Inderste lag, mellemlag, yderste lag – og alt derimellem! Uanset hvilken type tur du skal på, kommer du godt afsted med lag-på-lag-metoden når det kommer til beklædning. Ved at sørge for at vælge de lag der er bedst egnede til både dine behov og de krav, som turen stiller, får du et alsidig garderobe med i rygsækken, som desuden også fylder og vejer så lidt som muligt.

Det inderste lag

Dette lag kaldes også ‘baselayer’ og er, som navnet antyder, det lag, der lægger grundlaget for dit lagsystem. Det inderste lag er tætsiddende og heldækkende på både over- og underkrop så det varmer mest muligt og fylder mindst muligt under de øvrige lag. Materialet er oftest enten syntetisk eller i uld.

Det midterste lag

Mellemlaget kan være en trøje, en vest eller en isolerende jakke med dun eller fiber. De tekniske detaljer – såsom antallet af lommer og deres placering, indsnøringsmuligheder og om der er hætte på – og hvor mange der skal være, er op til dig og dine behov.

Det yderste lag

Det yderste lag er ofte en skal af en art – en ‘softshell’ eller en ‘hardshell’. Softshells er primært vindtætte og ofte lavet af bløde, meget strækbare materialer. Hardshells beskytter både mod vind og regn. Den vandtætte konstruktion gør, at denne type skaltøj ofte føles lidt stivere.