God pleje og vedligeholdelse af vandrestøvler og andet fodtøj er en forudsætning for, at det holder mange år frem. Der findes selvsagt mange forskellige typer fodtøj til friluftsbrug. Alt efter om det er sko eller støvler, om de er lavet af kunststof eller læder, om de har indbygget vandtæt membran eller ej, så skal det plejes i forskellig grad og med forskellige typer af plejeprodukter, for at bedst bevare fodtøjets egenskaber og forlænge dets levetid. 

Alt du bør vide

.

Generel pleje af fodtøj

Fodtøjet er absolut noget af det vigtigste udstyr på vandreturen. Med den rette pleje, vil dit fodtøj være i stand til at støtte og beskytte dine fødder, efter bedste evne, gennem mange, lange dage på vandrestien. Derudover vil jævnlig og korrekt pleje af dit fodtøj bevare materialernes funktion og forlænge fodtøjets levetid. Når du behandler dit fodtøj, er det vigtigt at bruge de plejeprodukter der egner sig til den specifikke type fodtøj. Alt fodtøj skal være rent og tørt inden det behandles.

Vask og tørring af fodtøj

Fodtøj har godt af at blive vasket og skal fodtøjet behandles, er det særlig vigtigt at få fjernet skidt og snavs – både fra overfladen men også indersiden, hvor også saltkrystaller fra sved fra fødderne kan udtørre læder og beskadige indsyede vandtætte membraner. Vask gerne fodtøjet i brusekabinen eller badekarret, hvor det ikke gør så meget at det sprøjter lidt.

Når fodtøjet er lidt beskidt

Småsnavset fodtøj kan tørres af med en klud vredet op i lunkent vand. Har fodtøjet kun været brugt på en halvmudret tur i skoven, er det fint at nøjes med at fjerne det værste. Skyl mudderet af overfladen og ydersålen med bruseren – så undgår du også at få skoven ud på gulvet derhjemme.

Når fodtøjet er meget beskidt

Har fodtøjet været brugt intensivt f.eks. på vandretur eller er det ellers meget beskidt, kan det skrubbes med en stiv børste i lunkent vand, tilsat et par dråber mildt opvaskemiddel. Tag snørebånd og indersålerne ud af fodtøjet. Brug evt. en balje. Håndbruseren på badeværelset er god at bruge når indersiden af fodtøjet skal vaskes. Sørg til slut for at skylle sæben grundigt ud af fodtøjet inden du stiller det til tørre.

Fjern lugten

Lugter fodtøjet meget, kan du lægge det i blød i lunkent vand med en smule Rodalon i 20-30 min. Tag derefter fodtøjet op og stil det til tørre, uden at skylle efter med vand.

Tørring af fodtøj

Tør aldrig fodtøj i direkte varme (bål, radiator el.lign.). Prop hellere nogle klude i fodtøjet, og lad det tørre ved stuetemperatur. Det tager gerne et par dage før fodtøjet er helt tørt og klar til at blive behandlet med plejeprodukter, så sørg for at være i god tid hvis dit fodtøj trænger til en omgang pleje inden du skal bruge det.

Læs: Vandrefodtøj | Sandal, sko eller støvle – hvornår skal man vælge hvad?

Pleje af gummikanter

En del typer fodtøj (særligt vandrestøvler) har gummikanter på snuden eller hele vejen rundt langs ydersålen. Disse gummikanter øger fodtøjets slidstyrke og skal plejes jævnligt så de ikke tørrer ud og revner. Hver gang du behandler dit fodtøj med de passende plejeprodukter, kan du med fordel også vedligeholde fodtøjets gummikanter, ved at smøre dem med flydende silikoneolie.

Pleje af indvendig skindforing og -kant

Mange støvler – særligt støvler af læder, uden vandtæt membran – har en indvendig skindforing eller -kant, som har godt af at blive plejet, så skindet forbliver blødt og smidigt. Brug en smule tynd håndcreme uden parabener og parfume, og massér cremen ind i hele den indvendige skindoverflade. Grundig pleje af helforing i skind, har stor indflydelse på støvlens komfort og holdbarhed. Gentag behandlingen 1-2 gange årligt. Behandlingen kan også hjælpe med at reducere knirken.

Det er en fordel at få til vane at pleje sit fodtøj efter tur. Hjemme igen efter en hel uge i fjeldet eller det der ligner, er det generelt en rigtig god idé at gennemgå alt sit udstyr og pleje det der trænger inden for relativt kort tid. Skidt og snavs sætter sig i udstyr ved intensivt brug, og får det lov at sidde for længe, så slider det unødigt på materialerne. Det gælder rygsæk, beklædning, telt osv. Og selvfølgelig gælder det også fodtøjet. Vasker og plejer du fodtøjet så snart du er hjemme igen, så er du også sikker på at det er klar til næste tur. Er der langt i mellem turene, har fodtøjet også bedst af at være rent når det stilles væk.

Pleje af fodtøj med GORE-TEX eller anden vandtæt membran

Nyt fodtøj med en indsyet membran er 100 % vandtæt og skal ikke imprægneres. Udover vandtæthed, sikrer membranen også at fodtøjet har en fin åndbarhed – så længe membranen ikke lukkes til, vel at mærke! For i så fald kan fugt fra fødderne ikke trænge ud gennem membranen, og føddernes indeklima forringes. Undgå derfor at behandle fodtøjet med voks, silikone eller læderfedt, da det vil blokere for membranen, og dermed nedsætte åndbarheden og komforten. Når vandtæt fodtøj behandles, er det for at beskytte og pleje selve overfladematerialet.

Bemærk at den vandtætte membran efter mange år vil blive uundgåeligt slidt ned af små, skarpe partikler der sætter sig i materialerne, samt slid fra den kontinuerlige friktion der opstår ved brug. Dette vil skabe små rifter i membranen, hvormed vandtætheden kompromitteres. I så fald kan fodtøjets overflade behandles så fodtøjet alligevel bevarer en udmærket grad af vandtæthed. 

Fodtøj i læder med vandtæt membran

Vandtæt fodtøj med en overflade i læder, skal plejes med skocreme, så læderet ikke tørrer ud. Påfør skocremen på hele overfladen med en svamp eller børste, og lad skocremen hærde i ca. 20 min. Puds herefter med en klud eller børste, indtil overfladen er blank og glat. Den glatte overflade vil få vandet til at perle af, fremfor at sætte sig i læderet.

Fodtøj i nubuck og ruskind med vandtæt membran

Fodtøj med en overflade i nubucklæder eller ruskind kan plejes med to typer plejeprodukter. Skocreme plejer læderet, men strukturen på nubuck og ruskind gør det ikke muligt at pudse læderoverfladen op så den bliver blank som fodtøj med en overflade i glat læder. I stedet kan du gøre fodtøjet midlertidigt vandafvisende med spray. 

  • Pleje med skocreme

    Behandling med skocreme forhindrer læderet i at tørre ud, uden at nedsætte fodtøjets åndbarhed. Påfør skocremen på hele overfladen med en svamp eller børste, og lad skocremen hærde i ca. 20 min. Puds herefter med en klud eller børste, indtil overfladen er jævn og glat. Spritnyt fodtøj i nubuck eller ruskind kan indledningsvis behandles med skocreme 2-3 gange i én og samme omgang for at mætte læderet. Herefter plejes fodtøjet med en enkelt behandling med jævne mellemrum. Bemærk at farveskift vil forekomme ved behandling med skocreme.

  • Pleje med spray

    Behandling med imprægneringsspray gør overfladematerialet midlertidigt vandafvisende, uden at blokere membranen og nedsætte åndbarheden. Fodtøjets overflade sprayes på ca. 20 cm’s afstand og stilles til tørre ved stuetemperatur i 6-8 timer, således at imprægnering får tid til at trænge ordentligt ind. Fordelen ved at behandle med spray fremfor skocreme er at

  • fodtøjets farve både bevares og beskyttes mod at falme i solens UV-stråler.

Fodtøj i kunststof med vandtæt membran

Fodtøj i kunststof behøver generelt ikke meget pleje. Det kan behandles med imprægneringsspray som gør overfladen vandafvisende, uden at blokere membranen og dermed nedsætte åndbarheden. Fodtøjets overflade sprayes på ca. 20 cm’s afstand og stilles til tørre i 6-8 timer, således at imprægnering får tid til at trænge ordentligt ind.

Se alle plejeprodukter til fodtøj

Pleje af fodtøj uden vandtæt membran

Fodtøj i læder

Fodtøj med en overflade i læder kan behandles på forskellige måder. Denne type fodtøj er meget fleksibelt når det kommer til brug. Alt efter typen af fodtøj kan du nemlig veksle mellem behandlingsmåderne efter behov. Skal fodtøjet bruges i varme egne, kan du med fordel behandle det med almindelig skocreme. Til brug i køligere og vådere egne, er det bedst at behandle fodtøjet med en voks. 

  • Pleje med skocreme

    Behandling med skocreme giver fodtøjet en let vandafvisende overflade og forhindrer samtidigt læderet i at tørre ud, uden at nedsætte åndbarheden. Påfør skocremen på hele overfladen med en svamp eller børste, og lad skocremen hærde i ca. 20 min. Puds herefter med en klud eller børste, indtil overfladen er blank og glat. Den glatte overflade vil få vandet til at perle af. Behandlingen vil slides af i løbet af relativt kort tids brug, så vi anbefaler at gentage behandlingen ofte. Bemærk at farveskift vil forekomme ved behandling med skocreme.

  • Pleje med let voks

    Behandling med en let voks giver fodtøjet en jævnt vandafvisende overflade. Voksen trænger godt ind og plejer læderet så det bevarer sin smidighed. Hanwag Shoe Wax er en let, og 100 % naturlig voks, der er nem at påføre. Brug fingrene til at påføre voksen – du kan roligt fordele overskuddet på dine hænder som en mild håndsalve! Gentag behandlingen med jævne mellemrum. Bemærk at farveskift vil forekomme ved behandling med voks.

  • Pleje med kraftig voks

    Behandling med en kraftig voks giver fodtøjet en meget vandafvisende overflade der holder i længere tid. Sørg for at lune læderet i nogle timer forud for behandlingen. Det nemt gøres ved at placere fodtøjet et højt sted indendørs. Da varme stiger opad, vil der være en smule lunere end stuetemperatur (ca. 30° ) f.eks. oppe på bogreolen. Når læderet er lunt, påføres voksen med en klud eller børste. Det lune læder gør, at voksen har lettere ved at fordele sig jævnt på overfladen. Overskydende voks tørres af med en tør klud. Bemærk at farveskift vil forekomme ved behandling med voks.

Fodtøj i nubuck og ruskind

Fodtøj med en overflade i nubucklæder eller ruskind kan plejes med to typer plejeprodukter. Skocreme plejer læderet, men strukturen på nubuck og ruskind gør det ikke muligt at pudse læderoverfladen op så den bliver blank som fodtøj med en overflade i glat læder. I stedet kan du gøre fodtøjet midlertidigt vandafvisende med spray.

  • Pleje med skocreme

    Behandling med skocreme forhindrer læderet i at tørre ud, uden at nedsætte fodtøjets åndbarhed. Påfør skocremen på hele overfladen med en svamp eller børste, og lad skocremen hærde i ca. 20 min. Puds herefter med en klud eller børste, indtil overfladen er jævn og glat. Spritnyt fodtøj i nubuck eller ruskind bør indledningsvis behandles med skocreme 2-3 gange i én og samme omgang for at mætte læderet. Herefter behandles fodtøjet med en enkelt behandling med jævne mellemrum. Bemærk at farveskift vil forekomme ved behandling med skocreme.

  • Pleje med spray

    Behandling med imprægneringsspray giver en midlertidigt vandafvisende overflade, uden at nedsætte åndbarheden. Sprayen bevarer og beskytter desuden fodtøjets udseende mod at falme i solens UV-stråler. Fodtøjets overflade sprayes på ca. 20 cm’s afstand og stilles til tørre i 6-8 timer, således at imprægnering får tid til at trænge ordentligt ind. Behandlingen gentages med jævne mellemrum, alt efter behov.

Se alle plejeprodukter til fodtøj

Pleje af sandaler

Den eneste pleje sandaler kræver, er en rengøring nu og da. Sandaler og klipklapper kan komme til at lugte helt utroligt slemt, men det kan holdes på et acceptabelt niveau ved regelmæssig rengøring. Nylonsandaler med en syntetisk fodsengen kommer til at lugte værst, men de kan heldigvis også tåle, at man går lidt hårdt til dem under rengøringen. Tag en kraftig børste, vand og sæbe og skrub løs på fodsengen! Brug gerne en antibakteriel sæbe.
Undgå at vaske sandaler og klipklapper i vaskemaskinen, da dette slider unødigt på fodtøjet. Rengøring af lædersandaler med en mikrofiberfodseng, bør foregå lidt mere skånsomt. Rengør sandalerne med en blød børste og lunkent vand, evt. tilsat en dråbe mild sæbe.

Indholdsoversigt