Markedets bedste udvalg af skaljakker

Friluftsland har givetvis Danmarks bedste udvalg af skaljakker fra etablerede kvalitetsmærker. Du finder mange typer af skaljakker, ligefra den simple og ultra-lette skaljakke til de hårdføre og multi-funktionelle af slagsen.

Læs mere om, hvad der gør vores skaljakker så gode, i artiklen herunder.


Find vandtætte jakker til mænd og kvinder i webshoppen

.

Se vandtætte jakker til mænd i webshoppen

Se vandtætte jakker til kvinder i webshoppen


Materialer og håndværk af højeste kaliber

En skaljakke, eller hardshell (på engelsk), er groft sagt en regnjakke. Begge begreber betegnes som ‘vandtætte jakker’, men når man siger skaljakke i stedet for regnjakke, er det gerne for at antyde, at der er tale om en jakke med et vist niveau af åndbarhed, komfort og slidstyrke, og ikke ”bare” en simpel regnjakke, der kan holde vand ude.

Vores producenter af skaljakker benytter markedets bedste materialer, udvikler løbende innovative teknologier og trækker på deres mangeårige know-how, når de fremstiller skaljakker, der skal kunne holde til mange års slid og hård brug.

GORE-TEX er markedets bedst gennemprøvede vandtætte/åndbare membran og benyttes af stort set alle af de ledende producenter, fordi åndbarheden og levetiden af vandtætheden i GORE-TEX-jakker er exceptionel god.

Skaljakke til hver en tur og hvert et behov

En skaljakke er et absolut must i enhver frilufts-garderobe. Både på tur og til hverdag er det uvurderligt at have en jakke, der holder dig tør, når vejret viser sig fra sin værste side.

Skaljakker findes imidlertid i et væld af prisklasser, og det kan hurtigt blive svært at overskue, hvad man egentlig har brug for, og hvad man betaler for, når prisen pludselig er 6000 kr. i stedet for 2000.

En simpel og relativ billig skaljakke kan være et oplagt valg, hvis man primært bruger den når det regner herhjemme eller på småture, mens en dyrere, kraftigere skaljakke med mange detaljer, kan være at foretrække, hvis man bruger sin skaljakke hårdt og ofte. 

Friluftsland har et bredt udvalg af skaljakker, der kan bruges fra alt til gåturen i skoven, turen op ad Kilimanjaro eller vinterfjeldturen til Rondane Nationalpark i Norge.


Find GORE-TEX-skaljakker til mænd og kvinder i webshoppen

.
Find GORE-TEX-jakker til mænd og kvinder i webshoppen


Fokus | FUTURELIGHT – revolutionerende ny membranteknologi fra The North Face


Find FUTURELIGHT-skaljakker til mænd og kvinder i webshoppen

.
Se hele FUTURELIGHT-kollektionen til mænd og kvinder i webshoppen


Hvornår er det nødvendigt med en skaljakke?

Skaljakker er først og fremmest lavet til at holde vind og vand ude, så de kommer for alvor til deres ret når det enten regner eller blæser kraftigt – og især når det både regner og blæser! Som sådan er det derfor nødvendigt med en skaljakke i enhver situation, hvor en kraftig byge, kraftig (og kold) vind eller begge dele er en risiko.

Det er også derfor en skaljakke bør være en del af oppakningen på enhver længere tur, hvor der kan være en reel risiko for at blive gennemblødt og underafkølet, hvis man ikke kan beskytte sig mod regn.

Men selv om skaljakken altid bør være med, er der god grund til at overveje hvornår den bør være på, og hvornår man er bedre tjent med at have den liggende i rygsækken, sammen med resten af de ting, man primært har med for en sikkerheds skyld.

Opbygningen

Til trods for den store forskel i udseende, brugsområder og pris, er der et enkelt træk, der er fælles for alle skaljakker – eller hardshell og det er den helt grundlæggende konstruktion.

En hardshell består af minimum to, og ofte tre, ting: Et ydermateriale, et vandtæt lag og evt. et tredje lag.

  • Ydermaterialet (typisk i nylon eller polyester) er ikke i sig selv vandtæt. Dets funktion er at tage imod det slid, der kommer på jakken eller bukserne udefra. Desuden er ydermaterialet oftest imprægneret, for at forhindre at det suger vand. Imprægneringen har ikke noget at gøre med vandtætheden, men er derimod vigtigt for åndbarheden og komforten. Hvis ydermaterialet bliver gennemblødt, bliver beklædningen tungere, og vil ånde dårligere, da det gennemblødte lag vil forhindre varmen og fugten fra kroppen i at passere – uanset membranen! Det er også derfor man genimprægnerer skalbeklædning, når det suger vand for hurtigt: for at bevare åndbarheden og komforten.
    Læs mere om vask og imprægnering af skalbeklædning her
  • Det vandtætte lag – membranen – som sidder på bagsiden af ydermaterialet, gør beklædningen vandtæt. Når man snakker vandtæthed og åndbarhed på hardhells, er det således helt afgørende hvilket vandtæt lag – hvilken membran – der er i.
  • Det tredje lag beskytter membranen mod slid indefra. Helt billig vandtæt beklædning har ikke altid noget tredje lag, og derfor er slidstyrken også meget lav. Det tredje lag kan laves på flere forskellige måder, og det har især stor betydning for slidstyrke og vægt på beklædningen.
Pakket godt ind Foto: Adrian Munch Larsen
Pakket godt ind Foto: Adrian Munch Larsen

1: Ydermaterialet

Ydermaterialet er den første ting, der adskiller hardshells. Her er det meget simpelt: Ydermaterialet afgør slidstyrken på ydersiden af jakken eller bukserne og følger typisk det tiltænkte brugsområde.

De billigste regnjakker og -bukser har ofte ydermaterialer i polyester. Det er ikke altid specielt slidstærkt, men disse jakker er også typisk tænkt til hverdagsbrug.

Meget lette hardshells har typisk ydermaterialer i lette nylonmaterialer. Disse er meget slidstærke i forhold til hvor papirstynde, de er, men denne type jakker og bukser er primært lavet til at have liggende i tasken til brug i nødstilfælde til f.eks. adventure-race eller alpinklatring. De vil ikke holde til regelmæssig brug under mange forskellige forhold.

Endelig er der de kraftige hardshells. Disse er lavet med kraftige ydermaterialer i nylon, og er typisk lavet til bjergsport, f.eks. skiløb eller bjergbestigning. De er tungere end de letteste hardshells, men behøver ikke være specielt tunge. Arc’teryx Alpha SV, som er den kraftigste jakke i Arc’teryx’ kollektion, og en af de mest slidstærke skaljakker, vejer f.eks. stadig kun omkring 500 g.

2: Det vandtætte lag – membranen

Vandtætte membraner kan laves på mange forskellige måder, men grundlæggende er ideen følgende: Membranen er fuld af mikroskopisk små huller. Disse huller er mange gange mindre end en vanddråbe, hvorfor vand ikke kan trænge igennem, men mange gange større end et vandmolekyle i dampform, hvorfor sved i dampform kan passere.

Membraner laves på to måder: Enten laves de som en coating, der ”males” på bagsiden af ydermaterialet. Denne løsning giver lette, billige jakker, men det går lidt ud over åndbarheden og slidstyrken på det vandtætte lag. Eksempler på coatinger er DryVent fra The North Face, Precip fra Marmot og Helly Tech fra Helly Hansen (og en række andre fra andre producenter). Membranen kan også være et stykke mikrofilm, der lamineres fast til bagsiden af ydermaterialet. Det sidste er de ”egentlige” membraner. Fordelen ved en lamineret membran er, at åndbarheden og slidstyrken på det vandtætte lag er højere end ved coatinger. Til gengæld er det dyrere at fremstille. Eksempler på mikrofilm-membraner er Eco Shell fra Fjällräven MemBrain fra Marmot, eVent og GORE-TEX.

De fleste membraner og coatinger er lavet i polyurethan (PU). PU-membraner fungerer godt og er relativt billige at producere. De har dog én svaghed: Membranen vil blive mindre vandtæt over tid. PU bliver nedbrudt af en række biologiske materialer – f.eks. fedtstof og talg fra gammel sved – og UV-stråling. Det er derfor en god ide at vaske sin hardshell jævnligt, for at få den til at holde længst muligt. Eksempler på PU-membraner og coatinger er HyVent og HyVent Alpha fra The North Face, Helly Tech fra Helly Hansen samt Precip og MemBrain fra Marmot.

GORE-TEX er lavet i ekspanderet polytetrafluorethylen (ePTFE). Modsat alle andre typer membraner på markedet, bliver GORE-TEX ikke nedbrudt af UV-stråling og biologiske materialer. Derfor har GORE-TEX-produkter også en helt anden garanti end andre produkter (du kan læse mere om GORE-TEX her). Der findes også andre vandtætte membraner i ePTFE (f.eks. eVent), men ingen af dem har den samme slidstyrke og levetid (på selve membranen) som GORE-TEX.

Endelig er der de seneste år dukket en del polyester-membraner op, f.eks. Fjällrävens Eco Shell. Polyestermembraner ånder ved at fugten absorberes af membranens inderside og bevæger sig gennem mebranen gennem en en-vejs-fugttransport. En fordel ved polyestermembraner er at de er mere bæredygtige, da polyester kan genanvendes. desuden har polyestermembraner typisk ganske lang levetid.

3: Det tredje lag

På helt billige regnjakker og –bukser er der sjældent noget tredje lag. Her er det vandtætte lag ubeskyttet, og blive hurtigt slidt i stykker. De fleste skaljakker har en eller form for beskyttende lag på indersiden af membranen. Her er der tre typiske konstruktioner:

En løsning er at lægge en tynd coating eller et print på membranen for at tage det værste slid. Det giver lette jakker, og er ikke specielt dyrt, men heller ikke særlig slidstærkt. Eksempler på beklædning med en coating eller et print som tredje lag er den GORE-TEX-konstruktion, der hedder ”Paclite” (læs mere om forskellige typer GORE-TEX her), Precip-regntøjet fra Marmot og visse DryVent-konstruktioner fra The North Face.

En anden løsning er at sy et løsthængende nylon- eller polyesterfor eller et mesh-materiale ind i jakken eller bukserne. Det giver god komfort, men vægten bliver lidt højere, og slidstyrken er heller ikke helt i top. Resolve-regntøjet fra The North Face og Seven J-regnsættet fra Helly Hansen er eksempler på denne konstruktion.

Den sidste løsning er at laminere et nylonmateriale på indersiden af membranen. Dette er den egentlige 3-lagskonstruktion, og giver meget let og meget slidstærk beklædning, der ånder godt og er komfortabelt at have på. Det er imidlertid også den dyreste løsning. GORE-TEX Pro-beklædning er et eksempel på denne løsning, og er de mest alsidige hardshells – med både høj slidstyrke, fuldstændig vandtæthed, god åndbarhed og lav vægt.

Udluftning i jakken Foto: Adrian Munch Larsen
Udluftning i jakken Foto: Adrian Munch Larsen

Vandtætte lynlåse?

Mange hardshells er udstyret med det, der almindeligvis kaldes “vandtætte lynlåse” på dansk. Det skal understreges, at lynlåsene ikke er decideret vandtætte, men blot kraftigt vandafvisende. På engelsk bruger man både ordene “waterproof” og “watertight”, hvor “waterproof” bruges om det, der rent faktisk er helt vandtæt (metervaren og syningerne), mens “watertight” bruges om de “meget kraftigt vandafvisende” lynlåse, der dog ikke er helt tætte. En “vandtæt lynlås” kan forventes at være lige så “vandtæt” som en almindelig lynlås der er beskyttet af en dobbelt velcroklap i vandtæt materiale. I praksis vil de vandtætte lynlåse kunne tåle rigtig meget vand, men for en sikkerheds skyld bør man ikke opbevare elektronik eller andre sarte genstande i lommer med “vandtætte lynlåse”, hvis man vil være helt sikker på at de ikke bliver våde.

Vandtæt Lynlås Foto: Adrian Munch Larsen


En kold, blæsende dag på ski, er en af de situationer hvor skaljakken gerne er på kroppen og ikke i tasken! Foto: Camilla Hylleberg
En kold, blæsende dag på ski er en af de situationer hvor skaljakken gerne er på kroppen og ikke i tasken! Foto: Camilla Hylleberg

Skandinaviens vejr er skaljakke-vejr

Tager man på tur i Skandinavien udenfor sommersæsonen kommer man højst sandsynligt til at opleve en del dage med enten regn og våd sne eller en bister, kold vind.

Her begynder det for alvor at give mening med de kraftige, fuldt udstyrede 3-lags skaljakker, der er konstrueret til at tåle hårde forhold og hård brug, f.eks. belastningen fra en tung rygsæk dag ud og dag ind. 

En god skaljakke kan dog også fint give mening i sommersæsonen, som backup, hvis vejret skifter og man bliver overrasket af et uvejr med hård vind og regn. Ligesom en god skaljakke også snildt kan bruges herhjemme til hverdagsbrug i overgangsfaserne til forår og efterår, hvor vi ofte oplever meget regn.


Hvilken skaljakke er den rigtige til mig?

Der er ikke én skaljakke, der er bedst til det hele, så man bør overveje hvordan man vil bruge sin skaljakke. Hvilken er så den rigtige for dig?

Det kan vi hjælpe dig med i vores butikker eller her på Bloggen via vores guide “Vælg den rigtige skaljakke”.

Guide: Vælg den rigtige skaljakke


Andre relevante produkter i webshoppen:

Læs også på bloggen:

Indholdsoversigt