Af Benjamin Marcher-Carlsen. Indehaver af VILDT og tidligere medarbejder i Friluftsland.

Sidste forår begyndte Friluftsland at forhandle støbejernsgryder og andet godt fra det tyske firma Petromax. I den anledning kontaktede deres indkøber os i VILDT, for at høre om vi ville prøve at teste noget af udstyret og se hvad vi synes om det. Det passede os ganske fint, da mange af vores daværende gryder havde set bedre dage efter mange års slid med kurser, bålmads events og cateringopgaver.

Vi har i  testet gryden “Dutch Oven ft9” og bålstegepanden “Griddle & Fire Bowl”. Begge to har været med os ude til arrangementer og kurser mange gange henover det sidste år. I denne anmeldelse vil vi fokusere på Griddle & Fire Bowl.

Se Petromax Griddle and Fire Bowl i webshoppen

Læs Benjamins anmeldelse af Petromax Dutch Oven

Foto: Petromax

Bålstegepanden i brug

Først og fremmest er vi nødt til at sige, at vi ikke kan armene ned over dette produkt!
Vi har igennem årene haft flere forskellige bål-stegefade i firmaet – desværre med svingende resultat. Flere af dem har startet ud med at fungere efter planen, men er så blevet slidte for hurtigt, efter vores mening. Eller de har simpelthen været for grove og har derfor ikke kunne slides op(!) men har til gengæld også haft den den “fede” feature, at alting satte sig fast på overfladen, og at de derfor ikke var til at gøre ordentlig rene derefter.

Vi har brugt Griddlen til at stege store stykker kød, lave røræg, stege grøntsager og som simrestation for gryder eller pander.

Højden på benene og tykkelsen på selve panden er rigtig fin og spiller godt med enten træ eller kul nedenunder. Overfladerne er nemme at gøre rene og benene er ligeledes nemme at tage af og på. De to håndtag i siderne spiller også rigtig fint i forhold til hvis pladen skal flyttes af den ene eller anden årsag. Håndtagene gør det også nemt at bære pladen til og fra bålpladsen.

Foto: Petromax

Rengøring og pleje

Som med den føromtalte Dutch Oven, så er Griddle & Fire Bowl nem at gøre ren med vand og sæbe. Genstridige pletter eller smuds kommer også nemt af med enten ståluld eller bare en ordentlig håndfuld langt græs.

Vores oplevelse er, at denne ikke skal smøres med madolie eller smørecreme ligeså ofte som en almindelig Dutch Oven, da materialet er lidt glattere og mindre modtagelig for flyverust.

Kommentarer

Udover at være et glimrende bålstegefad, så foreslår Petromax at Griddlen også kan bruge som bålfad. Dette synes vi dog er rimelig fjollet, da pladen er alt for højt oppe og alt for flad til at beskytte godt nok mod vind. Så i teorien ser det jo pænt ud på billeder, men hvis man skal lave bål og vil beskytte underlaget, så vil vi nok anbefale et alm. bålfad med klassisk rund skål, så man ikke får flyvende aske overalt og et bål der er brændt væk på ti minutter.

Konklusion

Vores konklusion, efter at have brugt stegepladen i et års tid, er at Friluftsland ikke får den tilbage igen nogensinde! For den er vi simpelthen blevet for glade for!