Svenske Tierra er et spændende lille foretagende, og et af de outdoor-mærker, der virkelig tager miljø og bæredygtighed seriøst. Ud over deres dedikation til mere miljøbevidst produktion, er Tierra også kendt for at lave funktionel friluftsbeklædning i topkvalitet til alt fra vandring og rejser til klatring og bjergbestigning. I det følgende kan du læse mere om Tierra og se nogle af de ny produkter.
.

Se alt fra Tierra

Tierras historie

Tierra blev grundlagt i 1983, men historien om det lille svenske firma begynder for alvor, da de bliver bedt om at stå for beklædning til den svenske Mount Everest-ekspedition i 1991. Tierra var på det tidspunkt var et ganske ungt og relativt småt foretagende, og havde ikke nogen særlig ekspertise inden for bjergbestigning i de højder. Til gengæld havde en masse viden om yderbeklædning til barske forhold, så de var på sin vis godt forberedt. Tierra endte også med at løse opgaven så godt, at de fik skabt sig et ry som et firma, der laver udstyr, man virkelig kan stole på, når det gælder. Siden har Tierra stået for udstyr til en række krævende ekspeditioner over hele verden – bl.a. Ola Skinnarmos Nordpolsekspedition i 2000 – og selvom Tierra stadig er et lille firma på det store outdoor-marked, har de efterhånden cementeret deres position som en seriøs og dedikeret producent af funktionel friluftsbeklædning til barske forhold.

Den svenske Everest-ekspedition i state-of-the-art 90’er-udstyr fra Tierra! Foto: Tierra

Miljøpolitik og bæredygtighed

Tierra har lige fra starten haft fokus på at minimere ressourcespild og miljøbelastning i deres produktion. Selve produktionsprocessen er de fleste tilfælde den mest miljøbelastende del af et produkts livscyklus, så hvis man både kan minimere miljøbelastningen i produktionen, og forlænge produktets levetid, så man minimerer behovet for at producere nye produkter, er man nået langt. For Tierra er især følgende områder centrale for deres bæredygtighedsindsats:

  • Materialevalg. Tierra forsøger i så vidt omfang som muligt at bruge genanvendt nylon og polyester, da produktionen af nylon- og polyester forbruger ikke-fornybare ressourcer. Bomuld er en fornybar ressource, men konventionel bomuldsproduktion bruger enormt meget vand og mange kemikalier i forarbejdningen. Derfor bruger Tierra kun økologisk bomuld, og har erstattet store dele af deres bomuldsmaterialer med Tencel eller hamp, der kan produceres langt mere miljøvenligt.
  • Transport. Tierra får fremstillet de fleste af deres produkter i Europa (ca. 60 %), hvor de også har al deres salg. Det er med til at minimere transport, som kan være en stor miljøsynder. Tierra får dog produceret og køber materialer fra hele verden, så for at minimere miljøpåvirkningen bestræber de sig på at al langdistancetransport skal foregå med skib. I 2014 foregik 98,3 % af deres fragt fra Asien med skib, så de er godt på vej med den målsætning. Tierra arbejder også henimod at kunne levere direkte til forhandlere, og derved skære et led ud af transportkæden. Det vil minimere både ressourceforbrug, transportomkostninger og transporttid. “Godt for dig, godt for fuglene, godt for os”, som de selv formulerer det.
  • Konstruktion. I designprocessen arbejder Tierra med at udvikle mønstre, der genererer så lidt overskydende materiale i produktionen som muligt. For yderligere at begrænse materialespild, har Tierra et “upcycling”-program, der genbruger materialerester til anden beklædning og små accessories. Derudover vælger de at bruge gennemprøvede løsninger, de ved kan holde i mange år, frem for at forsøge at udvikle nye løsninger, der risikerer at gå hurtigere i stykker. Denne designfilosofi er med til at Tierra har et meget lavt antal reklamationer på deres produkter. Endelig prioriterer de, at det skal være let at reparere eller erstatte de dele, der har størst risiko for at gå i stykker – f.eks. en lynlås i en jakke. Tierra designproces er optimeret til at skabe slidstærke produkter med en lang levetid, og samtidig generere så lidt affald som muligt.

.

Se alt fra Tierra til kvinder

Levetid og livscyklus

Tierra bestræber sig på at producere så bæredygtigt som muligt, og skabe friluftsudstyr, der kan holde i mange år, og repareres når det er nødvendigt. Men bæredygtighedsproblematikken løses ikke i design- og produktionsfasen alene. Det bedste, man kan gøre for sit friluftsudstyr (og miljøet), er at passe og pleje det, så det holder og fungerer optimalt så længe som muligt. Derfor har Tierra lavet en lille oversigt over hvordan man bedst rengør og vedligeholder de forskellige materialer, der bruger i deres bekædning.

Se Tierras plejeanvisninger for forskellige materialer

En gang imellem holder vi af den ene eller anden grund op med at bruge vores friluftsudstyr. Men friluftsbeklædning er sjældent færdigt med at være funktionelt når vi er færdige med at have lyst til at bruge det. Næste skridt i bæredygtighedskæden er derfor at sørge for at funktionelt friluftsudstyr ikke bare samler støv i et skab, indtil vi en dag bliver trætte af at have det liggende og smider det ud. Friluftsudstyr kan sælges videre på loppemarkeder, gives videre til venner og bekendte, der kan få glæde af det, eller til velgørende formål. Og hvis man en dag står tilbage med et stykke beklædning, der ikke længere er til glæde for nogen, kan man forsøge at sortere sit tekstilaffald (alt efter mulighederne der hvor man bor), så det, der kan genbruges, får en chance for at blive genbrugt.

Læs mere om Tierras miljø- og bæredygtighedsindsats
.

Se alt fra Tierra til mænd  

 

Indholdsoversigt