Tekst og billeder: Nanna Liv Elkjær Olsen, Friluftsland København
Mens løvtræerne endnu ikke helt er sprunget ud, er skovbunden mange steder dækket af et grønt flor af ramsløg. Ramsløg smager og dufter af hvidløg. De sprøde, friske skud er sprængfyldte med C-vitaminer. Og så er de tilmed nemme at sanke og lette at tilberede. Ramsløg er en rigtig god smagsgiver, der kan erstatte løg, forårsløg, purløg og hvidløg i nærmest alle retter.
Sådan finder du dem
Højsæsonen for ramsløg er april-maj, men man kan være heldig at finde små friske skud allerede i februar. Ramsløgene blomstrer i maj-juni. Så knejser de hvide, stjerneformede blomster over det grønne dække og plantens smag bliver mere skarp og ram. Det er dog ikke lugten, der har givet planten sit navn. Efter sigende kaldes den ramsløg, fordi gedekødet smager særligt godt, når det krydres med ramsløg.
Lugten gør ramsløg særligt let genkendelig. Nulrer man et blad mellem fingrene, kommer duften hurtigt frem. Vær opmærksom på, at lugten hænger ved fingrene. Man skal derfor vare sig for at blive snydt, når man nulrer endnu et blad. Bladene er lancetformede, parvise, 10-45cm lange og 3-6cm brede. Hele planten, både blade, stængler, blomster, frøstande og rødder, kan spises.
Man skal være varsom, når man sanker ramsløg. Liljekonval er en giftig forvekslingsmulighed. Liljekonvallens lancetformede blade er dog mørkere, kraftigere og har en anden duft. Dertil vokser der typisk giftige planter som arum (tidligere kendt under navnet ’dansk ingefær’), høsttidsløs og vorterod de samme steder. Det er derfor vigtigt at sanke forsigtigt og at sortere grundigt inden tilberedningen.
Sådan bruger du dem
Ramsløg breder sig gerne udover skovbunden i et tykt dække. Derfor er de nemme at sanke i store mængder. Nedenfor kan du finde tips til, hvordan ramsløg kan anvendes i madlavningen. Men husk de to vigtige regler, når man sanker mad i naturen: Alle urter skal skylles grundigt inden tilberedningen og ingen giftige urter må havne i maden. Derfor må man aldrig spise noget, man ikke med sikkerhed ved er spiseligt.
Ramsløgssalt
At lave kryddersalt er en let måde at gemme gode smagsnuancer til senere. Ramsløgssalt giver et godt pift til kartoffelmaden såvel som de varme retter. Bland fx ramsløgssalt med røget paprika, honning og olivenolie til en god barbecuesauce til gedekødet. Kartoffelbåde kan vendes i rigelige mængder af blandingen og grilles i ovnen til et skønt tilbehør.
Ramsløg renses og skylles grundigt, hakkes groft og blandes med salt. Blandingen bredes ud i fx en bradepande og tørres i ovnen et halvt til et helt døgn ved 65oC varmluft. Man kan med fordel rode lidt rundt i det med en gaffel undervejs. Når det er knasende tørt, kører man ramsløgene igennem en blender. Hældes på glas og bruges som krydderi.
Ramsløgspesto
Ramsløg skylles grundigt, skæres groft og blendes med rigelige mængder god olivenolie og hvad man ellers vil have i, fx pinjekerner, valnøddekerner, honning eller parmesanost. Pestoen hældes på skyllede, skoldede glas. Kan fryses ned, men man kan også bare bruge det med det samme! Vend fx en portion nye kartofler i ramsløgspest eller giv håndmadderne et ekstra pift med et strøg ramsløgspesto.
Æggekage med ramsløg
En ordentlig portion ramsløg skylles og skæres groft, blandes med æg og lidt salt og steges ved lav varme til det stivner. Serveres varmt med en skive rugbrød til.
Grøn kokoscurry med ramsløg og andet godt
Jordskokker i både og grøn curry-pasta varmes op i lidt olie i en gryde, til pastaens krydderier begynder at dufte igennem. Hvid fisk lægges ned i gryden og varmes forsigtigt op. Kokosmælk og broccoli tilsættes. Når broccolien bliver smaragdgrøn, er den bedst. I sidste øjeblik tilsættes en god håndfuld ramsløg evt strimlet på tværs. Smag til med sukker, salt og citronsaft og servér med kogte ris.
Indholdsoversigt