En af de magiske ting ved naturen, er dens evne til at overraske, og naturens små luner og uforudsigeligheder er en central del af charmen ved friluftsliv i alle afskygninger. Men ironisk nok kan netop dette element – det uventede – fortone sig lidt, efterhånden som man opbygger erfaring, og bliver mere hjemmevant i det, der i første omgang var nyt og spændende. Det er der heldigvis råd for –  også uden at du behøver kaste dig ud i større, vildere projekter. I det følgende giver vi 5 små udfordringer, der kan give dig mulighed for at komme tættere på det uventede og lade naturens magiske uforudsigelighed komme til sin ret.

1. Vælg et område, du ikke kender i forvejen og begræns din research til det nødvendigste

Den første challenge er nok den simpleste: Prøv noget nyt! Det kan både være i det små og i det store. Hvis du har et favorit-shelterspot i lokalområdet, kan du udfordre dig selv ved at prøve et nyt spot i et område, du ikke kender. Hvis du vandrer på fjeldet, kan du lægge sommerens fjeldtur i et af de utallige, mindre fjeldområder der har tendens til at flyve under radaren, i stedet for at gå efter store, klassiske områder som Jotunheimen og Hardangervidda.

Når du har valgt hvor du skal hen, er kunsten at lade være at opsøge for meget information på forhånd. Internettet og de sociale medier er efterhånden et rent overflødighedshorn af billeder, blog posts og turbeskrivelser, men prøv at hold dig til basisinformation – såsom hvordan man kommer til området, hvilke hytter og turstier der findes, samt typiske vejrforhold for årstiden. Et godt turkort over området, en plan for hvordan du kommer dertil og en frisk vejrudsigt, er mere eller mindre den eneste information, du har brug for.

2. Brug naturen i madlavningen. Lav mad over bål og inddrag naturens spisekammer.

Den anden challenge relaterer sig især til shelterture, hvor der er fokus på madlavningen og hyggen omkring bålet, men kan også implementeres på længere ture: Gør naturen til en del af madlavningen, og brug så få hjælpemidler som muligt. Det kan både være ved at lade gas- eller spritbrændere blive hjemme og udelukkende bruge bålet til at tilberede maden, men også ved at planlægge at sanke urter eller svampe omkring lejrpladsen, og lade dem være en central del af menuen. Endelig kan du udfordre dig selv ved at tænde bål med så få og så simple hjælpemidler som muligt – f.eks. ved kun at bruge et ildstål og det optænding, du kan finde i naturen.

Hvis du lader madlavningen og bålet være mere på naturens præmisser, tvinger du både dig selv til at tænke mere kreativt og komme tættere på den natur, du har begivet dig ud i. Jo mere naturen få lov at diktere, jo stærkere bliver kontrasten til de shelterture, hvor alt er indkøbt og planlagt hjemmefra, og hvor naturen mest af alt kommer til at fungerer som kulisse. Det vil nærmest med garanti give en mere intens naturoplevelse.

Læs vores guide til ramsløg, der er i sæson fra det tidlige forår til først på sommeren

3. Tag på tur alene

Den tredje challenge vil måske være grænseoverskridende for nogle, men det er et simpelt og oplagt “hack” til at gøre naturoplevelsen langt mere intens og udfordre sig selv: Tag på tur alene! At opleve naturen på egen hånd giver en helt anden følelse af samhørighed med naturen – uanset om det er på en længere vandretur eller en overnatning i den lokale skov.

Det er i og for sig ekstremt let at tage afsted alene, for det er jo bare at gøre det – men på samme tid giver det nogle udfordringer og kræver en anden tilgang til planlægning og forberedelse.

Først og fremmest er der selvfølgelig noget sikkerhedsmæssigt, der skal på plads. Både i forhold til, hvordan man forholder sig til at stå alene over for de risikomomenter, der kan være ved at tage ud i naturen, men også hvem man kontakter og hvem der kan hjælpe, hvis man kommer ud for et større eller mindre uheld undervejs. Endelig skal man have en klar plan for, hvem der slår alarm, hvis man ikke er tilbage på det planlagte tidspunkt, samt hvor lang tid der skal gå.

Derudover skal man forberede sig på, at det er en helt anden psykologisk oplevelse at være afsted alene. Man har ikke nogen at dele glæder, sorger og bekymringer med og ikke nogen distraktion fra eller smutvej ud af det tankemylder, der ofte opstår når man er alene. Der skal ikke nogen særligt lang eller krævende tur til, før man kan føle sig virkelig eksponeret – både overfor naturens luner og sit eget humør – og det giver på godt og ondt en langt mere intens oplevelse, end når man er to eller flere til at distrahere eller berolige hinanden.

Læs vores store guide til solovandring

Mikkel fra Friluftslands marketingafdeling gennemførte i 2019 den 4270 km lange Pacific Crest Trail alene. I vores guide til solovandring giver han sine bedste tips til at tage på lange såvel som korte ture alene.

4. Tag på tur “analogt” (uden mobil og elektronik)

Den fjerde challenge handler om at være til stede i naturen, øjeblikket, omgivelserne – og selskabet, hvis du da ikke kombinerer den med tredje challenge: Sluk mobilen, og lad andre elektroniske/digitale dimser og dutter blive hjemme.

Man skal efterhånden rigtig langt væk fra civilisationen før dataforbindelsen svigter, så den tid hvor en tur ud i naturen automatisk betød et afbræk fra hverdagens stress og informationsstrøm, er for længst forbi. Desuden har de fleste af os efterhånden vænnet os så meget til vores smartphones, at vores hænder og fingre nærmest kan finde på selv at tage telefonen frem og begynde at bladre rundt i de sædvanlige apps, uden at vi tænker over det. Der er altså al mulig grund til at foretage det lille, simple eksperiment at pakke telefonen helt væk og afbryde forbindelsen til internettet og de sociale medier et øjeblik.

Mobiltelefonen er selvfølgelig god at have i en nødsituation, så det kan være en dårlig idé helt at lade den blive hjemme. Mange bruger den desuden som kamera, hvilket sagtens kan gå i spænd med fordybelse i naturen. Hvis I er flere på tur, kan I evt. overveje at sætte jeres mobiltelefoner på flyfunktion eller “forstyr ikke” og bytte telefoner. Så har I alle sammen et kamera ved hånden, men uden fristelsen til lige at lukke op og tjekke Instagram, e-mail eller hvad det nu måtte være.

Hvis du vil tage udfordringen skridtet videre og lade turen være endnu mere på naturens præmisser, kan du også lade ur, lejrlygter og lignende blive hjemme og lade naturens lys og din krops naturlige behov for mad og søvn styre døgnet. En lille pandelampe er altid god at have med, hvis der skulle opstå problemer, men den kan jo blive i rygsækken sammen med den slukkede telefon, førstehjælpssættet og resten af “just in case”-udstyret.

5. Oplev naturen om natten. Tag døgnets mørke timer i brug.

Den sidste challenge er i den lidt specielle afdeling, men den har til gengæld potentiale til at give en ny dimension til naturoplevelsen: Brug mørket! Naturen er markant anderledes om natten, og når vi ikke længere får det sædvanlige input fra øjnene, kommer resten af vores sanseapparat i spil på en helt anden måde.

Der er flere måder at bruge mørket på. En oplagt og rimeligt ligetil variant er at planlægge turen, så I først kommer frem til lejrpladsen efter mørkets frembrud. Det giver en helt anden oplevelse af lejren og når I vågner næste morgen, vil I næsten med garanti blive overraskede over, hvordan jeres omgivelser tager sig ud i dagslys. Det omvendte er selvfølgelig også en mulighed, men de fleste vil nok synes det er sværere at gå i seng, mens det endnu er lyst og stå op før fanden får sko på, end at gå sent i seng og ligge og slumre i teltet op ad formiddagen!

En anden simpel måde at opleve naturen om natten er at planlægge en lille tur efter lejren er sat op og mørket er faldet på. Måske er der et særligt smukt sted i området, som ikke egner sig som lejrplads, men som det er oplagt at besøge efter mørkets frembrud.

Indholdsoversigt