Guide til valg af klatresko

De mange forskellige typer klatresko kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i. De forskellige sko vil ofte være lavet til at excellere til forskellige typer klatring – især de dyre specialsko – så det gælder om at finde et par sko, der sidder godt på foden, og passer til den type klatring, du skal bruge dem til!

I denne guide hjælper vi dig til at lære de forskellige typer klatresko, så du bedre kan finde den helt rigtige til netop dit behov..


Se vores udvalg af klatresko i websoppen

.
Se klatresko fra Scarpa, La Sportiva, m.fl. i webshoppen 


Vi gennemgår følgende temaer:

  • Hvad gør en klatresko til en klatresko?
  • Hvorfor skal de være små?
  • Hvor små skal de være?
  • Hvad er forskellene på forskellige klatresko?
  • Hvor længe holder en klatresko?
  • Hvilken sko passer til hvilken type klatring?
  • Klatresko til børn?

Helt kort kan man indledningsvis skitsere det således.

  • Er man begynder…

Bør man vælge et par nogenlunde flade klatresko, og så prøve at købe dem så små som man synes er rimeligt. Klatresko skal sidde mere tæt end almindelige sko, så de må gerne føles lidt små første gang man tager den på. Skoene skal nok blive mere behagelige med tiden, og presser man den en lille smule til at starte med, får man en langt bedre klatresko, når først skoen er “klatret til”, og fødderne lige har haft et par uger til at vænne sig til skoene. Starter man med bouldering er der især grund til at prøve at presse størrelsen lidt, da man hurtigere får brug for en sko, der kan stå stabilt på helt små greb, samt et godt heel hook.

  • Klatrer man længere klipperuter i de lidt mere moderate grader…

Vil en nogenlunde flad, stiv og behagelig sko være et godt valg. Skoen skal selvfølgelig stadig sidde tæt nok til foden til at det er en funktionel klatresko, men på en lang dag med mange reblængder, vil en lille, aggressiv sko blive helt ulidelig for de fleste. En stivere sål vil give lidt mere aflastning til foden, mens en lidt blødere, mere sensitiv sko vil give bedre føling med klippen på de mere tekniske passager.

  • Klatrer man hård sport eller bouldering… 

Vil man have glæde af en aggressiv performance-sko i en lille størrelse. Man kan overveje både at investere i en helt blød model, der vil gøre det godt på meget overhængende ruter og problemer, samt en lidt stivere model, der vil stå bedre på små kanter og fremspring, når klatringen er vertikal, delikat og teknisk. 

  • Skal man klatre flere forskellige typer klatring…

Bør man overveje at investere i en sko til hver type. Man kan selvfølgelig sagtens bruge den samme sko til bouldering og sportsklatring, men især hvis man klatrer multipitch og på egne sikringer, kan det anbefales at have en nogenlunde flad, stiv og behagelig sko til de længere, moderate trad-ruter og en blødere, mere aggressiv og mere sensitiv sko til de hårdere sportsruter og boulder-problemer.

Foto: Camilla Hylleberg

 


Hvad gør en klatresko til en klatresko?

Lidt forsimplet kan man sige det således: Man forsøger at opnå i hvert fald to ting med et par klatresko. For det første ønsker man god friktion mod klippen/væggen. Det opnås med en tynd, blød sål i friktionsgummi, der sikrer stor kontaktflade og god friktion mellem skoen og det, man står på. Det andet, man ønsker, er at kunne stå sikkert selv på helt små greb og lister, hvor en almindelig sko vil bøje og glide af. Det gør man ved at skabe en form, der støtter foden, så den ikke så let bøjer bagover En klatresko er groft sagt en sko, der gør at man kan stå sikkert og stabilt på ting, man ikke ville kunne stå på i andre typer fodtøj.


Hvorfor skal de være små?

Den primære grund til at klatresko skal være små og sidde stramt om foden er, at de ikke skal kunne bøje og glide af, når man lægger meget vægt på et lille fremspring. Hvis foden bliver holdt fast i en let foroverbøjet position, vil den have meget svært ved at bøje bagover – ganske enkelt fordi den stramme sko, der bøjer foden let fremover, ikke tillader det – og så vil skoen ikke glide af, selv på meget små fremspring. Vælger man en lille, tætsiddende sko, der holder foden fast i en let foroverbøjet position, kan man stå sikkert på ting, man aldrig havde forestillet sig at kunne stå på. Desuden skal skoen også helst sidde fuldstændig tæt om hælen, så man kan trække med hælen uden at trække skoen af. Især til bouldering er et godt heel hook helt uundværligt.


Hvor små skal de være?

Det er svært at sige præcis hvor små et par klatresko skal være. Tidligere har det lidt firkantet og lidt groft sagt været sådan, at hvis ens fod kunne komme ned i en klatresko, var den ikke for lille, og man prøvede at presse sine fødder ned i så små sko som muligt! Der er dog sket en del indenfor udviklingen af klatresko de sidste 10-15 år, og klatresko skal ikke længere mose ens fødder for at være gode klatresko. De skal dog stadig sidde meget tæt og være ganske små…

Klatresko kræver tilvænning, og der er desuden forskel på hvor lille en sko man har brug for til hvilken type klatring. Bouldering og hård sportsklatring kræver generelt små sko, der virkelig sidder tæt, fordi klatringen stiller høje krav til teknikken og fodarbejdet, mens man kan klare sig fint med større og mere behagelige sko til  sportsklatring og traditionel klatring i de mere moderate grader. For at være en rigtig god klatresko, skal skoen som minimum være så lille, at den holder foden fuldstændig på plads i skoen, og sørger for at forfoden bøjer så lidt som muligt, når man står på små greb. Der skal ikke være luft eller plads hverken over tæerne, under foden eller i hælen, og aggressive sko vil være lavet til at klemme tæerne lidt sammen og bøjer dem let forover.

Som begynder vil  det altid være svært at købe klatresko. Som sagt er mange sko lavet til at tæerne og foden bøjes let fremover, og det må være lidt ubehageligt til at starte, men det skal selvfølgelig være på et niveau hvor man kan holde ud at have skoen på – og klatre i den! Alle klatresko vil blive mere behagelige med tiden, så det skal nok blive meget bedre. Det skyldes et par ting: For det første vil skoen give sig. En klatresko udsættes for stor belastning, og den vil blive blødere, og strække sig lidt. Der er forskel på hvor meget forskellige klatresko vil give sig, alt efter materiale, men alle klatresko vil føles mere komfortable når de er “klatret til”. For det andet, og det er måske det vigtigste, vil ens fødder vænne sig til formen, og det vil gøre at skoen føles mindre trang.

Efterhånden som foden vænner sig til skoen, og skoen bliver klatret lidt til, vil skoen blive blødere og man vil ofte komme bedre ud i f.eks. hælen af skoen, og det er med til at give en følelse af bedre plads i resten af skoen. Hvis skoen er for behagelig til at starte med, risikerer man at den kommer til at føles for stor, når den er klatret lidt til, og så mister man en del af den støtte og sikkerhed på små kanter, fremspring og lister, der gør en klatresko til en god klatresko. Men det er en balancegang, og i sidste ende er det op til én selv, hvor lille, man synes skoen skal være.

Klatresko kræver tilvænning, og det, en erfaren klatrer vil synes er en behagelig sko, vil ofte føles håbløst småt og ubehageligt for en nybegynder.


Hvad er forskellene på forskellige klatresko?

Klatresko er stadig fodtøj, så der vil selvfølgelig være forskel på pasformen. Forskellige klatresko vil også have forskelligt spænd, der vil gøre at de “performer” lidt forskelligt, men det bliver hurtigt meget omstændeligt at gennemgå de mange små forskelle i spænd og konstruktion. For overblikkets skyld har vi udpeget fire væsentlige og generelle parametre, der vil udgøre størstedelen af forskellene på forskellige klatresko:

  • Formen: Flad, let aggressiv eller meget aggressiv

Der findes helt grundlæggende, og noget forsimplet, to typer klatresko: Den ene har en flad profil, og ligner således mere en ”almindelig” sko, mens den anden har den karakteristiske bananformede profil, mange nok forbinder med klatresko. De flade sko vil ikke presse foden lige så meget som de mere aggressive, og vil derfor lidt lettere kunne bøje bagover og glide af på helt små greb. Hvis man vil have maksimal power, får man det med en aggressiv sko med et hårdt spænd, der kan stå stabilt på selv mikroskopiske fremspring. MEN – for at få det maksimale ud af sådan en sko, bør man også købe den så lille, at der ikke er noget ekstra plads hverken over foden eller i hælen.
De flade klatresko vil ofte have sål i hele længderetningen, hvilket vil give lidt mere støtte og aflastning til foden, men lidt mindre dynamik. Mange aggressive sko har sål på forfoden og hælkappen, men ikke noget under foden, hvilket giver en mere fleksibel og dynamisk sko. Generelt vil de flade sko med fuld sål være mere behagelige og velegnede til begyndere og til moderat klatring på lange ruter, mens de aggressive vil være deciderede performance-sko til bouldering og hård sportsklatring. Der findes også mellemting – lettere aggressive sko med moderat spænd og stivhed – der for mange klatrere vil være perfekte allroundere.

Scarpa Vapor V er en god allrounder. Let aggressiv og en god blanding mellem en stiv forfod og et rimeligt fleksibel og dynamisk spænd.

 

  • Lukningen: Snøre, velcro eller slipper

Der findes tre typer lukning på klatresko: Snørelukning, velcrolukning, og slippers, der egentlig ikke har nogen lukning, men bare en elastisk åbning, der  sidder tæt til foden.  Snøresko er de mest justerbare af de tre. Snøresko kan især være velegnede til lange dage, hvor man har skoen på hele tiden, og hvor foden hæver op. På lange multipitch-ruter vil en snøresko for alvor komme til sin ret, og man ser oftest snørelukning på flade og let aggressive sko.  Velcrosko er det mest udbredte, og velcrolukning findes på de fleste typer sko. En velcrosko er let at tage af og på, og giver også mulighed for at justere hvor tæt den sidder.  Slippers er ofte relativt bløde, aggressive sko. En slipper giver mulighed for at have gummi langt op på oversiden af foden, hvilket giver sikrere toe hooks, og slipper-løsningen fungerer godt i en blød, dynamisk sko. For at sidde ordentligt fast på foden skal en slipper dog være ganske aggressiv og sidde tæt til foden – så det kræver ofte en lille størrelse. Der findes efterhånden også en del mellemting mellem slippers og velcrosko, der egentlig er lavet som slippers, men har et enkelt velcrospænde oppe omkring anklen. På den måde kan man få en sko med gummi op over hele forfoden, der stadig kan justeres efter behov.

Scarpa Instinct VS er en aggressiv velcro-slipper med et enkelt spænde og gummi op over hele forfoden.
  • Stivheden

Stivheden afgøres af tykkelsen på sålen, gummitypen, en evt. mellemsål, samt om der er sål i hele skoens længde, eller sålen er opdelt. Man kan desuden tale om stivheden af forfoden, dvs. hvor stiv sålen er i selve spidsen af skoen og torsions-stivheden, dvs. hvor stiv skoen er i forhold til at dreje om midteraksen. En sko med en stiv sål fortil vil typisk stå godt og nogenlunde behageligt på små, skarpe kanter og lister. På lodrette og meget let overhængende ruter, hvor man har meget vægt på fødderne, og ofte står på små fremspring, vil en stiv sko stå bedre og mere komfortabelt end en blød. En sko med en blød forfod vil typisk stå godt på store, glatte flader. Fordi skoen er blødere, vil man have større kontaktflade med underlaget, og det vil gøre bløde sko velegnede til smearing. Desuden vil en blød, fleksibel sko være god til vanskelige fodplaceringer på meget overhængende ruter og problemer, hvor en stivere sko kan virke lidt mere klodset. En sko med en stiv sål i hele skoens længde vil være mindre fleksibel og dynamisk end en sko med opdelt sål, men vil til gengæld give mere stabilitet og støtte. Klatrer man lodrette ruter med mange små kanter til fødderne, vil en sko med en stiv sål aflaste og støtte godt, mens en mere fleksibel sko vil være mere alsidig, og vil egne sig bedre til overhængende klatring og “skæve”, tekniske fodplaceringer.

Scarpa Force X er en klassisk komfortabel sko, der både vil være velegnet til begyndere og til lange ruter. Sål i hele skoens længde sikrer god stivhed og støtte, men er stadig tynd nok til at man har ganske fin føling med klippen.
  • Gummiet

De fleste klatresko bruger gummi fra italienske Vibram. Nogle mærker bruger deres eget gummi, og i de billigere modeller bruger mange mærker et billigere gummi, men som med så meget andet outdoor-fodtøj, er Vibram-gummi det mest udbredte. Næsten alle klatresko har en af to Vibram-gummityper, som derfor er dem, vil vi forholde os til her: XSEdge eller XSGrip. XSEdge er stivere end XSGrip, og vil holde længere. XSGrip vil derimod have mere friktion og føling, og bruges typisk i de blødere sko. Gummitypen følger stort set altid skotypen, således at en stiv sko ofte vil have en sål i XSEdge-gummi, mens en blød sko ofte vil have en sål i XSGrip.

Scarpa Furia er en meget fleksibel og dynamsk sko med helt blød, opdelt sål og Vibran XSGrip-gummi.

Hvor længe holder en klatresko?

En klatreskos levetid afgøres primært af gummiet – især på spidsen af foden, hvor det slides langt mest. Selve skoen holder gerne i mange år, mens gummiet bliver slidt hurtigere ned, hvilket gør skoen mere eller mindre ubrugelig. Hvor længe skoen holder afhænger af hvor meget man klatrer, hvad man klatrer på, og til dels også af ens teknik. Klatrer man på en almindelig klatrevæg et par gange om ugen, vil en sko typisk kunne holde et sted mellem et halvt og et helt år. Klatrer man meget på klippe, vil man slide gummiet hurtigere. Klatrer man på klatrevægge, der har bagplader med friktion (som de f.eks. har det i Blocs & Walls i København), vil man slide skoen væsentlig hurtigere end på en klatrevæg med bagplader i almindeligt træ. Jo dårligere fodarbejde, jo hurtigere slider du sålen, så hvis du vil have dine sko til at holde, vil det være en god idé at bruge lidt energi på fodteknikken! Endelig vil en sko med  et blødt gummi som Vibram XSGrip blive slidt langt hurtigere end en sko med et hårdere gummi som XSEdge.

Man kan få reforsålet sine sko relativt billigt, så hvis man har en sko, man er glad for, kan man forlænge levetiden på den ved at få sat en ny sål på. En godt reforsålet klatresko vil være så god som ny, og lidt til, fordi ydersålen er spritny, mens resten af skoen er klatret til, så den sidder perfekt på foden. En klatresko kan typisk holde til to-tre genforsålinger, før resten af skoen er ved at være slidt op, og skal udskiftes.

Vi tilbyder reforsåling af Scarpasko på Scarpas fabrik i Italien. Kontakt din lokale Friluftsland eller skriv til kundeservice@friluftsland.dk for at høre mere.


Hvilken sko passer til hvilken type klatring?

Klatresko til forskellige typer klatring er ikke som sådan forskellige, men der kan alligevel være nogle grunde til at vælge forskellige sko, alt efter, hvilken type klatring, man primært skal bruge dem til.

  • Bouldering

… er den klatredisciplin, hvor der er mest fokus på de enkelte bevægelser, og derfor kommer man ud i langt mere teknisk udfordrende fodarbejde. Der er mange flere svære heel hooks og toe hooks i bouldering end i andre typer klatring, og det stiller større krav til skoene. Desuden har man mulighed for tage skoen af ofte, og give fødderne en pause, så der er er derfor god ræson i at vælge en aggressiv sko i en lille størrelse, hvis det primært er bouldering, man har tænkt sig at dyrke.

  • Sportsklatring

Klatrer man sportsklatring, skal man relativt højt op i graderne, før bevægelserne bliver rigtig ”bouldertekniske”, så der kan man bedre klare sig med en lidt mindre aggressiv og lidt mindre teknisk sko. Desuden har man skoen på længere tid ad gangen, og det gør selvfølgelig også at man har grund til at vægte komforten lidt højere.

  • Traditionel klatring

Her vil de fleste klatre et par grader under deres sportsklatre-niveau, så der kan de fleste klare sig fint med en mere eller mindre flad og nogenlunde behagelig sko. Det tager også længere tid at føre en rute på egne sikringer, så man har skoen på i meget længere tid ad gangen, hvilket også er en grund til at vægte komfort lidt højere. Endelig kommer man ofte ud for at skulle jamme fødderne i sprækker og lignende, hvilket både er lettere og mere behageligt i en flad sko en i en meget aggressiv sko.

Derudover er der stivheden og gummiet. Blødere sko vil typisk være mere fleksible og dynamiske og egne sig godt til overhæng og til smearing, mens stivere sko med et hårdere gummi vil være bedre til vertikal klatring, hvor man har meget vægt på fødderne. For de fleste vil en rimelig aggressiv sko med en nogenlunde stiv forfod og en fleksibel mellemsål være den perfekte allrounder. Endelig vil et blødere gummi være langt bedre til indendørsklatring, mens et stivere gummi vil egne sig godt til klatring på små, skarpe kanter, som man f.eks. finder mange steder i det sydlige Sverige.

Lorenz Ulmer i et par Scarpa Furia på den overhængende “Burn Energy”, 7B, i Albarracin, Spanien. Foto: Bjørn. H. Rønning

 

Lorenz Ulmer toe hook’er i et par Instinct VS på “Black Shadow”, 8A+ i Rocklands, Sydafrika. Foto: Bjørn H. Rønning

 


Giver det mening at have flere par klatresko?

Det korte svar er: Ja!

Netop fordi forskellige typer sko vil egne sig til forskellige typer klatring, og fordi man nok skal nå at slide dem op alligevel, er der al mulig grund til at have flere par sko, hvis man klatrer meget.

Selv hvis man kun er dedikeret boulderer, kan der være god mening i at have i hvert fald to par sko: Et par helt bløde til overhæng og smearing, samt et par stivere til mere “fodtung”, vertikal klatring. Et par bløde, aggressive bouldersko, et par mellemstive, rimeligt aggressive allroundere til bouldering og sportsklatring, og et par stive, behagelige “trad-sutsko” vil være et meget alsidigt skoudvalg, hvis man klatrer lidt af det hele.

Man kan sågar overveje at have et par gamle, behagelige allround-sko at varme op i, så man slider lidt mindre på sine performance-sko. Hvis man vælger at investere i flere sko, slipper man f.eks. for at smadre sine bløde bouldersko på at fedte rundt på en 4.-5. grads trad-rute, hvor de alligevel bare er ubehagelige at have på, og man har et andet par at klatre i, hvis det ene par er til reforsåling…

Der er dog ingen grund til at købe flere par klatresko før man har en del erfaring, og har fået en idé om hvad man har brug for af mere specifikke sko. Som begynder bør man vælge ét par rimeligt alsidige sko. Ikke for stive, ikke for bløde, ikke for aggressive og så små som man kan holde ud. Så skal man nok finde ud af hvad ens behov er hen ad vejen, og så kan man begynde at overveje om man skal have flere par sko.


Klatresko til børn

Børn bør ikke vælge deres klatresko lige så små som voksne. Først og fremmest fordi børns fødder vokser, og ikke bør spærres inde i et par alt for små klatresko. For det andet er børn sjældent særligt tunge, og stivheden i sålen vil derfor ofte være rigeligt til at barnet fint kan stå sikkert på selv ganske små greb. Klatresko til børn skal i de fleste tilfælde bare være et par bløde friktionssko, der kan stå fast på greb og klippe og giver god føling med klatringen, og ikke maser fødderne for meget.

God klatring!


Se vores udvalg af klatresko i websoppen

.
Se klatresko fra Scarpa, La Sportiva, m.fl. i webshoppen 


Læs også

Indholdsoversigt