt vaskes forkert. Har du ikke mod på selv at vaske din jakke, kan du få det gjort hos en specialist eller på et renseri der har erfaring med rens af dunprodukter med GORE-TEX-membran.

Når du plejer vandtæt tøj med dunfor, er der tre trin du skal forholde dig til:

  1. Vask
  2. Imprægnering
  3. Tørretumbling

 

1. Vask

Alle lommerne åbnes og alle elastikker og velcrobånd løsnes inden tøjet lægges i maskinen. Vi anbefaler at vaske jakken i to omgange umiddelbart efter hinanden. Jakken vaskes første gang med retten ud og anden gang med vrangen ud. Vi anbefaler at vaske jakken ved 30° med et vaskeprogram af normal længde (jf. med vaskeanvisningen). Brug et flydende, enzymfrit vaskemiddel specielt til dun – vi anbefaler dunvask fra OrganoTex og Grangers. Brug aldrig skyllemiddel, blegemiddel, uldvaskemiddel eller vaskemiddel i pulverform.

2. Imprægnering

Imprægneringen på ydersiden af tøjet vaskes ud og slides af ved brug. Med tiden vil du opleve, at ydermaterialet gradvist mister sin vandafvisende evne. Tøjet vil stadig være vandtæt pga. membranen, men du mister åndbarhed og komfort i vådt vejr. Derfor er det vigtigt at genimprægnere tøjet.

Vi anbefaler at du bruger en imprægneringsspray når du imprægnerer din GORE-TEX jakke med dunfor – vi anbefaler imprægneringsspray fra OrganoTex og Grangers. Undlad at bruge et imprægneringsmiddel, der vaskes ind i tøjet, da det kun er ydersiden, der skal imprægneres.

Sådan gør du

  1. Vask først tøjet med retten ud. Brug et flydende, enzymfrit dunvaskemiddel i henhold til vaskeanvisningen
  2. Vask så tøjet med vrangen ud. Brug et flydende, enzymfrit dunvaskemiddel i henhold til vaskeanvisningen
  3. Vend retten ud på jakken og spray imprægneringen på jakkens yderside, mens materialet stadig er vådt
  4. Gør klar til tørretumbling

 

3. Tørretumbling

Efter du har sprayet imprægneringen på jakkens våde yderside, skal jakken tørres i tørretumbleren ad to omgange. Under første omgang binder imprægneringen sig til jakkens yderside, og under anden omgang tørrer dunene.

Sådan gør du

  1. Tør jakken med retten ud ved svag varme (ca. 40°) i ca. 45 min. (imprægneringen bindes)
  2. Tag jakken ud, vend den på vrangen og læg den tilbage i tørretumbleren sammen med 2-3 rene tennisbolde
  3. Tør jakken ved svag varme (ca. 40°) i ca. 2-3 timer eller indtil dunene er gennemtørre

Tennisboldene sørger for at bokse dunene godt rundt mens de tørres. Dette mindsker risikoen for at dunene klumper sig sammen, men det er en god idé at tjekke jakken igennem for sammenklumpede dun når begge tørreprogrammer er gennemført. Vi anbefaler at hænge jakken til lufttørring natten over og give den ca. 1 time i tørretumbleren ved svag varme (ca. 40°) igen dagen efter.

Renseri

Har du ikke mod på selv at vaske din jakke, kan du få det gjort hos en specialist eller på et renseri der har erfaring med rens af dunprodukter med GORE-TEX-membran. Stærke kemikalier trækker den naturlige olie ud af dunene, hvilket medfører dårlig isoleringsevne, og membranen kan ligeledes tage skade af forkert pleje, så det er vigtigt at produktet renses med de korrekte midler.


Læs mere om dun her:

Indholdsoversigt