Vandrestøvler giver mere komfort og støtte end almindeligt fodtøj, når der skal vandres mange kilometer. Men vandrestøvler kommer i mange afskygninger alt efter, hvad de skal bruges til. Bliv klogere på, hvad der er de bedste vandrestøvler til dit behov i vores vandrestøvle-test og købsguide her på siden. 

Vandrestøvler er et must, hvis du godt kan lide at vandre mange kilometer eller bruge meget tid i skoven. Men der er mange ting at tage højde for, når det gælder støtte, stivhed, vægt og materialer. Nogle vandrestøvler egner sig nemlig bedst til ujævnt terræn i fjeldene, mens andre gør det godt på Caminoen eller på de danske skovstier.

Kort sagt er de bedste vandrestøvler derfor dem, der:

  1. Passer til din fod
  2. Passer til den aktivitet/type vandring, du skal ud på

Vi har samlet et bud på gode vandrestøvler, der kan lidt forskelligt. Herefter kan du teste dig selv ved at stille dig selv nogle spørgsmål om anvendelse, terræn og oppakning. Du kan også læse mere om, hvordan vandrestøvler skal sidde længere nede i blogindlægget. 

Bedste vandrestøvler til herre og dame

Hanwag Men’s Lhasa II + Hanwag Women’s Lhasa II Lady

Bedste allround-vandrestøvle til alt fra bjerg og fjeld til friluftsliv i Danmark

Hanwag Lhasa II vandrestøvler

Beskrivelse: Hanwag Lhasa II er en virkelig veludført fuldlæderstøvle med god stivhed og støtte til vandring i ujævnt terræn. Støvlen er lavet i kraftigt yakokselæder, men den er samtidig let nok til at kunne konkurrere med tilsvarende støvler i kunstmaterialer. Støvlen føles blød som smør, når foden træder ned i den, takket være indersiden i skind, der også sørger for god temperaturregulering omkring foden. Hanwag Lhasa II yder derfor god komfort i både koldt, vådt, varmt og tørt vejr. 

Støvlen giver nok støtte til at kunne bruges på vandreture til bjerge og fjeld med tung oppakning. Men takket være den høje komfort, egner støvlen sig også godt til brug herhjemme på både korte dagsture, til den mudrede gåtur med hunden eller til generelt friluftsliv. En klassisk vandrestøvle, der også kan bruges som vinterstøvle med tykke uldsokker. 

En fordel ved at vælge Hanwag vandrestøvler er i øvrigt, at sålen kan skiftes, når den bliver slidt. Simpelthen fordi sålen gerne bliver slidt før den stærke overdel. For mange er det slet ikke nødvendigt, fordi støvlen bare holder i mange, mange år. Men hvis sålen slides ned, kan du få reforsålet støvlen. Du kan læse mere om bæredygtig “resoling” her.

Pris: 2.499,- 

Vægt: Damemodel: 1.250 g. Herremodel: 1.520 g.

OBS: Støvlen findes også i en “wide” version med bred pasform til kvinder her og til mænd her.

Køb Hanwag men’s lhasa II

Køb Hanwag Women’s lhasa II lady

Lowa Men’s Renegade II Mid + Lowa Women’s Renegade II Mid

Bedste åndbare vandrestøvle til moderat terræn og ruter som Caminoen eller Hærvejen

Lowa Renegade vandrestøvler

Beskrivelse: Lowa Renegade II Mid er en let og lækker vandrestøvle i læder og nubuck. Det gør støvlen dejligt åndbar og velegnet til vandreture i moderat terræn, samt til rejsebrug. Sålen er mellemstiv, hvilket gør støvlen oplagt til ture med let oppakning i jævnt terræn uden for mange vanskeligheder. Den gør det godt på veletablerede stier og vandreruter som Caminoen, hvor det ikke er nødvendigt at have 15 kg på ryggen. På en hytte-til-hytte-tur i let fjeldterræn eller til sommervandring på Hærvejen med overnatning på vandrehjem og herberg passer Lowa Men’s Renegade LL Mid også fremragende. 

Den bløde inderside i skind giver god komfort i støvlen, hvilket er helt suverænt efter mange timers vandring.

Pris: 1.699,-

Vægt: Damemodel: 860 g. Herremodel: 1.088 g.

OBS: Støvlen findes også i en version med GORE-TEX til mænd og GORE-TEX  til kvinder. Støvler med vandtæt membran er ikke helt så åndbare som fuldlæderstøvler, men egner sig til gengæld godt til vandring efterår/vinter samt steder, hvor der forventes meget nedbør.

Køb Lowa Men’s Renegade II mid

Køb Lowa Women’s Renegade II Mid

Scarpa Men’s Revolution GTX

Bedste vandtætte vandrestøvle til mænd – med god støtte og slidstyrke

Scarpa Revolution vandrestøvler

Beskrivelse: Scarpa Men’s Revolution GTX er en super lækker vandtæt vandrestøvle i ruskind og kunststof. Støvlen har masser af støtte og slidstyrke og klarer svært terræn og længere trekkingture. Med sine 1320 gram er den også let nok til at kunne bruges på weekendturene i det våde, danske vejr eller til almindelig friluftsbrug, hvis du foretrækker en god, støttende og fuldstændig vandtæt støvle.

Det høje skaft støtter anklerne godt i ujævnt terræn, ligesom den forstærkede snude beskytter mod stød og slag fra klipper og sten. Vibramsålen yder god stabilitet og står godt fast, når underlaget er glat og ujævnt. 

Brug støvlen på de våde vandredage herhjemme eller til trekkingturen i Nepal, turen op på Kilimanjaro, vandreturene i Alperne og fjeldet samt i det skotske højland, hvor der skal vandres i krævende terræn på fx Isle of Skye. Støvlerne er især gode, når det forventes at blive vådt, hvilket også gør den velegnet til brug om vinteren, fx på våde dage i skoven eller når sneen falder. 

Pris: 1.899,-

Vægt: 1.320 g

Køb Scarpa Men’s revolution GTX

Lowa Women’s Lady III GTX

Bedste vandtætte vandrestøvle til kvinder – med godt støtte og slidstyrke

Lowa Lady III GTX vandrestøvler

Beskrivelse: Lowa Women’s Lady III GTX er en vandtæt støvle, der kan tage en masse slid og slæb gennem varieret og vanskeligt terræn. Skaftet støtter godt op omkring anklen og den stive sål gør det muligt at færdes i bjerge og fjeld med oppakning (op til omkring 15-20 kg) på ryggen. Støvlen er dog ikke så stiv som nogle af de kraftigste modeller på markedet, hvilket gør den oplagt at bruge til en bred vifte af vandre- og trekkingture. Brug den også til en tur i skoven herhjemme eller på længere efterårs- og vintervandreture med telt eller shelterovernatning.

Støvlen har en vandtæt GORE-TEX membran, hvilket er en fordel, når vejret er vådt – hvad enten det er herhjemme i efterårs- og vintermånederne, eller det er på rejserne til Skotland, Island, Sverige og Norge, hvor sandsynligheden for nedbør er stor. 

Pris: 2.099,-

Vægt: 1.300 g

Køb Lowa Women’s Lady III GTX

Asolo Men’s Drifter GV EVO + Asolo Women’s Drifter GV EVO

Bedste letvægtsvandrestøvle til vandring i moderat/middelsvært terræn 

Asolo Womens Drifter vandrestøvle Asolo Mens Drifter vandrestøvle

Beskrivelse: Asolo Drifter GV EVO er en stabil og støttende mellemstiv vandrestøvle med vandtæt GORE-TEX membran. Støvlen er utroligt let med sine 1000/1240 gram. Ikke desto mindre leverer den god støtte til fod og ankel, hvilket gør vandrestøvlen i stand til at klare ture med mellemtung oppakning på ruter som West Highland Way, hvor vejret godt kan blive vådt. Egner sig også godt til vandring i middelsvært fjeldterræn i Sverige og Norge samt weekendvandring herhjemme med rygsæk og telt i ustadigt vejr. 

Overdelen af ruskind og Cordura nylon er rimelig hårdfør, men har lige fået lidt forstærkninger på siden og på snuden for at beskytte støvle og fod mod slag og stød fra klipper og sten.

Støvlen er produceret i Europa af de italienske støvleeksperter fra Asolo. 

Pris: 1.599,-

Vægt: Damemodel: 1000 g. Herremodel: 1240 g.

Køb Asolo Men’s Drifter GV EVO

Køb Asolo Women’s Drifter GV EVO

Test: Sådan vælger du de rigtige vandrestøvler

Forud for indkøb af nye vandrestøvler er det en god idé at pejle sig ind på, hvad støvlerne primært skal bruges til. Det kan du gøre ved at stille dig selv følgende spørgsmål:

Hvilket terræn skal vandrestøvlerne bruges i?

Terrænet har betydning for, hvor stiv en støvle, der er behov for. Skal du vandre i ujævnt og svært terræn i fjeld og alper, er der behov for en støvle med enten en mellemstiv eller kraftig sål, der giver god støtte op omkring anklerne. 

Hvor meget oppakning skal du gå med?

Der er flere faktorer end terrænet, der afgør, hvor stiv støvlen skal være. Man kan godt slippe afsted med en mellemstiv støvle i svært terræn, hvis man ikke har 20 kg på ryggen. Hvis man derimod skal vandre med meget tung oppakning samtidig med, at terrænet er svært, kræver det en vandrestøvle med en stiv sål. På en vandretur i let eller moderat terræn (fx herhjemme i Danmark) er en mellemstiv støvle et godt bud, selvom man har en del kilo på ryggen. 

Er du vant til at vandre i ujævnt terræn og med tung oppakning?

En anden ting der har betydning er, hvor vant man er til at vandre i svært terræn og med mange kilo på ryggen. Har man meget erfaring, ved man ofte også, hvad fødderne kan klare. Så kan man måske godt slippe afsted med en mellemstiv støvle til svært terræn med tung oppakning. Hvis man derimod ingen erfaring har, er det bedre at være på den sikre side og vælge en støvle, der passer til terræn og oppakning. Det samme gør sig gældende, hvis man ved, at man har tendens til at vride om. Så kan det sagtens være nødvendigt med en mellemstiv støvle, selvom der blot er tale om dagsvandreture herhjemme.

Hvor langt skal du primært vandre?

Hvis man ved, at vandrestøvlerne skal bruges på en længere tur end en weekendtur, kræver det naturligvis også nok stabilitet og støtte. Også selvom terrænet er forholdsvis let, og man har under 10 kg på ryggen. En mellemstiv støvle vil i langt de fleste tilfælde være en god idé, mens en let støvle vil passe til kortere dagsture eller weekendture i let eller moderat terræn uden så meget på ryggen.

Hvilket klima skal vandrestøvlerne bruges i? 

Vandrestøvler findes ikke kun med forskellig stivhed og støtte. Der er også forskel på materialerne. En fuldlæderstøvle er utroligt åndbar, men der kan til gengæld også trænge vand igennem. En vandrestøvle med membran er vandtæt, men ikke ligeså åndbar. 

Hvis man har tendens til varme og overophedede fødder, er det bedst at vælge en støvle uden membran. Hvis man derimod skal vandre i vådt klima eller steder med mulighed for en del nedbør, vil en støvle med membran være at forestrække. Det kan fx være i Skotland, England, Norge, Sverige eller Island. En støvle med membran egner sig også godt til friluftsliv og vandring i vinterhalvåret herhjemme i Danmark. 

Hanwag vandrestøvler
De bedste vandrestøvler passer til terræn, klima og mængden af oppakning. Her ses Hanwag vandrestøvler i kuperet terræn i Harzen. Foto: Marlene Bak Cohr.

Hvor stiv skal støvlen være?

Lette vandrestøvler

Skal du på rejse, dagsture med let rygsæk, have en støvle til generel friluftsbrug og gåture herhjemme eller skal du vandre hytte-til-hytte på gode stier i let terræn?

Så skal du nok kigge efter de lette vandrestøvler med en rimelig fleksibel sål og kort skaft i nylon/tyndt ruskind. 

Find lette vandrestøvler i webshoppen

Mellemstive vandrestøvler

Skal du på trekking i Nepal, vandre dagsture og topture i krævende fjeldterræn, bestige Kilimanjaro, på weekendture med mad og overnatningsgrej eller vandre hytte-til-hytte-ture i alperne? 

Så skal du nok kigge efter de mellemstive vandrestøvler med en rimeligt stiv sål, der stadig kan vrides og flexes lidt med hænderne. De giver god støtte og er typisk rimeligt stive op over anklerne, men ofte i tilpas fleksible materialer. Mellemstive vandrestøvler vil også være oplagte til ture i krævende terræn med mellemstore rygsække (30-60 liter) og ca. 5-15 kg på ryggen. Det gør mellemstive støvler enormt alsidige, da de også sagtens kan bruges til det, som de lette vandrestøvler egner sig til.

Find mellemstive vandrestøvler i webshoppen

Kraftige vandrestøvler

Skal du på lange vandreture (5 dage+) med stor rygsæk (20 kg+) med telt, mad og oppakning i moderat eller krævende terræn som fx de norske fjelde eller svensk blokmark?

Så skal du nok kigge efter et par kraftige, helstive støvler, der stort set ikke er til at vride og bøje mellem hænderne. De går også godt op omkring anklerne, og vil typisk være lavet i kraftigt læder. De føles stive og restriktive på et butiksgulv, men til gengæld vil de virkeligt støtte dine fødder og ankler på lange dage med meget tung rygsæk.

Find kraftige vandrestøvler i webshoppen

Hvordan skal vandrestøvler sidde?

Vandrestøvler skal sidde godt på foden fra starten. Det skal ikke tage halve eller hele år at gå dem til. Men derfor kan det godt være, at man lige skal vænne sig til nye støvler – især hvis man ikke er vant til at vandre i vandrestøvler. 

Støvlerne skal heller ikke klemme nogle steder, men samtidig skal de heller ikke være så store, at foden glider rundt i støvlen. En fod der glider rundt giver grobund for vabler – og det skal man for alt i verden undgå.

Størrelsen 

Vi anbefaler, at du vælger dine vandrestøvler en lille smule større, end du er vant til i dine almindelige sko. Det er ikke usædvanligt at skulle en skostørrelse (eller to!) op. En god indikator er at tage indersålen ud af støvlen og placere foden på den. Der skal gerne være en tommelfingers bredde fra spidsen af tåen til det yderste af sålen.

Den bedste måde at tjekke, om der er plads nok foran tæerne, er ved at gå nedad på et underlag med hældning. Fx på testbanen i Friluftslands butikker. Vær også opmærksom på, at fødder hæver op efter en lang dags vandring. Det er dog primært op over vristen og på oversiden, at fødderne vil hæve. Meget af det kan afhjælpes ved at løsne lidt i snøringen over vristen. Hvis en støvle føles meget stram lige når man træder ned i den, er der grund til at være skeptisk.

Hælen

Støvlen skal sidde godt fast om hælen, så foden bliver på sin plads i støvlen. Så vil støvlens stivhed nemlig aflaste foden og lægmusklerne. Sidder støvlen ikke ordentligt fast, vil hælen bevæge sig op og ned. Det er lige præcis den friktion mellem hælen og støvlen, der giver nogle af de mest ubehagelige vabler. 

En god måde at teste, om fodtøjet sidder ordentligt på hælen er at at gå op ad en trappe eller lignende, ved kun at træde på det yderste af tæerne. På den måde får du maksimalt træk på hælen, og så du får en fornemmelse af, hvor meget hælen løfter sig i støvlen.

Er du helt ude på tåspidserne, er det svært ikke at kommet til at slippe en lille smule i hælen – især i en meget stiv støvle. Men det gælder om at finde en støvle med så lidt hælløft som muligt. 

Hvis støvlerne ikke sidder ordentligt omkring hælen, kan det i nogle tilfælde afhjælpes ved at skifte indersålerne ud med en par indersåler med mere hælstøtte.

Indersåler til sko- og vandrestøvler i webshoppen

.

Snøringen

Der er ikke ret meget fodtøj, der sidder ordentligt på foden, hvis det er dårligt snøret. Heller ikke vandrestøvler. Hvis du snører dine støvler for løst, vil foden glide for meget rundt, og du vil miste meget af den støtte, der er hele pointen med at købe vandrestøvler. Mange af de tests, der er foreslået ovenfor er også helt ubrugelige, hvis fodtøjet ikke er snøret ordentligt.

Det første, du skal sikre dig er, at du har strammet fodtøjet ordentligt. Det skal selvfølgelig ikke være så stramt, at det klemmer eller trykker på foden, men vandrestøvler skal sidde godt til for at støtte optimalt. Det nytter altså ikke, at støvlen er snøret så løst, at foden kan glide rundt.

Todelt snøresystem

Snøresystemet i en vandrestøvle er ofte ”todelt”. Det skal forstås sådan, at der ofte sidder en hægte, der ”låser” snørebåndet mellem vristen og anklen. Ideen med at gøre snøresystemet todelt er, at du kan vælge, hvor du vil have støvlen strammest. Du kan altså vælge at have støvlen stram om vristen, men løs om anklen – eller omvendt. Det kan være med til at øge komforten betragteligt – hvis du bruger det rigtigt!

Hvis du fx går i en støvle, der går et stykke op om anklen, men går på en god sti i let terræn, uden stor rygsæk, har du måske ikke brug for maksimal ankelstøtte. Her kan du vælge at have støvlen stram omkring foden, for at holde foden på plads, men have den løsere omkring anklen, for at give mere fri bevægelighed i ankelleddet. Især i en meget høj og stiv støvle, oplever nogle, at støvlen kan genere på skinnebenet. Hvis den er strammet helt til op over anklen, kan det ofte hjælpe at løsne den lidt. Omvendt: hvis dine fødder hæver op, kan du løsne støvlen lidt nedover vristen. Så er der bedre plads til de hævede fødder, mens støvlen stadig sidder godt til omkring anklen, for at holde foden på plads og give optimal ankelstøtte.

Andre relevante produkter i webshoppen:

Læs også