Bålet er noget vi mennesker har samlet os omkring siden tidernes morgen, og selvom vi har flyttet os langt som civilisation siden jægersamlerkulturen, er bålet stadig noget vi vender tilbage til for lyset, varmen og hyggen. Ilden er magtfuld, men kan være et både hyggeligt og praktisk element på tur, når bare man forstår hvordan den skal håndteres. 

Fra nødvendigt til nemt

Det kan virke besværligt at lave bål, men du kan hurtigt gøre det nemmere for dig selv med god forberedelse og en simpel tilgang. Selvom man kan lave bål på mange måder, vil der altid være nogle ting der er helt nødvendige og andre ting, der bare gør det hele meget nemmere. Når du vil lave et godt bål på en simpel og nem måde, skal du bruge

  • en afgrænset bålplads
    en dedikeret bålplads findes på de fleste lejrpladser og er typisk afgrænset vha. en cirkel af større sten – du skal selvfølgelig holde bålet inden for afgrænsningen
  • noget, at tænde ild med
    det kan f.eks. være tændstål, tændstikker eller en lighter – brug bare det værktøj du er mest tryg ved
  • noget, at tænde ild til
    det kan f.eks. være en tændbriket, en håndfuld træspåner, avispapir eller tør birkebark, der hver især fungerer godt som indledende varmekilde
  • optændingsbrænde
    småkviste eller grankvas er let for ilden at få fat i, og gør at den nemt kan brede sig videre fra den indledende varmekilde
  • rigeligt med tørt brænde
    sørg for at have en god mængde tørt brænde liggende klar nær bålpladsen, inden du begynder at tænde bålet
  • vand til at slukke ilden

Nogle ting, der ikke er nødvendige, men kan gøre det nemmere at lave bål, er f.eks.

  • en økse eller en robust dolk
    den giver dig mulighed for at flække tykke brændestykker til mindre stykker
  • en sav
    den giver dig mulighed for at save lange træstammer, du finder i skovbunden, op i kortere brændestykker

Se Naturstyrelsens kort over bålpladser i Danmark

 

Fremgangsmåden kan opdeles i fire faser

  1. Forberedelse
  2. Optænding
  3. Vedligeholdelse
  4. Slukning

FASE 1: FORBEREDELSE

Den første fase er vigtig, da det kræver god forberedelse at lave et bål der kan brænde længe. Jo grundigere du forbereder dig, jo lettere bliver det for dig at holde bålet ved lige. Det indebærer at du gør det så bekvemt for dig selv som muligt ved at sørge for, at du har alt hvad du skal bruge indenfor rækkevidde, inden du påbegynder optændingen. Dette gælder især brændet!

Hvad er godt brænde?

Godt brænde er tørt træ, der har en passende længde og tykkelse. Størrelsen på brændet vurderes ud fra om det skal bruges som optænding eller til at vedligeholde bålet efterfølgende.

Husk altid at sætte dig ind i reglerne for din lejr- og/eller bålplads på forhånd. Såfremt du har lov, kan du for det meste finde brænde i skoven omkring pladsen. Kig efter nedfaldne grene i skovbunden. De tynde grene kan du ofte nemt brække over i mindre stykker. Finder du en længere og tykkere stamme liggende i skovbunden, kan du save den i minder stykker med en sav. Hvis stykkerne er meget tykke, kan du flække dem med en økse.

Læs mere om reglerne for åben ild i naturen

Hvis skovbunden er fugtig

Når det har regnet og skovbunden er fugtig, så kan træet du finder dér være for vådt til at brænde ordentligt. Så kan du i stedet prøve at kigge opad. Nogle gange kan du nemlig være heldig at finde løse grene, der er blevet grebet i deres fald, og derfor hænger tilbage i træerne, fri for fugt. Hvis du kan finde nok tørt brænde til at få godt gang i bålet, kan du tørre de fugtigere stykker brænde lidt ved at lægge dem i kanten af bålet, uden for flammernes rækkevidde.

Saml brænde i fire bunker

Groft sagt, har du brug for brænde i fire forskellige størrelser, som du med fordel kan fordele i fire separate bunker nær bålpladsen. Brug dine fingre, hænder og arme som størrelsesreference når du finder brænde. Herunder har jeg nævn mine egne referencer som eksempler.

Tynde kviste eller kvas
op til 1 cm i tykkelse (ca. en fingernegls bredde)
de små, korte kviste nederst på nåletræerne fungerer rigtig godt som optændingsbrænde, så sørg for at tage en god håndfuld med hvis du støder på dem – husk på, at optændingsbrændet skal være knastørt!

Små grene
2-3 cm i tykkelse (ca. 1-2 fingres bredde)
for at undgå at kvæle ilden, er det vigtigt, at de første stykker reelt brænde der lægges på efter optændingen, ikke er for store.

Mellemtykke grene
5-6 cm i tykkelse (ca. et håndleds bredde)
når ilden har fået godt fat i de små grene, er den stærk nok til at kunne tage fat i lidt tykkere grene.

Større stykker brænde eller kævler
op til 10 cm i tykkelse (ca. en pegefingers længde)
når ilden har godt fat i de mellemtykke grene, er den i stand til at tage fat i det meste – husk på, at brænde, der er for tykt, brænder dårligt!

Overvej at skaffe brænde på forhånd

Hvis det har regnet meget eller hvis du bare gerne vil være sikker på at du har noget godt, tørt brænde til rådighed (og nok af det), så er det en rigtig god idé at anskaffe noget brænde på forhånd, som du kan tage med ud til bålpladsen. Køber du brænde, burde 1-2 net række. Hvis du har en økse eller en robust dolk der kan tåle at blive slået på, kan du flække nogle af brændestykkerne i mindre stykker, og bruge dem som optændingsbrænde.

FASE 2: OPTÆNDING

I optændingsfasen går alting ret hurtigt. Lige så snart den første gnist har fået fat, er det vigtigt at være ekstra opmærksom. Sørger du for at lægge brænde på med tålmodighed og god timing, vokser den lille flamme snart til et godt og pålideligt bål. Hav derfor din bunke med optændingsbrænde klar ved siden af dig.

Fra gnist til flamme

Et helt enkelt bål opbygges ved at lægge det, der skal fungere som indledende varmekilde, i midten af den afgrænsede bålcirkel – f.eks. en tændbriket. Så bruger du dit optændingsværktøj – f.eks. en lighter – til at antænde, hvorefter du forsigtigt lægger de små stykker optændingsbrænde på, så flammerne langsomt og roligt kan få fat i det. Husk på, at ilden er meget skrøbelig i dette stadie.


Fra flammer til bål

Så snart flammerne har vokset sig lidt større, kan du begynde at lægge nogle af de små grene på, én efter én – hvis du har købt brænde, så udvælg og brug de mindste stykker. Det er fortsat vigtigt at du gør det i et roligt tempo, lidt ad gangen, så ilden ikke kvæles. Er du opmærksom og ser godt efter, er ilden god til at vise dig hvad den har brug for. Når du har lagt et nyt stykke brænde på, trækker flammerne sig typisk lidt indad og da er det vigtigt, at du giver dem tid til at tage fat i træet, inden du lægger mere brænde på. Så snart ilden tager selvsikkert fat i nye stykker brænde, kan du så småt begynde at lægge de større stykker på. Nu har du et bål!

FASE 3: VEDLIGEHOLDELSE

Bålet kræver ikke samme konstante opmærksomhed som den første skrøbelige flamme, men det er selvfølgelig vigtigt at du hele tiden holder øje med det. Så kan du sikre dig at ilden holder sig inden for afgrænsningen samtidigt med at du kan sørge for at lægge mere brænde på. På den måde holdes bålets temperatur oppe og du undgår for meget røgudvikling. Det er nok at lægge 1-2 stykker brænde på ad gangen med jævne mellemrum.

Madbål

Når vi er ude i naturen, er bålet ikke blot en kilde til lys og varme. Det er også et solidt fundament til dem der gerne vil tilberede og nyde lidt mere omstændige måltider, end dem der fås kolde eller tørret i pose. Og selvom ilden har sit helt eget liv og ikke kan betjenes så nemt som kogepladen derhjemme, så er det faktisk ikke så svært at lave en god omgang bålmad.

God tid og forberedelse

Hvis du vil lave mad over bål, er det igen vigtigt at du forbereder dig. Madlavning over bål tager gerne 2-3 timer, så vær i god tid og hav tålmodighed – både med bålet og maden. Sørg for at forberede alle ingredienserne i god tid, så de er klar til at komme på bålet. Skær dem ud hjemmefra eller tag et skærebræt og en god kniv med til bålpladsen. Tag også et par skåle med som du kan fordele de forskellige ingredienser i. Så bliver det endnu nemmere at lægge dem i bålgryden eller på risten. Vent til flammerne har lagt sig en smule og der er dannet mange gløder, før du begynder at lave mad på bålet. Så har du mere kontrol under madlavningen. 

Se vores udvalg af udstyr til madlavning over bål

Rist, pande eller gryde

Mange bålpladser har en tilhørende jernrist der kan roteres vandret og indstilles i højden. Sørg for, at risten er drejet væk når du tænder op i bålet. Så snart bålet er klar til madlavning, kan du indstille risten i en passende højde (ca. 20-30 cm over gløderne), dreje den henover bålet og lægge maden på. Her er det godt at have en grilltang med.

Du kan også bruge en gryde eller en pande som du sætter direkte ind i bålet, bare du sørger for at den ikke består af dele der kan smelte eller sprænge. Mange har f.eks. plastikhåndtag eller glaslåg – disse egner sig ikke til madlavning over bål. Brug en, der er stor, har gode håndtag og er fremstillet af rustfrit stål eller støbejern. Gryder og pander i støbejern er tunge, men holder ekstra godt på varmen. De, der er fremstillet af stål, vejer mindre og er lettere at have med sig.

Tag to større stykker brænde og læg dem ind i bålet, så de ligger parallelt ved siden af hinanden. Sørg for, at de ligger stabilt. Nu har du et godt fundament som du kan stille gryden eller panden på. Her er det godt med en stor grydeske eller spatel med langt håndtag, samt et par bålhandsker til når gryden eller panden skal flyttes rundt i bålet.

Hvad skal vi spise?

Der findes masser af gode opskrifter på bålmad, men for det meste kan man få et rigtig lækkert måltid ud af nogle forskellige groftskårne grøntsager, brød, og måske noget grillost eller kød. Sæt det på spyd eller læg det frit på bålristen. Bålets flammer, måske med lidt ketchup eller urtesmør til, får det til at smage ret fantastisk. Bare prøv dig frem!

Se vores udvalg af bøger med opskrifter på bålmad

FASE 4: SLUKNING

Det allervigtigste, når du laver et bål, er at slukke det ordentligt inden du forlader bålpladsen. Når et bål har brændt længe, er området omkring bålet blevet godt opvarmet og der er dannet mange gløder. Sørg for at stoppe med at lægge nyt brænde på bålet i god tid før du skal afsted. På den måde, når bålet at brænde ud og bliver nemmere at slukke. Når flammerne er væk, kan du tage en pind og forsigtigt rode lidt rundt i de glohede gløder, så de fordeles inden for den afgrænsede cirkel. Derefter kan du tage en flaske med vand og skvætte vandet på gløderne lidt ad gangen. Lyt efter om gløderne syder. Når der ikke er mere røg, er der heller ingen gløder tilbage. Så kan du betragte bålet som ordentligt slukket.

Indholdsoversigt