En sammenligning af nogle af de bedste tunneltelte på markedet

De fleste kan blive enige om at Hillebergs tunneltelte er noget af det bedste, man kan købe for penge. Det lille svenske familieforetagende har lavet telte i 40 år, og i tråd med den skandinaviske tradition har tunneltelte altid spillet en fremtrædende rolle i Hillebergs sortiment.

Der er fire helt klassiske serier af Hilleberg-tunneltelte, der ville være oplagte at overveje, hvis man leder efter et telt, man kan bruge på tur året rundt og i al slags vejr: Keron, Kaitum, Nammatj og Nallo. De fire telt-serier minder om hinanden, men de er bestemt ikke ens, og som det næsten altid er tilfældet, er der ikke et af dem der er ”bedre” end de andre. Der er nogle forskelle, og alt efter hvordan man vil bruge teltet, kan disse forskelle blive til fordele og ulemper. I det følgende vil vi forsøge at gennemgå de fire ”flagskibe” fra Hilleberg, og forsøge at give et overblik over detaljeforskellene på det, der meget rimeligt kan kaldes fire af de bedste allround-tunneltelte i verden.

”Søskendeparrene” Hilleberg Keron/Kaitum og Nammatj/Nallo

De fire ikoniske tunneltelte kan deles op i to ”søskendepar”, forstået på den måde at de parvis minder rigtig meget om hinanden, men kommer i en kraftigere og en lettere udgave. Kaitum kan således groft betegnes som en lidt lettere udgave af Keron, mens Nallo kan betegnes som en lidt lettere udgave af Nammatj. Keron og Kaitum vil altså minde rigtig meget om hinanden i opbygning, mens den primære forskel på dem vil ligge i materialevalget og dimensionerne i inderteltet, og det samme vil gælde for Nammatj og Nallo. Både Keron, Kaitum, Nammatj og Nallo kan få i flere størrelser og i GT-versioner med forlænget apsis, hvis man vil have mere plads.

Hilleberg Kaitum 3 på sommertur i fjeldet.
Hilleberg Kaitum 3 på sommertur i fjeldet.

Forskellen på “Black Label” og ”Red Label”

Hilleberg har inddelt deres telte i fire kategorier – efter hvilken brug de er lavet til. Det ser således ud:

  • Black Label: Kraftige telte til helårs- og ekspeditionsbrug
  • Red Label: Lette, solide telte til allroundbrug hele året, vinterture og ekspeditioner inklusive.
  • Yellow label: Lette telte til tresæsonersbrug
  • Blue Label: Specielle telte til specifikke formål

”Black Label”, som Keron og Nammatj-teltene tilhører, rummer de mest hårdføre telte, mens ”Red Label”, som Kaitum og Nallo-teltene tilhører, rummer de næstmest hårdføre, men måske mest alsidige telte. Yellow Label-teltene er lette tresæsonerstelte og Blue Label-kategorien rummer telte til lidt mere specielle formål, f.eks. store dome-telte til base camp-brug.

Der er nogle generelle forskelle på ”Black Label” og ”Red Label”, som vil have indflydelse på teltene: Alle telte i ”Black Label” er lavet med oversejl i Hillebergs kraftigste ydermateriale, Kerlon 1800. Desuden er stængerne 10mm DAC Featherlite NSL, som er en tykkere og stærkere version af den ”klassiske” 9mm DAC Featherlite NSL, som er noget af det stærkeste og letteste på markedet. ”Black Label”-teltene er konstrueret specifikt med vinterstormvejr i tankerne, og derfor har Hilleberg brugt de kraftigste materialer til disse telte. Det gør dem mere solide, men også tungere end teltene i ”Red Label”. I ”Red Label”-teltene bruger Hilleberg det lidt lettere, men stadig ekstremt stærke, Kerlon 1200, ligesom man bruger ”almindelige” 9mm DAC Featherlite NSL-stænger. Teltene i ”Red Label” er stadig lavet til at kunne klare vinterstorme, og er bomstærke, men man har også skelet til vægten, for at gøre dem mere attraktive på tur resten af året, hvor vejret ofte er mindre ekstremt.

Der er desuden mere plads i inderteltene i ”Black Label”-teltene end i ”Red Label”teltene. F.eks. har Keron stænger i samme længde i hele teltets længde, og dermed samme højde i hele inderteltet, mens Kaitum har lidt kortere stænger i enderne og dermed højere indertelt i midten end i enderne. På samme måde er den bagerste stang i Nammatj-teltet længere end i Nallo-teltet, hvilket også giver mere plads i inderteltet, og en mindre spids vinkel i fodenden af teltet. ”Red Label”-teltene er også lidt smallere i enderne af inderteltet, end deres ”Black Label-søskende”. Kaitum er lidt bredere end Keron midt i inderteltet, men smallere i enderne, hvor Keron har samme bredde i hele inderteltets længde. “Red Label”-teltet Kaitum har faktisk et større grundplan i inderteltet end “Black Label”-teltet Keron,, men Keron har mere højde og stejlere sider, og er i sidste ende lidt mere rummeligt end Kaitum. Nallo snævrer mere ind i fodenden end Nammatj, og har i det hele taget mindre indertelt end sin ”storesøster”. Det hænger igen sammen med at ”Black Label”-teltene er lavet med mere fokus på vinterbrug, hvor alting – især soveposen – fylder mere, og man har glæde af et mere rummeligt indertelt.

Keron og Kaitum. Bemærk at Kaitum er bredere i midten, men smallere og lavere i enderne.
Fra venstre mod højre: Keron og Kaitum. Bemærk at Kaitum faktisk er bredere i midten, men smallere og lavere i enderne.
Nammatj og Nallo. Bemærk at Nammatj er væsentlig mere rummeligt i "fodenden" - både i bredden og højden.
Fra venstre mod højre: Nammatj og Nallo. Bemærk at Nammatj er væsentlig mere rummeligt i “fodenden” – både i bredden og højden. Bemærk desuden at ventilationen kommer nedefra i enden af Nallo-teltene.

Keron og Nammatj-teltene er altså kraftigere og mere rummelige versioner af deres ”mindre søskende” Kaitum og Nallo.

Teltets opbygning. Placering af inderteltet og størrelsen af forteltet.

Den største forskel på Keron/Kaitum og Nammatj/Nallo er inderteltets placering og teltets størrelse. I Keron/Kaitum-teltene, er inderteltet placeret midt i teltet, med udgang og apsis i begge ender. Det er med til at øge komforten betragteligt, at man kan have hver sin udgang og hver sin apsis, hvis man er to eller flere af sted. Desuden gør placeringen af inderteltet i midten at inderteltet har lodrette endevægge. Det giver væsentligt mere plads i inderteltet end hvis det afslutter i en spids i den ene ende, og det giver bedre udnyttelse af inderteltets længde. Især på vinterture er det rart med ekstra plads i inderteltet, fordi man bruger ganske meget tid helt inde i teltet, ligesom de lodrette endevægge vil give bedre plads til en tyk, varm sovepose. I Nammatj/Nallo-teltene er inderteltet placeret i den ene ende af teltet. Det giver mindre plads i inderteltet, og man har kun udgang i den ene ende, men til gengæld bliver teltet noget kortere og lettere. Keron/Kaitum har således 3 stænger og måler ca. 4,3m i fuld længde, mens Nammatj/Nallo har to stænger og måler ca. 3,3m. Man kan altså få Nammatj og Nallo i mere kompakte og lettere versioner en Keron/Kaitum – hvilket er en fordel hvis man skal bære meget rundt på teltet, eller ofte står i en situation hvor man skal slå det op på en trang plads.

Vælger man Nammatj/Nallo-teltene i GT-versionen med ekstra apsis, bliver selve teltet ca. samme længde som Keron/Kaitum-teltene uden GT-forlængelse. Keron/Kaitum er altså størrelses- og vægtmæssigt mere sammenligneligt med Nammatj GT/Nallo GT. Her bliver det så et spørgsmål, hvor man vil have pladsen: inderteltet eller apsis. Et Keron 3 er 4,3m langt og vejer 4,1kg. Et Nammatj 3 GT er til sammenligning 4,25m og vejer 4,0kg. Begge telte er med Kerlon 1800-ydermateriale og 10mm DAC Featherlite NSL-stænger. Forskellen på de to er altså primært, at man i Keron har et stort indertelt med lodrette endevægge og en lille apsis og udgang i begge ender, mens man i Nammatj har et noget mindre indertelt (både lavere og smallere i enden) men til gengæld en stor og rummelig apsis. Det samme gør sig gældende for Kaitum 3 og Nallo 3 GT: Kaitum 3 er 4,3m langt og vejer 3,4kg, mens Nallo 3 GT er 4,0m langt og vejer 3,1kg. Nallo 3GT har en stor apsis, mens Kaitum 3 har et meget rummeligt indertelt og to udgange. Det er værd at bemærke at vinklen i enden af Nallo-teltene er ganske spids, så hvis man er over 190cm, vil man støde fødderne mod teltdugen, og det vil give lidt nedsat sovekomfort og øget risiko for kondens på soveposen. Lange personer vil have mere komfort i Keron-, Kaitum- og Nammatj- end i Nallo-teltene.

Forskellen i indertelt og apsis i Keron/Kaitum og Nammatj GT/Nallo GT. Her illustreret med Kaitum 3 og Nallo 3 GT.
Forskellen i indertelt og apsis i Keron/Kaitum og Nammatj GT/Nallo GT. Her illustreret med Kaitum 3 og Nallo 3 GT.

Hvad skal man vælge?

Med Keron, Kaitum, Nammatj og Nallo i forskellige størrelser og med mulighed for at vælge større apsis – GT-versionerne – har Hilleberg givet deres kunder mulighed for at vælge et tunneltelt der er skræddersyet til deres behov. Spørgsmålet er så, hvad man skal vælge. Det følgende er tænkt som gode råd, men i sidste ende er det i mange tilfælde personlige præferencer, der kommer til at afgøre, hvilket telt man vil blive mest glad for. Alle teltene er fuldt funktionelle både sommer og vinter, uanset vejr og vind, så man går ikke ”galt i byen” med nogen af dem.

Det første, man skal gøre sig klart, er hvilken størrelse telt, man skal bruge. Alle teltene fås i en trepersoners-udgave, så skal man bruge et trepersonerstelt, er der stadig frit valg. Går man efter et 2-personerstelt, er Keron udelukket. Går man efter et 4-personerstelt er det kun Keron og Nallo, der er muligheder.

Dernæst kan man overveje om man primært skal bruge teltet sommer eller vinter. Hvis man primært skal bruge teltet om vinteren, og til lange, hårde ture, vil det være værd at overveje de to ”Black Label”-telte Keron og Nammatj, som har kraftigere stænger og ydermateriale. Er det til blandet brug hele året, vinterture inkluderet, er ”Red Label”-teltene rigeligt stærke til det hele, og noget lettere. Man skal dog være opmærksom på at Nallo har ventilationsåbningen i den ene ende af teltet siddende nede, hvilket gør det sværere at opretholde tilstrækkelig ventilation på vinterture, hvor man ofte dækker det nederste af teltet til, for at forhindre snefygning, og for at stabilisere teltet.

Hileberg Keron 3GT i hårdt vejr på vintertur. Al ventilation kommer gennem ventialtionsåbningerne oppe.
Hileberg Keron 3GT i hårdt vejr på vintertur. Bunden af teltet er forseglet, så al ventilation kommer gennem ventilationsåbningerne øverst i enderne af teltet.

Endelig kan man overveje, hvor meget plads, man har brug for inde i teltet, og hvor man vil have pladsen: På sommerture, hvor man næsten udelukkende bruger inderteltet til at sove i, men kan have meget glæde af en stor apsis til f.eks. madlavning i dårligt vejr, vil et Nammatj- eller Nallo-telt i en GT-version være oplagt. På vintertur vil man bruge meget mere tid helt inde i teltet, og der vil man have glæde af de lodrette endevægge i Keron/Kaitum-teltene. Slår man teltet op på sne, kan man desuden grave apsis ud, og få ekstra plads. Vil Man have et lille, let og kompakt telt til brug hele året, vil Nallo nok være det bedste bud. Går man i den modsatte grøft, og går efter plads og komfort, og er villig til at bære lidt mere vægt, vil et Keron/Kaitum i en GT-version give uovertruffen komfort og stabilitet.

Et Nallo 2 på efterårstur. Bagenden er rullet let op for maksimal ventilation.
Et Nallo 2 på efterårstur. Bagenden er rullet let op for maksimal ventilation.

Læs også: TELT-TEMA#1. Kuppeltelt eller tunneltelt?

Læs også: TELT-TEMA#2. Hvad er forskellen på et dyrt og et billigt telt?

Læs også: TELT-TEMA#3. Ventilation og kondens i telte

Se alle telte i webshoppen

Indholdsoversigt