Guide til valg af hverdagsrygsæk

En hverdagsrygsæk er en lille slider, og det er formentlig den rygsæk du kommer til at bruge allermest. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvad du smider på ryggen på vej til arbejde, skole eller supermarkedet.

Se alle hverdagsrygsække i webshoppen

Det vigtigste når du skal vælge en hverdagsrygsæk er:

 • Volumen. Har rygsækken nok plads til dit behov? 
 • Pasformen. Kort eller lang ryg? Prøv den med vægt i, så du er sikker på at den sidder ordentligt.
 • Funktionerne. Har den hvad du har brug for? Rum til den bærbare, lommer til småting, regnslag etc.
 • … og selvfølgelig, at den er af god kvalitet, der holder i mange år.

Det nemmeste er at gå ind i en udstyrbutik du har tillid til og få en ekspedient til at hjælpe med at vælge den rigtige. Vil du gerne være godt forberedt eller vil du gerne købe en på nettet, så læs videre her i vores lille guide til hverdagsrygsække.


Find din nye hverdagrygsæk i webshoppen

.
Se hverdagsrygsække fra Fjällräven, Osprey, m.fl. i webshoppen 


Volumen

De fleste hverdagsrygsække har en volumen på omkring 15 til 30+ liter, men findes også helt ned til 7 liter. Fælles for rygsækkene er, at de typisk relativt bred i ryggen for at kunne rumme f.eks. en computer.

En klassisk hverdagsrygsæk som den ikoniske Fjällräven Kånken er 16 liter og har en praktisk form, hvilket gør den oplagt til skole- og studiebrug. Er man typen, der godt kan lide at have ekstra plads til f.eks. træningstøj, skiftesko og lignende, bliver 16 liter måske lidt trængt, og så kan det betale sig at vælge en større størrelse.

I sidst ende er det nemmest at lave en personlig vurdering ift. om rygsækken er rummelig nok, når man har rygsækken i hænderne. 

Se hverdagsrygsække fra 7 – 20 liter  

Se hverdagsrygsække fra 20 – 30 liter  

Se hverdagsrygsække fra 30 – 40 liter  

Pasformen

Mange hverdagsrygsække har muligheder for at justere pasformen, så den sidder godt på ryggen og er praktisk at tage af og på. Nogle rygsække kommer også i forskellige længder, f.eks. small/medium og medium/large, mens andre rygsække er one size. Nogle one size rygsække har et forsyet rygstykke, mens andre har justerbare rygstykker.

Et eksempel er Osprey Archeon 25 hvis ryglængde kan justeres via et velcro-bånd på bagsiden, så længden kan tilpasses den enkeltes behov. Ligeledes kan brystspændet og skulderstropperne også justeres, som det også er tilfældet for en del andre hverdagsrygsække.

Osprey Archeon 25. Fremstillet i 100 % genanvendt nylon. Fuldt justerbart rygstykke, der sidder komfortabelt og støtter godt. Foto: Osprey

.

Se de bæredygtige rygsække i Arcane/Archeon-serien i webshoppen  

Igen, anbefales det at besøge en af vores butikker og få en personlig vejledning og eventuelt opmåling af ryg (torso), hvis man er i tvivl om hvilken størrelse man bør vælge.

Funktionerne

Rigtig mange af vores små rygsække er designet med hverdagsbrug i tankerne.

Nogle af modellerne har et væld af lommer og små finesser, mens andre er mere spartanske. Blandt de detaljer, der kan være praktiske i hverdagen, finder man:

 • Påspændingsmulighed til cykelhjelm.
 • Netlomme eller elastik til påspænding af en jakke, trøje, eller lignende.
 • Indvendige lommer til organisering af små ejendele – ikke mere rod med kuglepenne, papirlapper og andre småting!
 • Mini-karabin i lomme eller hovedrum til nøgler.
 • Polstret lomme til bærbare computere eller tablets. Sidder typisk langs ryggen – samme sted, der ofte er en lomme til et drikkesystem på en teknisk rygsæk.
 • Indbygget regnslag.
 • Lommer til cykellygter og andre småting.

Med Friluftslands hverdagsrygsække, får du samme høje kvalitet som i de mere tekniske rygsække, så du kan fylde den til randen med forelæsningsnoter eller proppe den med alskens godt fra supermarkedet, og stadig have god bærekomfort.

En god hverdagsrygsæk kan også agere stand in for en mere teknisk rygsæk på ski- eller vandreturen, hvis det bare er en uge eller to om året, men skal man bruge den meget på tur, får man bedre bærekomfort og pasform til aktiv brug i en teknisk dagtursrygsæk.


Find din nye hverdagrygsæk i webshoppen

.
Se hverdagsrygsække fra Fjällräven, Osprey, m.fl. i webshoppen


Webshoppen

Læs også