Rygsække har også godt af at blive vasket! Ligesom meget andet udstyr til friluftsbrug, bliver rygsækken beskidt af hård og gentagen brug på tur i det fri. Rygsækkes bund og beskidt bliver oftest mest beskidt. Derudover kan blade, jord og sand sætte sig i lynlåse og syninger, og sod fra bålrøg i tekstilerne. Skidt og snavs, der får lov at blive siddende i rygsækken efter tur, kan slide unødigt på materialerne. Med lidt pleje og rengøring i ny og næ, bevares materialernes funktioner, og rygsækkens levetid forlænges.  

Sådan gør du

Omfanget af rengøringen afhænger af hvor beskidt rygsækken er og hvor ofte den bliver rengjort. En god vane er, at sørge for at få fjernet pletter og snavs efterhånden som de sætter sig. Efter brug på en eller flere længere ture, kan rygsækken trænge til en grundigere rengøring.

Den hurtige omgang

Har rygsækken bare fået lidt pletter, fjernes de nemt med lidt varmt vand og et par dråber mild sæbe. Brug en skuresvamp, og skrub pletterne til de er væk. Skyld grundigt efter med rent vand – sørg for, at alle sæberesterne skylles ud af materialerne, så der ikke dannes skjolder. Lad derefter rygsækken lufttørre.

Den grundige omgang

Efter lang tids brug på alskens ture i blandet vejr, er rygsækken blevet udsat for lidt af hvert. Mudder, sved og andet snavs har sat sig i materialerne og måske bæresystemet er begyndt at lugte lidt grimt. Heldigvis kan det klares med en lidt grundigere rengøring.

Tag rygsækken med udenfor, og begynd rengøringen med at ryste alt løst skidt, såsom blade, sand og jord, ud af rygsækken. Giv evt. også rygsækkens inder- og yderside en tur med støvsugeren. Fjern hoftebælte og skulderremme fra rygsækken hvis det kan lade sig gøre.

Vask derefter rygsækken under bruseren med lunkent vand uden sæbe. Brug gerne et badekar hvis du har mulighed for det. De genstridige pletter fjernes med en svamp eller blød børst, og lidt mild sæbe. Bæresystem, skulderremme og hoftebælte vaskes også med lidt sæbevand.

En gammel (eller ny) tandbørste er et rigtig godt værktøj når skidst og snavs skal renses ud af lynlåsene. Lynlåse med en vandafvisende gummibelægning kræver lidt ekstra pleje – smør lidt flydende silikoneolie på gummiet når rygsækken er tør.

Når rygsækken er rengjort og skrubbet fri for pletter og snavs, skylles den efter med rent vand. Sørg for at få skyllet alle sæberesterne ud, og sæt derefter rygsækken til at lufttørre indenfor eller udenfor i skyggen. Vent med at montere hoftebælte og skulderremmene til rygsækken er helt tør. Afslutningsvis kan rygsækken sprayes med en imprægneringsspray på ydersiden/fronten for at gøre rygsækken mere vand- og smudsafvisende – undgå dog at spraye på bæresystemet!


Læs mere om rygsække her: