Når man skal købe en sovepose, er der mange ting at tage stilling til: Skal fyldet være dun eller fiber? Hvad skal den bruges til (hvor varm skal den være)? Hvor vigtig er en lav vægt og et lille pakvolumen? Hvor mange penge vil man investere? I denne guide vejleder vi dig i de vigtigste overvejelser, så du er bedre klædt til at investere i den helt rigtige sovepose for dig og dine behov.

Sovepose med vægt & fylde

Dunsoveposer fylder væsentligt mindre i sammenpakket tilstand og vejer væsentligt mindre end fibersoveposer. Vægt og fylde plejer at være rigtig vigtigt for folk, der selv skal bære soveposen i deres rygsæk. Jo varmere, soveposen er, jo større forskel i vægt og fylde vil der være på en dun- og en fibersovepose. Skal du bruge en varm vintersovepose, vil der ofte være tale om hele kilo til forskel på en dun- og en fibersovepose, mens det for en tynd sommerpose ofte kun er få hundrede gram.

Soveposen bliver pakket ud
Soveposen bliver pakket ud Foto: Adrian Munch Larsen

Dunkvalitet

Når man snakker om dun, anvender man termen fyldkraft eller fyldvolumen for at angive kvaliteten – Fill Power på engelsk. Det angives i cubic inches per ounce. Altså, jo mere, dunene fylder pr. vægtenhed, jo højere fyldkraft. En dunsovepose med f.eks. 650 Fill Power kan sagtens være ligeså varm som en 850 Fill Power, men den vil være tungere, fordi fyldet er tungere – ligesom det er tilfældet med en sovepose med fiberfyld. De finere, lettere dun er dyrere end de mindre fine.

Guide til valg af dun og fiber | Hvad bør du vælge?

Hvad er dyrest?

En dunsovepose koster umiddelbart mere, da den er vanskeligere at fremstille, og fordi dun er dyrere end fiber. Og jo højere fyldkraft, jo dyrere sovepose. En sovepose med 850-dun vil typisk være dyrere end en med 650-dun, der igen vil være dyrere end en fibersovepose. Dog bevarer en dunsovepose sin isoleringsevne i betydeligt længere tid end en fibersovepose, idet fyldet ikke på samme måde “falder sammen” efter mange års brug. Selv med meget gamle dunsoveposer, er det ofte bare et spørgsmål om at få vasket soveposen en, to, eller i rigtig grelle tilfælde tre gange, så vil dunene genvinde deres oprindelige fylde (læs mere om vask af dun her). Sammenholdes købsprisen med levetiden, er en dunpose snarere billigere end en fiberpose. Hvis man bruger sin sovepose meget, og har tænkt sig at bruge den i mange år, er det hurtigt en fornuftig investering at bruge de ekstra penge på en lækker dunsovepose. Dun ånder også bedre end fiber, og er i det hele taget lidt mere behageligt at sove i.

Fugt og vand

Dunsoveposer er mere følsomme overfor fugt end fibersoveposer. I fugtige omgivelser kan en dunsovepose miste lidt af sine isolerende egenskaber og bliver posen gennemvåd, mister den enhver isoleringsevne og er umulig at tørre uden tørretumbler. En gennemvåd sovepose er dog et sjældent syn. Det kræver, at den falder i vandet, ligger ude i regnen eller at dit telt er meget utæt! Soveposer med fiberfyld mister også det meste af deres isoleringsevne, hvis de bliver gennemvåde, men de kan håndvrides og tørre i solen, mens du er på tur. Fiber er mindre sart, men dun er heller ikke vanskeligt at have med at gøre på tur, så man skal ikke være ”bange” for at købe en dunsovepose. En gennemblødt sovepose er som sagt et meget sjældent syn – i hvert fald på en telttur.

Fibertyper

Der udvikles stadigt bedre fibertyper, der langsomt vinder ind på dunenes førerposition. De bedre af slagsen er som regel dyrere at fremstille: jo lettere/mere komprimerbare, jo højere pris. De fleste af de større producenter har deres egne fibermaterialer. Kvaliteten af materialerne er rimelig sammenlignelig på tværs af mærkerne – typisk vil vægt og pris følges ad, og temperaturtesten er den samme.

Dunsoveposens konstruktion

Alle vore dunsoveposer, på nær de helt superlette, er fremstillet uden gennemsyninger. Såkaldt ”box wall”- eller ”baffle”-konstruktion. Der er syet mellemvægge mellem yder- og inderstoffet i soveposen for at undgå varmetab gennem syningerne. Mellemvæggene kan være lodrette eller skrå. Skrå mellemvægge holder dunene bedre på plads, men er vanskeligere at fremstille og derfor dyrere. Mellemvæggene og inder- og yderstoffet danner et antal kamre, der holder dunene jævnt fordelt i posen. Varme soveposer er stort set altid syet med baffles. I helt tynde sommersoveposer, kan gennemsyninger derimod være med til at øge åndbarheden – og dermed sovekomforten – hvilket er grunden til at visse sommersoveposer er gennemsyede.

Sovepose klar til natten
Klar til at sove Foto: Adrian Munch Larsen

Temperaturratings på soveposer

Dette har traditionelt været et mareridt at vurdere hvor varm en sovepose er – med forskellige producenter med hver deres målemetode, der umuliggjorde sammenligninger. I dag er de fleste dog enige om at benytte EN13537 standarden. Her sover en dukke i soveposen, iført et tyndt lag isolerende undertøj, sokker og et tyndt lag omkring hoved/hals/ansigt (hue/balaclava) og man finder frem til:

  • EN 13537 Upper Limit: den højeste temperatur ved hvilken det vurderes at en ‘standard’ voksen mand (en standard mand i forhold til testen er 25 år gammel, 173cm høj og vejer 73 kg), kan få en komfortabel søvn uden svedeture. Han sover med hætte og lynlåse åbne, og armene ude af posen.
  • EN 13537 Comfort rating: temperaturen ved hvilken det vurderes at en ‘standard’ voksen kvinde (en standard kvinde i forhold til testen er 25 år gammel, 160cm høj og vejer 60 kg) kan få en komfortabel søvn. Hun ligger i denne test i udstrakt stilling.
  • EN 13537 Lower Limit: den laveste temperatur ved hvilken det vurderes at en ‘standard’ voksen mand, kan få en komfortabel søvn. Han ligger i denne test i fosterstilling, for at holde på varmen.
  • EN13537 Extreme rating: temperaturen ved hvilken det vurderes at en  ‘standard’ voksen kvinde kan overleve 6 timer. Hun ligger i denne test i fosterstilling og forventes at ryste af kulde.

Disse temperaturer skal tages med et gran salt. Der er for det første store forskelle i størrelse, vægt og kropsbygning fra person til person, og ens evne til at holde varmen afhænger desuden af mange andre ting end soveposens evne til at hindre varmetab. Liggeunderlagets karakter har indflydelse. Den fysiske udmattelsesgrad har betydning. Klimaet spiller ind: Er kulden tør eller fugtig? Den beklædning du sover i, gør sig gældende. Vindforholdene har konsekvenser. Desuden vil de fleste soveposer blive lidt fugtige på længere ture (især i koldt vejr, hvor kondens er et evigt problem), og det vil også påvirke isolationsevnen lidt. I praksis kan man bruge ”Comfort Rating”-temperaturen som temperaturvejledning som kvinde, og ”Lower Limit”-temperaturen som temperaturvejledning, hvis man er mand. Disse to bliver også ofte omtalt som ”dametemperaturen” og ”herretemperaturen”. ”Upper Limit” og ”Extreme Rating” bør man ikke købe sovepose efter, men det er alligevel fint at være opmærksom på at de findes.

Pakker soveposen sammen
Pakker soveposen sammen Foto: Adrian Munch Larsen

Soveposens længde

For at få det optimale ud af soveposen, er det vigtig at længden passer til den person, der skal ligge i den. Af samme grund kommer de fleste soveposer i minimum to længder: Str. Regular på 183cm og str. Long på 196cm. De fleste soveposer findes også længere, men det er ikke altid vi har dem på lager i butikken. Så hvis du er 205cm høj, kan det være en god ide at være ude i god tid, så vi evt. kan nå bestille den rigtige længde hjem. Længden svarer til den maksimale højde på den person, der skal ligge i soveposen – det er ikke soveposens ydre dimensioner. Er soveposen for kort, vil man ikke ligge komfortabelt i den, og man vil tabe varme når man ligger udstrakt, fordi man maser fyldet i enderne. Er soveposen alt for lang, vil der været for meget luft at varme op, og den varme luft kan blive skubbet ud af soveposen, når man bevæger sig i den, hvilket vil give mindre effektiv udnyttelse af soveposen. Der laves også damespecifikke soveposer. De er kortere (ca. 167cm i str. Regular og 178cm i str. Long), og typisk lidt anderledes udformet. De kan være lidt bredere omkring hofterne, lidt smallere omkring skuldrene, og have ekstra fyld i de områder, hvor kvinder taber meget varme (typisk omkring bryst og hofter).

Som med så meget andet outdoor-udstyr vil personlig præferencer, og måden man bruger sin sovepose på, spille en rolle i forhold til hvad man skal vælge, men temperaturanbefalingerne, soveposens vægt og fyldmaterialet giver en rigtig god idé om hvad man har med at gøre, og giver et rigtig godt grundlag for at vælge den rigtige sovepose.


Se vores udvalg af soveposer i websoppen
.
Se soveposer fra Marmot, Western Mountaineering, m.fl. i webshoppen 


Læs også

 

Indholdsoversigt