Af Benjamin Marcher-Carlsen. Indehaver af VILDT og tidligere medarbejder i Friluftsland.

Sidste forår begyndte Friluftsland at forhandle støbejernsgryder og andet godt fra det tyske firma Petromax. I den anledning kontaktede deres indkøber os i VILDT, for at høre om vi ville prøve at teste noget af udstyret og se hvad vi synes om det. Det passede os ganske fint, da mange af vores daværende gryder havde set bedre dage efter mange års slid med kurser, bålmads events og cateringopgaver.

Vi har i  testet gryden “Dutch Oven ft9” og bålstegepanden “Griddle & Fire Bowl”. Begge to har været med os ude til arrangementer og kurser mange gange henover det sidste år. I denne anmeldelse vil vi fokusere på Dutch Oven ft9.

Se Petromax Dutch Oven i webshoppen

Læs også Benjamins anmeldelse af Petromax Griddle and Fire Bowl

Gryden i brug

Man skal jo altid starte med det positive, når man roser nogen (eller en gryde) så først og fremmest vil jeg sige at jeg er imponeret over den stand som gryden er i idag. Vi har brugt den flere gange, hvor gryden virkelig har fået nogle tæv, eller ikke er blevet gjort helt ordentlig ren eller smurt med olie før nogle dage senere, så at den stadig står pæn og ikke ser slidt ud efter et års brug er ganske flot.

Selve gryden er et solidt produkt, som holder det firmaet lover i forhold til kvalitet og varmefordeling inde i gryden. Vi har lavet gryderetter såsom ossobuco og lammefrikassé, bagt rabarbertærte og brød i den, og varmeudviklingen har været som ønsket.

Gryden har den smarte funktion, at låget kan bruges en særskilt pande. Denne virker fint til f.eks. pandekager eller en omgang røræg og bacon. På denne model har både låg og gryde små ben på sig, så man kan stille begge dele på de ulmende trækul og derved få et fint varmeniveau til at en gryderet kan stå og simre, eller at røræggen ikke brænder på.

Rengøring og pleje

Gryden er nem at rengøre med varmt vand og opvaskemiddel. Vi har både rengjort den med en opvaskebørste og “Chain Mail Cleaner”, som er en form for rustnings-stålklud som Petromax også laver. Begge dele virker fint, og en stålklud er jo altid en god ide til at få genstridige pletter af. Hvis man er ude i naturen og der er højt græs i nærheden, så er en god håndfuld af dette et glimrende supplement, som også nemt kan skrabe det værste snask væk.

Det er desuden altid en god ide, hvis man kan se at ens støbejernsgryde er begyndt at se grim ud eller være lidt nusset, at hælde en meget generøs portion groft salt op i den, varme det op og lade det ”tørsimre” med nogle få omrøringer undervejs i små ti minutter. Dette burde tage det meste skidt som kunne have sat sig. Bagefter, når gryden er tør, er det dog vigtigt (som det er med alt støbejern) at smøre overfladerne så de ikke ruster. Man kan enten bruge alm. billig madolie eller man kan bruge Petromax’ eget smøremiddel. Vi har prøvet begge dele. Hvis man bruger gryden ofte, er madolie fint, men går der længere tid mellem brug så giver det god mening at give den et godt lag smøremiddel.

Små anmærkninger

Som travl bålmadskok vil jeg dog sige at der er nogle detaljer, som kunne fungere bedre – når tingene skal gå stærkt i kampens hede, og man har tre gryder, en pande, en grill og 20 sultne kursudeltagere omkring sig. Det første er benene på både låg og bund. Disse kunne godt være en smule højere, så der var lidt mere plads til kullene nedenunder. Den anden ting er, at håndtaget på låget gerne måtte have været større – da vi ikke tager hverken bål-luffer eller en “Dutch Oven Lid Lifter” i brug når det skal gå stærkt. Når vi underviser har den, der er ansvarlig for bålet altid arbejdshandsker på. Vi bruger for det meste Hestra’s Dakota Glove, da denne giver nok beskyttelse og sidder godt til, men stadig giver bevægefrihed nok til at løfte på pander og gryder. Derfor vil vi oftest åbne låget med vores hænder og der kunne man godt ønske sig lidt bedre plads til fingrene.

Den tredje ting som kan være lidt svært når det går stærkt er det lille hul, der sidder på siden af gryden. Dette er beregnet til at overskydende damp kan komme ud hvis man ønsker dette. Hullet kunne godt have været større, synes vi,  da det kan være svært at  få indstillet det helt korrekt, så at man er sikker på at dampen faktisk kommer ud. Hvilket kan være svært at se med masser af røg omkring…

Konklusion

Vores konklusion er derfor at til almindelig ”husbehov” og til hyggelige shelterture med familien kan vi klart anbefale denne dutch oven med (næsten) topkarakter!

Til større events eller kurser kan man sagtens bruge gryden, hvilket vi jo har gjort med succes i et år nu. Dog er der nogle små detaljer som nok ville lave om på, hvis det var os der skulle designe gryden.