Spørgsmålet om man skal vælge uld eller syntetisk beklædning er en af de helt klassiske ting, der kan dele vandene blandt friluftsentusiaster. Det korte svar på det komplicerede spørgsmål er til dels, at det i sidste ende er et spørgsmål om præference, men også, at det er et spørgsmål om hvilken type friluftsaktivitet, man giver sig i kast med. Derfor vil vi i det følgende forsøge at give et svar på spørgsmålet med henblik på én bestemt aktivitet: Vandreturen! En vandretur kan i denne sammenhæng lige fint være en dagtur, en weekendtur eller en tur på op til flere uger. Fælles for vandreture er, at man bevæger sig i moderat tempo gennem vekslende terræn, med en rygsæk på ryggen, og holder nogle kortere eller længere pauser undervejs for at spise, drikke, eller blot nyde udsigten.

Forskellen på uld og syntetiske materialer

Helt kort og opsummerende er forskellen på uld og syntetiske materialer følgende: De bedste syntetiske materialer transporterer sved og fugt mere effektivt væk fra kroppen end uld, og tørrer hurtigere. En varm fleecetrøje vil også være lettere end en tilsvarende varm uldtrøje. Uld isolerer til gengæld bedre, når det er vådt, og kommer ikke så hurtigt til at lugte, når man sveder i det.

Læs mere om forskellen på uld og syntetisk beklædning i udstyrsguiden

Hvorfor bruge uld?

Let, svedtransporterende og hurtigtørrende lyder umiddelbart som de vigtigste parametre, så hvorfor overhovedet bruge uld? Det er der et par rigtig gode grunde til, der især bliver relevante i forhold til lige præcis de krav, en vandretur stiller til ens beklædning. For det første, og vigtigst, kan uld som nævnt absorbere en del fugt uden at føles vådt og koldt. Uldfibrene er hule, men har en vandskyende overflade, så fugten vil sidde ”inde i ulden”, der dog stadig vil føles forholdsvis tør mod kroppen. Det gør ulden i stand til at bevare en varmende effekt, selv når den er fugtig, hvilket er en gave til den svedende vandrer, der stopper op for at holde en kort pause. Det er nærmest umuligt at gå i terræn med en rygsæk, uanset hvor lille, uden at få pulsen lidt op og komme til at svede. Især på ryggen. Svedtransport væk fra kroppen er vigtigt, men på vandretur er det oftest lige så vigtigt, eller endnu vigtigere, hvordan ens beklædning håndterer den sved og den fugt, man ikke kan undgå fuldstændig. Her har uld nogle overlegne egenskaber. Fordi de syntetiske materialer er ”hydrofobe” (vandskyende) og ikke kan absorbere noget fugt (hvilket også er grunden til at de tørrer så hurtigt), vil den fugt, der næsten uundgåeligt samler sig, aflejres som vand på kroppen. Man vil blive våd, og man vil føle sig våd, og er man våd ude i naturen, bliver man hurtigt kold. På vandretur anbefales det derfor at have et tyndt lag uld inderst, der kan absorbere fugten uden at føles koldt og klamt, og uden at køle kroppen ned. Desuden er uld naturligt bakteriehæmmende, og vil være ret lang tid om at komme til at lugte, hvor syntetiske materialer vil komme til at lugte ganske forfærdeligt meget hurtigt. Det er også værd at have med i overvejelserne – især hvis man skal på en længere vandretur.

Uld er et godt inderste lag - også i varmt vejr. Her på vandretur i Kirgisistan. Foto: Anders B. Knudsen.
Uld er et godt inderste lag – også i varmt vejr. Her på vandretur i Kirgisistan. Foto: Anders B. Knudsen.

Så vidt det inderste lag. Mellemlaget er lidt mere et spørgsmål om præference. Vælger man et mellemlag i uld, kan de to uldlag absorbere ganske meget fugt og stadig være behagelige at have på. Til gengæld vil et vådt mellemlag i uld være noget længere tid om at tørre end fleece. Vælger man at have et uldlag inderst og et fleecelag udenpå, vil man have et lag inderst, der kan absorbere den værste fugt og stadig være behageligt, og et let, varmende lag udenpå, der transporterer overskudsfugten væk fra kroppen og uldlaget, og tørrer lynhurtigt. Det vil i mange situationer være en rigtig god løsning, men det er lidt mindre entydigt om et mellemlag i uld eller fleece er at foretrække. Der er også kommet en del uldmellemlag, der efterligner fleecens lette, luftige struktur, og derfor kommer tættere på de syntetiske fleecematerialer i forhold til vægt/varme og tørretid. Her kan man måske sige, at hvis man har tendens til at svede rigtig meget, vil det give mening med et hurtigtørrende fleecelag uden på uldlaget, mens man virkelig kan få det maksimale ud at uldens egenskaber, som mellemlag også, hvis man kun sveder moderat, og kan holde det mellemste lag relativt tørt.

Få det maksimale ud af dine lag. Vælg det yderste lag med omhu.

Man snakker ofte om at det inderste lag og mellemlaget er svedtransporterende, og transporterer overskudsvarme og fugt væk fra kroppen. Det er de også, men det bliver helt afgørende, at fugten kan komme helt ud af beklædningssystemet. Her bliver det yderste lag afgørende. Kort sagt, kan man sige, at jo mere tæt det yderste lag er, jo sværere vil fugten have ved at komme det sidste stykke ud, og jo større risiko er der for, at den kondenserer og bliver til vand, der vil sætte sig inde i systemet. Hvis man vælger at gå i en vandtæt skaljakke, vil den, uanset hvor meget den har kostet og hvor godt den ånder, have svært ved at ”følge med” når pulsen kommer op. Der vil altså samle sig en del fugt inde i systemet, og så vil det for alvor være anbefalelsesværdigt at have uldtøj på, som kan absorbere noget af den fugt. En softshell uden membran vil tage vinden og ånde væsentligt bedre end en vandtæt hardshell, og dermed minimere ophobningen af fugt i inder- og mellemlaget. Er man typen der foretrækker syntetiske lag, bør man være særligt opmærksom på at vælge et yderste lag, der er så lidt tæt som forholdende tillader. En let softshell, der kun tager den værste vind, men også tillader lidt luft at passere igennem, vil være en enorm hjælp i forhold til at transportere fugt og overskudsvarme væk fra kroppen, og vil give en de bedste forudsætninger for at holde sig så tør som muligt.

A&L.Peru-36_web
Mellemlag i uld og en tynd softshell yderst. På vej mod Artesonraju, Peru. Foto: Anker Bak og Lars Fjendbo Møller.

Læs blogindlæg om softshell-konceptet

Læs om lag-på-lag-princippet i udstyrsguiden

Man skal under alle omstændigheder være forberedt på, at man kommer til at svede, når man er ude at gå i naturen, og netop derfor vil det være anbefalelsesværdigt at have et uldlag inderst, der både er behageligt at gå og svede i, men især også er behageligt at stå stille i, når man enten holder frokostpause, står og nyder udsigten eller sidder ude foran teltet og slapper af efter en lang dag.