Vælg den rigtige vandrerygsæk

Guide til valg af vandrerygsæk

Vandrerygsækken har afgørende betydning for, om det føles komfortabelt eller ej at bære mange kilo på ryggen. Selvom man også kommer langt med form og træning, er den rigtige vandrerygsæk derfor første skridt på vejen til en vellykket tur med tung oppakning.

Vi guider til at vælge den rigtige rygsæk.


Find din nye vandrerygsæk i webshoppen

.

Se alle vandrerygsække i webshoppen


De vigtigste overvejelser ved valg af vandrerygsæk

Skal du have plads til mad, telt, sovepose og alt det, der hører med til en flerdages vandretur, så er det en vandrerygsæk, du skal have. Det er afgørende, at du finder en der virkelig passer til dig og dit behov. Ellers kan en vandretur med tung oppakning blive en grim oplevelse. Det vigtigste du skal have styr på, når du skal finde en vandrerygsæk, er:

  • Bærekomfort. Det siger næsten sig selv, men køb aldrig en rygsæk uden at du har prøvet den med vægt i. Det er næsten umuligt at blive klogere på bærekomforten uden vægt.
  • Størrelse. Skal du gå 14 dage med mad til alle dage, eller går du hytte til hytte? Størrelsen på rygsækken afhænger af, hvad du skal bruge den til.
  • Detaljer. Hvor mange rum, lommer og påspændingsmuligheder har du brug for? Igen kommer det an på, hvilke ture rygsækken skal ud på.
  • Justering. Moderne rygsække har et utal af justeringsmuligheder og det er afgørende for bærekomforten, at de bruges rigtigt. Få en ekspedient eller en erfaren ven til at lære dig, hvordan man gør. Ofte er det også muligt at finde tutorials på YouTube omkring justering af specifikke rygsækmodeller.
  • Kvalitet. Der er ikke noget, der er mere frustrerende end at stå i vildmarken med et produkt, der går i stykker.

Med et godt bæresystem, den rigtige størrelse rygsæk, samt finjustering af hoftebælte, skulderstroppe og diverse remme, vil du blive overrasket over, hvor behageligt selv tunge læs kan bæres. Den vandrerygsæk der passer til dig, skal nemlig skåne ryg, skuldre og nakke, selvom oppakningen er tung. Her handler det både om at finde det rigtige bæresystem og den korrekte indstilling af rygsækken.


Pasform, ryglængde, og indstilling af bæresystemet

I det følgende gennemgår de vigtigste forskelle på store vandrerygsække, de ting, man skal være særligt opmærksom på, når man skal ud og vælge vandrerygsæk, samt hvordan rygsækken skal sidde på ryggen.

Bæresystem

Det vigtigste ved en rygsæk er bæresystemet. Et godt bæresystem leder en stor del af vægten ned i lænden og ud i hoftebæltet, så en stor del af læsset bæres på hoften og dermed skelettet og de store muskelgrupper i benene - IKKE af skuldrene og de relativt svage rygmuskler. Dette bringes i stand ved hjælp af en afstivning i ryggen, der fører vægten ned i lænden, og et hoftebælte, der fordeler vægten rundt på hoften. Når rygsække har forskellig ”komfortzone” (det antal kilo, rygsækken er lavet til at bære komfortabelt), har det primært noget at gøre med afstivningen i ryggen og stivheden og tykkelsen af skummaterialerne i skulderstropper og hoftebælte.

Pasform

Om det skal være det ene eller andet mærke bør primært afgøres af pasformen. Der findes mange mærker der laver vandrerygsække af god kvalitet, men pasformen på bæresystemet kan variere fra rygsæk til rygsæk, og ikke alt vil passe alle lige godt. Det er derfor en god ide at prøve lidt af hvert og få en fornemmelse af, hvad der sidder godt. Den endelige test kommer selvfølgelig først efter mange timers vandring med oppakning, men man kan hurtigt få en idé om, hvordan rygsækken sidder på ens krop. Alle store rygsække fås i flere størrelser og ryglængder. Nogle modeller findes desuden med individuelt termoformede hoftebælter, for optimal pasform.

Fingerpeg om ryglængden

Det allervigtigste er, at rygsækken passer i ryglængden – og hellere lidt for kort end lidt for lang, hvis man er i tvivl. Hoftebæltet skal gribe om hoften og skulderstropperne skal følge ryggen og skulderen så tæt som muligt. En god indikator på, om rygsækken passer i størrelsen (ryglængde), er brystspændet. Brystspændet kan typisk sidde i flere positioner, og en god test af om ryglængden er passende, kan være følgende: Hvis brystspændet kan komme til at sidde ca. midt for brystet, når rygsækken sidder rigtigt på skulder og hofte, passer ryglængden.

Sidder brystspændet meget langt nede på maven, selv i den højeste indstilling, er det typisk fordi ryggen på rygsækken er for lang, og skulderstropperne trukket for langt forover, for at kompensere. Sidder brystspændet omvendt helt oppe i halsen, selv i en lav indstilling, er ryggen på rygsækken for kort, og skulderremmene sidder for langt tilbage, for at ”forlænge” ryggen.

Sådan justeres rygsækken

_CAH4964_web

Rygsække spændes "nedefra og opefter". Efter at hoftebæltet og skulderstropperne er spændt til, justeres balancen på toppen af tasken med remmene øverst på skulderstropperne. Foto: Camilla Hylleberg.

_CAH4955_web

Korrekt indstillet rygsæk, set fra siden. Hoftebæltet skal gribe om hoften og skulderstropperne skal følge skulderen tæt hele vejen fra det øverste af skulderbladene og frem over brystet. Foto: Camilla Hylleberg.

_CAH4967_web

Brystspændet skal sidde henover brystbenet - dvs. området ca. fra solar plexus og op til kravebenet. Brystspændet kan typisk justeres enten op eller ned. Hvis rygsækken passer i ryglængden og sidder rigtigt, skal brystspændet kunne sidde nogenlunde midt over brystet i den midterste justering. Sidder brystspændet helt oppe i halsen, selv i den nederste indstilling, er rygsækken højst sandsynligt for kort i ryggen. Sidder det helt nede omkring maven, selv i den øverste indstilling, er rygsækken typisk for lang i ryggen. Foto: Camilla Hylleberg.

_CAH4963_web

Korrekt indstillet rygsæk, set forfra. Foto: Camilla Hylleberg

Vandrerygsække til kvinder og mænd

De primære forskelle på vandrerygsække til mænd og kvinder er skulderstropperne, hoftebæltet og ryglængden. Kvinder har typisk kortere rygge end mænd, så de fleste kvinderygsække laves i str. Small og Medium, mens herremodellerne laves i Medium og Large. Hoftebæltet er også udformet anderledes, for at passe kvinders lidt bredere og rundere hofter bedre. Endelig er afstanden mellem skulderstropperne på kvindespecifikke rygsække typisk lidt mindre, ligesom skulderstropperne er ført mindre lige ned over brystet, for ikke at genere omkring brystpartiet. Især på store vandrerygsække, hvor hoftebælte og skulderstropper – bæresystemet i det hele taget – er noget stivere end på mindre dagtursrygsække, vil man kunne mærke de kønsspecifikke detaljer.

Ventilation

Der er gjort store fremskridt i forhold til at øge ventilationen på kontaktfladerne mellem rygsækken og bærerens krop. Netmaterialer i ryggen, perforeret skum i skulderstropper og luftige meshmaterialer benyttes i vid udstrækning og øger komforten – især i varmt vejr. Der er virkelig sket meget på ventilationsfronten de sidste par år, og i dag kan man få velventilerede vandrerygsække med fantastisk bærekomfort helt op til 70 liter. På de helt store rygsække (>70 liter), er ventilationen dog ofte nedprioriteret til fordel for maksimal bærekomfort.

Vægt

I de senere år er der kommet større fokus på vægten af selve vandrerygsækken, hvilket følger den øvrige trend på markedet. Det har gjort, at man i dag kan få glimrende vandrerygsække på omkring 70 liter med god bærekomfort og en egenvægt på omkring 2 kg. Her skulle man tidligere regne med over 3 kg.

Smartere konstruktioner og lettere materialer har en del af æren, men også et skift i prioritering fra ekstrem slidstyrke og utallige lommer og ekstra spænder, mod et lidt mere minimalistisk design og en "jeg vil hellere bære udstyr end rygsæk"-tilgang, har bragt vægten ned. De nye, lettere rygsække er således ikke i samme stive nylonmaterialer som i 70’erne, og har altså ikke helt samme slidstyrke. Til gengæld vejer de langt mindre, og sidder bedre på ryggen. De nye, lettere vandrerygsække er stadig rigeligt slidstærke til, at man ikke behøver være bange for at materialet går i stykker ved almindelig, hård tur- og rejsebrug. Det er stadig det, de er lavet til!

Lommer og opbygning

Som en del af bestræbelsen på at bringe rygsækkens vægt ned, vælger de fleste producenter også at begrænse antallet af ekstra lommer og lynlåse. De fleste større rygsække følger i den henseende mere eller mindre samme designskabelon:

Hovedrummet kan typisk todeles, og der er adgang til den øverste del gennem en stor snøreåbning i toppen og den nederste del gennem en lynlås i bunden. Blandt andet på grund af den stigende efterspørgsel på vandrerygsække til rejsebrug, har de fleste store rygsække desuden en form for lynlåsadgang til hovedrummet enten fra fronten eller fra siden, så rygsækken kan åbnes lidt mere som en kuffert. Under alle omstændigheder er det dog stadig en god idé at vænne sig til at organisere sin oppakning i mindre pakposer nede i rygsækken, så man hurtigere kan finde lige det, man skal bruge. En vandrerygsæk bliver aldrig en kuffert, så det kan bestemt spare tid og besvær at organisere oppakningen i mindre pakposer.

Toplåg og elastiklommer

Store vandrerygsække har også gerne et toplåg, der kan hæves og sænkes, alt efter hvor proppet rygsækken er. Et typisk toplåg består af en stor lynlåslomme og 1-2 mindre lynlåslommer. Ofte kan toplåget tages helt af og bruges separat som en lille mavetaske. Det gør også, at tasken kan bruges til mindre ture, hvor det ikke er nødvendigt med ligeså mange liter.

Derudover er der typisk en elastiklomme på hver side af tasken til drikkeflaske eller andre småting, og en stor elastiklomme på fronten af rygsækken. De store sidelommer, der tidligere var standard på især skandinaviske rygsække, er også ofte fjernet. Idéen med at fjerne sidelommerne er at få en mere strømlinet rygsæk med større bevægelsesfrihed, og desuden få centreret vægten omkring kroppens tyngdepunkt, for at få bedre balance og bærekomfort.

Hvor stor skal rygsækken være til vandretur?

Valget af volumen på vandrerygsækken afhænger af flere ting: For det første af hænger det af hvor mange dage, man er på tur. Jo længere tur, jo mere mad og ofte også udstyr. Dernæst afhænger det af, hvor let ens udstyr er. En superlet dunsovepose fylder f.eks. meget mindre end en billig fibersovepose. Det samme kan siges om f.eks. telt og ekstra varmt tøj.  Årstiden og klimaet spiller selvfølgelig også en rolle: Jo koldere og barskere vejr, jo kraftigere og varmere tøj, sovepose og telt, har man typisk brug for. Og det vejer og fylder gerne mere. Endelig afhænger det af ens ”komfortniveau”. Hvis man pakker fuldstændig minimalistisk, fylder det mindre, end hvis man lige skal have lidt ekstra luksus med: En hovedpude, en stol, en ekstra varm trøje, et par bløde sko til lejren – alting fylder, og længden af pakkelisten har selvfølgelig indflydelse på valg af rygsækstørrelse.

Nedenfor er givet nogle vejledende bud på, hvor stor rygsæk, man typisk har brug for på forskellige typer vandreture:

  • Flerdagestur med telt og mad (4-14 dage): 60-90 liter.
  • Weekendtur (2-4 dage): 30-50 liter.
  • Hytte-til-hytte-tur: 30-50 liter.
  • Himalaya tehus-trekking: 30-50 liter.
  • Kilimanjaro bestigning: 20-40 liter.

Find din nye vandrerygsæk i webshoppen

.

Se alle vandrerygsække i webshoppen


Læs også

[/ezcol_1third_end]