Guide til valg af skaljakke (og -bukser)

Skaljakker og -bukser samt regnjakker og -bukser betegnes alle på engelsk som hardshells. Der findes hardshells i stort set alle former, farver og kvaliteter og med et varierende prisleje fra de billigste og simple varianter på 500 kr hele vejen op til de dyreste skaljakker eller -bukser til over 6000 kr.

I følgende artikel forsøger vi at gå i dybden på hvad du skal være opmærksom på, når du investerer i en skaljakke.


Find vandtætte jakker til mænd og kvinder i webshoppen

.

Se vandtætte jakker til mænd i webshoppen
Se vandtætte jakker til kvinder i webshoppen


Begrebet skaljakke dækker altså teknisk set over alle typer vind- og vandtæt beklædning, men når man siger skaljakke (i stedet for regnjakke), antydes det, at jakken byder på et vist niveau af åndbarhed, komfort og slidstyrke.

Guiden tager udgangspunkt i skaljakker, men mange af principperne kan sammenlignes på tværs af jakker og bukser, selvom der selvfølgelig vil være designmæssige forskelle.

De vigtigste overvejelser, når man køber skaljakke

Der er ikke én skaljakke, der er bedst til det hele, så man bør overveje hvordan man vil bruge sin skaljakke. Nogle af de spørgsmål, man kan stille sig selv, er:

– “Kommer jeg til at bruge skaljakken på tur, til hverdag eller begge dele?”

Brugsområdet vil have betydning for hvor meget vægt, åndbarhed og slidstyrke betyder, samt hvilke detaljer, man har brug for. Hvis jakken skal bruges på tur, må vægten gerne være nogenlunde lav, og åndbarheden og slidstyrken nogenlunde høj.

Det vil også være vigtigt at der er en god hætte og gode indsnørings- og justeringsmuligheder, samt at pasformen er god og man kan bevæge sig uhæmmet i jakken.

– “Kommer skaljakken til at være på kroppen eller i rygsækken?”

Hvis skaljakken skal bruges hele tiden, skal den helst være lavet til at kunne holde til det, og det vil også være rart med lidt ekstra lommer og detaljer – f.eks. ventilationsåbninger under armene.

Går man med en åndbar, vindafvisende jakke (softshell) det meste af tiden, så skaljakken primært kommer i brug når det regner, er det rart at den fylder og vejer så lidt som muligt. Hvis man primært bruger skaljakken når vejret er dårligt, kan man fint klare sig uden en masse lommer og detaljer.

– “Kommer jeg til at bruge jakken til klatring, skiløb eller med tung rygsæk? – Hvor hårdt kommer jeg til at slide den?”

Hvis man forventer at slide jakken hårdt, bør man vælge en kraftig 3-lagsjakke. En tung rygsæk eller en klatresele slider hårdt på indersiden af jakken, men er ikke nødvendigvis særlig hårdt ved ydersiden.

Klatring på is og klippe, stålkanter på ski, tæt buskads og krat slider hårdt på ydersiden af jakken, så der vil det være værd at kigge efter en jakke, der også har et kraftigt ydermateriale.

– “Hvor mange penge er jeg villig til at betale?”

Hvis man vil have én jakke, der gør det hele rimelig godt, vil en skaljakke, der både er let, slidstærk, åndbar og med de relevante detaljer (lommer, indsnøring, ventilationsåbninger osv.) være det oplagte valg. Det vil typisk være en 3-lags-skaljakke med et let, men stærkt ydermateriale. Den slags jakker er til gengæld også de suverænt dyreste på markedet.

Er man ikke villig til at betale så meget, vil en kombination af en let simpel skaljakke og en god softshell ofte være et mere alsidigt og prisvenligt alternativ. Så kan softshell-jakken tage det meste af det tunge slid – hvilket den fint kan tåle, eftersom der ikke er nogen membran at tage hensyn til – mens skaljakken kan blive i tasken det meste af tiden.

På den måde kan selv en helt let skaljakke sagtens holde i mange år – også selvom den kommer med på vandre-, klatre- eller skitur.


Find GORE-TEX-skaljakker til mænd og kvinder i webshoppen

.
Find GORE-TEX-jakker til mænd og kvinder i webshoppen


Hvilken skaljakke skal man vælge til hvilket formål?

Der er en række forskellige måder at opbygge et funktionelt lag-på-lag-setup til outdoor-brug, og skaljakken kan spille forskellige roller. Helt kort kan man sige, at jo mere tid, man regner med at bruge sin skaljakke, jo mere mening vil det give at investere i en kraftig, åndbar skaljakke med en masse features.

Ofte vil der hverken vægt- eller prismæssigt være nogen særlig forskel på at købe kombinationen af en let softshell (vindjakke) og en let hardshell (skaljakke) i forhold til at købe en af de kraftige allround-hardshells.

Der vil til gengæld være mange situationer, hvor kombinationen af en let softshell og en let hardshell vil være langt mere komfortabel end kun en kraftig hardshell, ligesom der vil være situationer, hvor en let hardshell risikerer at blive slidt for hurtigt op, fordi man bruger den forkert.

Et par eksempler kan forhåbentlig illustrere nogle af de forskellige muligheder:

På sommervandretur i Sydeuropa

Skal man f.eks. på en sommervandretur i Sydeuropa – det kunne f.eks. være Provence-alperne – vil man oftest have godt vejr langt det meste af tiden. Kommer man lidt op i højden, kan temperaturen falde og det kan blæse, så en tynd softshell vil være en god ting at have med. Skaljakken bør altid være i tasken, i tilfælde af at man bliver overrasket af et uvejr, men den kommer højst sandsynligt kun frem få gange, og sikkert ikke særligt længe ad gangen, så en let, simpel skaljakke vil være rigeligt.

Her er lav vægt vigtigere end et hav af lommer, lynlåse og detaljer, så jo simplere, jo bedre.

Anbefaling: En tynd, vindtæt softshell og en let skaljakke i tasken

Vejret kan være omskifteligt i bjergene, så skaljakken bør altid være med, men om sommeren gør den det ofte bedst i tasken. Foto: Camilla Hylleberg.
Vejret kan være omskifteligt i bjergene, så skaljakken bør altid være med, men om sommeren gør den det oftest bedre i tasken end på kroppen! Foto: Camilla Hylleberg.

På tur i Skandinavien i sommerhalvåret

Tager man til f.eks. i Skandinavien i sommerhalvåret, kan man sagtens have flotte, varme sommerdage – selv på fjeldet – men der vil være flere mellemvarme, blæsende dage. Her vil en t-shirt eller en fleecetrøje ofte være for lidt, og det meste af tiden vil en god, åndbar softshell, der tager den værste vind, være det mest komfortable yderlag.

Man risikerer dog lange dage med tung regn, så en let, men rimeligt solid skaljakke vil være en god ting at have med. Går man med tung rygsæk, vil man slide meget på de helt tynde skaljakker, der ikke er lavet til at holde til mange lange dage med tung rygsæk. Er man lidt heldig med vejret, kommer skaljakken dog til at ligge i tasken det meste af tiden, så det kan stadig give god mening at vælge en simpel model uden for mange lynlåse, lommer og andre dikkedarer.

Anbefaling: En let, helt simpel trelags-skaljakke i kombination med en god, åndbar softshell.

Emil Meade

En softshell giver en rigtig god blanding af beskyttelse og åndbarhed – så længe vejret ikke er helt horribelt. Her er det Emil Meade på sommerklatretur i alperne. Foto: Mathias Pape.

På tur i Skandinavien uden for sommerhalvåret

Tager man på tur i Skandinavien udenfor sommerhalvåret kommer man med stor sandsynlighed til at opleve en del dage med enten tung regn, våd sne eller hård, kold vind.

Igen vil en god softshell, der rammer en passende balance mellem vindtæthed og åndbarhed, kunne klare skærene så længe det ikke decideret regner, men mange vil vælge at have skaljakken på hele tiden. Her begynder det for alvor at give mening med de dyre, kraftige skaljakker, der er lavet til at tåle f.eks. belastningen fra en tung rygsæk dag ud og dag ind.

Det er anbefales at vælge en skaljakke med mulighed for at lyne op under armene, hvis man har tænkt sig at gå med skaljakken i hele tiden, og et par gode, rummelige lommer vil også være praktisk.

Anbefaling: Her vil de kraftige, fuldt udstyrede 3-lags skaljakker virkelig komme til deres ret.

Om vinteren i Skandinavien er skaljakken ofte nødvendig. Her på vinterklatretur i Norge. Foto: Emil Meade.
Om vinteren i Skandinavien er skaljakken ofte nødvendig. Her på vinterklatretur i Norge. Foto: Emil Meade.

Skaljakker til hverdagen

Til hverdag er det nogle lidt andre ting, der gør sig gældende. Bruger man sin skaljakke som almindelig hverdagsjakke – også når det ikke regner – er vægten ikke så afgørende, og det kan være rart med lidt flere lommer end man typisk finder på de lette, simple modeller, der er lavet med klatring og andre typer friluftsliv i tankerne. Nogle foretrækker også at hætten kan pakkes væk, så den ikke hænger og flagrer, ligesom det kan være rart med en løsthængende liner eller et tyndt for på indersiden af jakken.

Er man typen, der cykler til og fra skole eller arbejde, og især hvis man har langt hver vej, vil det for de fleste føles for varmt og fugtigt at køre med skaljakke, når det ikke regner.

Her vil en form for vindjakke – softshell – være det oplagte bud det meste af tiden, og skaljakken kommer således primært til at ligge i tasken. Hvis jakken primært er med som backup, bliver vægten igen vigtig, mens slidstyrke, lommer og lign. er mindre vigtigt.

Kører man med cykelhjelm, skal man også være opmærksom på om hætten kan sidde komfortabelt enten over eller under cykelhjelmen. Nogle deciderede cykelskaljakker har ingen hætten, men i stedet en krave, der kan slutte nogenlunde tæt om halsen, så man ikke får regn ind den vej. Det er også en fordel at jakken er længere bagpå end foran, hvis man sidder foroverbøjet på en racercykel.


Hvad skal man vælge?

Uanset hvad, er det vigtigt at man overvejer sit behov når man køber skalbekædning. Vil man f.eks. købe én jakke til det hele (regnjakke, hverdagsjakke, skijakke, vandrejakke), må den gerne være både være let, slidstærk, åndbar og pæn, og så vil en dyr GORE-TEX Pro-jakke hurtigt være alle pengene værd.

Har man imidlertid kun brug for en regnjakke til herhjemme, som man har med i tasken og hiver frem når det regner, er det ofte nok at den er rimelig let og helt vandtæt, og så vil f.eks. en Precip-jakke fra Marmot kunne opfylde behovet.

Der findes enormt mange forskellige skaljakker, og det er en god idé at gøre sig nogle overvejelser om hvornår og hvordan man vil bruge jakken. Det vil især være parametrene vægt, slidstyrke/levetid og pris, der for alvor vil kunne mærkes, og det er ofte de tre vigtigste faktorer at overveje.

Læs også: Den store guide til regntøj


Plejeprodukter i webshoppen:

Læs også

Indholdsoversigt