Når sommertemperaturerne stiger, er sandaler et helt naturligt valg for mange af os. Sandaler giver luft til fødderne og bidrager til, at kroppen kommer af med overskudsvarme. Nogle sandaler egner sig bedst til afslappede ferier og strandliv. Andre andre sandaler er robuste nok til at blive luftet på vandrestierne. Vi guider til, hvilke sandaler, der passer til forskellig brug og forskellige aktiviteter.

Sandaler hører sommeren til. Ikke alene er det en utroligt lækker følelse at befrie fødderne fra lukket fodtøj, når varmen gør sit indtog. Det er også enormt praktisk, fordi sandaler ikke fylder så meget og ofte er nemme og hurtige at tage af og på. Men sandaler findes i mange versioner, som hver især egner sig til forskellige ting. Et par klipklapper egner sig næppe til hårdfør brug på vandreturen, men er derimod perfekt til dagene på stranden. Nogle sandaler tåler vand, mens andre bliver tunge og klamme. Hvilke sandaler du skal have, kommer derfor an på, hvad du primært skal bruge dem til.

Sandalguide

Vandresandaler til længere vandring 

Skal du ud og gå langt med tung oppakning på ryggen, anbefaler vi til hver en tid at gå efter et par sko eller støvler. Her opnår du langt mere støtte, end det er muligt at få i en sandal. Det gælder især, hvis du vandrer i krævende terræn. Men vandresandaler kan alligevel godt have sin berettigelse på vandreture, hvor du ikke har alt for mange kilo på ryggen og hvor stierne er rimeligt veletablerede. Ikke mindst har vandresandaler især sin berettigelse i varmt vejr.

Hvis du desuden har tendens til meget varme fødder – og deraf vabler – kan et par gode vandresandaler være en rigtig god investering. Samtidig vejer et par sandaler selvsagt ikke så meget som et par kraftigere sko eller støvler. Det kan for nogle være en stor lettelse at have noget lettere på foden i de varme sommermåneder. 

Her handler det om at finde nogle sandaler, der er kraftige og stive nok i sålen til at kunne klare mange kilometers vandring.

Vandrer du i svært terræn eller på stier med grus eller sten kan det være en god idé at overveje sko eller støvler eller en sandal, der beskytter foden. Jo mere beskyttelse af foden, jo mere lukket er sandalen selvsagt. Men det er bedre at svede lidt frem for at slå tæerne til plukfisk på skarpe sten og klipper. Og det er også træls hele tiden at skulle stoppe op for at hælde grus og småsten ud af sandalen. 

Der findes heldigvis en del sandaler, der er egnede til mange former for vandring og aktive eventyr. Nogle tåler endda vand rigtigt godt. Det gør dem velegnede til vandring på steder, hvor du skal igennem vandløb eller andre våde forhindringer på vejen. Se udvalget af vandresandaler herunder. 

.  

Sandaler til hverdag, rejser og aktiv brug

Et par hverdagssandaler skal helst være støttende nok til, at fødderne ikke bliver trætte, når du er færdig med dagens gøremål. De skal kunne få dig fra A til B uden problemer. Men samtidig skal de også være pæne og diskrete og passe til hverdagsoutfittet. Et par gode hverdagssandaler er også gode til rejserne og anden aktiv brug, hvor du kommer til at gå lidt længere end på daseferierne. Det kan være storbyferien eller andre rejser, hvor du kommer til at skulle gå en del. Måske er det på rejsen til Asien  eller på turen til den sydamerikanske jungle. 

Det kan også være, at du skal gå mange timer rundt i et vandland, padle rundt i en kano eller på anden måde være aktiv i sommervarmen. Hvis du ved, at sandalerne bliver udsat for en del vand, kan du desuden overveje at kigge efter sandaler i et nylonmateriale, som bedre tåler vand end læder.

Mere støtte og flere remme

Til hverdag, rejser og aktiv brug vil det også være nødvendigt at kigge efter sandaler med mere støtte end klipklappere. Sandalen skal desuden have tilpas mange remme til, at den sidder ordentligt på foden. Den skal også kunne spændes ind og ud efter behov. Det kan nemlig godt blive til en del skridt, hvis du er rundt på sightseeing i Rom på en brandvarm sommerdag. Her vil du derfor – forståeligt nok – gerne undgå lukkede sko. Men mange skridt og sommervarme kan også betyde hævede fødder. Hav gerne det med i tankerne, når du prøver sandaler. Det er nemlig ærgerligt at købe sandalerne for små.

De sandaler vi anbefaler til hverdag og rejser kan derfor også bruges til lette vandreture i nemt terræn. Men så snart du skal ud på en decideret vandretur er det en god idé at overveje, om et par vandresko eller støvler så alligevel er den bedste løsning. Eller blot et par sandaler, der er mere beregnet til formålet ved eksempelvis at have en stivere sål og mere beskyttelse. 

Læs også: Guide til forskelligt vandrefodtøj

.  

Sandaler til have, strand og solferie

Det siger næsten sig selv, at sandaler til have, strand og solferie skal være hurtige og nemme at tage af og på. Her vil et par klipklappere egne sig godt, da de er lige til at stikke fødderne i.

Men der findes også klipklappere i mange forskellige modeller. Og selvom et par klipklappere aldrig kommer til at egne sig til lange dagsvandringer, så findes der også kvalitetsklipklapper med høj komfort og ordentlige såler. Det kommer fødderne til gode, uanset om du bruger klipklapperne som lejrfodtøj på vandreturen, på strandturen eller på solferien, når du slentrer rundt på strandpromenaden.

.

Indholdsoversigt