Guide til valg af den rigtige brænder

Mad er et af de behov, der er svære at komme udenom! Især på længere ture, hvor det ikke er nok med en madpakke og snacks. Her er det guld værd med et godt og pålideligt brænder-setup, der passer til ens behov. Det giver både mulighed for et varmt måltid mad og te eller kaffe at varme sig på. Noget der kan gøre enhver tur i det fri lidt sjovere. Men hvilken brænder passer til hvilke ture? Vi har lavet en lille guide, der gør det lettere at vælge den brænder, der passer til dit behov. 


Find din nye brænder i webshoppen

Se vores store udvalg af brændere og tilbehør


Gas eller flydende brændstof?

Det første man kan spørge sig selv om er, hvorvidt man skal vælge en brænder der kører på gas (gasbrænder) eller en form for flydende brændstof (multifuel-brænder). Der er fordele og ulemper ved begge dele, men til de fleste ture under “normale” forhold, vil gas være langt det nemmeste at have med at gøre.

Skal man på længere ture i koldt vejr eller i øde egne, hvor det kan være svært at opdrive gas, vil en multifuel-brænder til gengæld være det oplagte valg. Vi har listet nogle af de vigtigste fordele og ulemper ved henholdsvis gas og flydende brændstof.

Gas

Vi sælger det mest udbredte gasbrændersystem: beholdere med gevind, der kan skrues direkte på brænderen

Fordele

  • Let at bruge, soder ikke
  • Mulighed for lette, simple brænder-setups, der vejer og fylder minimalt
  • Kræver stort set ingen vedligeholdelse

Ulemper

  • Kan være svært at skaffe visse steder i verden, og må ikke medbringes på flyrejser
  • Dyrere end flydende brændstof
  • Virker dårligt eller slet ikke i rigtig koldt vejr – dårligt egnet til vinterture

Find din nye gasbrænder i webshoppen

Se alle brændere i webshoppen


Flydende brændstof

Kan være alt fra rensebenzin til petroleum: vi sælger flasker til sikker opbevaring af brændstof

Fordele

  • Kan skaffes stort set alle steder
  • Billigt
  • Effektivt og pålideligt i al slags vejr – godt til vinterture

Ulemper

  • Lidt mere kompliceret optænding, der kræver lidt øvelse. Alt efter hvilket brændstof man bruger, risikerer man en mindre ren forbrænding end gas, der soder mindre
  • Tungere brændere
  • Brænder skal renses og vedligeholdes jævnligt for at fungere ordentligt

Find din nye multifuelbrænder i webshoppen

Se alle brændere i webshoppen 


Som sagt vil gas i de fleste situationer være at anbefale. Man kan få et lettere setup, der er nemmere at tænde og slukke. Desuden kræver det mindre vedligeholdelse og rengøring. Multifuel-brændere er til gengæld ekstremt driftsikre og robuste, og når man først har lært at bruge og vedligeholde sin brænder, og foretage lidt småreparationer, er en multifuel-brænder det sikreste og mest stabile valg. De situationer, hvor multifuel-brændere for alvor kommer til deres ret, er lange ekspeditioner under kolde forhold. Det kan også være i verdensdele, hvor man ikke kan forvente at kunne skaffe gas, og hvor man er fuldstændig afhængig af sig selv og sit udstyr.


Hvad er mit brugsområde og behov?

Når man har styr på fordele og ulemper ved gas og flydende brændstof, kan man begynde at overveje, hvilken type setup, man kunne tænke sig. Alt efter om man bare skal koge vand til lidt frysetørret mad, eller lave mad fra bunden til en større gruppe – og alt efter, hvilket vejr og hvilke forhold det skal foregå under – vil nogle typer brændere være mere oplagte end andre. Følgende spørgsmål kan være gode at stille sig selv, når man skal beslutte sig for, hvilket brænder-setup man skal vælge:

  • Hvor meget/hvilken slags mad skal jeg lave?

Hvis man kun skal lave frysetørret mad eller stort set bare skal koge lidt vand, vil de lette, effektive gasbrændere være gode. Skal man lave mere avanceret mad, vil et mere stabilt setup med en brænder med et stort brænderhoved og gode simreegenskaber være bedre.

  • Til hvor mange mennesker?

Skal man kun lave mad til sig selv eller måske til to, klarer man sig ofte med en lille, kompakt brænder og nogle mindre gryder. Jo flere mennesker, jo større gryder/pander får man brug for – og jo mere betyder det, at brænderen står stabilt. Til mange mennesker vil et stort, stabilt setup give mest mening, og så er man også flere til at deles om at bære de ekstra gram.

  • Hvor langt/højt skal det bæres?

Jo længere og højere du skal gå, jo mere betyder vægten. På lange, hårde dage med mange højdemeter, kan det virkelig betale sig at spare vægt i rygsækken. Desuden er man ofte træt efter en lang dag, og så er det ofte bare rart med en simpel, frysetørret middagsret. Så skal man kun bekymre sig om at koge lidt vand.

  • Hvordan er vejr-/vindforholdene?

Hvis man skal på ture i hård frost, vil gas være langt mindre effektivt, fordi trykket i beholderen falder med temperaturen. Bliver gassen tilpas kold, falder trykket så meget, at den slet ikke antænder. En multifuel-brænder bruges med en brændstofflaske og en pumpe, så man selv kan regulere trykket i beholderen. Den vil ikke blive påvirket af lave temperaturer. Man skal også være opmærksom på, at der er enormt stor forskel på, hvor vindfølsomme forskellige brændere er. Det er under alle omstændigheder værd at overveje en varmereflekterende vindskærm, så man kan minimere varmetabet til siderne. Men selv med vindskærm kan der være stor forskel på, hvor meget af varmen der forsvinder ud under gryden i stedet for op i maden. Og i koldt og/eller blæsende vejr forskellene meget tydelige.

  • Hvordan/hvor i verden skal jeg rejse?

En af de store ulemper ved gas er, at det ikke altid er til at få fat på, hvis der ikke er en friluftsforretning (eller måske et byggemarked) i nærheden. Man må heller ikke medbringe gasdåserne i flyet, så det er heller ikke altid muligt at have gas med hjemmefra. Multifuel-brændere kører på brændstof, der kan skaffes i de fleste supermarkeder eller på tankstationer, så det er næsten altid til at få fat på. Man må også gerne rejse med brændstofflaskerne – de skal dog være pinligt rengjorte, så der ikke er spor af brændstofrester, hvis du skal have dem med i bagagen på en flyvetur.

Der findes mange forskellige brændere. Her ses en Jetboil, der blandt andet kan koge vand til morgenkaffen og instant-grøden. Foto: Marlene Bak Cohr

Hvilke typer brændere kan man få – og hvad kan de?

Der findes et virvar af forskellige brændere på markedet, som alle har forskellige styrker og svagheder. Følgende grupperinger af de forskellige typer brændere kan tjene som udgangspunkt for at danne sig et slags overblik:

De lette, supereffektive brændersystemer (gas)

God til frysetørret mad og længere ture, hvor vægten er afgørende og hvor der er mangel på indkøbsmuligheder.

Denne gruppe brændere er skabt til at koge vand rigtig hurtigt med minimalt energitab og gasforbrug. De består typisk af en lille gryde eller kedel med varmeudveksler i bunden, der kan fæstes til brænderhovedet. De er kendetegnede ved at være meget effektive og vindstabile, men ofte også ved deres dårlige “simreegenskaber”. De er derfor bedst egnede til et minimalistisk setup, hvor man primært skal bruge dem til at koge vand til aftensmaden, frokosten eller morgenkaffen. Her er de til gengæld også svære at slå på vægt, kogetid og brændstofeffektivitet.

De vil egne sig godt til ture, hvor vægten er afgørende. F.eks. på længere ture i bjergterræn, hvor det handler om at holde vægten på rygsækken nede. De lette og supereffektive brændersystemer vil også være oplagte at have med på ture, hvor man ikke kommer forbi indkøbsmuligheder. Her giver det mest mening at have al maden med hjemmefra – gerne frysetørret, så det holder længe og fylder minimalt.

Brændere i denne kategori:

Jetboil er en let og pålidelig brænder til at koge vand
En Jetboil er genial til at koge vand til en hurtig kop kaffe, te eller suppe, og den fylder og vejer ikke ret meget i rygsækken. Foto: Jetboil.

De simple, kompakte gasbrændere til lidt af hvert (gas)

God til basic madlavning på både kortere og længere ture, hvor vægten stadig spiller en rolle. 

De små, kompakte gasbrændere er lette, simple og oftest rimeligt billige. De skal bare parres med en lille gryde og en gasdåse, og så er man sådan set klar til at lave mad. De er enormt alsidige og kan bruges på både korte og lange ture og til alle former for madlavning. Men de har nogle begrænsninger og ulemper. De er f.eks. sjældent ordentligt beskyttet mod vind, og har tendens til varmetab til siden. En varmereflekterende vindskærm kan derfor kraftigt anbefales.

Derudover er de sjældent særligt stabile, så de kræver også lidt ekstra opmærksomhed, når der skal røres rundt i maden. Endelig er selve brænderhovedet på nogle af brænderne ganske små, hvilket gør at især større gryder vil blive varmet ujævnt op fra midten. Det kan gøre det svært ikke at brænde maden på inde mod midten, hvis man skal lave større portioner. Til gengæld er de små gasbrændere lette, simple og billige, og kan bruges til stort set alt. På “value for money” og alsidighed er de svære at konkurrere med!

De kompakte gasbrændere egner sig godt til ture, hvor kun en eller to personer, skal have mad. Fordelen er, at man kan bruge gryder eller kopper (egnet til formålet) sammen med brænderen, som er i den størrelse, man ønsker. Er man alene afsted, kan man derfor slippe afsted med et setup, der fylder meget lidt. Desuden tilbyder de lidt flere madlavningsmuligheder end de lette, supereffektive brændere. Udover at de selvfølgelig kan koge vand, kan der også koges pasta og laves simple måltider.

Kompakte gasbrændere:

Brænder - Primus PowerTrail
Den lette, simple og imponerende effektive Primus PowerTrail.

Stabile og pålidelige brændere til rigtig madlavning (gas og multifuel)

Gode til ture, hvor vægten ikke har så stor betydning. Mulighed for at lave lidt mere kompliceret mad til flere mennesker.

Skal man have et pålideligt køkken, der er til at lave rigtig mad på, kan en lidt mere stabil brænder anbefales. Et stormkøkken er en absolut klassiker og giver et stabilt og vindbeskyttet setup med en række forskellige gryder og pander. Her laver svenske Primus og Trangia nogle af verdens bedste, og der er mulighed for at købe varianter med enten den gammeldags spritbrænder eller den noget mere effektive gasbrænder. Man kan også tilkøbe både gryder, pander og forskellige typer brændere, så man kan sammensætte lige det sæt, man skal bruge til den pågældende tur.

Trangia-sættet er en klassisk brænder
Det klassiske Trangia-sæt kan tilberede lidt af hvert – hvor som helst og når som helst. Foto. Trangia.

De stabile og driftsikre multifuel-brændere til ekspeditionsbrug giver også rigtig gode muligheder for rigtig madlavning på tur. De har gode simreegenskaber og passer langt bedre til store gryder end de små, kompakte gasbrændere – og så kan man stort set skaffe brændstof til en multifuel-brænder alle steder i verden. Så når man først vænnet sig til at bruge den, og har sat sig ind i, hvordan man rengør og vedligeholder den, er en multifuel-brænder ganske enkelt svær at overgå på driftsikkerhed og madlavningsegenskaber. På lange, kolde vinterture vil en multifuel-brænder som nævnt være det eneste, der for alvor duer.

Både stormkøkkenerne og multifuelbrænderne er lidt større og tungere at have med sig end de helt små gasbrændere (undtagen Primus OmniLite TI!). Men hvis man vil lave rigtig mad på en længere tur, er det afgjort de ekstra gram værd.

Stormkøkkener og multifuelbrændere:

Den superlette og ekstremt alsidige Primus Omnilite TI, der vejer som en let gasbrænder, er robust og pålidelig som en multifuelbrænder, og kan køre på praktisk talt alle typer brændstof!
På vinterture er en multifuel-brænder det oplagte valg. Her på vej på langs af Hardangervidda. Foto: Tobias Tybjerg Christensen.

Små “brændeovne”, der kører på grene, kviste og andet biobrændsel

God til kortere weekendture og til at koge vand til morgenkaffen. Egner sig godt til skovoområder, hvor man ikke vil – eller det ikke er tilladt – at lave bålmærker i naturen.

Den sidste mulighed er oplagt til f.eks. kortere ture i skovområder. De små brændersystemer kører på grene, kviste og andet biobrændsel. I stedet for at tænde et stort bål og efterlade grimme bålmærker i naturen, kan du fodre din lille “brændeovn” med “småt brændbart” fra naturen. Det er genialt til weekendvandreture herhjemme eller i Sydsverige, hvor man bare skal lave lidt simpel mad, og ikke gider gas. Eller til morgenkaffen på en tur, hvor man ellers laver mad over bål – f.eks. en kanotur. BioLites systemer udnytter også overskudsvarmen fra brænderen til at oplade f.eks. din mobiltelefon, samt drive en lille, elektrisk ventilator. Den sikrer en ren og effektiv forbrænding, og er helt genial til den slags ting!

Den geniale BioLite Campstove 2, med indbygget batteri, der driver ventilatoren og sikrer en ren og effektiv forbrænding. Kan også oplade elektronik via en USB-udgang. Foto: BioLite

Hvilken brænder skal man vælge?

Det er sjældent bare én løsning, der er den rigtige. Hvis man dyrker mange former for friluftsliv, kan det med tiden også betale sig at investere i mere end ét brænder-setup. Der findes nemlig en masse forskellige gode muligheder med både fordele og ulemper.

Og som det ofte er tilfældet med friluftsudstyr, er der tre primære parametre, man skal overveje: Behov, præference og pengepung. Det behøver ikke være særlig dyrt eller avanceret at skaffe sig et brænder-setup, der kan fungere til langt det meste. Omvendt kan man stort set altid få noget, der egner sig lidt bedre til enten det ene eller det andet: Lidt mere stabilt, lidt lettere, lidt mere brændstofeffektivt, lidt bedre simreenskaber, lidt mere vindstabilt, lidt mere driftsikkert, osv…

Til den erfarne

Har man prøvet lidt forskelligt, har man sikkert gjort sig nogle erfaringer. Man har måske fået en god idé om, hvad man bedst kan lide. Hvis det er tilfældet, bør man overveje at gå efter noget af det superlækre specialudstyr, der passer til lige netop ens behov og præferencer.

Til nybegynderen

Er man helt ny kan det anbefales at købe et nogenlunde simpelt og billigt setup. Det er ærgerligt at investere en masse penge i noget, man finder ud af, ikke helt passer til ens behov. Hvis man alligevel er typen, der gerne vil starte ud med det bedste af det bedste, er det vigtigt, at man forstår de dyrere og mere specialiserede brænderes styrker og svagheder. Det kræver lidt mere research og viden, men på den måde risikerer man ikke at bruge en masse penge på noget, der måske viser sig ikke rigtig at passe til ens behov.

God tur og velbekomme!


Find din nye brænder i webshoppen

Se vores store udvalg af brændere og tilbehør


 

Indholdsoversigt