Tekniske rygsække

Betegnelsen Tekniskerygsække dækker rygsække mellem ca. 20 og 40 liter, der er beregnet til en bred vifte af udendørsaktiviteter – typisk med vandring som den primært tiltænkte aktivitet. Der er nogle forskellige designelementer, der typisk har været særligt fokus på, og som kan være relevante at tage med i overvejelserne, når man vælger dagtursrygsæk.

  • Ventilation i ryggen. Vandring i terræn får pulsen op, og ryggen er et sikkert sted at blive gennemblødt af sved. Derfor har de fleste dagtursrygsække gjort noget ud af at optimere ventilationen til ryggen. Dette gøres enten ved at lave rygstykket i åbne, ventilerende mesh-materialer, eller ved decideret at løfte rygstykket væk fra ryggen, og skabe luftgennemstrømning. Gør man det første, kan man lave meget lette, fleksible rygsække med ret god ventilation. Gør man det sidste, får man endnu bedre ventilation. Til gengæld må man ofte kompensere for den ændrede balance i rygsækken ved at indføre nogle aluminiumsafstivere, hvilket gør at rygsækken bliver lidt stivere og lidt tungere. Man skal også være opmærksom på at den rundede form i ryggen kan føles lidt mere besværlig i forhold til at pakke rygsækken.
  • Lav vægt. Dagtursrygsække konkurrerer på vægt, og på de fleste rygsække er der gjort en indsats for at holde vægten nede. Det betyder også at man typisk forsøger at begrænse antallet af små lommer, især lynlåslommer. En klassisk opbygget dagtursrygsæk har et hovedrum, et toprum/toplåg, to sidelommer i strækbart materiale og en ligenende lomme, eller et stykke elastik på fronten. Mange dagtursrygsække er desuden lavet i lette, men stærke nylonmaterialer.
  • Lomme til drikkesystem. Næsten alle dagtursrygsække har en lomme til at holde en drikkeblære, og en måde at fæstne drikkeslangen langs skulderstroppen. Lommen sidder typisk på indvendig eller udvendig side af hovedrummet, op mod ryggen.

En teknisk rygsæk, der ikke er lavet til et specifikt formål – f.eks. klatring eller ski – vil for rigtig mange være det bedste valg. Man får en god blanding af lav vægt, suveræn bærekomfort, og nok features til at man også fint kan bruge den som skirygsæk eller alpinklatrerygsæk. Som altid gælder det om at overveje sit behov, og finde en rygsæk, der passer godt til det, man har tænkt sig at bruge den til.