Svenske Tierra er et af de mærker, der for alvor er fremme i skoene, når det kommer til bæredygtighed. Især “Belay”-kollektionen, der består af fiberjakker med isolering fremstillet af restuld fra Gotland, er en solstrålehistorie på bæredygtighedsfronten. I det følgende gennemgår vi Tierras bud på bæredygtige fiberjakker – “Belay”.

Se Tierra Belay-kollektionen i webshoppen

Tierra Belay

En god, varm jakke, der vejer og fylder minimalt i rygsækken er guld værd til stort set al slags friluftsliv. Uanset om det er vandring, klatring, bjergbestigning eller skiløb, du kaster dig over, er det et must at kunne holde varmen, når du er ude i naturen, og der er langt til en lun hytte og et varmt bad!

Tierra Belay er skabt som alternativ til de dunjakker og syntetiske fiberjakker, der findes i et væld af længder og tykkelser fra stort set alle seriøse outdoorproducenter. Tierra Belay kommer i to versioner: En kort, let version – Belay Jacket – og en længere, tykkere version – Belay Parka.

.

Teknisk friluftslbeklædning af uldrester og slagger fra sukkerproduktion

Grundideen med “Belay”-kollektionen var at kombinere fuldstændig funktionalitet og høj performance med bæredygtige materialer. Den primære komponent i en fiberjakke er selvfølgelig fiberisoleringen, så det var den første udfordring.

Svensk restuld

I Sverige produceres der årligt omkring 1.200 tons råuld. Omkring to tredjedele af denne uld kasseres imidlertid og ender som affald (der graves ned, hvorefter det komposterer). Halvdelen af den resterende uld eksporteres. Det satte Tierra sig for at gøre noget ved – i samarbejde med Ullkontoret på Gotland og tyske Lavalan, der specialiserer sig i at lave funktionelle isoleringsmaterialer af uld.

Tierra og Ullkontoret indsamler restuld fra uldproduktionen på Gotland, som videregives til Lavalan, der transformerer ulden til teknisk fiberisolering. Den færdige uldfiber består af 80 % uld og 20 % majsbaseret PLA, og har samme lette, luftige struktur som syntetisk fiberisolering.

Uldfibermaterialet er ikke helt så let som fiberisolering af 100 % polyester, og vil heller ikke være helt lige så hurtigtørrende. Til gengæld har det en række af uldens gode egenskaber: Det varmer selvom det er vådt, det temperaturregulerer rigtig godt og er lugtresistent. Det gør Tierras uldfiberjakker ekstemt komfortable at have på – både når du står stille og skal holde på varmen, og når pulsen kommer op.

Slagger fra rørsukkerproduktion

Ydermaterialet i Belay-kollektionen er et let, stærkt, åndbart og vindafvisende ripstop-polyester, der er delvis  biobaseret (30 %). Tierra er gået sammen med en japansk tekstilvirksomhed om at forsøge at producere et polyestermateriale, der er fremstillet af fornybare biomaterialer (og ikke olie). Biomaterialet er et restprodukt fra rørsukkerproduktion, så ligesom med ulden er der tale om bioaffald, der bliver til et teknisk funktionelt tekstil!

Det er lykkedes Tierra at fremstille 100 % biobaseret polyester, der kan leve op til de nødvendige krav til funktionalitet og holdbarhed, i et laboratorie, men der går lidt før det kan sættes i produktion. Ambitionen er, at Tierra i 2023 kan lave ydermaterialer i 100 % biobaseret polyester. Indtil videre må vi nøjes med 30 % biobaseret polyester. Kombinationen af isolering og ydermaterialer betyder til gengæld, at en Tierra Belay-jakke består af ca. 60 % naturmateriale, der er til overs fra eksisterende produktion. Det er ganske enkelt imponerende!

Varme jakker til kolde dage! Foto: Martin Olson, Tierra.

Design og opbygning

Belay-kollektionen er skabt til teknisk turbrug, og det præger designet, der er simpelt og strømlinet, men med alle de nødvendige features.

Belay Parka

Se Tierra Belay Parka i webshoppen

Den store, varme jakke i kollektionen, Belay Parka, er skabt til at holde dig varm, når du står stille, eller ved lav intensitet. Det kunne f.eks. være når du sikrer makkeren under klatring – uanset om det er klippeklatring, alpinklatring eller isklatring – eller til pauserne på vinterfjeldturen.

Jakken er foret med 150 g/m2 isolering på kroppen og 120 g/m2, hvilket giver rigtig god varme.

Pasformen er rummelig, så jakken er lige til at trække ud over alt det, du i forvejen har på, og snittet er ekstra langt, så jakken varme helt ned til midt på lårene. Den store hætte kan rumme klatre- eller skihjelmen, og lynlåsen kan lynes op nedefra, så du kan have jakken uden på klatreselen og have overdelen lukket, mens du sikrer. Indsnøring i livet og i bunden hjælper med at lukke af og holde på varmen – og indsnøringen i livet er placeret så den sidder lige over klatreselen. Endelig er ærmerne udstyret med manchetter med tommelfingerløkker, samt velcrojustering, så ærmet kan slutte helt tæt om et par handsker eller luffer.

Jakken har desuden rigeligt med lommer: To store, isolerede lommer til at varme hænderne, to rummelige brystlommer, to indvendige droplommer, der kan holde en drikkedunk eller et par handsker varme, og en indvendig lynlåslomme. Så der er masser af mulighed for opbevaring af ting, man lige skal have af vejen, men bruge igen lige om lidt!

En varm jakke er guld værd, når man står stille – f.eks. for at spise! Foto: Martin Olson, Tierra.

Belay Jacket

Tierra Men’s Belay Jacket. 1499,-

Se Tierra Men’s Belay Jacket i webshoppen

Den tynde version – Belay Jacket – er bl.a. skabt til at kunne bruges som varmt mellemlag, så den er noget mere strømlinet og minimalistisk.

Isoleringen er noget tyndere end i Belay Parka, med 90 g/m2 på kroppen og 60 g/m2 i ærmerne. Det giver stadig god varme, samtidig med at jakken er tynd nok til at du ikke overopheder når du er aktiv.

Pasformen er mere tætsiddende, så den passer under en skaljakke, og hætten er designet til at kunne sidde både uden på og under hjelmen. Lynlåsen kan stadig åbnes begge veje, så du kan trække jakken på og sikre makkeren på en kølig efterårsklatretur, mens indsnøring i bunden og en simpel elastikkant i ærmeafslutningen lukker af for kulden, samtidig med at du kan trække ærmerne op på underarmene og ventilere. To lynlåslommer, to indvendige drop-lommer og en indvendig lynslåslomme giver rigelig opbevaringsplads.

Tierra Belay Jacket med en Belay Parka udenpå! Foto: Martin Olson, Tierra.

Hvem kan bruge Tierra Belay?

Tierra Belay er skabt til aktivt friluftsliv af enhver slags. Den tynde version – Belay Jacket – vil være oplagt som varmejakke til sommerhalvårets vandre- og klatreture, eller som varmt mellemlag på vinterens skiture, til isklatring og bjergbestigning. Endelig vil den være helt genial som let, varm og komfortabel hverdagsjakke i overgangsperioderne fra efterår til vinter og vinter til forår.

Den kraftige Belay Parka er på hjemmebane i vinterhalvåret! Den vil være oplagt som sikringsjakke på kolde klatredage, som pause- og lejrjakke på vinterture – enten på randoski, fjeldski, med snesko eller vandrestøvler – og som varm og lækker hverdagsfrakke.

Belay-jakkerne er ikke vandtætte, men den PFC-fri DWR-behandling (Durable Water Repellent) gør dem vandafvisende, og isoleringen håndterer vand og fugt fremragende. Der skal med andre ord en del til før du bliver våd i en Tierra Belay Jacket eller Parka – selvom jakken sagtens kan blive det. Og jakken er heldigvis både hurtig og enkelt at få tør igen, og varmer selvom den er våd.

Se Tierra Belay-kollektionen i webshoppen

Foto: Martin Olson, Tierra.

Info om svensk uld:

  • I Sverige produceres ca. 1.200 ton råuld om året. Mere end to tredjedeler av ulden, omtrent 800 tons, kasseres. Af den uld som bruges, eksporteres over halvdelen, blandt andet til Storbritannien.
  • Der blev importeret 219 tons vasket råuld til en værdi af 10,3 millioner svenske kroner til Sverige i 2017. Det meste af ulden kom fra New Zeeland.
  • Ullkontoret på Gotland år det eneste større ullvaskeri i Sverige. Att vaske uld i Sverige koster omkring fire gange så meget per kilo som at vaske uld i Belgien, inklusive transport.
  • I 2017 importerades 1.240 ton kartet uld og garn till etn værdi af 248 millioner svenske kroner. Ulden kommer fraomkring 40 lander, hvoraf de primære eksportører er Norge, Peru, Tyskland och Tyrkiet.

Kilde: Svenska fåravelsförbundet, SCB