Skaljakke – let og simpel eller slidstærk og multifunktionel?

En skaljakke er et absolut must i enhver frilufts-garderobe. Både på tur og til hverdag er det uvurderligt at have en jakke, der holder dig tør, når vejret viser sig fra sin værste side. Skaljakker findes imidlertid i et væld af prisklasser, og det kan hurtigt blive svært at overskue, hvad man egentlig har brug for, og hvad man betaler for, når prisen pludselig er 6000 kr. i stedet for 1000. En let, simpel og rimeligt billig skaljakke kan være et oplagt valg, hvis man primært bruger den når det regner herhjemme eller på småture, mens en dyrere, kraftigere skaljakke med mange detaljer, kan være at foretrække, hvis man bruger sin skaljakke hårdt og ofte. I det følgende forsøger vi at give en vejledning til hvornår man bør overveje hvilken type skaljakke, og hvordan de forskellige skaljakker bruges bedst muligt. 

Se alle vandtætte jakker til kvinder i webshoppen

Se alle vandtætte jakker til mænd i webshoppen

Hvad er en skaljakke?

Når man på dansk siger skaljakke, taler man om det, der på engelsk kaldes en hardshell. Med en skaljakke, eller en hardshell, menes der en fuldstændig vind- og vandtæt jakke med  en vandtæt og åndbar membran eller coating og tapede syninger. En skaljakke er altså groft sagt en regnjakke. Når man siger skaljakke i stedet for regnjakke, er det gerne for at antyde, at der er tale om en jakke med et vist niveau af åndbarhed, komfort og slidstyrke, og ikke ”bare” en simpel regnjakke, der kan holde vand ude.

Læs mere om hardshells i udstyrsguiden

Hvornår er det nødvendigt med en skaljakke?

Skaljakker er først og fremmest lavet til at holde vind og vand ude, så de kommer for alvor til deres ret når det enten regner eller blæser kraftigt – og især når det både regner og blæser! Som sådan er det derfor nødvendigt med en skaljakke i enhver situation, hvor en kraftig byge, kraftig (og kold) vind eller begge dele er en risiko. Det er også derfor en skaljakke bør være en del af oppakningen på enhver længere tur, hvor der kan være en reel risiko for at blive gennemblødt og underafkølet, hvis man ikke kan beskytte sig mod regn. Men selv om skaljakken altid bør være med, er der god grund til at oveveje hvornår den bør være på, og hvornår man er bedre tjent med at have den liggende i rygsækken, sammen med resten af de ting, man primært har med for en sikkerheds skyld – f.eks. alutæppet og førstehjælpssættet!

En kold, blæsende dag på ski, er en af de situationer hvor skaljakken gerne er på kroppen og ikke i tasken! Foto: Camilla Hylleberg

En kold, blæsende dag på ski er en af de situationer hvor skaljakken gerne er på kroppen og ikke i tasken! Foto: Camilla Hylleberg

De vigtigste overvejelser, når man køber skaljakke

Der er ikke én skaljakke, der er bedst til det hele, så man bør overveje hvordan man vil bruge sin skaljakke. Nogle af de spørgsmål, man kan stille sig selv, er:

- Kommer jeg til at bruge skaljakken på tur, til hverdag eller begge dele?

Brugsområdet vil have betydning for hvor meget vægt, åndbarhed og slidstyrke betyder, samt hvilke detaljer, man har brug for. Hvis jakken skal bruges på tur, må vægten gerne være nogenlunde lav, og åndbarheden og slidstyrken nogenlunde høj. Det vil også være vigtigt at der er en god hætte og gode indsnørings- og justeringsmuligheder, samt at pasformen er god og man kan bevæge sig uhæmmet i jakken.

- Kommer skaljakken til at være på kroppen eller i rygsækken?

Hvis skaljakken skal bruges hele tiden, skal den helst være lavet til at kunne holde til det, og det vil også være rart med lidt ekstra lommer og detaljer – f.eks. ventilationsåbninger under armene. Gå man med en åndbar, vindafvisende jakke (softshell) det meste af tiden, så skaljakken primært kommer i brug når det regner, er det rart at den fylder og vejer så lidt som muligt. Hvis man primært bruger skaljakken når vejret er dårligt, kan man fint klare sig uden en masse lommer og detaljer.

- Kommer jeg til at bruge jakken til klatring, skiløb eller med tung rygsæk? – Hvor hårdt kommer jeg til at slide den?

Hvis man forventer at slide jakken hårdt, bør man vælge en kraftig 3-lagsjakke. En tung rygsæk eller en klatresele slider hårdt på indersiden af jakken, men er ikke nødvendigvis særlig hårdt ved ydersiden. Klatring på is og klippe, stålkanter på ski, tæt buskads og krat slider hårdt på ydersiden af jakken, så der vil det være værd at kigge efter en jakke, der også har et kraftigt ydermateriale.

- Hvor mange penge er jeg villig til at betale?

Hvis man vil have én jakke, der gør det hele rimelig godt, vil en skaljakke, der både er let, slidstærk, åndbar og med de relevante detaljer (lommer, indsnøring, ventilationsåbninger osv.) være det oplagte valg. Det vil typisk være en 3-lagsskaljakke med et let, men stærkt ydermateriale. Den slags jakker er til gengæld også de suverænt dyreste på markedet. Er man ikke villig til at betale så meget, vil en kombination af en let simpel skaljakke og en god softshell ofte være et mere alsidigt og prisvenligt alternativ. Så kan softshell-jakken tage det meste af det tunge slid - hvilket den fint kan tåle, eftersom der ikke er nogen membran at tage hensyn til - mens skaljakken kan blive i tasken det meste af tiden. På den måde kan selv en helt let skaljakke sagtens holde i mange år – også selvom den kommer med på vandre-, klatre- eller skitur.

Hvilken skaljakke skal man vælge til hvilket formål?

Der er en række forskellige måder at opbygge et funktionelt lag-på-lag-setup til outdoor-brug, og skaljakken kan spille forskellige roller. Helt kort kan man sige, at jo mere tid, man regner med at bruge sin skaljakke, jo mere mening vil det give at investere i en kraftig, åndbar skaljakke med en masse features. Ofte vil der hverken vægt- eller prismæssigt være nogen særlig forskel på at købe kombinationen af en let softshell (vindjakke) og en let hardshell (skaljakke) i forhold til at købe en af de kraftige allround-hardshells. Der vil til gengæld være mange situationer, hvor kombinationen af en let softshell og en let hardshell vil være langt mere komfortabel end kun en kraftig hardshell, ligesom der vil være situationer, hvor en let hardshell risikerer at blive slidt for hurtigt op, fordi man bruger den forkert. Et par eksempler kan forhåbentlig illustrere nogle af de forskellige muligheder:

Tynd softshell og en skaljakke i tasken

Skal man f.eks. på en sommervandretur i Sydeuropa – det kunne f.eks. være Provence-alperne – vil man oftest have godt vejr langt det meste af tiden. Kommer man lidt op i højden, kan temperaturen falde og det kan blæse, så en tynd softshell vil være en god ting at have med. Skaljakken bør altid være i tasken, i tilfælde af at man bliver overrasket af et uvejr, men den kommer højst sandsynligt kun frem få gange, og sikkert ikke særligt længe ad gangen, så en let, simpel skaljakke vil være rigeligt. Her er lav vægt vigtigere end et hav af lommer, lynlåse og detaljer, så jo simplere, jo bedre.

Vejret kan være omskifteligt i bjergene, så skaljakken bør altid være med, men om sommeren gør den det ofte bedst i tasken. Foto: Camilla Hylleberg.

Vejret kan være omskifteligt i bjergene, så skaljakken bør altid være med, men om sommeren gør den det oftest bedre i tasken end på kroppen! Foto: Camilla Hylleberg.

Skaljakken som backup hvis vejret skifter

Tager man til f.eks. til Norge i sommerhalvåret, kan man sagtens have flotte, varme sommerdage – selv på fjeldet – men der vil være flere mellemvarme, blæsende dage. Her vil en t-shirt eller en fleecetrøje ofte være for lidt, og det meste af tiden vil en god, åndbar softshell, der tager den værste vind, være det mest komfortable yderlag. Man risikerer dog lange dage med tung regn, så en let, men rimeligt solid skaljakke vil være en god ting at have med. Går man med tung rygsæk, vil man slide meget på de helt tynde skaljakker, der ikke er lavet til at holde til mange lange dage med tung rygsæk. Er man lidt heldig med vejret, kommer skaljakken dog til at ligge i tasken det meste af tiden, så det kan stadig give god mening at vælge en simpel model uden for mange lynlåse, lommer og andre dikkedarer. En let, helt simpel trelags-skaljakke i kombination med en god, åndbar softshell, vil være et oplagt valg.

Emil Meade

En softshell giver en rigtig god blanding af beskyttelse og åndbarhed - så længe vejret ikke er helt horribelt. Her er det Emil Meade på sommerklatretur i alperne. Foto: Mathias Pape.

Skandinaviens vejr er hardshell-vejr

Tager man på tur i Skandinavien udenfor sommerhalvåret kommer man med stor sandsynlighed til at opleve en del dage med enten tung regn, våd sne eller hård, kold vind. Igen vil en god softshell, der rammer en passende balance mellem vindtæthed og åndbarhed, kunne klare skærene så længe det ikke decideret regner, men mange vil vælge at have skaljakken på hele tiden. Her begynder det for alvor at give mening med de dyre, kraftige skaljakker, der er lavet til at tåle f.eks. belastningen fra en tung rygsæk dag ud og dag ind. Det er anbefales at vælge en skaljakke med mulighed for at lyne op under armene, hvis man har tænkt sig at gå med skaljakken i hele tiden, og et par gode, rummelige lommer vil også være praktisk. Her vil de kraftige, fuldt udstyrede 3-lags skaljakker virkelig komme til deres ret.

Om vinteren i Skandinavien er skaljakken ofte nødvendig. Her på vinterklatretur i Norge. Foto: Emil Meade.

Om vinteren i Skandinavien er skaljakken ofte nødvendig. Her på vinterklatretur i Norge. Foto: Emil Meade.

Skaljakker til hverdagen

Til hverdag er det nogle lidt andre ting, der gør sig gældende. Bruger man sin skaljakke som almindelig hverdagsjakke – også når det ikke regner – er vægten ikke så afgørende, og det kan være rart med lidt flere lommer end man typisk finder på de lette, simple modeller, der er lavet med klatring og andre typer friluftsliv i tankerne. Nogle foretrækker også at hætten kan pakkes væk, så den ikke hænger og flagrer, ligesom det kan være rart med en løsthængende liner eller et tyndt for på indersiden af jakken.

Er man typen, der cykler til og fra skole eller arbejde, og især hvis man har langt hver vej, vil det for de fleste føles for varmt og fugtigt at køre med skaljakke, når det ikke regner. Her vil en form for vindjakke - softshell - være det oplagte bud det meste af tiden, og skaljakken kommer således primært til at ligge i tasken. Hvis jakken primært er med som backup, bliver vægten igen vigtig, mens slidstyrke, lommer og lign. er mindre vigtigt. Kører man med cykelhjelm, skal man også være opmærksom på om hætten kan sidde komfortabelt enten over eller under cykelhjelmen. Nogle deciderede cykelskaljakker har ingen hætten, men i stedet en krave, der kan slutte nogenlunde tæt om halsen, så man ikke får regn ind den vej. Det er også en fordel at jakken er længere bagpå end foran, hvis man sidder foroverbøjet på en racercykel.

Se alle vandtætte jakker til kvinder i webshoppen

Se alle vandtætte jakker til mænd i webshoppen