En kniv kan være et fremragende værktøj, når du er på tur, på jagt, skal tænde bål eller dyrker bushcraft-livet i naturen. Der findes dog mange forskellige knive, som hver især egner sig til lidt forskelligt. Når du er på udkig efter en ny kniv, er det derfor en god idé at gøre op med dig selv, hvad den primært skal bruges til og hvilke behov, den skal dække.

Der findes et væld af forskellige knive i forskellige størrelser og med hver deres formål. Det kan derfor være lidt af en jungle at finde den eller de knive, der passer til lige netop dit behov. Vi hjælper lidt på vej i blogindlægget her.

Se alle knive i webshoppen

Størrelse

Først og fremmest bør du overveje, om du er på udkig efter en lille, mellem eller stor kniv. En lille kniv er god til madlavning og småting som at skære en snor over eller andet småt snittearbejde. Desuden kan en lille kniv være det bedste valg, hvis du vil spare på vægt og plads i rygsækken. For de erfarne knivbrugere kan en lille kniv også være alt rigeligt, hvilket kan lyde ulogisk. Men det er simpelhen fordi erfarne knivbrugere ved præcis, hvordan den lille kniv kan bruges – hvilke begrænsninger og muligheder den har.

En lille kniv som Morakniv Eldris eller Willumsen Copenhagen Red E vil sagtens kunne klare masser af dagligt arbejde på turene ud i det fri. Dertil kommer Casström Safari G10, der en en lille, men yderst kompetent jagtkniv.

En mellem kniv vil også være et utroligt alsidigt valg, da den kan bruges til det meste køkkenarbejde – hvis du fx skal skære grøntsager og kød eller skære brød over. Den vil være lidt mere alsidig end den lille kniv, og vil kunne bruges til rigtigt mange friluftsture samt kano- og kajakture, hvor der er behov for at kunne klare det daglige arbejde. En mellem kniv vil du også fint kunne bruge til at lave feathersticks til optænding af bål samt andet grovere træarbejde.

Et utrolugt alsidigt valg vil være Morakniv Companion Spark med integreret tændstål eller blot Morakniv Companion uden tændstål. En kniv der vil gøre sig godt i turkøkkenet eller når fisken skal fileteres.

.

Udformning og kvalitet

Afhængig af udformningen og kvaliteten vil du også kunne bruge en mellem kniv til at flække brænde med. Det kræver dog, at kniven har såkaldt “full tang”, hvilket betyder, at knivbladet fortsætter hele vejen op gennem skaftet. En teknik der gør kniven mere robust. Det er dog ikke alle knive med full tang, der kan bruges til at flække brænde med, så det er altid en god idé at forhøre sig hos forhandleren. Eksempler på knive med full tang er Casström no. 10 Swedish Forest Knife samt Casström Lars Fält Knife. Begge er utroligt solide knive med skandinavisk skær, hvilket betyder, at de er lettere at slibe. Til gengæld kan de ikke bruges til snittearbejde, men er derimod rigtig gode til friluftsture og bushcraft-aktiviteter.

Foldeknive kan dog ikke bruges til den slags træarbejde, men til gengæld kan en foldekniv være yderst praktisk, da den ikke fylder alverden og sagtens kan opfylde en lang række behov. Søger du en meget robust kniv, er det dog ikke foldekniven, der er et oplagt valg.

Store knive i stedet for økse

De store knive er ofte lidt voldsomme at have med på tur, men kan bedre bruges til at hugge i træ med. På den måde, kan en stor kniv bedre erstatte en økse (selvom en økse selvfølgelig altid vil kunne noget andet end en kniv). I Friluftsland sælger vi ikke helt store knive, men har i stedet et nøje udvalgt sortiment af både små og mellemstore knive samt økser og save, som dækker de fleste behov. Hertil kommer også jagtknivene, som henvender sig til dem, der går på jagt, men som i nogle tilfælde også kan bruges andre bushcraft-aktiviteter.

Til snittearbejdet findes der særlige knive, hvis du fx nyder at snitte træfigurer, kopper, skeer osv. Den populære Morakniv Woodcarving Knife sælger altid hurtigt, og dertil er der også de specielt udformede knive med buet blad, der bruges til at snitte huller i træ – til kopper, skeer o.l.

.

Spejderknive

En spejderkniv er en god allround kniv, hvor der ikke er behov for de funktioner, som en mere robust kniv har. Spejderknive eller dolke er desuden ofte udstyret med stålholk, så fingrene ikke glider ud over klingen. I Friluftsland følger vi både juniordolke og serniordolke, og får både børn og voksne, er det en rigtig god begynderkniv, der kan bruges til lidt af hvert.

.  

Multitools

Endelig er der også multitools med tilhørende kniv(e), som må siges at være i en kategori for sig selv. Multitools kan fint bruges til rejserne, de mindre krævende friluftsture og den helt simple madlavning. Men ligeså snart, at der er behov for en kniv til træarbejde, snittearbejde eller jagt, vil et multitool komme til kort. I nogle tilfælde kan det dog give mening både at medbringe et multitool, som har flere imponerende og praktiske funktioner, samt en større kniv.

Se alle multitools i webshoppen

Se alle økser i webshoppen