En optimalt pakket vandrerygsæk sidder bedre på ryggen og gør det nemmere at vandre med tung oppakning. I artiklen her kigger vi nærmere på vægtfordeling og organisering for at øge bærekomforten og give et bedre overblik over indholdet.

Det er ikke helt ligegyldigt, hvordan vandrerygsækken pakkes, når man skal på vandretur, eller man rejser som backpacker. Pakket rigtigt, føles en rygsæk nemlig langt mere behagelig at have på ryggen. Samtidig kan en ordentligt pakket rygsæk rumme flere ting og gøre det lettere at holde styr på indholdet.

Selvom det kan være meget individuelt, hvordan man foretrækker at pakke sin vandrerygsæk, er der alligevel nogle grundlæggende tommelfingerregler, som er værd at bide mærke i, når man pakker sin rygsæk til vandretur – eller backpackerturen rundt i Asien. Det handler nemlig om at fordele vægten optimalt i forhold til tyngdepunkt og balance. Men det handler også om at placere indholdet strategisk, så det er nemt at finde. Hvis man ikke i forvejen har en bestemt måde at pakke rygsækken på, kan det være en fordel at starte med at lægge alt indholdet ved siden af rygsækken. Det giver et godt overblik over, hvad der eksempelvis først skal bruges i lejren, og hvad der er rart at have adgang til i løbet af dagen.

Selvom det kan være meget individuelt, hvordan man foretrækker at pakke sin vandrerygsæk, er der alligevel nogle grundlæggende tommelfingerregler, som er værd at bide mærke i, når man pakker sin rygsæk til vandretur.

Bærekomforten afhænger selvfølgelig også af, at du vælger den korrekte vandrerygsæk, og får den indstillet korrekt. Alt det kan du læse om i vores rygsæk-guide, der guider til både valg af- og indstilling af rygsæk. Du kan også tage et kig på guiden til valg af store rygsække, hvor vi gennemgår fire konkrete rygsække fra Osprey.

.

Hvordan pakker man rygsækken til vandretur?

For at gøre det så konkret som muligt, tager vi i indlægget her udgangspunkt i at pakke en vandrerygsæk. Det er dog de samme principper, som gør sig gældende, når du pakker en rygsæk til andre typer af rejser og ture. Du kan derfor med fordel bruge de overordnede principper omkring fordelingen af tunge, lette og mellemtunge genstande.

Pakke vandrerygsæk

Overordnet giver det god mening at inddele rygsækken i forskellige zoner:

  1. Lette ting pakkes i bunden. Det kan være sovepose, liggeunderlag, sovetøj eller lette lejrsko.
  2. Mellemtunge ting kan også pakkes i bunden over de lette ting. Det kan være liggeunderlag (hvis der ikke er plads til det helt i bunden), varmt mellemlag eller ekstra tøj.
  3. Tunge ting pakkes i midten af rygsækken så tæt på ryggen som muligt. Det kan være kogegrej, mad og telt.
  4. Lette og mellemtunge ting, der er gode at have nem adgang til pakkes øverst. Det kan være førstehjælpskit, toilettaske eller skaljakke. I toplåget er det smart at have nyttige småting som snacks, regnslag, hue og handsker.

Pak de lette ting i bunden af rygsækken

De fleste vandrerygsække har et rum i bunden af rygsækken, der passer godt til eksempelvis soveposen. Soveposen vejer ikke så meget i forhold til fylde, så den er god at lægge i bunden af rygsækken. Her kan hovedpude og det tøj, du bruger til at sove i også være. Det er ikke sikkert, at der er plads til liggeunderlaget i det nederste soveposerum, men den er stadig god at lægge i bunden under de mere tunge ting i rygsækken.

Hvis du har andre lette ting, som først skal bruges i lejren, er det også smart at pakke det nederst i rygsækken. Det kan være et par lette lejr-sko eller en varm fleece, du ved, du først skal bruge, når dagens vandring er ovre.

Tip til soveposen: Et lille tip kan være at bruge en vandtæt pakpose til soveposen frem for at have den i den oprindelige kompressionspose. Det kan gøre det nemmere at forme soveposen nede i rygsækken og få fyldt små hjørner og lommer ud, når den ikke er komprimeret. Det er en smagssag, om man foretrækker soveposen komprimeret, eller ej. Uanset hvad, er det en god foranstaltning at have soveposen i en vandtæt pakpose, specielt, hvis man skal vandre i vådt vejr. 

Pak de tunge ting i midten af rygsækken

Når du pakker din vandrerygsæk, handler det om at gøre rygsækken så behagelig som muligt at gå med. Du skaber den bedste balance, når du pakker de tunge ting i midten af rygsækken. Det kan fx være telt, kogegrej og mad. Nogle foretrækker at fastspænde teltet udenpå tasken, men hvis du pakker det i tasken, er det fornuftigt at pakke det længst muligt ind mod ryggen. Det skaber den bedste og mest ergonomiske bærekomfort.

Her kan det også være en fordel at tage teltet ud af den oprindelige pakpose, når du pakker rygsækken til vandretur med telt. Teltstænger og pløkker lægges ind mod ryggen, mens indertelt og oversejl kan pakkes ind mellem de tunge ting.

Du kan også bruge ekstra tøj og strømper til at udfylde eventuelle huller mellem de tunge ting. På den måde udnyttes pladsen i rygsækken bedst muligt. Hvis du har større beklædningsgenstande som en let dunjakke, en tyk fleece eller andre mellem- og yderlag, er det bedst at de ligger længst væk fra ryggen. Det giver plads til at pakke de tunge ting tættest på rygsøjlen.

Tunge ting som eksempelvis teltet pakkes i midten af rygsækken så tæt på rygsøjlen som muligt. Det er også muligt at spænde teltet udenpå rygsækken, hvis der ikke er plads til det indeni.

Pak de lette og mellemtunge ting øverst

Øverst i vandrerygsækken handler det om ikke at pakke alt for tunge ting. Der kan godt ligge lidt mellemtunge ting som en skaljakke, en varm trøje eller indertelt og oversejl. Generelt er det nemmest, hvis de ting, du skal bruge i løbet af dagen, bliver pakket øverst i rygsækken. De fleste rygsække er desuden udstyret med et toplåg. Her kan der passende ligge ting som førstehjælpskit, toiletpapir, pandelampe, lommekniv, kort, kompas, skovl (til at grave hul til nr. 2!) og andre småting, der er gode at have lige ved hånden.

I sidelommer og lommerne på hoftebæltet kan der ligge små snacks, læbepomade, solbriller, en Buff eller andet, der er rart at have lige ved hånden.

Pak småting i toplåget
Småting der er nyttige at have lige ved hånden pakkes i rygsækkens toplåg eller i sidelommer.

Pak kun det nødvendige

Det er klart, at jo tungere vandrerygsækken er, jo mindre behagelig er den at have på ryggen – uanset, hvor godt den er pakket. Når du pakker din vandrerygsæk, er det derfor også værd at se på, hvad der reelt er nødvendigt at medbringe. Det kan være svært at vide, hvis ikke du har vandret så meget før. Her kan det være en god idé at tømme rygsækken ud på gulvet efter endt vandretur. Fjern de ting, du ikke har brugt, eller som ikke har været kritisk nødvendige. Nu har du en bedre fornemmelse af, hvad du næste gang kan undvære, når du pakker rygsækken til vandretur.

Vi kan også anbefale amerikanske REI’s guide til at pakke ultralight, hvis du stadig synes, at rygsækken er alt for tung at gå med.

Organiser dit udstyr i vandrerygsækken

Ét er at pakke rygsækken, så den får en bedre vægtfordeling. Et andet er at pakke rygsækken, så det er nemt og hurtigt at finde frem til det, du står og mangler. I en stor 60 liter-rygsæk kan det hurtigt blive svært at finde et par strømper eller andre småting. Ved at pakke indholdet i pakposer i rygsækken, får du organiseret indholdet. Det betyder, at du slipper for at bruge tid på at lede efter en ren t-shirt eller toilettasken med tandbørsten. I mindre rygsække på 50 liter eller 40 liter, kan det også stadig betale sig at organisere indholdet. Men det er klart, at jo større rygsækken er, jo mere mening giver det at opdele indholdet i individuelle pakposer.

Pakposer gør det lettere at organisere rygsækkens indhold.

Pakposer fås oftest i forskellige farver for et mere overskueligt organiseringssystem. Vælg en farve til mad og kogegrej, en anden til tøj og en tredje til diverse småting. Du finder hurtigt ud af, hvilke ting, der giver mening at have i samme pose, og hvilke ting, der måske ikke er så nødvendige at have i pakposer. Regntøjet er eksempelvis rart bare at kunne hive hurtigt frem af tasken, uden at det er pakket i pakpose.

Med tiden finder du en løsning, der passer til lige præcis dit individuelle behov. Indtil da, kan det være rart at starte ud med et helt generelt pakkesystem. Det giver den bedste forudsætning for at pakke rygsækken optimalt til vandreturene fremover.

 

Osprey har også sammensat en guide til hvordan du best pakker din vandrerygsæk.

Indholdsoversigt