Friluftslands guide til skihandsker og -luffer

Hænderne er ekstremt udsatte, når man står på ski. For det første er hænderne, sammen med fødderne, de steder, der er mest i fare for underafkøling når temperaturen falder, og kroppen har svært ved at holde sig varm. Der er mindre blodgennemstrømning i hænder og fødder, kroppens såkaldte ekstremiteter, og når kroppen begynder at blive kold, vil den prioritere at holde varmen omkring kernen, hvor alle organerne sidder. For det andet er hænderne i hyppig kontakt med sne og med kolde eller våde ski, støvler og bindinger, og handskerne bliver derfor hurtigt våde De fleste vil kende følelsen af at have våde eller kolde hænder i slutningen af en lang dag på ski, og alle der har prøvet at have rigtig kolde fingre ved, hvor meget det kan ødelægge humøret. Heldigvis er der hjælp at hente. Der er god mulighed for at holde hænderne varme og tørre under stort set alle forhold, hvis man har de rigtige handsker eller luffer til forholdene, og man forstår at bruge dem godt. I det følgende forsøger vi at gennemgå hvilke handsker og luffer, der kan hvad, og hvordan man får det bedste ud af sine skihandsker. Fokus vil være på handsker til alpinski, men de samme grundlæggende principper vil gøre sig gældende for handsker til langrend og andre krævende vinteraktiviteter.


  • Hvad er varmest? Handsker eller luffer? Luffer vil være det varmeste valg. Her kan fingrene varme hinanden op, og der vil være mindre varmetab til omgivelserne, fordi der er mindre overflade at tabe varme fra. Luffer kan være klodsede og upraktiske, men de er varme!
  • Hvor varme er varme handsker og luffer? Både handsker og luffer er ca. så varme som de er tykke. Der kan være forskel på hvor let foringen er, og hvor tæt ydermaterialet er, men grundlæggende er reglen, både for handsker og luffer, at jo tykkere, jo varmere.
  • Inderhandsker. Inderhandsker kan bruges som et ekstra isolerende lag, og kan også beskytte fingrene, hvis man skal have de store handsker eller luffer af for f.eks. at bruge mobilen eller kameraet. Det er vigtigt, at der er plads til inderhandskerne inde i de store handsker eller luffer: sidder det for tæt, vil det være mindre varmt.
  • Vandtætte handsker? Vandtætte handsker og luffer er en god idé, hvis hænderne er meget i kontakt med sneen. En vandtæt membran kan også være med til at holde på varmen. Omvendt skal man være opmærksom på at vandtæt altid ånder dårligere end ikke-vandtæt, og man hurtigt får fugtige hænder indefra, hvis de vandtætte handsker eller luffer er lidt for varme.
  • Udtagelige inderhandsker. At kunne "tage foret ud" er primært en fordel når man skal tørre handskerne - især hvis man er på tur i telt! Det giver også mulighed for at skifte inderhandsker, hvis de er våde, og man vel at mærke har ekstra inderhandsker med, eller bruge foret fra handskerne i en skalluffe.
  • Læder i håndfladen. Skal man bruge handskerne hårdt – f.eks. til klatring eller andet arbejde med reb, skarpe kanter og den slags, vil læder i håndfladen give en kombination af høj slidstyrke og godt greb. Læder bliver dog stift og koldt, når det bliver vådt og fryser, og tørrer langsomt.

I det følgende kan du læse en grundig gennemgang af de enkelte punkter, og få gode råde til hvornår man bør vælge hvilken type handsker eller luffer:


Oppland, December 2016. Foto: Rasmus Balthazar

Hvad er varmest? Handsker eller luffer?

Luffer er altid varmere end handsker – med det åbenlyse "men", at et par meget tykke handsker godt kan være varmere end et par meget tynde luffer, men hvis tykkelsen er nogenlunde sammenlignelig, vil luffer altid være varmest. Hvis fingrene er beskyttet bag den samme tætte skal, kan de varme hele luffen o, og derved være med til at varme hinanden. I et par handsker, skal de enkelte fingre holde sig selv og de isolerende lag omkring dem varme, og det vil altid være en udfordring, da der ikke er voldsomt meget blodgennemstrømning ude i de enkelte fingre, og de derved vil have svært ved at generere noget særlig varme. I nogle luffer er fingrene adskilt inde i foret, men stadig samlet i en luffe. Det giver stadig den samme gode varme, fordi luffen forhindrer den varme luft, der sidder i foret omkring fingrene, i at blande sig med den kolde luft udenfor luffen. Samtidig kan den varme luft godt bevæge sig rundt inde i foret, der jo ikke er hverken luft- eller vandtæt, og derfor vil fingrene stadig kunne varme hinanden.

Der er selvfølgelig nogle klare fordele ved handsker frem for luffer – primært at man kan bruge fingrene! – men er det maksimal varme, man går efter, er det luffer, man skal vælge. Der findes også mellemting, hvor man har pegefingeren fri, mens lange-, ringe- og lillefinger er samlet i en luffe. Det giver mulighed for at bruge ”pincetgrebet” mellem tommel- og pegefinger, og det er tit nok til, at man kan bruge hånden normalt, samtidig med, at det holder de andre fingre bedre varme. Det er en god mellemting mellem handsker og luffer, men man skal være opmærksom på, at pegefingeren selvfølgelig er lidt mere udsat for kulde end i et par rigtige luffer.

Oppland, December 2016. Foto: Rasmus Balthazar

Hvor varme er varme handsker og luffer?

Som sagt er luffer altid varmere end tilsvarende tykke handsker, men der er stadig stor forskel på, hvor varme handsker og luffer er. Her gælder det samme som med jakker og trøjer: Jo tykkere foret er, desto varmere er handsken/luffen. Til de allervarmeste handsker og luffer bruges dun- eller fiberisolering, mens man i de lidt tyndere ofte ser en uld- eller fleeceforing. Når man bruger dun og fiber til de allervarmeste handsker, er det fordi man kan få en meget tyk og varm foring, som stadig er let og blød. Over en vis tykkelse, bliver en uld- eller fleeceforing for stiv og tung til, at man kan bevæge fingrene ordentligt, så der er en grænse for hvor varme handsker og luffer, det giver mening at lave med uld eller fleece. Generelt er det derfor tykkelsen af handsken eller luffen, der afgør, hvor varm den er, og i de tykkeste, varmeste handsker og luffer bruger man næsten altid dun- eller fiberisolering.

Man skal dog være opmærksom på, at handsker og luffer kun kan holde på den varme, hænderne afgiver. Derfor er generel kropsvarme og blodgennemstrømning i fingrene vigtig. Kraftige sving med armene kan være med til at øge blodgennemstrømningen ud i fingrene, og være med til at få lidt varme tilbage i frosne fingre. Det er desuden vigtigt at klæde sig ordentligt på resten af kroppen også, hvis man vil holde fingre og hænder varme, fordi kroppen vil negligere hænder og fødder, hvis den bliver kold. Hvis man er varmt klædt på, kan man ofte klare sig med mindre tykke handsker/luffer end hvis man lige har lidt for lidt tøj på kroppen.

Inderhandsker

Et par tynde inderhandsker, eller liners, som det hedder på engelsk, i enten uld eller fleece, kan bruges til at give lidt ekstra varme i et par handsker eller luffer – lidt ligesom et par ekstra sokker kan gøre det i et par støvler. Dog skal man, ligesom med fodtøjet, være opmærksom på, at der skal være plads til det ekstra lag! Sidder handskerne for tæt, vil man miste meget af varmeeffekten. Et par inderhandsker kan desuden være med til at give mere alsidighed til et par handsker eller luffer og kan give lidt beskyttelse til fingrene, hvis man f.eks. skal have handskerne af for at betjene kamera eller telefon eller justere på et eller andet. De kan også bruges alene på en varm dag, hvor man stadig har brug for lidt let beskyttelse til fingrene.

Op vej op til Trolltinden.

På toptur og randonnée-ture, vil det ofte være nok med et par tynde inderhandsker på vejen op. Foto: Camilla Hylleberg.

Vandtætte handsker?

Vandtætte handsker er med til at holde hænderne tørre, og kan i mange henseender være en rigtig god idé. Især på en mellemkold dag, hvor luften og sneen kan være ret fugtig, vil et par vandtætte handsker gøre underværker. Der er dog et par ting, man skal være opmærksom på, i forhold til vandtætte handsker.

For det første er der selve den vandtætte konstruktion. Vandtætte handsker er oftest konstrueret lidt anderledes end vandtætte jakker og bukser, og det vil gøre at vandtætte handsker opfører sig lidt anderledes. En typisk skaljakke, f.eks. en GORE-TEX-jakke, er fremstillet af en vandtæt metervare, hvor det vandtætte lag sidder direkte fast på bagsiden af ydermaterialet. Derefter er sømmene tapet, så de også er vandtætte, og så er jakken vandtæt. Handsker er væsentligt mere avancerede at sy end jakker, fordi der er en masse syninger på et meget lille område. Fordi disse syninger skal tapes, og fordi den tape, der gør syningerne vandtætte, er stivere og ånder dårligere end den vandtætte metervare, får man hurtigt en stiv, ubehagelig handske, der ånder dårligt, hvis man forsøger. Det er både meget vanskeligt og meget dyrt at sy en vandtæt handske på samme måde som en jakke, hvis det skal fungere, og det er derfor ikke særlig attraktivt, hverken for producenter eller ret mange forbrugere. Der findes enkelte firmaer, der gør det (f.eks. Arc’teryx), og der findes vandtætte teknologier, der kan lægge det vandtætte lang direkte på ydermaterialet (f.eks. OutDry), men det er undtagelsen snarere end reglen.

Måden man oftest laver handsker vandtætte på, er at sy yderhandsken i et kraftige vandafvisende men ikke decideret vandtæt materiale, og så fæste en vandtæt membranhandske (en slags handskeformet ”plasticpose” i et åndbart materiale, f.eks. GORE-TEX) på indersiden af yderhandsken. Det giver en meget blødere og mere åndbar handske, og er desuden billigere og enklere at fremstille. Det har dog den ulempe, at ydermaterialet kan suge en del vand, og der kan desuden samle sig vand imellem det yderste lag og det vandtætte lag. Man får ikke af den grund våde fingre, men man får hurtigt kolde fingre, da vand har helt andre termodynamiske egenskaber end luft, og så at sige ”suger” varme ud af fingrene. Det er det fænomen, man på engelsk kalder ”wetting out”, og som man helst skal undgå, hvis man vil holde sig varm og tør. Så uanset om ens handsker er vandtætte eller ej, er der god grund til at være lidt opmærksom på at prøve at holde dem tørre, hvis man vil holde fingrene varme.

For det andet er der spørgsmålet om åndbarhed: En vandtæt handske eller luffe ånder altid dårligere end en ikke-vandtæt én af slagsen, og det giver større risiko for at få våde fingre indefra. Og våde fingre betyder næsten altid kolde fingre i koldt vejr. Hvis man har for varme vandtætte handsker på, risikerer man at få våde fingre og handsker, og det kan give kolde fingre senere på dagen. Det er en god idé, at være opmærksom på ikke at have for varme og for tætte handsker eller luffer på, hvis man vil holde fingrene varme og tørre.

En kold, blæsende dag på ski, er en af de situationer hvor skaljakken gerne er på kroppen og ikke i tasken! Foto: Camilla Hylleberg

En fugtig, blæsende dag med sne, er en af de situationer hvor et par varme, vandtætte handsker er gode at have! Foto: Camilla Hylleberg

Udtagelige inderhandsker

På mange handsker og luffer sidder foret fast inde i handsken/luffen. Det er typisk varmere, blødere og lettere end at have en separat, udtagelig inderhandske, men en handske/luffe med udtagelig foring har til gengæld nogle andre klare fordele. For det første har man mulighed for at variere varmen, ved f.eks. at tage inderhandsken ud og erstatte den med en tyndere liner. Desuden kan man tage inderhandsken ud og tørre inder- og yderhandske separat. Det går markant hurtigere, og giver en reel chance for at få fugtige handsker tørre under en kortere pause indendørs, f.eks. en frokostpause. Endelig har man, hvis man f.eks. har en varm handske med en kraftig, udtagelig inderhandske, mulighed for at tage foret med over i en skalluffe, hvilket vil give en enorm alsidighed og mulighed for at tilpasse sit setup til forskellige forhold.

Læder i håndfladen

De fleste handsker, der er lavet til hård brug, har en kraftig håndflade i læder. Den store fordel ved læder er, at det er kraftigt vandafvisende, hvis det er plejet ordentligt, er blødt og smidigt, giver god friktion mod de fleste materialer, hvilket sikrer et godt greb. Og så er læder meget slidstærkt. Især det sidste er vigtigt på ski, hvor handskerne har en del kontakt med f.eks. stålkanterne på skiene. Læder er langt hen ad vejen genialt til solide handsker, og bliver også brugt i næsten alle high end skihandsker. Ulempen ved læder er dog, at det er ganske lang tid om at tørre, når først det bliver rigtig vådt. En våd læderhandske vil blive koldt og stiv, så man skal være opmærksom på at forsøge at holde sin læderhandske tør, og huske at tørre den, når man har muligheden for det.


Jotunheimen, April 2016. Foto: Rasmus Balthazar

Hvad skal man vælge?

Ideelt set burde man have flere par handsker og luffer og fra tur til tur vælge dem, der passer bedst til forholdene. Det er dog de færreste der er indstillede på at gå ud og købe 2-4 forskellige handsker og luffer til skituren, og det er ganske forståeligt. Desuden er der forskel på, om man primært tager på alpine skiture, eller om man løber langrend. Også inden for de to discipliner er der forskelle... Randonnée-skiløb og længere ture ud i off-pisten stiller lidt andre krav til især temperaturregulering end skiløb på en pist, ligesom en længere langrendstur i roligt tempo på højfjeldet vil kræve noget helt andet af udstyret end en kort tonse-tur i skovløjpen. Det følgende er et forslag til et rimelig enkelt, men meget funktionelt setup, der kan dække stort set alle behov uden nødvendigvis at sprænge pengepungen fuldstændig.

1. En tynd inderhandske i enten uld eller fleece

Den kan som nævnt både bruges alene, hvis det er lunt i vejret, og pulsen er høj, og som ekstra varme i de tykkere handsker, hvis kulden rigtig tager fat. En inderhandske i uld vil desuden kunne absorbere lidt fugt, hvis man har tendens til at svede om fingrene, uden at miste sine temperaturregulerende egenskaber. Den slags koster typisk et sted mellem 200 og 500kr.

2. En varm, solid handske med udtageligt for

Den kan enten være vandtæt eller ikke-vandtæt, alt efter hvad man foretrækker. Både 5-finger- og 3-fingerhandsker (tommel- og pegefinger fri, resten samlet i en luffe) kan bruges, og her vil personlig præference spille en rolle. De fleste, der står på alpinski vil have glæde af en vandtæt handske, mens det til langrend kan anbefales at vælge en mere åndbar handske, der tager vinden. En god, varm handske er for de fleste den vigtigste del af setup’et, og det er her, man bør være klar til at lægge flest penge. Ønsker man maksimal alsidighed, er det som nævnt en kæmpe fordel at foret kan tages ud. En god, kraftig handske med udtageligt for koster typisk mellem 800 og 1500kr.

3. En kraftig skalluffe – med eller uden for

Luffen bør altid være med i tasken, og kan tages frem, når det for alvor bliver koldt. Har man en handske med udtageligt for, kan foret flyttes over i luffen, og har man også en tynd linerhandske, kan de tre kombineres. Det vil i langt de fleste tilfælde være rigeligt med varme. Hvis skalluffen har en udtagelig inderluffe bør man overveje at købe den stor nok til at man også kan have handskens inderhandske og liner-handsken i. I så fald er man rigtig godt dækket ind, selv i rigtig koldt vejr. Fordi luffen typisk bruges når det er rigtig koldt, og derfor sjældent særlig vådt, er det ikke et must at den er  vandtæt, men det kan være en fordel. Det vigtigste er, at den er vindtæt, og det er de fleste af den slags. En skalluffe kan koste alt fra 300 til 1500kr, men vil typisk ligge mellem 500 og 1000kr.

Et setup, som det, der nævnes ovenfor, kan altså koste alt fra godt 1000kr og helt op til og 3-4000kr, alt efter hvor avancerede de enkelte dele skal være. Hvis man er klar til at bruge omkring 2000kr, kan man få et rigtig lækkert setup, og hvis man oven i købet kan bruge nogle af delene til hverdag, vil de penge være givet rigtig godt ud. En helt konkret anbefaling til et setup som er både lækkert, alsidigt og til at betale, vil se ud som følger:

Inderhandske i merinould, der kan giver ekstra varme og absorbere lidt fugt, hvilket vil være med til at holde hænderne tørre. Pris: 199,-


 

 En varm softshell-handske i 100 % vindtæt og stærkt vandafvisende materiale. En konstruktion af nylon og spandex med 4-way stretch sikrer et stræktbart og behageligt fit. En inderhandske i fleece giver varme samtidig med, at håndfladen og fingerpartiet er insoleret med PrimaLoft Aerogel; en isoleringsteknologi, der er testet og godkendt af NASA til brug i rummet. En yderst veludført handske, der vil være særlig oplagt til de solrige skiture til Frankrig og Østrig, men som også er velegnet til alskens friluftsbrug i vintersæsonen. Pris: 899


Varme, slidstærke og superlækre skiluffer til vinterens ture. Udtagelig fiberisoleret inderluffe og en vandafvisende skalluffe gør dem velegnede til stort set alle vejrforhold. Hestra Army Leather Heli Ski Mitt er sammensat af en kraftig skalluffe og en varmt fiberisoleret inderluffe. Skalluffen har imprægneret Army Goat Leather i håndfladen og en overside i vandafvisende, åndbar Hestra Triton-nylon, og inderluffen er isoleret med G-Loft-fiberisolering. Perfekte til vinterens skiture, men kan også bruges som varm handske til hverdag. Pris: 999,-


Ovennævnte setup vil kunne dække alt fra sommerens vandreture på fjeldet til vinterens skiture. Man skal være opmærksom på at en tynd uld-liner bliver hurtigt slidt, hvis man bruger den alene, men handsken og luffen vil kunne holde i rigtig mange år, hvis man plejer læderet og passer lidt på dem.