Temperaturregulerende, svedtransporterende, lugtafvisende – merinouldens mange gode, naturlige egenskaber gør den til det oplagte beklædningsmateriale til friluftsaktiviteter og sport, såvel som hverdagsbrug. Beklædning i merinould fås efterhånden i mange forskellige afskygninger. Vævningsteknik, materialemængde og den overordnede, designmæssige konstruktion forstærker bestemte egenskaber ved merinoulden. Dette gør visse produkter oplagte til aktiviteter med højt intensitetsniveau, og andre til mere afslappede gøremål. Tre af vores ansatte i Friluftsland har testet tre forskellige merinouldsæt fra Icebreaker. Det New Zealandske friluftstøjmærke er pionér inden for etisk og mere bæredygtigt produktion af beklædning til en aktiv livsstil, fremstillet af naturlige materialer, primært merinould.  

3 sæt, 3 personlige oplevelser

Mange er glade for at bruge tøj af merinould både til hverdag, fritid og sport – det gælder også de ansatte i Friluftsland! Anne, Mathias og Tiril fra Friluftsland i Aarhus, København og Odense har hver testet et ud af tre forskellige merinouldsæt fra Icebreaker. Hvert sæt har alle merinouldens enestående egenskaber, men har også hver især nogle funktionelle og designmæssige detaljer, der gør dem forskellige fra hinanden. 

Se alt fra Icebreaker i webshoppen

Anne

Anne har testet 260 Tech-sættet fra Icebreaker bestående af et par 260 Tech Leggings og 260 Tech L/S Half Zip – en langærmet bluse, med høj hals og halvlængelynlås. Sættet er fremstillet af 100 % merinould med en materialemængde på 260 g/m2. Den mellemvægtige konstruktion giver optimal varmeisolering uden at gå på kompromis med bevægelsesfrihed og komfort. 260 Tech-sættet er det kraftigste af de tre sæt i testen, og er designet som mellemlag til brug under koldere vejrforhold. Alle syningerne er flade, for at minimere friktion og irritation.

Anne har guidet et trek på tre uger til Everest Base Camp, og har brugt Icebreaker 260 Tech-sættet som mellemlag på turen. 

Hvad har du brugt uldsættet til?

Jeg har brugt 260 Tech-sættet på et tre-ugers trek til Everest Base Camp i Nepal. Jeg har brugt blusen som varmt baselayer på turen, men også som mellemlag med en tyndere uldtrøje inders på de koldere dage og som yderste lag i begyndelsen af trekket, hvor temperaturen i bjergene er mildere. Leggings’ne har jeg brugt under mine Fjällräven-bukser for at sikre maksimal varme på de kolde vandredage. I aftentimerne har hele sættet været min trofaste makker foran brændeovnen i de kølige tehuse undervejs, såvel som i soveposen om natten. 

Hvad kan du godt lide ved merinould?

Jeg er vild med, at merinould har temperaturregulerende egenskaber – den luner mig når jeg fryser, og er åndbar og ikke for varm når temperatur får et nøk opad. Merinoulden lugter heller ikke selv efter flere dages brug, hvilket gør den ideel til længere trekkingture. Materialet er blødt og behageligt både som baselayer og som yderste lag på varmere dage. I modsætning til bomuld og polyester, fortsætter merinoulden også med at varme selvom man udsættes for regn og sne, eller sveder meget. På den måde minimeres riskoen for underafkøling. 

På hvilke måder, er sættet du har testet det oplagte valg til de aktiviteter du har lavet?

Det ultimativt bedste ved 260 Tech-sættet er dets alsidighed! Som nævnt har jeg kunnet bruge sættet i forskellige situationer og på mange forskellige måder. Jeg har været særlig glad for blusen, hvor den høje hals har beskyttet mig mod den kolde bjergluft. Jeg har tydeligt kunnet mærke kvaliteten af sættet – både de tekniske detaljer og helt overordnet. Temperaturregulering, blødhed og bevægelsesfrihed er tydeligt i højsædet. Pasformen er ideel til mig, idet blusen sidder tæt uden at hverken stramme eller kradse. Det føles næsten som at få et varmt og blødt kram når man tager sættet på. Vægten er desuden lav, hvilket var er en stor fordel for mig, eftersom man har begrænset plads og gerne vil pakke minimalistisk i forbindelse med et længere trek. Som det varmeste og tykkeste alternativ, har sættet uden tvivl været det oplagte valg til min tur. Med det har jeg været i stand til at holde varmen i stride minusgrader i de barske bjergregioner i Himalaya. 

Hvad synes du om sættet?

Jeg har mere eller mindre boet i 260 Tech-sættet fra start til slut på min trekkingtur. Det har holdt mig varm og komfortabel, og har sikret mig god bevægelsesfrihed hele vejen igennem i alt slags vejr og terræn – både i det nepalesiske lavland såvel som 5.650 meter over havet på toppen af høje tinder i Khumbu-dalen. I dagtimerne såvel som i soveposen om natten. Jeg er ovenud tilfreds med kvaliteten, pasformen og sættets tekniske egenskaber. Et minus (som altid er tilfældet med tøj af 100 % merinould) kan være slidstyrken på længere sigt, hvilket jeg ikke kan udtale mig om endnu, eftersom jeg kun har brugt sættet i tre uger. Et enkelt sted på leggings’ne er tråden løbet, men det har jeg selv repareret. Jeg ved, at sættet kommer til at udgøre en ideel turmakker igen på alt fra rå trekkingture i Nepal til vintershelterture, samt aktivt hverdagsbrug i de kolde måneder i Danmark der lurer forude. 

Mathias

Mathias har testet 125 ZoneKnit-sættet fra Icebreaker bestående af et par 125 ZoneKnit Leggings og en 125 ZoneKnit L/S Crewe-bluse, samt en Merino 260 Ridge Beanie. Sættet er fremstillet af Icebreaker’s Cool-Lite-materiale der består af 60 % Tencel (lyocell) og 40 % merinould – 100 % naturlige fibre. Sættet er det letteste i testen, med en materialemængde på 125 g/m2. Sammensætningen af Tencel og merinould skaber en kølende effekt og gør sættet særligt oplagt til varmere vejr eller aktiviteter med meget høj puls. Sættet er designet med Icebreakers ZoneKnit-konstruktion, der øger åndbarheden i de områder på kroppen, hvor man naturligt sveder mest ved høj aktivitetsintensitet. Alle syningerne er flade, for at minimere friktion og irritation.

Mathias har primært brugt sættet til løb og cykling.

Hvad har du brugt uldsættet til?

Jeg har brugt sættet til forskellige aktiviteter. Jeg har løbet mange, lange ture i forskellige vejrforhold, hvor overdelen har fungeret som en løbetrøje og underdelen som et lag indenunder mine løbeshorts. Jeg har desuden brugt overdelen meget til cykling, hvor den har fungeret som et godt svedtransporterende inderlag. På varmere dage, har jeg nøjedes med overdelen som eneste lag. Jeg har også brugt overdelen når jeg har været i fitnesscentret, da den fungerer bedre end en almindelig træningstrøje. 

Hvad kan du godt lide ved merinould?

Marinould er god til at temperaturregulere. På varme dage køler den kroppen ned, og på kolde dage holder den kroppen varm. Når jeg har løbet i regnvejr, har ulden holdt på min varme, selvom den har været gennemblødt. Det er ikke en egenskab man finder ved andre tekstiler! Jeg kan have merinould på i mange dage i træk uden det begynder at lugte. Jeg kan ikke lide almindelig uld fordi jeg synes det kradser. Merinould føles derimod enormt blødt. 

På hvilke måder, er sættet du har testet det oplagte valg til de aktiviteter du har lavet?

Sættet har fungeret rigtig godt for mig fordi jeg er en person der er meget aktiv, og har brug for et uldinderlag, der kan fungere godt i forskellige sammenhænge. Det tynde materiale gør at det er nemt af have på indenunder andre lag, uden at det føles ubehageligt eller trangt. Jeg sveder meget når jeg løber og cykler, og har brug for at komme af med varmen – det kan jeg med ZoneKnit-sættet! Pasformen er tætsiddende og sikrer at tøjet ikke glider rundt på huden og generer, så man føler sig fri til at dyrke sin sport. Leggings’ne passer som fod i hose og sidder tæt på benene. Særligt på cykelturen er det rart at tøjet er tætsiddende så det er så aerodynamisk som muligt, for at undgå at spilde kræfter.  

Hvad synes du om sættet?

Jeg kan bruge sættet i alle sammenhænge; om det gælder vandreture, løbeture, cykelture eller til hverdag. Man behøver ikke at gå på kompromis med en lidt for tyk og løs uldundertrøje til løb, eller en lidt for sporty, ikke-isolerende trøje til vandring – det her sæt er oplagt til begge dele. På en varm sommerdag har materialet desuden en nedkølende effekt og er perfekt som alternativ til den 100 % syntetiske træningstrøje. På grund af ZoneKnit-konstruktionen, er der dog en del syninger der kan genere lidt ved aktivt brug. Det tynde materiale har rigtig mange fordele, men det er vigtigt at nævne, at det godt kan være lidt sart. Leggings’ne er ikke helt optimale at bruge til cykling, da benene nemt kommer i kontakt med cyklens komponenter, f.eks. pedalerne. Til denne aktivitet er det nok smartere at bruge en mere slidstærk underdel. 

Tiril

Tiril har testet Oasis 200-serien fra Icebreaker med et sæt bestående af et par 200 Oasis Leggings, en 200 Oasis L/S Crewe-bluse og et Merino 200 Oasis Headband. Sættet er fremstillet af 100 % blød merinouldjersey med materialemængde på 200 g/m2, og egner sig godt som varmende mellemste eller inderste lag, til hverdag såvel som på tur. Alle syningerne er flade, for at minimere friktion og irritation.

Tiril har brugt sættet i hverdagen på kølige morgenløbeture, på forhindringsbanen og på forskellige vandreture. 

Hvad har du brugt uldsættet til?

Jeg har brugt sættet når jeg har været ude at løbe og træne på forhindringsbane. Derudover har jeg brugt det på vandreture i Danmark, Norge og Tyskland, samt til hverdag. 

Hvad kan du godt lide ved merinould?

Jeg kan godt lide, at det er strækbart og let. Det passer som inderste lag under alt tøj og sidder pænt samtidigt med at det varmer godt. Et baselayer-sæt i merinould er nemt at pakke med i tasken og er en essentiel del af vandreturen.

På hvilke måder, er sættet du har testet det oplagte valg til de aktiviteter du har lavet?

Sættet giver god bevægelsesfrihed og isolerer godt, uden at man får det for varmt. Det er nemt at smide det ind under hverdagstøjet, og kan også bruges uden overtøj. Materialets strækbarhed og åndbarhed er høj, så man kan være aktiv og dyrke sport mens man holder sig varm, uden at overophede. 

Hvad synes du om sættet?

Jeg elsker hele sættet! Det er virkelig behageligt at have på, og har beskyttet mig mod kulden både dag og nat. Det er dejligt at kunne dyrke sport udenfor om vinteren uden at fryse. Blusen har en super dejlig og behagelig pasform omkring mave og ryg, samt ærmer der sidder tæt til kroppen, uden at stramme. 


 

Se alt fra Icebreaker i webshoppen

Læs mere om merinould inde på bloggen

Indholdsoversigt