En forudsætning for at få vandrestøvlerne til at holde længere er, at de bliver plejet og vedligeholdt godt. For det første kræver det, at støvlerne rengøres jævnligt. For det andet handler det om at vælge det rette plejemiddel, der passer til lige netop dine støvler og dit behov. I værste fald kan forkert pleje af vandrestøvlerne gøre mere skade end gavn, så her følger en guide til at få støvlerne til at skinne.

Outdoorudstyr skal gerne plejes og vedligeholdes for at få det optimale ud af det. Ikke alene forlænger det levetiden, det sikrer også optimal funktion. Vandrestøvler er ingen undtagelse. Med god rengøring og pleje kan vandrestøvlerne klare flere ture, og beskytte dine fødder bedre.

Vask

Uanset hvilke vandrestøvler, du har med at gøre, er det vigtigt at rengøre dem efter brug. Dermed ikke sagt, at støvlen skal have den store klud efter hver lille tur i skoven. Men efter f.eks. en uges vandring, er det en god idé at vaske støvlen ren for snavs og skidt- Hvis du stiller støvlerne væk i en længere periode, er det også en god idé at rengøre dem først.

På fuldlæderstøvler får jord og mudder læderet til at udtørre, mens det på støvler med vandtæt membran med tiden kan være med til at ødelægge membranen – og dermed den vandtætte funktion.

Fodtøj vaskes bedst og mest enkelt med lunkent vand, eventuelt tilsat lidt mild sæbe. Du kan bruge en klud eller en blød børste. Sidstnævnte egner sig godt til ruskind. Det vigtigste er at få skyllet støvlerne godt og få sand, salt, grus og sten ud af materialerne, da det over længere tid vil forårsage unødigt slid. Sørg for at få skyllet al snavs og evt. sæbe ud af støvlen.

Pleje af vandrestøvler

Husk også indersiden af støvlen

Et par vandrestøvler udsættes for store mængder sved, som bl.a. indeholder salt. Det sætter sig i materialet på indersiden af fodtøjet, hvilket kan blive problematisk. Har støvlen læderinderside, vil læderet blive stift og tørre ud. Har støvlen tekstilinderside og GORE-TEX membran, kan de små, spidse saltkrystaller over længere tid beskadige membranen.

Kuren er heldigvis enkel: Efter endt tur vaskes støvlens indeside med lunkent vand, evt. med lidt mild sæbe i. Start med at tage indlægssålen ud, fyld støvlen med vand, og lad den stå i blød lidt. Skyl efter med rent vand, og lad endelig støvlen tørre godt igennem.

Fodtøj skal tørres ved almindelig stuetemperatur, væk fra direkte sollys, evt. med avispapir eller lignende i. Det udtørrer skinddelene på støvlen at smide den på radiatoren eller stille den foran brændeovnen.

Når fodtøjet er vasket og tørret, bør det behandles for at holde materialerne bløde, smidige og vandafvisende. Her vil fremgangsmåden afhænge af typen af vandrestøvler.

Fuldlæderstøvler

Fuldlæderstøvler er støvler, hvor hele støvlen, inklusiv indersiden, er i læder eller skind – kernelæder, nubuck eller evt. ruskind. Der findes forskellige muligheder for at pleje fuldlæderstøvler alt efter hvilken effekt, man ønsker.

For at opnå den bedst mulige vandafvisende effekt på fuldlæderstøvler, anbefaler vi imprægnering med voksbaserede produkter som Grangers G-Wax eller Hanwag Shoe Wax. Voks trænger dybt ind i læderet og dets porer og hindrer vand i at trænge igennem. Det plejer også læderet, holder det smidigt og sikrer lang levetid. For bedst mulig imprægnering varmes støvlen op før påføring – f.eks. i en ovn (50 grader) eller med en hårtørrer.

Pleje af fuldlæderstøvler

Lettere plejemidler for bedre åndbarhed

Det er værd at bemærke, at behandling med voksbaserede midler samtidig nedsætter støvlens åndbarhed. Jo større vandafvisende effekt, jo mindre åndbar støvle. Behandling med voksbaserede produkter kan også nemt ændre læderets og dermed støvlens udseende. Læderet bliver gerne mere mørkt. Skal du vandre med dine fuldlæderstøvler i varmt og tørt klima, eller ønsker du ikke at ændre alt for meget på læderets udtryk, kan du i stedet bruge et lettere plejemiddel til vandrestøvlerne.

Bama Shoe Cream  og Collonil Waterstop Skocreme mørkner læderet en smule, men slet ikke i ligeså høj grad som de voksbaserede produkter. Samtidig plejer det læderet og gør støvlen vandafvisende, men bevarer stadig en god åndbarhed.

Grangers Leather Conditioner giver også pleje til vandrestøvlerne uden at gøre dem alt for tætte. Det giver også støvlen en vandafvisende effekt.

Der findes ligeledes sprayprodukter, som gør støvlen vandafvisende samtidig med at lade læderet ånde. De giver dog ikke ligeså meget pleje som en lædercreme eller læderbalsam. Til kraftige fuldlæderstøvler, hvor der er meget læder, der kan trænge til fugt og fedt, anbefaler vi at bruge voks, creme eller læderbalsam, der trænger dybere ned.

Støvler med GORE-TEX (eller anden membran)

Har fodtøjet en vandtæt GORE-TEX-membran, er det ikke det yderste læder/nubuck/ruskind/nylon, der sørger for vandtætheden, men derimod membranen, der ligger lige bag ydermaterialet. Fordi vandtætheden allerede er sikret, skal man blot sørge for at pleje overdelen og gøre den nogenlunde vand- og smudsafvisende.

Afhængig af, hvad overdelen er lavet af, kræver den nemlig også noget pleje for ikke at udtørre. Dette gælder specielt, hvis overdelen på GORE-TEX støvlen er lavet af læder eller skind. Her kan det være en god idé at bruge en mild creme (som dem beskrevet i afsnittet ovenover), der plejer skindet uden at lukke membranen til. 

På støvler der kombinerer nubuck, ruskind, nylon og evt. glatlæder kan det være en idé at vælge en spray i stedet. Det ændrer ikke på udseendet, og egner sig godt til nylonpartierne. Sørg for at bruge en spray, der også må bruges på GORE-TEX. Grangers Footwear Repel og Collonil Waterstop Spray er begge sprayprodukter, som ikke lukker membranen til.

GORE-TEX støvler fra Scarpa
Støvler med GORE-TEX-membran og læderyderside. Sørg for at bruge et plejemiddel, der ikke lukker membranen til. Foto: Roberto Zampino, Scarpa

Når membranen er slidt

Efter en del år, kan GORE-TEX-membranen have udtjent sin levetid. Det sker, fordi fodtøj udsættes for så mange små, skarpe salt- og stenpartikler, der sætter sig i materialerne, samt en masse friktion når du går med støvlerne. efter lang tids hård brug vil det ofte resultere i små huller og rifter i GORE-TEX-membranen. Det sker typisk steder, hvor fodtøjet bukker/folder meget – f.eks. i knækket i forfoden. Fodtøj med en overdel i læder, nubuck eller ruskind kan herefter imprægneres med de voksbaserede produkter, for at genopnå en fornuftig vandtæthed, men man kan ikke længere opnå 100 % vandtæthed. Er der store områder med nylon på fodtøjet, vil de være sværere at gøre ordentligt vandafvisende.

Gummikanter på vandrestøvler

Mange vandrestøvler har en gummikant på snuden eller hele vejen rundt om bunden af skoen, der øger slidstyrken. Gummikanten kan med fordel plejes med silikone for at holde gummiet blødt og smidigt og forhindre, at det revner eller krakelerer. Det ser man nogle gange på gammelt fodtøj – især omkring knækket ved forfoden af støvlen. Hvis du giver gummikanterne et tyndt lag silikone en eller to gange om året, burde du være ude over problemet.

Nu burde du være bedre rustet til at holde vandrestøvlerne rene og pæne, og ikke mindst forbedre deres funktion og øge deres levetid. Alle plejeprodukter til vandrestøvler og fodtøj finder du her.

Pleje af vandrestøvler