Der findes et væld af materialer indenfor friluftsbeklædning der hver især har en række egenskaber, der gør dem oplagte til mere eller mindre specifikt brug. Her kan du læse mere om fire af de mest anvendte materialer: uld, fiberisolering, dun og GORE-TEX.

GORE-TEX

GORE-TEX bruges til at lave membraner i beklædning og fodtøj for at gøre produktet vandtæt, men stadig åndbart, således at kroppen holdes tør, og stadig har mulighed for at komme af med fugt og overskudsvarme. Membranen består af millioner af mikroskopiske porer (huller), der er for små til at vand kan trænge igennem, men store nok til at damp fra kroppen kan passere.

Uld

Uld er et af de mest udbredte materialer til undertøj og mellemlag til friluftsbrug. De senere år har uld spredt sig til også at blive brugt i mere performance-orienterede sportsgrene som løb og cykling, hvor man ellers typisk har brugt syntetiske lag. Men uld er ikke bare uld! Uld findes i et væld af typer og kvaliteter, alle med lidt forskellige egenskaber.

Dun

Dun vejer og fylder nærmest ingenting i forhold til hvor meget det varmer. Og hvis du passer på dunene, holder de nærmest evigt! Dette gør dun til det oplagte valg i situationer hvor man skal bruge virkelig meget varme, og samtidig spare på vægten og pladsen i oppakningen. Dun kommer i mange forskellige kvaliteter. For at finde den bedste kvalitet, er der nogle basale facts der er gode at have på plads.

Fiberisolering

Fiberisolering er et syntetisk alternativ til dun der tåler vand. Fiberisolering består af hule, spundne polyestertråde, der giver høj fylde og god isoleringsevne. Det mest kendte og udbredte varemærke er Primaloft, men mange producenter laver deres egne fibermaterialer – enten som billigere alternativ, eller fordi de ganske enkelt mener, de kan gøre det bedre.