Interessen for klatring er stødt stigende i Danmark, og der er mange måder at nyde fællesskabet, fokusset og træningen, som klatring kan byde på. Læs om bouldering, sportsklatring og traditionel klatring, og få grundige guides til klatreområder, tips til klatreteknik og meget mere. Læs også inspirerende artikler om isklatring, alpinklatring og bjergbestigning.

Bouldering

Bouldering er klatring uden sikringsudstyr, på store sten og klippeblokke – ”boulders”. Indendørs bouldering er for de fleste vejen ind i klatresporten og kræver ikke andet end et par klatresko og kalt, for at komme i gang. Boulderhallen er et godt sted at lære basal klatreteknik og opbygge noget styrke. Udendørs bouldering er oplagt for dem, der ønsker at tage skridtet videre fra plastik til klippe.

Sportsklatring

Sportsklatring er en betegnelse for klatring på ruter med faste, permanente sikringsmuligheder og topankre. For de fleste er sportsklatring det naturlige skridt videre fra indendørs klatring, til udendørs klatring på klippe med reb. Sportsklatreruter kan være alt fra korte overhængende ruter, der kræver styrke og teknik, til lange, lettere dagsudflugter på mange reblængder (multipitch).

Traditionel klatring

Traditionel klatring – eller ‘tradklatring’ – er klatring på reb, hvor man selv sætter sikringer undervejs. Klatrelinjen følger sprækker i klippen, hvor det er muligt at sætte kiler og cams – her er altså ingen permanente sikringer i klippen. Tradklatring stiller større krav til udstyr og erfaring end sportsklatring, men giver til gengæld en unik helhedsoplevelse på en eller flere reblængder (multipitch).

Isklatring

Isklatring kombinerer fysik og teknik fra udendørs klatring, med et barsk vintermiljø, der desuden stiller store krav til udstyr og erfaring. De frosne vandformationer har en særlig æstetisk kvalitet, der yderligere er med til at gøre isklatring til en helt speciel og meget intens oplevelse. Er man glad for klatring, vinterlandskaber, kulde og lækkert udstyr, er isklatring en fuldstændig oplagt friluftsaktivitet!

Alpinklatring

Alpinklatring repræsenterer for mange den ultimative frihed: følelsen af at færdes frit og på egen hånd i store, ugæstfri bjergmiljøer, blandt gletsjere og spidse tinder. Fordi alpinklatring både kræver en bred palet af kundskaber inden for forskellige klatrediscipliner, samt bred erfaring med almindeligt friluftsliv, er det samtidig den måske vanskeligst tilgængelige friluftsdisciplin.

Bjergbestigning

Bjergbestigning er – uanset hvilket bjerg man skal bestige, og hvilken måde man vælger at gøre det på – en seriøs disciplin, der stiller store krav til fysik, psyke og ikke mindst udstyr!